Θεσσαλονίκη: Πειθαρχικό σε καθηγητή TEI επειδή αποκαλούσε τους φοιτητές «τούβλα»
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πειθαρχικό σε καθηγητή TEI επειδή αποκαλούσε τους φοιτητές «τούβλα»

Στο πειθαρχικό παραπέμφθηκε καθηγητής ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη ο οποίος αποκαλούσε «τούβλα» τους φοιτητές του

Με έγγραφη επίπληξη τιμωρήθηκε καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης επειδή αποκαλούσε τους φοιτητές του «τούβλα» και τους παρέπεμπε σε φροντιστήριο συνεργάτη του για να περάσουν το μάθημα του.

 

Η συγκεκριμένη «αντιδεοντολογική από ακαδημαϊκή άποψη και ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του συμπεριφορά» οδήγησε τον καθηγητή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού(ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων απολογούμενο για δύο παραπτώματα.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο παραπομπής από τον πρύτανη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ρεπορτάζ από το protothema.gr, ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, «α) πρότεινε στους φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούσαν να περάσουν τα μαθήματα που δίδασκε, να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα στον εργαστηριακό συνεργάτη του ανωτέρω Τμήματος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Γ. Β και β) προέβαινε συχνά κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων του σε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για το μορφωτικό και επιστημονικό επίπεδο των φοιτητών».

 

Από τα στοιχεία του φακέλου της πειθαρχικής δικογραφίας προέκυψε «ότι με έγγραφη αναφορά - καταγγελία των φοιτητών της αδέσμευτης φοιτητικής κίνησης του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, ο εγκαλούμενος, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ανωτέρω Τ.Ε.Ι. το θεωρητικό μέρος των μαθημάτων "Εισαγωγή στη Βιοστατιστική", και "Βιοστατιστική στη Διατροφή", καταγγέλθηκε, μεταξύ άλλων, ότι χαρακτηρίζοντας τα γραπτά τους προϊόντα αντιγραφής βαθμολογούσε με μη προβιβάσιμο βαθμό τους φοιτητές στα ανωτέρω μαθήματα και τους εκβίαζε να παρακολουθούν έναντι αμοιβής φροντιστηριακά μαθήματα του εργαστηριακού συνεργάτη του ανωτέρω Ιδρύματος Γ. Β.».

 

Για την διερεύνηση της καταγγελίες διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και όπως αναφέρεται στην απόφαση, προέκυψε ότι «υφίστανται αποχρώσεις ενδείξεις ότι ο εγκαλούμενος, σε σχετική ερώτηση των φοιτητών να τους προτείνει φροντιστή, ανέφερε το όνομα του Γ. Β, γεγονός που από ακαδημαϊκή άποψη κρίνεται μη δεοντολογικά ορθό, χωρίς όμως να μπορεί να αποδειχθεί και το στοιχείο του εκβιασμού».


Το πόρισμα της ανωτέρω Ε.Δ.Ε επιβεβαιώνεται και από τις επισυναπτόμενες σε αυτό ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις φοιτητών και του Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, από τις οποίες προέκυψε ότι «ο μεν Πρόεδρος του ανωτέρω Τμήματος Αθανάσιος Παπαδόπουλος στην κατάθεση του ανέφερε ότι υπέπεσε στην αντίληψη του πολλοί φοιτητές να ζητούν από τον εγκαλούμενο να τους προτείνει φροντιστή για το μάθημα της Βιοστατιστικής και ότι έχει ακούσει να τους προτείνει για τα φροντιστήρια αυτά το όνομα του Β χωρίς, όμως, να υφίσταται εκ μέρους του εγκαλουμένου εκβιασμός ή πίεση προς τους φοιτητές για να παρακολουθούν τα φροντιστηριακά αυτά μαθήματα και χωρίς να γνωρίζει αν τα μαθήματα αυτά γίνονταν πράγματι και έναντι αμοιβής από τον Β».

 

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ανέφεραν ότι ο εγκαλούμενος «έχει "αυταρχικό και απαξιωτικό προφίλ", εκβιάζει φοιτητές να παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα στον Β, προκειμένου να τους αξιολογήσει με προβιβάσιμο βαθμό στα μαθήματα που διδάσκει, απευθύνεται στο μάθημα προς τους φοιτητές με υποτιμητικές εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας τους ως "τούβλα" και "αμόρφωτους", προκειμένου μειώνοντας τους να καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να προσφύγουν σε φροντιστηριακά μαθήματα και συστήνει για τη διενέργεια αυτών τον Β. Μάλιστα ο ένας από αυτούς (Α.Φ) ανέφερε ότι η διατύπωση από τον εγκαλούμενο απρεπών εκφράσεων και η προτροπή του να κάνουν φροντιστήριο στον Β το καταθέτει εξ ιδίας πείρας, ο δε άλλος (Ε.Α) ανέφερε ότι άκουσε τον εγκαλούμενο να προτείνει σε φοιτητές να κάνουν φροντιστήριο λέγοντας ότι "υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές όπως ο Β"».

 

Το πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του εγκαλούμενου καθηγητή και οι καταθέσεις των μαρτύρων, που πρότεινε ο ίδιος να εξεταστούν, δεν «γέννησαν αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των μαρτυρικών καταθέσεων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε. Και ιδίως του Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας και των φοιτητών Α.Φ και Ε. Α, που κατέθεσαν εναντίον του». Συνεπώς, τα μέλη του πειθαρχικού «λαμβάνοντας υπόψη και συνεκτιμώντας τη βαρύτητα και τις συνθήκες τέλεσης του ανωτέρω πειθαρχικού παραπτώματος, την προσωπικότητα του και την εν γένει καλή συμπεριφορά που επέδειξε εντός και εκτός του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης μέχρι την τέλεση του εν λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, κρίνει, ότι πρέπει να επιβληθεί σε αυτόν, ως προσήκουσα και ανάλογη ποινή, η έγγραφη επίπληξη».

 

Με πληροφορίες από Voria / Protothema

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

25.11.2020
ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

Ελλάδα ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

25.11.2020
«Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι

Ελλάδα «Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι

25.11.2020
Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»

Ελλάδα Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»

25.11.2020
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Ελλάδα Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;

Ελλάδα Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;

25.11.2020
Δικαίωμα στη λήθη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητούν από την Google τη διαγραφή links με ευαίσθητα δεδομένα

Ελλάδα Δικαίωμα στη λήθη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητούν από την Google τη διαγραφή links με ευαίσθητα δεδομένα

25.11.2020
Η Ελλάδα θέλει να θέσει «εκτός λειτουργίας» την τουρκική αεράμυνα με Rafale και F-35: Κόστος και προοπτικές

Ελλάδα Η Ελλάδα θέλει να θέσει «εκτός λειτουργίας» την τουρκική αεράμυνα με Rafale και F-35: Κόστος και προοπτικές

25.11.2020
Ενδοοικογενειακή βία: Οι κλήσεις στη γραμμή SOS τετραπλασιάστηκαν στο πρώτο lockdown στην Ελλάδα

Ελλάδα Ενδοοικογενειακή βία: Οι κλήσεις στη γραμμή SOS τετραπλασιάστηκαν στο πρώτο lockdown στην Ελλάδα

25.11.2020
Βατόπουλος: Οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς για καιρό

Ελλάδα Βατόπουλος: Οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς για καιρό

25.11.2020
1 Σχόλια
avatar
no-no 26.9.2019 | 13:22
Φοβερή ποινή η "έγγραφη επίπληξη" για κάτι τέτοιους καθηγητές. Οι υπόλοιποι καθηγητές του ΤΕΙ έπεσαν από τα σύννεφα, φαντάζομαι. Σε όλες τις σχολές υπάρχουν τέτοιοι, βρώμα και δυσωδία.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια