Η Αθήνα δίνει «μάχη» με τις αφίσες - Μπορεί να μπει ένα  τέλος στην παρανομία που ρυπαίνει την πόλη
Ελλάδα

Το πρόβλημα με τις αφίσες στην Αθήνα - Ποιες είναι παράνομες και γιατί κανείς δεν πληρώνει πρόστιμο για τα γκράφιτι

Το LiFO.gr επικοινώνησε με τον δήμο της Αθήνας, για τις παράνομες αφίσες, τα γκράφιτι και τα πρόστιμα που προβλέπονται αλλά δεν επιβάλλονται πάντα στους παραβάτες

Οι παράνομες διαφημίσεις, οι αφίσες σε στύλους και τα γκράφιτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι «έργα τέχνης», αποτελούν τόσο παλιό και διαδεδομένο πρόβλημα στην Αθήνα και τα προάστια, που πλέον περνά σχεδόν απαρατήρητο από τους περισσότερους κατοίκους, συνηθισμένοι καθώς είναι σε μια παγιωμένη αυθαιρεσία.

 

Η πρόσφατη απόφαση του νέου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη να βγάλει στους δρόμους τα συνεργεία για να ξηλώσουν αφίσες συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όταν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας κατέβηκαν και αφίσες της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για το τριήμερο κομματικό φεστιβάλ. Μάλιστα λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Πατούλης απευθύνθηκε και προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για αφισορύπανση, υποδαυλίζοντας ακόμα περισσότερο τη συζήτηση και στα social media. 

 

Το LiFO.gr επικοινώνησε με τον δήμο της Αθήνας, για τις παράνομες αφίσες, τις διαφημίσεις και τα γκράφιτι στον αστικό ιστό. Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα; Υπάρχει επαρκής έλεγχος και, αν ναι, τι πρόστιμα προβλέπονται και πότε επιβάλλονται;

 

Τα πρόστιμα

«Στην Αθήνα κατεβάζουμε συνέχεια τις παράνομες αφίσες και επιβάλλουμε πρόστιμα από 1.400 ευρώ έως και 30.000 χιλιάδες ευρώ όπως προβλέπει ο νόμος του 2001», λέει ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας και κοινοχρήστων χώρων, Βασίλειος Κορομάντζος. Στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 2004, προστέθηκαν και προβλέπονται πρόστιμα και για τη διαφήμιση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας - από 30.000€ έως και 50.000 ευρώ. 

 

Όπως εξηγεί, οι αφίσες και οι διαφημίσεις θεωρητικά απαγορεύονται «σχεδόν παντού» και δεν θα έπρεπε να βλέπουμε καμία απολύτως διαφήμιση σε τοίχους ή στύλους φωτισμού. «Ο μόνος τρόπος να διαφημιστεί κανείς είναι σε σημεία που επιτρέπουμε» λέει για τα μόλις 540 σημεία στην πόλη που επιτρέπεται διαφήμιση: στις στάσεις των λεωφορείων και στους ειδικούς πυργίσκους.

 

Ο δήμος μισθώνει αυτές τις θέσεις με πλειστηριασμό σε διαφημιστικές εταιρείες που στη συνέχεια τις διαχειρίζονται κατά το δοκούν. Την περασμένη τετραετία, ο Δήμος Αθηναίων εισέπραξε από τη νόμιμη διαφήμιση περίπου 800.000 ευρώ, όπως εκτιμά με «πάσα επιφύλαξη» ο κ. Κορομάντζος. 

 

 

Είναι όλοι ίσοι απέναντι στους κανονισμούς; Όχι

Όμως ενώ οι επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους επιχειρηματίες που θα παρανομήσουν, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα πολιτικά κόμματα. Όπως παραδέχεται ο κ. Κορομάντζος, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν επιβάλλονταν πρόστιμα για αφισοκόλληση κομμάτων στο κέντρο της Αθήνας και οι αρχές έρχονταν σε συνεννόηση με τις παρατάξεις για να κατεβάζουν τις αυθαίρετα τοποθετημένες αφίσες. 

 

«Αυτή η πρακτική να μη κόβονται πρόστιμα στα κόμματα είναι μία πρακτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην αφισοκόλληση από συνδικάτα σε απεργίες, οι ίδιοι που κολλούν τις αφίσες τις αφαιρούν στο τέλος της εκάστοτε πορείας ή κομματικής εκδήλωσης. 

 

Ωστόσο αναγνωρίζει ότι είναι εξίσου παράνομη η αφισοκόλληση και σε αυτή την περίπτωση αλλά «είναι για πολύ λίγο και μετά "τελειώνει η ιστορία"». Κατά τον κ. Κορομάντζο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές διεπαφής με άλλους, όμορους δήμους, όπως στην Κωνσταντινουπόλεως ή στα σύνορα με την Κηφισιά. Αυθαιρεσίες παρατηρούνται και σε επίπεδο επιγραφών καταστημάτων, όπου ο κανονισμός προβλέπει να είναι όλες οριζόντιες και παράλληλες με το επίπεδο των τοίχων. «Εξαιρούνται μόνο οι σταυροί των φαρμακείων και των νοσοκομείων», μας λέει.  Η εικόνα όμως δεν είναι πάντοτε αυτή που θα έπρεπε. 

 

Τα γκράφιτι δεν είναι παράνομα; 

«Το γκράφιτι δεν περιέχει διαφήμιση και αν είναι καλαίσθητο, συνήθως δεν υπάρχει αντίρρηση», δηλώνει ο κ. Κορομάντζος. Όμως η ομορφιά ενός γκράφιτι είναι υποκειμενική και υπάρχουν εκεί έξω αμέτρητα γκράφιτι που είναι σχεδόν «αντικειμενικά γκροτέσκα». «Υπάρχουν πρόστιμα του κανονισμού καθαριότητας, αλλά για να επιβληθούν πρέπει να γνωρίζουμε ποιος τα σχεδίασε», προσθέτει και παραδέχεται πως δεν θυμάται προσωπικά κάποια περίπτωση που οποιοσδήποτε να έχει πληρώσει πρόστιμο για γκράφιτι. 

 

«Το φαινόμενο των αφισών έχει περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν», σημειώνει από την πλευρά του ο Νικόλαος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης. «Τα κόμματα πλην εξαιρέσεων σέβονται τη νομοθεσία. Μας ζητήθηκε η συνδρομή μας από την περιφέρεια για τους καθαρισμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν το Μοναστηράκι και το Γκάζι, όπου  κολλάνε "όπου θέλουνε" για συναυλίες αλλά καθαρίζουμε συνέχεια». 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίνα Αλίμου: Αντιδράσεις για την παράνομη είσοδο σκαφών - Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα

Ελλάδα Μαρίνα Αλίμου: Αντιδράσεις για την παράνομη είσοδο σκαφών - Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα

2.4.2020
Πάσχα στο χωριό με εκκαθαριστικό - Το νέο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

Ελλάδα Πάσχα στο χωριό με εκκαθαριστικό - Το νέο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

2.4.2020
Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

Ελλάδα Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

2.4.2020
Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

Ελλάδα Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

2.4.2020
Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

Ελλάδα Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

2.4.2020
Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

Ελλάδα Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

2.4.2020
Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

Ελλάδα Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

2.4.2020
Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

Ελλάδα Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

2.4.2020
«Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

Ελλάδα «Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

2.4.2020
Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

Ελλάδα Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

2.4.2020
2 Σχόλια
avatar
Γράφων 28.9.2019 | 15:54
Πρακτικά μιλώντας δεν έχω δει να κατεβάζουν αφίσες οι διαφημιζόμενοι.

Πρακτικά μιλώντας το γκράφιτι είναι φθορά ξένης ιδιοκτησίας και είναι ποινικό αδίκημα. Δεν είναι θέμα προστίμου μόνο. Αυτό ισχύει τόσο για δημόσια κτήρια όσο και για ιδιωτικά.

Πρακτικά μιλώντας ο προεκλογικός βιασμός τοποσήμων όπως η τριλογία είναι πολύ κουραστικός. Πλέον όσο μικρότερο το κόμμα τόσο πιο φασαριόζικο στο δημόσιο χώρο.

Πρακτικά μιλώντας από το Φεστιβάλ Δήμου Τάδε μέχρι τους Dead Can Dance αμφισβητώ αν και κατα πόσον έχει πληρωθεί ποτε έστω και ένα ευρώ πρόστιμο λόγω παράνομης διαφήμισης.

Δεν έχουμε καταλάβει πόσο υποβαθμίζει τη ζωή μας αυτή η συνεχής μουτζούρα.

Μπραβο lifo. Έμπαινε Γιούτσο.
konstas 30.9.2019 | 00:01
Ακόμα μια φορά μια "ανεξήγητη" *καθόλου ανεξήγητη βέβαια) ασυλία των κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Γιατί βλέπεις, άλλο διαφήμιση για μπουζούκια (τα σιχαίνομαι btw( και άλλο διαφήμιση της απεργίας της ΓΣΕΕ. Η δεύτερη ρυπαίνει και αποσπά την προσοχή πολύ λιγότερο, όπως και να το κάνουμε.