EUROKINISSI
Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος για απεργία: Μάχη κατά των μεταρρυθμίσεων - Παραλύει η Ελλάδα

Ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρθηκε στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρθηκε στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα χτες και σήμερα, σχολιάζοντας ότι μια μαζική απεργία παραλύει την Ελλάδα.

 

«Είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα παρέλυσαν. Ούτε πλοία, ούτε λεωφορεία, ούτε μετρό πραγματοποίησαν δρομολόγια», γράφει η Bild με τίτλο "Μάχη κατά των μεταρρυθμίσεων: Μαζική απεργία παραλύει την Ελλάδα!».

 

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας σημειώνει. Ακόμα και τα ραδιόφωνα σίγησαν. Για 24ώρες δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις. Η νέα κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις ελπίζοντας να περιορίσει έτσι τις δημόσιες δαπάνες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανησυχούν μήπως η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης οδηγήσει σε πολλές απολύσεις».

 

«Η απεργία προκαλεί προβλήματα στη συγκοινωνία προς τα νησιά», επιγράφει το Spiegel Online άρθρο του και σημειώνει: «Όποιος ήθελε να μετακινηθεί με πλοίο από τον Πειραιά σε κάποιο νησί αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για νέα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απεργία από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Η Neue Zürcher Zeitung σημειώνει με τίτλο: «Ούτε πλοία, αλλά ούτε λεωφορεία»: «Ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης διαδέχθηκε τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα στις 7 Ιουλίου υποσχόμενος ότι θα πολεμήσει τη γραφειοκρατία και θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα συνδικάτα ωστόσο φοβούνται ότι θα γίνουν απολύσεις παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το αποκλείει. Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το δικαίωμα στην απεργία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με νέο νόμο μια απεργία θα είναι νόμιμη μόνο αν ψηφίσουν υπέρ της κινητοποίησης περισσότερα από το 50% των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Μέχρι σήμερα αρκεί απόφαση του προεδρείου της».

 

Η Γερμανία προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στη διαδικασία ασύλου

 

«Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου», γράφει η Die Welt με τίτλο «Βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο πλαίσιο των επαφών των υπ. Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην Αθήνα, οι συνεργάτες της γερμανικής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση θα καταθέσουν προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

 

Στον τομέα αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν σχεδόν αποτύχει με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι την πρωτόδικη απόρριψη χορήγησης ασύλου δεν διαδέχεται σχεδόν ποτέ μια τελεσίδικη, που αποτελεί όμως προϋπόθεση για μια επαναπροώθηση στην Τουρκία. Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο επαναπροωθήθηκαν στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μόλις 1.907 παράτυποι μετανάστες, ενώ στο ίδιο διάστημα πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα σχεδόν 110.000 μετανάστες σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

 

Κατά συνέπεια, μόνο ένας από 50 επιβαίνοντες στα πλοιάρια επέστρεψε στην Τουρκία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει: «Οι περισσότεροι παρατηρητές ωστόσο θεωρούν ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων δεν οφείλεται στην Τουρκία, η οποία δέχεται πίσω στο έδαφός της τους περισσότερους μετανάστες, μόλις λάβει από τις ελληνικές αρχές τους καταλόγους με τα ονόματα τους».

 

Με πληροφορίες από Deutsch Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια