Δήμος Αθηναίων: Κάτοικοι και επιχειρήσεις της Αθήνας θα μπορούν να «υιοθετήσουν» από έναν δρόμο μέχρι μια γειτονιά
Ελλάδα

Δήμος Αθηναίων: Κάτοικοι και επιχειρήσεις της Αθήνας θα μπορούν να «υιοθετήσουν» από έναν δρόμο μέχρι μια γειτονιά

Τι είναι το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» που ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων

Υιοθέτησε την πόλη σου είναι το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» έναν δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μία πλατεία, μία παιδική χαρά, μία γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της Αθήνας.

 

Το πρόγραμμα που «στόχο έχει να κάνει τους πολίτες συμμέτοχους στην αλλαγή που όλοι οραματίζονται για την πόλη της Αθήνας» ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

 

Η «υιοθεσία θα γίνεται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων, όπου κι όταν χρειάζεται. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπου αλληλεπιδρούν το Δημόσιο με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία των πολιτών, με τα πανεπιστήμια, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πρωτεύουσα, η Αθήνα, η πόλη μας, είναι υποχρέωση του δήμου Αθηναίων, είναι υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου, είναι υποχρέωση του δημάρχου. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και δικαίωμα όλων. Και η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη» είπε.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα λειτουργήσει πρακτικά κι αποτελεσματικά με όχημα την πρωτοβουλία «Athens Partnership», μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. «Η λογική μας είναι μέσω αυτού του σχήματος να προωθήσουμε τη συνεργασία με διαφάνεια, με λογοδοσία, αλλά ταυτόχρονα και με ευελιξία, με όλη τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή με προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, με συνεισφορές σε χρήματα» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

 

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «εμείς ως Δήμος προσδοκούμε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων, αλλά και των απλών Αθηναίων στην κοινή μας προσπάθεια. Σε μία προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Και αναζητούμε συνεχώς σύγχρονες λύσεις σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι τεχνολογίες, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, αλλά και σε μεγάλα ή μικρά δημόσια έργα».

 

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλοι οι Αθηναίοι συμμέτοχοι στην αλλαγή που οραματίζονται οι ίδιοι για την πόλη, να γίνουν οι ίδιοι κομμάτι της αλλαγής. «Το πρόγραμμα "Υιοθέτησε την πόλη σου" βασίζεται στην πολύ απλή διαπίστωση πως ό,τι είναι δημόσιο, δεν είναι κρατικό κι ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους δημότες» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως «εμείς θεωρούμε ότι είναι χαρά να τιμάμε εκείνους που θα τολμήσουν να συμβάλλουν στην πόλη. Είναι χαρά για εμάς να αναγνωρίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι με την προσφορά τους κάνουν την πόλη καλύτερη, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος».

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Novartis - Αγγελής: Το FBI γνώριζε για ροή χρήματος σε παιδί πολιτικού - Δεν έδωσαν τον λογαριασμό

Ελλάδα Υπόθεση Novartis - Αγγελής: Το FBI γνώριζε για ροή χρήματος σε παιδί πολιτικού - Δεν έδωσαν τον λογαριασμό

11.12.2019
Αυξήθηκαν κατά 4,3% οι επισκέπτες στα μουσεία

Ελλάδα Αυξήθηκαν κατά 4,3% οι επισκέπτες στα μουσεία

11.12.2019
Μία καταδίκη για την υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή: Η οικογένεια «επικήρυξε» δύο άτομα

Ελλάδα Μία καταδίκη για την υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή: Η οικογένεια «επικήρυξε» δύο άτομα

11.12.2019
Αρχίζει την Πέμπτη το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ελλάδα Αρχίζει την Πέμπτη το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

11.12.2019
Κώστας Πάσσαρης: Ξεκίνησε η δίκη για την αιματηρή απόδραση - Τι κατέθεσε ο σωφρονιστικός υπάλληλος

Ελλάδα Κώστας Πάσσαρης: Ξεκίνησε η δίκη για την αιματηρή απόδραση - Τι κατέθεσε ο σωφρονιστικός υπάλληλος

11.12.2019
Η ιστορία μιας γυναίκας που έζησε τη βία στο Καμερούν και φοβάται ξανά στη Μόρια

Ελλάδα Η ιστορία μιας γυναίκας που έζησε τη βία στο Καμερούν και φοβάται ξανά στη Μόρια

11.12.2019
Κλειστό το κέντρο της Αθήνας: Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης

Ελλάδα Κλειστό το κέντρο της Αθήνας: Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης

11.12.2019
Καταρρακτώδεις βροχές στην Αττική

Ελλάδα Καταρρακτώδεις βροχές στην Αττική

11.12.2019
ΕΟΠΥΥ: Χωρίς ηλεκτρονικές εφαρμογές για ένα τριήμερο - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία

Ελλάδα ΕΟΠΥΥ: Χωρίς ηλεκτρονικές εφαρμογές για ένα τριήμερο - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία

11.12.2019
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έρχονται τα πέντε πρώτα «σούπερ» τρένα - Τι αλλάζει με τις κρατήσεις εισιτηρίων

Ελλάδα ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έρχονται τα πέντε πρώτα «σούπερ» τρένα - Τι αλλάζει με τις κρατήσεις εισιτηρίων

11.12.2019
5 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 3.10.2019 | 15:56
τα λαμόγια δεν υιοθετούν, τα λαμόγια μόνο αρπάζουν
εάν το σύνθημα ήταν 'αρπάξτε έναν φορέα, μία επιχείρηση, έναν δρόμο για σας, ένα ίδρυμα' τότε θα είχε τεράστια επιτυχία
τώρα δεν ξέρω...
avatar
mouse 3.10.2019 | 16:38
Όταν με το καλό ασχοληθείτε και με τις άλλες γειτονιές της Αθήνας, εκτός από την ενδελεχή "καθαριότητα' των Εξαρχείων, κε Δήμαρχε, τότε ευχαρίστως ν' αρχίσουν και οι πολίτες τις υιοθεσίες. Ένας μήνας που αναλάβατε επισήμως και κοιτάτε να φορτώσετε αλλού τις ευθύνες του Δήμου; Που εισπράττει διόλου ευκαταφρόνητα δημοτικά τέλη με κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, ακόμα και από τους λογαριασμούς που εκδίδονται για τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Ασχοληθείτε πρώτα με την βαθιά βρωμιά αυτής της πόλης και το παράλογο παράνομο παρκάρισμα και μετά προχωρήστε στις εξαγγελίες για "υιοθεσίες".
avatar
ΕΛΠΟ 3.10.2019 | 18:57
Το "όραμα" Μπακογιάννη - ας το πούμε έτσι, μην θεωρηθούμε όμως γραφικοί ή αφελείς -, σε τίποτε δεν αναιρεί τις σημερινές επείγουσες υποχρεώσεις έναντι των δημοτών του.

Είναι όμως ανεξάρτητα το ένα του άλλου.

Και δεν είναι κακή η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των δημοτών και του Δήνου - πραγματικού όμως, όχι προσχηματικού (αυτό μένει να αποδειχθεί). Οι "ενεργοί" πολίτες πάντως, είναι δείγμα δημοκρατικότητας

Εδώ ο Τσίπρας έπεισε για το όραμά του να εγκαθιδρυθεί η ερασιτεχνική Αριστερά, αρχικά στην Ελλάδα και σε όλη την Νότια Ευρώπη και μετά στον κόσμο ολόκληρο (Λατινική Αμερική κλπ).

Την ίδια ώρα που καιγόμαστε κυριολεκτικά και τελικά αποδείχθηκε αυτό, ο Τσίπρας "οραματιζόταν".

Μην είμαστε λοιπόν τόσο αυστηροί με τον Μπακογιάννη.

Εξάλλου έκκληση κάνει ο Μπακογιάννης, δεν υποχρεώνει κανέναν.

avatar
mouse 8.10.2019 | 17:23
Επιτρέψτε μου να πω ότι ο ενεργός πολίτης απαιτεί και ενέργειες εκ μέρους των υπεύθυνων φορέων. Να θυμηθούμε την πρωτοβουλία των πολιτών για το Πεδίον του Άρεως και τη χλεύη της προηγούμενης Περιφερειάρχη.
Δεν μ'ενδιαφέρουν καθόλου τα οράματα του κου Τσίπρα. Ωστόσο ο δήμαρχος δεν είναι πρωθυπουργός: καλείται να φροντίσει μια πόλη με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Ας κάνει κάτι πρώτα και μετά ας προτείνει δράσεις για τους "ενεργούς πολίτες". Δεν κερδίζεις τους πολίτες με παραινέσεις, αλλά με πράξεις: αποκομιδή απορριμάτων, ανακύκλωση, καθαριότητα, επαρκής φωτισμός, σωστή λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και όχι μόνο εισπρακτικοί εντυπωσιασμοί είναι μερικά από τα κατεπείγοντα του δήμου. Ας ασχοληθεί μ' αυτά και μετά ας ζητήσει και "υιοθεσίες' και "ενεργούς πολίτες" και ό,τι άλλο θέλει.
Thod Stavrou 3.10.2019 | 21:46
Δεν ξέρω αν αυτό που σχεδίαζει ο δήμαρχος έχει βάση, αλλά θα βοηθούσε ο κάθε δήμαρχος και το επιτελείο του να βγει έξω στο δρόμο και να δει, να νιώσει και να μυρίσει τα προβλήματα. Δηλαδή εγώ να υιοθετήσω πχ το δρομο που μένω και να τον καθαρίσω να του βάλω φωτα και μετά ένας ανεγκεφαλος να τα κάνει ρημαδιο και μετά τι? Θα φωνάξω το δημο να τον κάνει ντα? Ας καταλάβουν επιτέλους ότι στην Ελλάδα επικρατεί ο εαυτουλης του καθενός, δεν υπάρχει δημοκρατία, ούτε πολιτισμός και ούτε βέβαια ομαδικότητα. Ας αναλάβουν την ευθύνη και σε κάνουν καμιά δουλειά να ξεβρωμισουμε. Αθηνά δεν είναι μόνο Κολωνάκι, Πλάκα κ Σύνταγμα.