«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων
Ελλάδα

«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων

Πόλη - πρότυπο για όλη την Ελλάδα αποτελεί η Θεσσαλονίκης για τη φροντίδα που επιδεικνύουν κάτοικοι και επιχειρήσεις σε αδέσποτους σκύλους και γάτες

Σε πόλη-πρότυπο για όλη την Ελλάδα στη φροντίδα που επιδεικνύουν κάτοικοι στα αδέσποτα αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, όπου χάρη στην ευαισθησία ιδιοκτητών επιχειρήσεων πολλοί σκύλοι βρίσκουν καταφύγιο σε μεγάλα καταστήματα του κέντρου.

 

«Θεωρώ ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα αδέσποτα, είναι το πιο φιλοζωικό και πολιτισμένο κομμάτι όχι μόνο της πόλης μας αλλά όλης της χώρας», αναφέρει η Εύη Καλαϊτζίδου, μέλος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»

 

Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, υπάρχουν πολλά καταστήματα και μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου αδέσποτα σκυλιά μπαίνουν μέσα για να κοιμηθούν, αναζητώντας τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι.

 

Οι σκύλοι «προτιμούν» μάλιστα τα παχιά χαλιά που έχουν στις εισόδους πολλά μαγαζιά, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία για παροχή νερού και τροφής, ακόμη και σπιτάκια και κουβέρτες με τις οποίες οι φιλόζωοι τα σκεπάζουν τις κρύες νύχτες.

 

 

 

«Τα αδέσποτα ζώα του κέντρου έχουν καθημερινή σίτιση από φιλόζωους και άμεση ιατρική φροντίδα από τη Φιλοζωική μας οργάνωση», εξηγεί η κ. Καλαϊτζίδου, η οποία υπολογίζει σε 60 τα αδέσποτα σκυλιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. «Στο δε κέντρο της πόλης, δεν έχει υπάρξει κρούσμα δηλητηρίασης αδέσποτου σκύλου τις τελευταίες δεκαετίες, όπως δεν υπάρχει και περιστατικό κακοποίησής τους», συμπληρώνει.

 

Η ίδια θεωρεί πρωταρχικό να στειρώνονται τα αδέσποτα, σημειώνοντας πως κινδυνεύουν «από το πολύ φαΐ, όχι από την κακοποίηση ούτε από δηλητηριάσεις!». «Τα "αρκούδια", όπως αποκαλώ τα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά, γιατί είναι όλα μεγαλόσωμα, πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά και τα γνωρίζουμε όλα ένα προς ένα», υπογραμμίζει η κ. Καλαϊτζίδου προσθέτοντας ότι είναι δύσκολη η αντίστοιχη καταγραφή για τις αδέσποτες γάτες, που ωστόσο, «απολαμβάνουν εξαιρετική φροντίδα στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα».

 

 

Σχετικά με τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και μετά από απόφαση του δημάρχου, η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στον δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

 

«Είμαστε κατά της ίδρυσης δημοτικού κυνοκομείου, γιατί καταντούν φυλακές, προωθούμε την συνύπαρξη ανθρώπων και αδέσποτων και όχι τον εγκλεισμό τους», καταλήγει.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Έλληνες ανησυχούν ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό - Το 87% εγκρίνει τα μέτρα

Ελλάδα Δημοσκόπηση: Οι μισοί Έλληνες ανησυχούν ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό - Το 87% εγκρίνει τα μέτρα

1.4.2020
ΕΚΠΑ: Δωρεάν προγράμματα e-learning - Ποιους αφορούν και πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Ελλάδα ΕΚΠΑ: Δωρεάν προγράμματα e-learning - Ποιους αφορούν και πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

1.4.2020
Ελ. Βενιζέλος: Παραμένουν σε καραντίνα εν πλω 400 επιβαίνοντες

Ελλάδα Ελ. Βενιζέλος: Παραμένουν σε καραντίνα εν πλω 400 επιβαίνοντες

1.4.2020
Επίδομα 800 ευρώ: 10.000 αιτήσεις τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας

Ελλάδα Επίδομα 800 ευρώ: 10.000 αιτήσεις τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας

1.4.2020
Μεσίστιες οι σημαίες στην Ακρόπολη και τη Βουλή για το «αντίο» στο Μανώλη Γλέζο

Ελλάδα Μεσίστιες οι σημαίες στην Ακρόπολη και τη Βουλή για το «αντίο» στο Μανώλη Γλέζο

1.4.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μεγάλη αύξηση των προστίμων στην Αττική σε μια μέρα

Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μεγάλη αύξηση των προστίμων στην Αττική σε μια μέρα

1.4.2020
Δασκαλάκης: Θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Δασκαλάκης: Θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για τον κορωνοϊό

1.4.2020
Κορωνοϊός: Νέες ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέες ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών (ΒΙΝΤΕΟ)

1.4.2020
Σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου - Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία

Ελλάδα Σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου - Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία

1.4.2020
Τηλεργασία: Τι ισχύει για εργαζομένους με συμβάσεις που τελούν σε αναστολή

Ελλάδα Τηλεργασία: Τι ισχύει για εργαζομένους με συμβάσεις που τελούν σε αναστολή

1.4.2020
4 Σχόλια
avatar
spylab 8.10.2019 | 15:58
Μπραβο στην Θεσσαλονικη !!
avatar
Lava 8.10.2019 | 19:45
Καλά, μας δουλεύει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων; Θεσσαλονίκη έχω πάει πολλές φορές και ξέρω άτομα που μένουν εκεί. Δεν χρειάστηκε να μου πουν για την κακοποίηση των αδέσποτων, την έχω δει πολλάκις με τα ίδια μου τα μάτια. Άλλο το πέταξαν στην θάλασσα, άλλο κοκκαλιασμένο να ικετεύει για λίγο φαΐ στην στάση του λεωφορείου, άλλο χτυπημένο στο πόδι να προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε άλλα αδέσποτα... Γενικά η κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για χώρα της Ευρώπης!
avatar
Enas allos 9.10.2019 | 12:44
Εντάξει δε θέλει και πολλή σκέψη! Στις βορειότερες χώρες το "πρόβλημα" το λύνει ο ίδιος ο καιρός: οι χειμώνες κρατάνε περισσότερο & είναι πιο ζόρικοι με συνέπεια να επιβιώνουν λίγα αδέσποτα. Με μικρό αριθμό αδέσποτων ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός (και στη διαχείριση των αδέσποτων και στην "εμπορία" των δεσποζόμενων).

Στα νότια (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες...και το πρόβλημα παραμένει.

Επιπλέον πολλές χώρες (που δεν έχουν πρόβλημα αδέσποτων) έχουν υιοθετήσει ένα αυστηρότατο σύστημα διατήρησης κατοικιδίων που υποψιάζομαι στην Ελλάδα θα απέτρεπε με την πρώτη τους μισούς τουλάχιστον από τους νυν ιδιοκτήτες σκύλων.
avatar
Harlan 8.10.2019 | 22:15
Συγνώμη που χαλάω το ειδύλλιο αλλά έχουν δει πολλά τα ματάκια μου και (δυστυχώς) έχω γίνει καχύποπτος.

Μου φαίνεται πολύ παράξενο σε όλη την Ελλάδα να κυριαρχούν βασανισμοί και φόλες και στην Θεσσαλονίκη τα κυριαρχεί ένας παράδεισος. Εχουν άλλα γονίδια και άλλες νοοτροπίες εκεί; Με το που περνάνε τα σύνορα της πόλης αλλάζουν και μυαλά;

Μήπως θα μπορούσε κάποιος ντόπιος να μας δώσει πληροφορίες 1ο χέρι;

Ευχαριστώ.