Ευρωβαρόμετρο: Θα νιώθατε άνετα με γκέι, transgender ή Ρομά πρωθυπουργό; Τι απαντούν οι Έλληνες
Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: Θα νιώθατε άνετα με γκέι, transgender ή Ρομά πρωθυπουργό; Τι απαντούν οι Έλληνες

Τις διακρίσεις στην Ευρώπη σε βάρος ατόμων με διαφορετική θρησκεία, χρώμα δέρματος, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό μελετά νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Τις διακρίσεις στην Ευρώπη σε βάρος ατόμων με διαφορετική θρησκεία, χρώμα δέρματος, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό μελετά νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

 

Μια από τις επιμέρους ερωτήσεις της έρευνας ήταν πώς θα αισθάνονταν ανάλογα με το πρόσωπο που θα αναλάμβανε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Το 53% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι θα αισθανόταν πολύ άνετα με έναν transgender πρωθυπουργό ενώ το 24% καθόλου άνετα. Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των Ελλήνων είναι 32% (πολύ άνετα) και 47% (άβολα). Οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 44% ότι θα ήταν εντελώς άβολο γι' αυτούς να εκλεγεί ένας Ρομά πρωθυπουργός, ενώ το 35% δηλώνει πως θα ένιωθε πολύ άνετα. 

 

 

Το 33% δηλώνει πως θα ήταν πολύ άνετο με ένα intersex άτομο για πρωθυπουργό ενώ το 45% απαντά ότι θα ένιωθε πολύ άβολα. Πολύ άνετα αισθάνεται με το ενδεχόμενο ενός γκέι, μίας λεσβίας ή ενός bisexual πρωθυπουργού, ποσοστό που αγγίζει το 44%, την ίδια ώρα που το 38% δηλώνει ότι θα ένιωθε πολύ άβολα σε αυτό το ενδεχόμενο. Συνολικά στην ΕΕ, το 64% δηλώνει πολύ άνετο με την προοπτική ενός ομοφυλόφιλου ή bisexual ατόμου στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας.

 

Οι Έλληνες νιώθουν «πολύ άνετα» με την πιθανότητα να εκλεγεί μία γυναίκα πρωθυπουργός σε ποσοστό που φτάνει το 93% και ένας νέος άνθρωπος σε ποσοστό 85%. Εμφανίζονται επίσης θετικοί στο ενδεχόμενο να εκλεγεί πρωθυπουργός κάποιο άτομο με αναπηρία, σε ποσοστό 82% (77% ο μέσος όρος στην ΕΕ). 

 

 

Διακρίσεις στον χώρο εργασίας

Σε ερώτηση αν θα αισθάνονταν πολύ άνετα με έναν συνάδελφο που θα ήταν μαύρος το 72% των Ελλήνων απαντά θετικά. Το 56% απαντά πως νιώθει πολύ άνετα με γκέι, λεσβίες και bisexual συναδέλφους και το 50% με Ρομά συναδέλφους. Το 45% δηλώνει πως θα αισθανόταν πολύ άνετα με transgender συναδέλφους ενώ το 30% των Ελλήνων απαντά ότι θα ένιωθε άβολα με intersex άτομα στη δουλειά του. Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) θα ένιωθε άβολα και με βουδιστές συναδέλφους στον ίδιο χώρο εργασίας. 

 

Συντροφικότητα και διακρίσεις

Στο ερώτημα εάν θα αισθάνονταν πολύ άνετα, σε περίπτωση το παιδί τους ερωτευόταν έναν μαύρο άνθρωπο, το 41% των Ελλήνων απαντά πολύ θετικά. Το 29% απαντά ότι θα αισθανόταν πολύ άνετα στην περίπτωση που το παιδί τους επέλεγε έναν σύντροφο του ίδιου φύλου ενώ το 70% δηλώνει ότι θα ένιωθε πολύ άβολα. Κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 67% δηλώνει πως θα ένιωθε πολύ άνετα αν το παιδί του διατηρούσε σχέση με άτομο του ίδιου φύλου.

 

Στην Ελλάδα, το 13% δηλώνει πως θα αισθανόταν πολύ άνετα αν κάποιο παιδί τους είχε σύντροφο transgender και το 71% δηλώνει πως θα ένιωθε άβολα. Το 30% των Ελλήνων θα ένιωθε πολύ άνετα με έναν μουσουλμάνο σύντροφο του παιδιού τους, ενώ στο ενδεχόμενο ενός Ρομά συντρόφου πολύ άνετο δηλώνει το 21%. Το 42% δηλώνει πως θα ένιωθε πολύ άβολα αν το παιδί του είχε σύντροφο κάποιον βουδιστή και το 31% απαντά πως θα αισθανόταν εξίσου άβολα, αν κάποιο παιδί τους διατηρούσε σχέση με άθεο άτομο. 

 

 

Παρόλο που οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 68% πως οι LGBTQI+ θα πρέπει να μοιράζονται ίσα δικαιώματα με τους ετερόφυλους, σε επιμέρους ερωτήσεις το ποσοστό μειώνεται αισθητά, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Ενδεικτικό είναι πως η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Κύπρο, σχετικά με την παρουσία των ατόμων της κοινότητας LGBTQI+, ενώ σε μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες φαίνεται να διαφωνούν όχι μόνο με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών αλλά ακόμα και με την εκδήλωση τρυφερότητας σε δημόσιο χώρο.

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς λήστεψαν τον Διονύση Σχοινά και την Καίτη Γαρμπή - Η ενέδρα στη Νέα Ερυθραία

Ελλάδα Πώς λήστεψαν τον Διονύση Σχοινά και την Καίτη Γαρμπή - Η ενέδρα στη Νέα Ερυθραία

25.1.2020
«Φρένο» στη παράνομη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Ελλάδα «Φρένο» στη παράνομη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

25.1.2020
Παγκράτι: Μυστηριώδης εξαφάνιση 7χρονης - Τι απαντά ο πατέρας που ειδοποίησε την επόμενη ημέρα

Ελλάδα Παγκράτι: Μυστηριώδης εξαφάνιση 7χρονης - Τι απαντά ο πατέρας που ειδοποίησε την επόμενη ημέρα

25.1.2020
Αστακός: Έφεραν 1,2 τόνους κοκαΐνης με ιστιοφόρο και την έκρυψαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια

Ελλάδα Αστακός: Έφεραν 1,2 τόνους κοκαΐνης με ιστιοφόρο και την έκρυψαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια

25.1.2020
Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα - Πορεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ελλάδα Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα - Πορεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

25.1.2020
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήθελαν να εξοντώσουν τους ηγέτες του σωματείου»

Ελλάδα Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήθελαν να εξοντώσουν τους ηγέτες του σωματείου»

25.1.2020
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

Ελλάδα Πανελλαδικές Εξετάσεις: Νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

25.1.2020
Το σχέδιο αναγέννησης του Υμηττού από 11 Δήμους

Ελλάδα Το σχέδιο αναγέννησης του Υμηττού από 11 Δήμους

25.1.2020
Σεισμός στην Τουρκία: Ο Λέκκας προειδοποιεί για πιθανό μετασεισμό 6,8 Ρίχτερ

Ελλάδα Σεισμός στην Τουρκία: Ο Λέκκας προειδοποιεί για πιθανό μετασεισμό 6,8 Ρίχτερ

25.1.2020
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας - Πού θα βρέξει

Ελλάδα Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας - Πού θα βρέξει

25.1.2020
4 Σχόλια
avatar
Ace Ventura 25.10.2019 | 00:42
Απορώ πώς θα απαντούσαν για έναν πρωθυπουργό πολύ κοντό, 1,60 π.χ.
avatar
insert_coin 25.10.2019 | 06:00
Αφού αντέξαμε για πέντε χρόνια αγράμματο πρωθυπουργό, τι κακό μπορεί να κάνει ένας transgender;
Πέρα απ'την πλάκα, είναι κατάντια το οτι ακόμα θεωρούμε οτι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η καταγωγή μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την ικανότητα στη διακυβέρνηση. Άν ήταν έτσι, τότε με όλους αυτούς τους Έλληνες άντρακλες που μας κυβέρνησαν, θα έπρεπε να πετάμε.
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 27.10.2019 | 13:33
insert_coin, παραξήγησες κάτι: ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα πρόβλημα ο πρωθυπουργός του να είναι γκέι αρκεί να το κρατάει κρυφό και να δηλώνει στον έξω κόσμο στρέιτ. Η ελληνική κοινωνία νομίζω ότι βασικά δεν είναι συντηρητική, αλλά υποκριτική.
Txabi Alonso 25.10.2019 | 08:51
Ο Έλληνας για να έρθει στα ίσα του θέλει έναν Ρομά, transgender πρωθυπουργό που μόλις έχει ασπαστεί το Κοράνι.