Φυσικό αέριο: Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα-«μαμούθ» στην Ελλάδα
Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα-«μαμούθ» στην Ελλάδα

Ενδείξεις για μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ακόμα και για 70 χρόνια, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ

Ενδείξεις για μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ακόμα και για 70 χρόνια, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.

 

Τα ευρήματα αφορούν στη Δομή Τάλως, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο εν λόγω στόχος είχε καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σαρώνει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης. Προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιτόπιες γεωτρήσεις.

 

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία των εταιρειών Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Βάσει των συμβάσεων, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν έως και οκτώ χρόνια και στη συνέχεια οι πετρελαϊκές θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των εκτιμήσεων.

 

Η δομή είναι παρόμοια με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015. Αν επιβεβαιωθεί η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα ενδέχεται να είναι 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα κάλυπταν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας ακόμα και για 70 χρόνια.

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προανακριτική Novartis: Πιέσεις Παπαγγελόπουλου για «στήσιμο» διώξεων κατήγγειλε ο εισαγγελέας Αθανασίου

Ελλάδα Προανακριτική Novartis: Πιέσεις Παπαγγελόπουλου για «στήσιμο» διώξεων κατήγγειλε ο εισαγγελέας Αθανασίου

28.1.2020
Μαραθώνας: Παραδόθηκε ο εργοδότης που φέρεται να πυροβόλησε Ινδούς εργάτες του

Ελλάδα Μαραθώνας: Παραδόθηκε ο εργοδότης που φέρεται να πυροβόλησε Ινδούς εργάτες του

28.1.2020
ΙΣΑ για κοροναϊό: Όχι σε υπερβολές - Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής

Ελλάδα ΙΣΑ για κοροναϊό: Όχι σε υπερβολές - Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής

28.1.2020
Η ΓΣΕΕ για τον εργοδότη που φέρεται να πυροβόλησε εργάτες που ζήτησαν τα δεδουλευμένα - «Απόπειρα δολοφονίας»

Ελλάδα Η ΓΣΕΕ για τον εργοδότη που φέρεται να πυροβόλησε εργάτες που ζήτησαν τα δεδουλευμένα - «Απόπειρα δολοφονίας»

28.1.2020
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου

Ελλάδα Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου

28.1.2020
Δίκη Τοπαλούδη: Την έριξαν ζωντανή στο νερό, λέει ο ιατροδικαστής

Ελλάδα Δίκη Τοπαλούδη: Την έριξαν ζωντανή στο νερό, λέει ο ιατροδικαστής

28.1.2020
«Έπεσαν» Facebook και Instagram - Σοβαρά προβλήματα και στην Ελλάδα

Ελλάδα «Έπεσαν» Facebook και Instagram - Σοβαρά προβλήματα και στην Ελλάδα

28.1.2020
Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες - Θα αποκλείσουν τη ΔΕΘ με τρακτέρ

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες - Θα αποκλείσουν τη ΔΕΘ με τρακτέρ

28.1.2020
Κακοκαιρία Γηρυόνης: 6,4 εκατ. ευρώ οι ζημιές σε ακίνητα και αυτοκίνητα

Ελλάδα Κακοκαιρία Γηρυόνης: 6,4 εκατ. ευρώ οι ζημιές σε ακίνητα και αυτοκίνητα

28.1.2020
Τη μερική αθώωση του Αμβρόσιου πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ελλάδα Τη μερική αθώωση του Αμβρόσιου πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

28.1.2020
7 Σχόλια
avatar
Γράφων 31.10.2019 | 09:18
Όταν σκέφτεσαι ότι η νήσος Σάσων θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ μας σήμερα αλλά ποτέ δεν ασκήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα...
Αριάνα Γράνδε 31.10.2019 | 11:12
Που να τα ακούσουν αυτά οι Τούρκοι. Ωστόσο, δε μπορώ να μη γελάσω με κάτι πολιτικούς, από μεγάλα κόμματα, παλιότερα που κορόιδευαν όσους μιλούσαν για τα κοιτάσματα αυτά, συνήθως από μικρά κόμματα, επιμένοντας πως αυτά ήταν συνωμοσίες και γελοιότητες.
Δον Ιδιώτης 31.10.2019 | 13:06
Για να δούμε θα αφήσουν οι "οικολόγοι" να τα εξορύξουμε ή θα γίνει ότι και με τις Σκουριές;
Προσεχώς στις οθόνες σας.
avatar
atman 31.10.2019 | 13:07
Δεν μας αρέσει εμείς θα καίμε φυσικό αέριο εισαγωγής η ρεύμα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας. Οι αριστεριστικες συλλογικοτητες δεν διαμαρτυρονται για αυτες
avatar
Harlan 31.10.2019 | 13:39
Πριν αρχίσουν τους πανηγυρισμούς οι συνήθεις νεοφιλελέδες και λοιποί χαζοχαρούμενοι:

1) Ποιος μας λέει ότι σε 70 χρόνια θα καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες από φυσικό αέριο; Ποιος μας λέει οτι θα το χρειαζόμαστε;

2) Η θάλασσα στο Ιόνιο και Δ. Κρήτη έχει βάθη από 700 - 4000 μέτρα. Και το αέριο δεν βρίσκεται ακριβώς στον βυθό, αλλά περίπου 1000 μ. πιο κάτω. Δηλαδή μιλάμε για γεωτρήσεις 1500 - 5000μ. Πέντε χιλιόμετρα τρυπάνι!
Το αέριο που θα βγαίνει εκεί, κάπως θα πρέπει να το μεταφέρουμε μέχρι τον καταναλωτή. Είτε με αγωγούς πάνω από σεισμογενείς περιοχές είτε με πλοία.

3) Η Γερμανία έχει αρκετά αποθέματα φυσ. αερίου για να καλύψει ΟΛΕΣ τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΥΡΩΠΗΣ για 250 ΧΡΟΝΙΑ!!
Η Γαλλία για 300. Και δεν μιλάμε για γεωτρήσεις πέντε χιλιομέτρων και θαλάσσιες μεταφορές αλλά μέσα στην αυλή τους, σε βάθη 300 - 500 μ.
Που σημαίνει ότι μπορούν να "σβήσουν" οποιονδήποτε πιθανό ανταγωνιστή ότι ώρα θέλουν.

4) Πικάντικη λεπτομέρεια: Αν και Γαλλία / Γερμανία ξέρουν τι αποθέματα έχουν, αποφάσισαν να μην τα αντλήσουν - εξ αιτίας των περιβαλλοντικών (αλλά και οικονομικών) κινδύνων. Η Γερμανία έχει απαγορέψει δια νόμου την άντληση φ.α. στο έδαφος της.
Και μιλάμε για χερσαίες γεωτρήσεις 500 μέτρων, πάνω από ακίνδυνες περιοχές, χωρίς μεταφορικά. Σε αντίθεση με υποθαλάσσιες γεωτρήσεις 1500 μέτρων (τουλάχιστον) πάνω από σεισμογενείς περιοχές.

Αυτό που απαγορεύεται να κάνουν "στο σπίτι τους" επειδή οι κίνδυνοι είναι μη διαχειρίσιμοι έρχονται να το κάνουν στο δικό μας "σπίτι", υπό 50Χ χειρότερες συνθήκες.
Οι βλάκες έλληνες πανηγυρίζουν επειδή "έρχονται επενδύσεις και θα κάνουμε αρπαχτές". Αν διαμαρτυρηθείς, θα σε πουν οπισθοδρομικό και εχθρό των επενδύσεων.

5) Το πρόβλημα του φυσικού αέριου είναι κυρίως οικονομικό (αφήνω τα περιβαλλοντικά εκτός, για να μη με αποκαλέσουν οικολόγο). Σε αντίθεση με μια απλή πετρελαιοπηγή που την τρυπάς και αναβλύζει πετρέλαιο μέχρις εξάντλησης, το φυσικό αέριο απαιτεί _διαρκείς_ επενδύσεις.
Που σημαίνει ότι μια επένδυση που συμφέρει σήμερα, δεν θα συμφέρει υποχρεωτικά και αύριο. Τα λεφτά που πρέπει να ρίχνεις κάθε χρόνο συμφέρουν μόνο αν το πετρέλαιο κοστίζει πάνω από 60$, αλλιώς χρεοκοπείς (ή κρατάς το τρυπάνι ανοιχτό με δανεικά). Και το πετρέλαιο βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια τον περισσότερο καιρό στα $40.

Συμπέρασμα:
Α) Θα φάνε οι εταιρείες που θα βγάλουν γρήγορα κέρδη. Αυτό είναι και το μόνο που τις ενδιαφέρει.

Β) Θα φάνε οι μιζαδόροι πολιτικοί που θα τα τσεπώσουν για να "πειράξουν" τις σχετικές νομοθεσίες και τις άδειες. Ταυτόχρονα θα πουλάνε σαξές στόρυ στους βλάκες.

Γ) Αν και όταν υπάρξουν κέρδη, θα τα τσεπώσουν οι "επενδυτές".
Αν και όταν υπάρξουν ζημιές και οικολογικές καταστροφές, θα τις φάνε στην μούρη οι συνήθεις ηλίθιοι. Τα λιγούρια των "επενδύσεων" και της αρπαχτής.

Πανηγυρίστε ελεύθερα.
avatar
atman 2.11.2019 | 06:41
Χάρλαν ε ΈΝΑ reference για τα παραπάνω έχεις; γιατί μιλάς για χαζοχαρουμμενους αλλά αυτά που γράφεις είναι 1 προς 1 παιδική χαρά. Ούτε ένα δεν ισχύει ούτε ένα δεν μιλάει για το fracking που απαγορεύεται.
Ο Νοών... νοείτω 31.10.2019 | 16:38
Μια ζωή μ@@κες πας πιάνανε, μ@@κες θα πας πιάσουν (ξανά) και σε αυτόν τον τόσο, άκρως σημαντικό τομέα.

https://www.youtube.com/watch?v=upqS8qjwSl8

Υ.Γ.: Ένα ωραίο σχόλιο που διάβασα: «Κάποιοι ήδη αναφέρονται στην Ελλάδα μας, ως malakaLand, tragic».

Υ.Γ.2: Μια πανέμορφη, φωτεινή χώρα με πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών, στους πιο λάθος κατόχους!...

Υ.Γ.3: Το γεγονός πως για δεκαετίες ολόκληρες δεν γινόταν ο παραμικρός λόγος για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, ούτε καν σε φαντασιακό πεδίο (μάλιστα ήταν κάτι το οποίο είχε αποκλειστεί, δηλαδή να υπάρχουν το υπέδαφος μας), δεν ήταν καθόλου τυχαίο... ..ο νοών νοείτω!