Το ΣτΕ απέρριψε αίτημα μιας ταμία νησιωτικού δήμου, που ζητούσε να προσληφθεί ξανά στη δουλειά της μετά από υπεξαίρεση 579.888 ευρώ (EUROKINISSI)
Ελλάδα

Tαμίας που υπεξαίρεσε 579.888€ από χρηματοκιβώτιο δήμου ζήτησε να την προσλάβουν ξανά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα μιας ταμία νησιωτικού δήμου, που απαιτούσε να επιστρέψει στη δουλειά της μετά από υπεξαίρεση 579.888 ευρώ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα μιας ταμία νησιωτικού δήμου, που ζητούσε να προσληφθεί ξανά στη δουλειά της μετά από υπεξαίρεση 579.888 ευρώ.

 

Η γυναίκα αφαίρεσε μέσα σε λίγους μήνες το υπέρογκο ποσό από το χρηματοκιβώτιο του δήμου και, όταν δικάστηκε για την υπεξαίρεση, καταδικάστηκε αμετάκλητα σε 14 χρόνια κάθειρξη και απολύθηκε. Ύστερα από όλα αυτά, η πρώην ταμία ζήτησε να επιστρέψει στην εργασία της.


Η γυναίκα ήταν ταμίας σε Δήμο νησιού όταν, τον Μάιο του 2011, πραγματοποιήθηκε έκτακτος έλεγχος στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου από το οποίο έλειπαν 579.888 ευρώ. Αναλυτικά, στο ταμείο υπήρχε έλλειμμα 376.934 ευρώ και από το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου, έλλειμμα 202.954 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ταμίας, από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011, ιδιοποιήθηκε τμηματικά από το ταμείο του Δήμου το επίμαχο ποσό, είχε εκδώσει και βεβαιώσεις ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχε το ποσό που ιδιοποιήθηκε, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν 3.190 ευρώ και έλειπε το υπόλοιπο ποσό. Πάντως, μετά τον έλεγχο, η ταμίας ομολόγησε τις πράξεις της και έριξε τις ευθύνες στην συγκατηγορούμενη της και ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης.


Η συγκατηγορούμενη δραστηριοποιούνταν στον τομέα της διενέργειας επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και έπεισε την ταμία να της δώσει τα χρήματα τα οποία υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο μέχρι να πετύχει την χρηματοδότηση ενός προγράμματος από τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ). Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα της επέστρεφε πίσω 720.000 ευρώ, έχοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος η ταμίας, περίπου 140.000 ευρώ.


Η ταμίας καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφασή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση με διάφορα τεχνάσματα κατ΄ εξακολούθηση και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. Κατόπιν αυτών, η ταμίας απολύθηκε με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, για τα αδικήματα: 1) παράβασης καθήκοντος, 2) χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων της ίδιας και τρίτων, 3) παράνομης χρήσης πραγμάτων που ανήκαν στην υπηρεσία που εργαζόταν και 4) χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή, εντός και εκτός υπηρεσίας.


Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση με την οποία απολύθηκε οριστικά, αλλά το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της και έκρινε ότι η οριστική απόλυση που τις επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα ποινή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2 Σχόλια
Αριάνα Γράνδε 4.11.2019 | 22:25
Τα χρήματα τι απέγιναν;
Lucretius 5.11.2019 | 10:14
Κάνε μια τρελή μαντεψιά