Απόφαση Κεραμέως: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ελλάδα

Απόφαση Κεραμέως: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 νέων τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

 

«Τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ' ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».

 

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ' επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη.

 

Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

 

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,
υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 

Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 38 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

 

Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Σκοπεύουμε να την ενδυναμώσουμε και να την καταστήσουμε βασικό εταίρο διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν. Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενδυνάμωση των θεσμών και τη συνεπή τήρηση διαδικασιών».

 

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για το βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας».

 

Δείτε ΕΔΩ τα τμήματα 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση στα Καμίνια

Ελλάδα Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση στα Καμίνια

27.11.2020
Οι αντιεμβολιαστές κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα

Ελλάδα Οι αντιεμβολιαστές κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα

27.11.2020
Κεραμέως: Πιθανόν να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές

Ελλάδα Κεραμέως: Πιθανόν να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές

27.11.2020
Κορωνοϊός: Χιλιάδες πρόστιμα για παραβάσεις αλλά απλήρωτα 8 στα 10

Ελλάδα Κορωνοϊός: Χιλιάδες πρόστιμα για παραβάσεις αλλά απλήρωτα 8 στα 10

27.11.2020
Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Δράμας: 1 στους 4 στη Δράμα έχει κορωνοϊό

Ελλάδα Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Δράμας: 1 στους 4 στη Δράμα έχει κορωνοϊό

27.11.2020
Δημόπουλος: Μέτρα και μετά το εμβόλιο - «Δεν χρειάζεται δισταγμός αφού εγκριθεί»

Ελλάδα Δημόπουλος: Μέτρα και μετά το εμβόλιο - «Δεν χρειάζεται δισταγμός αφού εγκριθεί»

27.11.2020
Πιθανό lockdown «δύο ταχυτήτων» - Ποιες περιοχές έχουν πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

Ελλάδα Πιθανό lockdown «δύο ταχυτήτων» - Ποιες περιοχές έχουν πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

27.11.2020
Καιρός: Ηλιοφάνεια με χαμηλές θερμοκρασίες - Πού θα βρέξει

Ελλάδα Καιρός: Ηλιοφάνεια με χαμηλές θερμοκρασίες - Πού θα βρέξει

27.11.2020
Δημοσκόπηση: 3 στους 10 δεν θα κάνουν το εμβόλιο - Θετικό το 82% των 60+

Ελλάδα Δημοσκόπηση: 3 στους 10 δεν θα κάνουν το εμβόλιο - Θετικό το 82% των 60+

26.11.2020
Έκτακτη ενίσχυση 10.350.000 ευρώ σε Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας

Ελλάδα Έκτακτη ενίσχυση 10.350.000 ευρώ σε Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας

26.11.2020
18 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 7.11.2019 | 15:47
Mε την ξεφτίλα της γελοιοποίησης των έτσι κι αλλιως υποβαθμισμένων Πανεπιστημίων μας μέσω της ενσωμάτωσης των ΤΕΙ και την μετατροπη τους σε ΑΕΙ θα γίνει τίποτα ; Εδώ δεν μιλάμε για προεκλογικα ρουσφετια , μιλάμε για καθαρο μισος για την εκπαιδευση. Εξίσωσαν ΑΕΙ με πολυ υψηλες βασεις και καλη θεση στις παγκοσμιες καταταξεις με ανυπαρκτα τμηματα ΤΕΙ του 1 μορίου. Καταργηστε το χθες. Αλλιως βαση 10 και μινιμουμ αριθμος φοιτητων για να λειτυοργουν τα τμηματα ωστε να κλεισουν ολα και να τελειωνουμε.
avatar
atman 7.11.2019 | 18:26
Ενα κανονικο σκανδαλο και γελοιοποιηση το οποιο δεν εχει αναδειχθει οσο πρεπει.Ενα ικανο ποσοστο διδασκοντων σε ΤΕΙ δεν κανουν καλα καλα ουτε για καθηγητες μεσης εκπαιδευσης.
Μαρλένα Μάρκου 8.11.2019 | 06:28
Έχετε φοιτήσει; Γιατί εγώ έχω. Σε ΤΕΙ με ανεπάρκεια υποδομών που φοιτητές και καθηγητές έκαναν θαύματα. Σημειωτέον ότι φοίτησα στα τριάντα οκτώ μου χρόνια έχοντας ήδη τελειώσει πρώτο πτυχίο και μεταπτυχιακό και έχοντας ήδη εργαστεί πολλά χρόνια στον τομέα μου, που είναι η εκπαίδευση. Πραγματικά τώρα, σαρώνετε όλα τς ΤΕΙ έχοντας ελάχιστη γνώση επι του θέματος και δεν σας απασχολεί η εξομοίωση των ΑΕΙ με κάθε είδους ιδιωτικό κολλέγιο; Ποσά μέτρα και ποσά σταθμά;
avatar
atman 8.11.2019 | 16:27
Αν σου πω οτι εχω διδαξει και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ ειναι ΟΚ; Και αν σου πω οτι το ΤΕΙ Αθηνας ειναι το μονο απο αυτα που ειδα οτι κατι αξιζει;
avatar
Ανώνυμος/η 8.11.2019 | 12:17
@Μαρλένα Μάρκου : Μάλλον δεν έχετε καταλάβει το πρόβλημα. Σαφώς και υπάρχουν κάποια ελάχιστα ΤΕΙ που μπορουν να σταθουν σαν τμηματα ΑΕΙ , αλλα η συντριπτικη πλειονοτητα απεχει τοσο , οσο τα ελληνικα ΑΕΙ απο το Χαρβαρντ και το ΜΙΤ. Η μαζική και ανευ όρων ενσωμάτωση τους στα ΑΕΙ είναι το λιγοτερο εγκληματική. Το ίδιο ισχύει και με τους διδάσκοντες. Υπάρχουν καθηγητές ΤΕΙ με εξαιρετικά βιογραφικά που θα μπορουσαν να διδασκουν σε οποιοδηποτε ΑΕΙ αλλά η πλειονότητα είναι επιπεδου δημοσιων ΙΕΚ. Αδιανοητο να εξομοιωνονται εν μια νυκτι με μελη ΔΕΠ ΑΕΙ παλι χωρις κανενα κριτηριο και καμια αξιολογηση. Με τοσα πτυχια που εχετε θα επρεπε να γνωριζετε οτι μια μεγαλη μεριδα διδασκοντων στα ΤΕΙ δεν εχουν καν διδακτορικο. Ενιοτε ουτε μεταπτυχιακο (βοηθοι εργαστηριων κλπ). Το θεμα με την εξομοιωση με κολεγια που αναφερετε ειναι σημαντικο αλλά αφορα μονο τον ΑΣΕΠ. Που στη σημερινη εποχη δεν εχει και πολυ μεγαλη αξια γιατι δε γινονται προσληψεις ετσι κι αλλιως. Στην ελευθερη αγορα καλώς ή κακώς η αξία των πτυχίων παιζει σημαντικο ρολο. Η υποβαθμιση των ΑΕΙ θα οδηγησει και σε υποβαθμιση των πτυχιων τους. Κανεις δεν μπορει να παρει στα σοβαρα ενα Πανεπιστημιο που μοιραζει χαρτια κατα βουληση.
Μαρλένα Μάρκου 7.11.2019 | 16:04
Ε, ναι. Τόσα ιδιωτικά υπάρχουν. Αυτά τι θα γίνουν. Θα πεινάσουν οι άνθρωποι;
avatar
atman 7.11.2019 | 18:25
Βζοινγκ ε βεβαια γιατι αντι για υπηρεσιες υγειας και ανοικτες εντατικες που δεν μας προσφερουν διαιωνιση κομματικων στρατων να μην βολεψουμε σε κανενα ΑΕΙ κανενα δηθεν ψευτοδιανοουμενο και να συντηρησουμε καποιες ψηφοθηρικες θεσεις για επιπλεον νομικους.

Καποια στιγμη θα πρεπει το κρατος αυτος να πολιτευεται με βαση τη προσφορα στην Κοινωνια οχι με βαση τι αχτι εχει ο καθενας. Υπαρχει υπερπροσφορα χαμηλης ποιοτητας εκπαιδευτικων υπηρεσιων στην Ελλαδα οι οποιες ως συνηθως εξυπηρετουν οχι τους φοιτουντες αλλα τους διδασκοντες
Μαρλένα Μάρκου 7.11.2019 | 19:49
Βζόινγκ, και από πού προέρχεται ο συμψηφισμός;
avatar
atman 8.11.2019 | 16:29
@Μαρλενα για ποιο συμφηφισμο μιλας;;;
Εδω μιλαμε για απλη αφαιρεση και προσθεση.

Εχεις 100 πορτοκαλια (πες ευρω) Δινεις τα 90 σε αχρηστες υποδομες εχεις 10 πορτοκαλια για χρησιμες.

Αντιστοιχα αν δωσεις και τα 100 σε χρησιμες υποδομες εχεις 0 για αχρηστες.

Η χωρα δεν θελει περισσοτερα ΤΕΙ και ψευτοΑΕΙ με 407 Η χωρα θελει ενισχυση των ηδη υφισταμενων δομων με ποιοτικους καθηγητες εργαστηρια κλπ/.
avatar
Spyridon 7.11.2019 | 18:52
Τι μας λετε? Ε, βεβαια, προτιματε να μην πεινασουν οι ταβερνιαρηδες και οι κατοχοι δωματιων ανα την Ελλαδα για να μπορεσουν καποιοι να "σπουδασουν" σε ανυπαρκτες σχολες οπως, ας πουμε, κινηματογραφο στα Ψαχνα Ευβοιας! Ευγε στην Κεραμεως!
avatar
ΕΛΠΟ 7.11.2019 | 17:19
Ράβε - ξήλωνε, μια ζωή κυριολεκτικά.

Κατά τα άλλα, ο νόμος Διαμαντοπούλου είχε ψηφισθεί με πρωτοφανή τότε πλειοψηφία.

Με τέτοιο πολιτικό προσωπικό και αξιόπιστα κόμματα, τι να μας εκπλήξει πλέον ;

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας - εμάς των 60+ -, να ζητάμε "εθνική" συναινετική πολιτική σε παιδεία, υγεία, άμυνα-εξωτερική πολιτική.

Citellus citellus 7.11.2019 | 19:13
Μα γιατί δε μας αφήνει να έχουμε εκπαίδευση δευτεροκλασατου επιπέδου.
avatar
Psineas 7.11.2019 | 20:07
Aυτά τα έρημα τα παιδιά που πέρασαν τον Σεπτέμβρη σε αυτές τις σχολές, όμηροι και παιχνιδάκια στα χέρια των πρώτης φοράς αριστερών Μαυρογιαλούρων, τι θα κάνουν;
avatar
mouse 8.11.2019 | 13:57
Τα τμήματα θα λειτουργούσαν από το 2020. Φέτος δεν υπήρχαν στους καταλόγους προτίμησης σχολών.
λukum (το) 7.11.2019 | 20:47
Με τους καθηγητές - κάθε καρυδιάς καρύδι που διορίστηκαν στα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια με συνοπτικές διαδικασίες, τι θα γίνει;
avatar
mouse 8.11.2019 | 13:58
Γιατί μόνο τα τελευταία χρόνια; Πριν δηλαδή όλες οι εκλογές μελών ΔΕΠ ήταν αξιοκρατικές;
λukum (το) 8.11.2019 | 20:57
Τίποτα δ ν μπορεί να συγκριθεί με τα τελευταία 2 χρόνια...
avatar
Ανώνυμος/η 7.11.2019 | 21:07
Επιτέλους ένας λογικός άνθρωπος να αποφασίσει την αναστολή τους! Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την ίδρυση νέων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα σχολεία και η τεχνική εκπαίδευση χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση η οποία μπορεί να γίνει με τα χρήματα που θα δαπανούνταν άσκοπα για την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα κοκ. Όνειρο απατηλό βέβαια η αναβάθμιση, αλλά λέμε τι πρέπει να γίνει...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια