Η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε κύκλωμα με πειραγμένες ταμειακές - Έκρυψαν έσοδα 25 εκατ. ευρώ
Ελλάδα

Η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε κύκλωμα με πειραγμένες ταμειακές - Έκρυψαν έσοδα 25 εκατ. ευρώ

Κύκλωμα με πειραγμένες ταμειακές μηχανές εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ

Μεγάλο και εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές, εντόπισε η ΑΑΔΕ.

 

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται 100 επιχειρήσεις, ενώ τα έσοδα που έχουν αποκρύβει υπολογίζονται σε 25 εκατ ευρώ και οι διαφυγόντες φόροι μόνο από τον ΦΠΑ σε 6 εκατ ευρώ. Σε δήλωσή του, σχετικά με το θέμα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ τονίζει ότι θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για όσους παραποιούν φορολογικούς μηχανισμούς με στόχο τη φοροδιαφυγή.

 

Ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι θα προχωρήσει ταχύτερα η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα της ΑΑΔΕ ως μέρος του σχεδίου ψηφιοποίησης το οποίο περιλαμβάνει ακόμη τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

 

Ο έλεγχος και η αποκάλυψη του κυκλώματος φοροδιαφυγής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έγινε σε οκτώ στάδια τα οποία είναι τα ακόλουθα:

 

Στάδιο 1: Έγινε στοχευμένος επιτόπιος έλεγχος σε επιχείρηση εστίασης, κατά τον οποίο ελέγχθηκαν οι αποδείξεις, που είχαν εκδοθεί.

 

Στάδιο 2: Ζητήθηκε από την επιχείρηση να προσκομίσει τα φορολογικά της στοιχεία.

 

Στάδιο 3: Οι ελεγκτές προχώρησαν σε αντιπαραβολή απόδειξης, που είχαν από τον επιτόπιο έλεγχο, με την αντίστοιχη απόδειξη, που είχε παραχθεί από το μηχανισμό σήμανσης. Τότε διαπίστωσαν την εξής αλλοίωση: Ο ίδιος αριθμός παραστατικού, με την ίδια ημερομηνία, ώρα, τραπέζι, χειριστή και αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης, εμφάνιζε στα ψηφιακά αρχεία της επιχείρησης (από τα οποία προκύπτουν τα φορολογικά αποτελέσματα) διαφορετικό είδος, τιμή ανά είδος και συνολική αξία.

 

Στάδιο 4: Την ίδια ημέρα, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν ξανά την επιχείρηση, και κατάσχεσαν 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 2 μηχανισμούς σήμανσης.

 

Στάδιο 5: Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων μηχανημάτων, εντοπίστηκε η εταιρεία μηχανογράφησης, στην οποία και έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος.

 

Στάδιο 6: Εκεί, κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία με οικονομικά δεδομένα πελατών, καθώς και αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονταν τροποποιημένα φορολογικά στοιχεία με «μειωμένες» αξίες.

 

Στάδιο 7: Ακολούθησε έλεγχος σε άλλη επιλεγμένη επιχείρηση από το πελατολόγιο της εταιρείας μηχανογράφησης προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη διασύνδεσης με τα κατασχεθέντα τροποποιημένα αρχεία.

 

Στάδιο 8: Αφού επαληθεύτηκε η παραπάνω σχέση, ακολούθησαν κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τόσο από την επιχείρηση μηχανογράφησης, όσο και από τις επιχειρήσεις του πελατολογίου της.

 

Την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων ανέλαβε, στα εργαστήρια της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

 

Μέχρι στιγμής, η επεξεργασία έχει εντοπίσει την ύπαρξη δέκα λογισμικών εφαρμογών οι οποίες συνεργάζονται, δίνοντας τη δυνατότητα:

 

- Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας

- Τροποποίησης της συνολικής αξίας επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

- Εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα

- Ελέγχου της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους

- Επιλεκτικής παρέμβασης τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα

- Εντοπισμού και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο

- Διόρθωσης των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα

- Μαζικής διόρθωσης των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους

- Εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους

- Αυτοματοποιημένης διαγραφής των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs - βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή το συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της παραγγελίας της Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγωγή 10χρονης στη Θεσσαλονίκη - Βούλευμα: Η 33χρονη της έδωσε κοκαΐνη και την κακοποίησε

Ελλάδα Απαγωγή 10χρονης στη Θεσσαλονίκη - Βούλευμα: Η 33χρονη της έδωσε κοκαΐνη και την κακοποίησε

17.1.2021
Σοφία Μπεκατώρου: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παγώνει την χορηγία του στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Ελλάδα Σοφία Μπεκατώρου: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παγώνει την χορηγία του στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

17.1.2021
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Έρχεται το τρίτο κύμα του «Λέανδρου»

Ελλάδα ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Έρχεται το τρίτο κύμα του «Λέανδρου»

17.1.2021
Το παρόν και το μέλλον της αγοράς του βιβλίου την εποχή του κορωνοϊού - Διαδικτυακή συζήτηση

Ελλάδα Το παρόν και το μέλλον της αγοράς του βιβλίου την εποχή του κορωνοϊού - Διαδικτυακή συζήτηση

17.1.2021
ΝΟΤΑΜ: Μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού στην Ελλάδα έως τις 25 Ιανουαρίου

Ελλάδα ΝΟΤΑΜ: Μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού στην Ελλάδα έως τις 25 Ιανουαρίου

17.1.2021
Αρναούτογλου: Χιόνια μέχρι και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής την Δευτέρα

Ελλάδα Αρναούτογλου: Χιόνια μέχρι και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής την Δευτέρα

17.1.2021
Σοφία Μπεκατώρου: Νέα παραίτηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μετά τις καταγγελίες

Ελλάδα Σοφία Μπεκατώρου: Νέα παραίτηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μετά τις καταγγελίες

17.1.2021
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παίρνουν αποστάσεις από τις δηλώσεις συγγραφέα τους για τη Μπεκατώρου

Ελλάδα Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παίρνουν αποστάσεις από τις δηλώσεις συγγραφέα τους για τη Μπεκατώρου

17.1.2021
Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Οι κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Ελλάδα Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Οι κλειστοί δρόμοι στην Αττική

17.1.2021
Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα τα rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου

Ελλάδα Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα τα rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου

17.1.2021
7 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 13.11.2019 | 22:51
"...στις 100 επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Πηγή: www.lifo.gr

Μέση αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 250 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση κα "ενθυλάκωση" ΦΠΑ 60 χιλιάδες ανά επιχείριση.

Δηλαδή επίπεδο μεσαίας επιχείρισης, που κάθεμία δεν απέδωσε συνολικά φόρους περίπου 130 χιλιάδες ευρώ.

Και όλα αυτά μέσω εταιρίας μηχανογράφησης, που "πείραζε" τα στοιχεία.

Για αυτούς, που όταν σχολιάζαμε εδώ στο παρελθόν άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, σκίζανε τα ρούχα τους ότι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο κλέβει.
avatar
atman 14.11.2019 | 08:01
Αμερική ο υπεύθυνος της εταιρίας θα έτρωγε μάλλον ισόβια κ θα παρελαύνει με αλυσίδες. Εδώ ούτε το όνομα της εταιρίας δεν γράφουν.
avatar
ΕΛΠΟ 14.11.2019 | 20:27
Συμφωνώ απόλυτα, εδώ στην Ελλάδα, με τα διάφορα "ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΟΘΙ" τύπου "αφού κλέβουν οι πολυεθνικές, δικαιούμαι να κλέψω και εγώ", μέχρι τώρα αλώνιζαν τα "σαίνια".

Και τώρα που άρχισαν να αποκαλύπτονται και σφίγγονται, ψάχνουν τρόπους να δικαιολογηθούν και το παίζουν θύματα.

Θα υπενθυμίσω το παράδειγμα ιδιοκτήτη φούρνου λαϊκής συνοικίας του Πειραιά - γνωστό πολυεθνικό προτεκτοράτο ...-, που ήθελε να αγοράσει ακίνητο αξίας 80 χιλ ευρώ, αλλά στο συμβόλαιο να εμφανιστούν μόνον 20 χιλ ευρώ και τα 60 χιλ να δοθούν στον πωλητή "μαύρα".

Αυτός δεν είχε κανένα ιδεολογικό πρόβλημα με τις πολυεθνικές και τους ολιγάρχες.

ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΡΟΪΔΑ ΜΟΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ !
avatar
Harlan 14.11.2019 | 09:14
Το μεγάλο κεφάλαιο δεν κλέβει με ταμειακές μηχανές, γιατί δεν έχει ανάγκη ο Χ ολιγάρχης να αποκρύψει πέντε καφέδες και τρεις χωριάτικες.

Ο ολιγάρχης (αν και χρεωμένος μέχρι τον λαιμό) κάνει "μπίζνα" με το δημόσιο για έργα που δεν υλοποιούνται ποτέ, αγοράζει μπιρ παρά χιλιάδες στρέματα φιλέτο που τα μοσχοπουλάει μετά στους ηλίθιους, αναλαμβάνει εργολαβίες κλπ κλπ κλπ.
Ολα γνωστά είναι, θέλεις πραγματικά να σου απαριθμήσω τις περιπτώσεις 1 προς 1;

Δηλαδή περιμένες έναν ιδιοκτήτη ΠΑΕ / ΚΑΕ που μόλις τσέπωσε 30 εκατομμύρια ζεστό δημόσιο χρήμα να πειράξει την ταμειακή μηχανή και να κλέψει 3 παγωτά;
Το ότι δεν κλέβει 3 παγωτά είναι για σένα τεκμήριο ότι η πολιτική σου σκοπιά είναι σωστή;

- - -
Ολοι - όσοι μπορούν - κλέβουν το κράτος. Δυστυχώς, αυτός είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πλουτισμού.

Οπότε το ζητούμενο δεν είναι να σηκώνουμε το δάχτυλο προς μια κοινωνική ομάδα και να τσιρίζουμε "αυτοί κλέβουν, λιώστε τους".
Ούτε να υπερασπιζόμαστε την ομάδα της καρδιάς μας (τους ολιγάρχες) λέγοντας "αυτοί δεν κλέβουν, αφήστε τους".

Το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα κράτος που κάνει την φοροκλοπή όσο πιο δύσκολη γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει (μόνο) αστυνόμευση. Σημαίνει (και) απλοποίηση διαδικασιών, διαφάνεια κ.ο.κ.

Αλλά αν το κράτος γίνει απλό και διαφανές, από που θα ζήσουν οι καημένοι οι πολιτικοί; Κλέφτες θα γίνουν οι άνθρωποι;
avatar
ΕΛΠΟ 14.11.2019 | 20:03
Harlan, με έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν και εκτεθήκατε.

Βρείτε από το προφίλ μου 1 (ένα) σχόλιο που υποστηρίζω τους ολιγάρχες ή την πολιτική τοποθέτηση που υπονοείτε και ανεβάστε το στην απάντησή σας.

Και - επιτέλους - να σας απαντήσω για το θέμα :

Έχω πει επανειλημμένα, ότι κουβαλάω μια ζωή ΜΟΝΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Και έχω διαμαρτυρηθεί επίσης επανειλημμένα, που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με 30 % της φορολογητέων εισοδημάτων, καταβάλλουν το 70 % των φόρων.

Και αυτό συμβαίνει, όχι επειδή οι ολιγάρχες και οι πολυεθνικές κλέβουν, αλλά επειδή η εταιρία εστίασης και ο φούρνος της γειτονιάς κλέβουν ΦΠΑ και φοροδιαφεύγουν μαζί, όπως κλέβουν και πολλοί κάθε είδους ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ να μπω σε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, τα έχουμε ξαναπεί, απλά και τελικά ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ !
avatar
Harlan 15.11.2019 | 08:48
ΕΛΠΟ, ανήκω κι εγώ σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων, που δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε ένα ευρω από την εφορία.
Και φυσικά τσαντίζομαι με όλους τους απατεώνες που φοροδιαφεύγουν ατιμώρητοι.

Φυσικά συμφωνούμε και στο αυτονόητο, ότι οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους.

Τώρα λοιπόν που φανερώσαμε και οι δυο την προσωπική μας οικονομική κατάσταση (είμαστε μάλιστα συν-πάσχοντες στο ίδιο καζάνι), μήπως ήρθε ο καιρός να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα;

Σας ζητάω ειλικρινά συγνώμη που υπονόησα ότι είστε δεξιός, αν αυτό το θεωρείτε προσβολή.

Δεν μπορώ να ξέρω τις πραγματικές σας πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά οι γνώμες που εκφράζετε δημόσια ταυτίζονται σχεδόν 100% με τις τοποθετήσεις της (συντηρητικής) δεξιάς.

Μπορεί εσείς να αυτοπροσδιορίζεστε σαν κάτι άλλο - όπως έχετε κάθε δικαίωμα. Αλλά αν οι γνώμες που εκφράζετε ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Πάντως σε ένα πράγμα διαφωνούμε κάθετα, άσχετα από τον πολιτικό μας (αυτο)προσδιορισμό: Δίνετε υπερβολικά μεγάλο βάρος στην μικρο-κλοπή και υπερβολικά μικρό βάρος στην μεγαλο-κλοπή ("...οχι επειδή οι ολιγάρχες κλέβουν, αλλά επειδή ο φούρνος της γειτονιάς κλέβει...").

Το αν αυτή η θέση είναι σωστή, ίσως το συζητήσουμε στο μέλλον.
avatar
ΕΛΠΟ 15.11.2019 | 15:46
Harlan 15.11 08.48'

Είναι προσωπική σας ερμηνεία τα περί πολιτικής τοποθέτησής μου. Δεν το αποδεικνύετε με κάποιο συγκεκριμένο σχόλιό μου.

Δεν συμφωνούν λοιπόν κατ' ανάγκη και άλλοι μαζί σας.

Και εν πάσει περιπτώσει, κανέναν δεν ενδιαφέρουν οι πολιτικές μας προτιμήσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιορίζεστε στο όποιο θέμα και να αποφεύγετε τις προσωπικές προσβολές ("φοράς παρωπίδες" κλπ).
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια