Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Μία στις 16 γυναίκες πέφτει θύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Μία στις 16 γυναίκες πέφτει θύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Περίπου μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Περίπου μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με κίνδυνο της ζωής της γυναίκας αλλά και του εμβρύου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρη Λέων.

 

Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση που υφίσταται μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη από τον σύντροφό της συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρεί ο κ. Λέων, υπογραμμίζοντας ότι συνήθως η βίαιη συμπεριφορά δεν αποκαλύπτεται.

 

Κατά τον ίδιο, οι γυναίκες με «ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη» είναι τρεις φορές πιθανότερο να υποστούν κακοποίηση από τον σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. «Η εγκυμοσύνη μπορεί να μοιάζει απειλή σε έναν σύντροφο που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο», εξηγεί.

 

Στις αιτίες και αφορμές που πυροδοτούν τη βία, ο κ. Λέων συγκαταλέγει επίσης τις οικονομικές δυσκολίες, τη ζήλεια και ακόμα και τον «θυμό» προς το αγέννητο παιδί. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω τραύματος, αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή, θάνατος του εμβρύου ή εμφάνιση λοιμώξεων στη μητέρα.

 

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών, διακοπής της κύησης και νεογνικών θανάτων σε κακοποιημένες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα ή η επιληψία. Από την ενδοοικογενειακή βία, ορισμένες μητέρες οδηγούνται ακόμα και στον θάνατο.

 

«Δυστυχώς είναι ένα από τα λιγότερα αναφερόμενα προβλήματα και δεν αποκαλύπτεται στον βαθμό που συμβαίνει» λέει ο κ. Λέων. «Οι γυναίκες, συνήθως, διστάζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια λόγω ντροπής και φόβου για αντίποινα. Τις περισσότερες φορές, δε, οι γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό συνοδεύονται από τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα η παρουσία του να δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη γυναίκα ώστε να παραδεχθεί τη βία από τον σύντροφό της».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, είναι αναγκαίο να ενθαρρύνουμε την αναφορά και την καταγγελία βίαιων συμπεριφορών προς τις έγκυες γυναίκες, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της γυναικείας κακοποίησης.

 

Σημαντική είναι και η δημιουργία προγραμμάτων ελέγχου στα μαιευτήρια που μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία, καθώς και στη δημιουργία προγραμμάτων παρεμβάσεων και υποστήριξης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον σύντροφό τους και να μειώσουν τη βία. «Η ελληνική πολιτεία μπορεί να σχεδιάσει προγράμματα που θα δώσουν δύναμη στις γυναίκες και θα βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, θα τις κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο ακραίας βίας και θα τις διδάξουν πώς να μείνουν ασφαλείς», τονίζει ο κ. Λέων.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Jumbo έχασαν τη δικαστική διαμάχη για το εμπορικό σήμα "UNIVERSITY"

Ελλάδα Τα Jumbo έχασαν τη δικαστική διαμάχη για το εμπορικό σήμα "UNIVERSITY"

5.12.2019
Μητέρα Αλέξη Γρηγορόπουλου:  Αμετανόητος  ο Κορκονέας - Θέλει να ζει χωρίς τύψεις

Ελλάδα Μητέρα Αλέξη Γρηγορόπουλου: Αμετανόητος ο Κορκονέας - Θέλει να ζει χωρίς τύψεις

5.12.2019
 Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της Αθήνας

5.12.2019
Τέλος η αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια από την επόμενη σχολική χρονιά

Ελλάδα Τέλος η αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια από την επόμενη σχολική χρονιά

5.12.2019
Από διφθερίτιδα πέθανε ο 8χρονος στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Τα αποτέλεσμα των εξετάσεων

Ελλάδα Από διφθερίτιδα πέθανε ο 8χρονος στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Τα αποτέλεσμα των εξετάσεων

5.12.2019
Ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια της μονάδας ανταποδοτικής ανακύκλωσης των ENVIPCO - ΤΕΧΑΝ στην Παλλήνη

Ελλάδα Ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια της μονάδας ανταποδοτικής ανακύκλωσης των ENVIPCO - ΤΕΧΑΝ στην Παλλήνη

5.12.2019
Πανελλαδικές 2020: Οι αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων

Ελλάδα Πανελλαδικές 2020: Οι αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων

5.12.2019
ΑΠΕ: Δίκτυο έδινε παράνομα γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες σε αιτούντες άσυλο

Ελλάδα ΑΠΕ: Δίκτυο έδινε παράνομα γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες σε αιτούντες άσυλο

5.12.2019
Πρακτικός οδηγός για διαδηλωτές από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας

Ελλάδα Πρακτικός οδηγός για διαδηλωτές από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας

5.12.2019
Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώθηκαν τα ποσά, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Ελλάδα Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώθηκαν τα ποσά, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

5.12.2019
4 Σχόλια
Autoforakias 15.11.2019 | 12:12
6.25% ειναι μεγαλο ή μικρο ποσοστο; να χαρω ή να τρομάξω με το νουμερο;;Ποσο ειναι στην Σκανδιναβια ή στην Σ. Αραβια;
βλαχάκι (το) 15.11.2019 | 14:17
The WHO multi-country study on women’s health and domestic violence against women, which consists of population-based surveys conducted in various countries using the same methods and definitions, found the prevalence of physical intimate partner violence (IPV) in pregnancy to range between 1% in Japan city to 28% in Peru Province, with the majority of sites ranging between 4% and 12%. This finding was supported by an analysis of Demographic and Health Surveys and the International Violence against Women Survey, which found prevalence rates for intimate partner violence during pregnancy between 2% in Australia, Denmark, Cambodia and Philippines to 13.5% in Uganda, with the majority ranging between 4% and 9% (...) κ.λπ..

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/70764/WHO_RHR_11.35_eng.pdf;jsessionid=35CC0CF0DC7656A11C65E0564731C030?sequence=1

Autoforakias 15.11.2019 | 21:20
ευχαριστω!
konstas 15.11.2019 | 12:36
6,25%;;;;; Είμαστε πιο καφροι από ότι πίστευα. Είναι ένα απίστευτα τεράστιο ποσοστό για μια -υποτιθεμενη- ευρωπαϊκή χώρα.

Είναι σοκαριστικό να σκέφτεσαι ότι από τις 100 έγκυες γυναίκες που έχεις γνωρίσει, έχεις δει στον δρόμο κλπ κλπ , οι 6 έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας !