Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα
Ελλάδα

Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα

Πώς θα είναι οι νέες κλειστές δομές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε πέντε νησιά προβλέπει το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο ανακοίνωσαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

Στη σημερινή παρουσίαση δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες των εγκαταστάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

Όπως φαίνεται από την κάτοψη, τα νέα κέντρα θα έχουν κτήρια διαμονής, εστιατόρια, κυλικεία, σχολείο, χώρους λατρείας, ιατρείο και χώρους αναψυχής όπως γήπεδα, αλλά και ειδικό χώρο με πλυντήρια.

 

Σχεδιάγραμμα της κάτοψης των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά

 

 

Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

 

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

 

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

 

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

3η: 'Ασυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

 

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

 

 

 

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή - ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

 

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση - στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

 

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγογράφηση μέσω SMS ή email από σήμερα -Ποια είναι η διαδικασία

Ελλάδα Συνταγογράφηση μέσω SMS ή email από σήμερα -Ποια είναι η διαδικασία

28.3.2020
Κορωνοϊός: Στους 29 οι νεκροί στην Ελλάδα -Κατέληξε 89χρονος στην Καστοριά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Στους 29 οι νεκροί στην Ελλάδα -Κατέληξε 89χρονος στην Καστοριά

28.3.2020
Άστατος ο καιρός σήμερα -Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, πού θα βρέξει

Ελλάδα Άστατος ο καιρός σήμερα -Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, πού θα βρέξει

28.3.2020
Μόσιαλος: «Η κόρη μου νοσεί από κορωνοϊό» - Βρίσκεται σε καραντίνα

Ελλάδα Μόσιαλος: «Η κόρη μου νοσεί από κορωνοϊό» - Βρίσκεται σε καραντίνα

28.3.2020
Δωρεά 2 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο ΟΤΕ για την ενίσχυση νοσοκομείων

Ελλάδα Δωρεά 2 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο ΟΤΕ για την ενίσχυση νοσοκομείων

27.3.2020
Ιερώνυμος για Πάσχα: Παρακαλώ την πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί, φροντίζοντας πάντα το γενικό συμφέρον

Ελλάδα Ιερώνυμος για Πάσχα: Παρακαλώ την πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί, φροντίζοντας πάντα το γενικό συμφέρον

27.3.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Διάθεση ακινήτων σε γιατρούς & νοσηλευτές χωρίς μίσθωμα»

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Διάθεση ακινήτων σε γιατρούς & νοσηλευτές χωρίς μίσθωμα»

27.3.2020
Αστυνομικοί: «Αυτοσχεδιάζουμε στη διαχείριση κρατουμένων με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού»

Ελλάδα Αστυνομικοί: «Αυτοσχεδιάζουμε στη διαχείριση κρατουμένων με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού»

27.3.2020
Κορωνοϊός: Μέτρα για την ενίσχυση ναυτικών και τη στήριξη της ακτοπλοΐας

Ελλάδα Κορωνοϊός: Μέτρα για την ενίσχυση ναυτικών και τη στήριξη της ακτοπλοΐας

27.3.2020
Με τους ίδιους κανόνες το τεστ για τον κορωνοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ελλάδα Με τους ίδιους κανόνες το τεστ για τον κορωνοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

27.3.2020
10 Σχόλια
Libretarian 20.11.2019 | 14:34
17 γήπεδα, για τους άνδρες (οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να αθλούνται) που δεν έχουν δει ποτέ τους μπάσκετ η ποδόσφαιρο.

1 σχολειό μπας κ μάθουν ικανότητες(γραφη/ανάγνωση, ράψιμο, χτίσιμο, ελληνικά/αγγλικα, πως να γράψουν ενα βιογραφικό, πως να κανουν αιτήσεις για δουλειές, μαθήματα ισότητας κτλ) μπας κ ποτε τους ενταχθούν στο σύνολο

Ξεκάθαρα οποίος το σχεδίασε αυτο δεν εχει δει ποτε του πρόσφυγα

avatar
Ανώνυμος/η 20.11.2019 | 15:59
Σύμφωνα με τη wikipedia, το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στο Αφγανιστάν. (Λέω Αφγανιστάν επειδή το 70% των μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια είναι Αφγανοί). Δεν ξέρω τι ισχύει για τις άλλες χώρες, αλλά σίγουρα ακούγεται προτιμότερο να υπάρχει κάποιος χώρος αναψυχής για τους ανθρώπους εκεί, - έστω και αν μην είναι δεινοί ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες, από την αθλιότητα της τωρινής κατάστασης, όπου φοβούνται να βγουν από τις σκηνές το βράδυ μην τυχόν και πέσουν θύματα επίθεσης ή κλοπής. Το προσφυγικό ζήτημα είναι τεράστιο και περίπλοκο θέμα, δεν ισχυρίζομαι ότι το κατέχω καλά, αλλά δεν νομίζω ότι τόσο απλά γίνεται να λέει κανείς με τόση βεβαιότητα αυτό που υπονοείτε εσείς, ότι όλοι μα όλοι οι πρόσφυγες είναι ανίκανοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
avatar
maxmara 20.11.2019 | 18:17
ΟΚ, μπορεί να είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου αλλά το πρώτο σχόλιο είναι λογικό. Τόσα γήπεδα δεν έχει ούτε το μεγαλύτερο sports camp στη νότια Ευρώπη. Τι δαίμονα, θα φτιάξουν οι κακόμοιροι πρόσφυγες 24 ομάδες;
Προφανώς η άθληση είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη. Μήπως όμως να ήταν τα γήπεδα λιγότερα και να υπήρχαν πχ περισσότεροι κοινοί χώροι; Μήπως θα έπρεπε να υπήρχαν και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης γιατί όχι και εργασίας;
Libretarian 20.11.2019 | 23:10
Αγαπητή Steven, επειδή εχω βρεθεί σε hotspot, και εχω ταξιδέψει στην περιοχή τολμώ να πω οτι γνωρίζω αυτές τις χώρες καλύτερα και δεν είμαι "Ελληναρας που νομίζει οτι οι Αφγανοί σκαρφαλώνουν δέντρα". Μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι πράγματι οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι Αφγανοί, ωστόσο το 17:1 είναι εξωφρενικό γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι όσο δημοφιλές λέει η wikipedia (το κρίκετ είναι σαφέστατα το dominant sport της περιοχής). άλλα και πάλι, οι πρόσφυγες δεν είναι από την Kabul που έχει τις ελάχιστες υποδομές για να μεταδώσει το "μικρόβιο" του αθλητισμού, άλλα από από ακριτικά χωριά και δεν έχουν επαφή ούτε με αυτό, ούτε τους αφορά όταν δεν καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. πέραν τουτού, ξαναλέω οτι τα γήπεδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από άνδρες!

Σε καμιά περίπτωση δεν υπαινίχθηκα δε, ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως! Τουναντίον, διψάνε για γνώση σαν μικρά παιδιά, και για να αποκτήσουν δεξιότητες για να μπορέσουν να απορροφηθούν, γιατί γνωρίζουν οτι δεν έχουν καμιά ικανότητα χρήσιμη για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Είναι δε συγκλονιστικό να βλέπεις της μανάδες, να παρακαλάνε να μάθεις στα παιδιά τους γραφή και ανάγνωση (συνήθως δεν γνωρίζουν αυτές) για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον Αντί να τους δώσουν σχολειά και εργαστήρια κατάρτισης λοιπόν, τους δίνουν οχι 1, οχι 5, αλλα 17 γήπεδα!
St Beijinger 21.11.2019 | 04:14
Προφανώς σας διαφεύγει ότι με την κίνηση της αυτή η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει την νέα γενιά Αντετοκούμπο.. φυτώρια ολυμπιονικών θα γίνουν τα προαναχωρησιακά ;)
avatar
boxer 20.11.2019 | 18:49
Υπάρχουν ακόμα έλληνες που πιστεύουν οτι στη Μεση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία οι ανθρωποι ζουν πάνω στα δέντρα. Και σχολεία έχουν και γήπεδα.
Το ποδόσφαιρο είναι το κύριο άθλημα σε όλες αυτές τις χώρες. Στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μάλιστα υπάρχει και το κρίκετ, το μπάντμιντον και το σκουός, αθλήματα για τα οποία οι ελληνάρες ουδέποτε έμαθαν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν.
Master Kenobi 20.11.2019 | 21:30
"αθλήματα για τα οποία οι ελληνάρες ουδέποτε έμαθαν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν"

"Ελληνάρες" γιατί; Επειδή δεν είμαστε πρώην βρετανική αποικία; Έχεις δει πολλούς Ιταλούς ή Γερμανούς να παίζουν κρίκετ και σκουός;
avatar
chairman meaow 21.11.2019 | 00:18
Το προβλημα δεν ειναι αν θα εχει μπασκετα η οχι. το θεμα ειναι αν θα ειναι κλειστος σαν φυλακη χωρος η ανοιχτος.
Μας κραζουν στο εξωτερικο που αποφασισε η κυβερνηση να σταματησει τα κεντρα υποδοχης να ειναι ανοικτα και καλα μας κανουν
avatar
Μουχλαλούδα0 21.11.2019 | 07:18
Είναι δυνατόν; τόσα χρόνια προσφυγική κρίση και πάλι να φτιάχνουν προκάτ;
Αδιανόητο.
Έχουν πάρει τόσα χρήματα και έφτιαξαν προκάτ και σκηνές σε άθλιες συνθήκες τόσα χρόνια. Μακριά απ'όλους κι απ'όλα. Για πείτε μου πραγματικά οι κυβερνήσεις απ'τα εκατομμύρια που πήρατε πόσα χαλάσετε για να φτιάξετε τα προκατ και να δώσετε σκηνές; Τα υπόλοιπα πού πήγαν;
Αυτό δεν είναι κοινωνική ενσωμάτωση, αυτό είναι Άουσβιτς.
Θέλουμε διαμερίσματα για τους πρόσφυγες μέσα στις κοινωνίες μας. Θέλουμε να εργαζόμαστε μαζί,να μπαίνουμε στο μέτρο μαζί,να πηγαίνουμε σχολείο μαζί.
Αν δεν φτάσουμε στο σημείο να εργαζόμαστε και να μένουμε στις ίδιες γειτονιές, δεν μπορείτε να μιλάτε για ένταξη.

Κλειστές δομές, κλειστά στόματα, κλειστά μάτια. Ε δεν γίνεται άλλο..
Να κλείσουν τα κολαστήρια και να δημιουργηθούν νέα. Όχι δε θέλουμε κλειστές δομές.

avatar
Γκαργκάουλας 7.12.2019 | 13:58
Το ζητούμενο δεν είναι οι κατασκευές για τη φιλοξενία των προσφύγων ( νόμιμων και παράνομων) Το θέμα είναι άν η Ελλάδα αντέχει αυτή την φιλοξενία και εδώ πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, διαφορετικά θα είμαστε για πάντα σε ενα φαύλο κύκλο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους ανεξαιρέτως.