Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα
Ελλάδα

Έτσι θα είναι οι νέες δομές για πρόσφυγες - Με χώρους λατρείας και γήπεδα

Πώς θα είναι οι νέες κλειστές δομές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε πέντε νησιά προβλέπει το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο ανακοίνωσαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

Στη σημερινή παρουσίαση δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες των εγκαταστάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

Όπως φαίνεται από την κάτοψη, τα νέα κέντρα θα έχουν κτήρια διαμονής, εστιατόρια, κυλικεία, σχολείο, χώρους λατρείας, ιατρείο και χώρους αναψυχής όπως γήπεδα, αλλά και ειδικό χώρο με πλυντήρια.

 

Σχεδιάγραμμα της κάτοψης των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά

 

 

Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

 

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

 

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

 

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

3η: 'Ασυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

 

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

 

 

 

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή - ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

 

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση - στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

 

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρυσοχοϊδης για τον τραμπουκισμό του πρύτανη: Οι δράστες θα επικηρυχθούν

Ελλάδα Χρυσοχοϊδης για τον τραμπουκισμό του πρύτανη: Οι δράστες θα επικηρυχθούν

31.10.2020
Αντιδράσεις για το τσιμέντο στην Ακρόπολη- Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Ελλάδα Αντιδράσεις για το τσιμέντο στην Ακρόπολη- Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

30.10.2020
Αθλιότητες στην ΑΣΟΕΕ: Εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη - και του κρέμασαν πινακίδα στο λαιμό

Ελλάδα Αθλιότητες στην ΑΣΟΕΕ: Εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη - και του κρέμασαν πινακίδα στο λαιμό

30.10.2020
Συντηρητική κατάσχεση του πλοίου που εμβόλισε το «Καλλιστώ» από το ελληνικό δημόσιο

Ελλάδα Συντηρητική κατάσχεση του πλοίου που εμβόλισε το «Καλλιστώ» από το ελληνικό δημόσιο

30.10.2020
Κορωνοϊός: Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε την Αττική - Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Ελλάδα Κορωνοϊός: Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε την Αττική - Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

30.10.2020
Ο ΠΟΥ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό»

Ελλάδα Ο ΠΟΥ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό»

30.10.2020
Άρσις: Ανησυχία για την διοικητική κράτηση των γυναικών στην Αμυγδαλέζα

Ελλάδα Άρσις: Ανησυχία για την διοικητική κράτηση των γυναικών στην Αμυγδαλέζα

30.10.2020
Σεισμός στην Σάμο: Στην Αθήνα μεταφέρεται 14χρονος τραυματίας

Ελλάδα Σεισμός στην Σάμο: Στην Αθήνα μεταφέρεται 14χρονος τραυματίας

30.10.2020
Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στην εστίαση σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές - Όλες οι πληροφορίες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στην εστίαση σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές - Όλες οι πληροφορίες

30.10.2020
Φωτιά σε δάσος στη Χαλκιδική - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Φωτιά σε δάσος στη Χαλκιδική - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

30.10.2020
10 Σχόλια
Libretarian 20.11.2019 | 14:34
17 γήπεδα, για τους άνδρες (οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να αθλούνται) που δεν έχουν δει ποτέ τους μπάσκετ η ποδόσφαιρο.

1 σχολειό μπας κ μάθουν ικανότητες(γραφη/ανάγνωση, ράψιμο, χτίσιμο, ελληνικά/αγγλικα, πως να γράψουν ενα βιογραφικό, πως να κανουν αιτήσεις για δουλειές, μαθήματα ισότητας κτλ) μπας κ ποτε τους ενταχθούν στο σύνολο

Ξεκάθαρα οποίος το σχεδίασε αυτο δεν εχει δει ποτε του πρόσφυγα

avatar
Ανώνυμος/η 20.11.2019 | 15:59
Σύμφωνα με τη wikipedia, το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στο Αφγανιστάν. (Λέω Αφγανιστάν επειδή το 70% των μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια είναι Αφγανοί). Δεν ξέρω τι ισχύει για τις άλλες χώρες, αλλά σίγουρα ακούγεται προτιμότερο να υπάρχει κάποιος χώρος αναψυχής για τους ανθρώπους εκεί, - έστω και αν μην είναι δεινοί ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες, από την αθλιότητα της τωρινής κατάστασης, όπου φοβούνται να βγουν από τις σκηνές το βράδυ μην τυχόν και πέσουν θύματα επίθεσης ή κλοπής. Το προσφυγικό ζήτημα είναι τεράστιο και περίπλοκο θέμα, δεν ισχυρίζομαι ότι το κατέχω καλά, αλλά δεν νομίζω ότι τόσο απλά γίνεται να λέει κανείς με τόση βεβαιότητα αυτό που υπονοείτε εσείς, ότι όλοι μα όλοι οι πρόσφυγες είναι ανίκανοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
avatar
maxmara 20.11.2019 | 18:17
ΟΚ, μπορεί να είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου αλλά το πρώτο σχόλιο είναι λογικό. Τόσα γήπεδα δεν έχει ούτε το μεγαλύτερο sports camp στη νότια Ευρώπη. Τι δαίμονα, θα φτιάξουν οι κακόμοιροι πρόσφυγες 24 ομάδες;
Προφανώς η άθληση είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη. Μήπως όμως να ήταν τα γήπεδα λιγότερα και να υπήρχαν πχ περισσότεροι κοινοί χώροι; Μήπως θα έπρεπε να υπήρχαν και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης γιατί όχι και εργασίας;
Libretarian 20.11.2019 | 23:10
Αγαπητή Steven, επειδή εχω βρεθεί σε hotspot, και εχω ταξιδέψει στην περιοχή τολμώ να πω οτι γνωρίζω αυτές τις χώρες καλύτερα και δεν είμαι "Ελληναρας που νομίζει οτι οι Αφγανοί σκαρφαλώνουν δέντρα". Μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι πράγματι οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι Αφγανοί, ωστόσο το 17:1 είναι εξωφρενικό γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι όσο δημοφιλές λέει η wikipedia (το κρίκετ είναι σαφέστατα το dominant sport της περιοχής). άλλα και πάλι, οι πρόσφυγες δεν είναι από την Kabul που έχει τις ελάχιστες υποδομές για να μεταδώσει το "μικρόβιο" του αθλητισμού, άλλα από από ακριτικά χωριά και δεν έχουν επαφή ούτε με αυτό, ούτε τους αφορά όταν δεν καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. πέραν τουτού, ξαναλέω οτι τα γήπεδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από άνδρες!

Σε καμιά περίπτωση δεν υπαινίχθηκα δε, ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως! Τουναντίον, διψάνε για γνώση σαν μικρά παιδιά, και για να αποκτήσουν δεξιότητες για να μπορέσουν να απορροφηθούν, γιατί γνωρίζουν οτι δεν έχουν καμιά ικανότητα χρήσιμη για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Είναι δε συγκλονιστικό να βλέπεις της μανάδες, να παρακαλάνε να μάθεις στα παιδιά τους γραφή και ανάγνωση (συνήθως δεν γνωρίζουν αυτές) για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον Αντί να τους δώσουν σχολειά και εργαστήρια κατάρτισης λοιπόν, τους δίνουν οχι 1, οχι 5, αλλα 17 γήπεδα!
St Beijinger 21.11.2019 | 04:14
Προφανώς σας διαφεύγει ότι με την κίνηση της αυτή η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει την νέα γενιά Αντετοκούμπο.. φυτώρια ολυμπιονικών θα γίνουν τα προαναχωρησιακά ;)
avatar
boxer 20.11.2019 | 18:49
Υπάρχουν ακόμα έλληνες που πιστεύουν οτι στη Μεση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία οι ανθρωποι ζουν πάνω στα δέντρα. Και σχολεία έχουν και γήπεδα.
Το ποδόσφαιρο είναι το κύριο άθλημα σε όλες αυτές τις χώρες. Στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μάλιστα υπάρχει και το κρίκετ, το μπάντμιντον και το σκουός, αθλήματα για τα οποία οι ελληνάρες ουδέποτε έμαθαν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν.
Master Kenobi 20.11.2019 | 21:30
"αθλήματα για τα οποία οι ελληνάρες ουδέποτε έμαθαν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν"

"Ελληνάρες" γιατί; Επειδή δεν είμαστε πρώην βρετανική αποικία; Έχεις δει πολλούς Ιταλούς ή Γερμανούς να παίζουν κρίκετ και σκουός;
avatar
chairman meaow 21.11.2019 | 00:18
Το προβλημα δεν ειναι αν θα εχει μπασκετα η οχι. το θεμα ειναι αν θα ειναι κλειστος σαν φυλακη χωρος η ανοιχτος.
Μας κραζουν στο εξωτερικο που αποφασισε η κυβερνηση να σταματησει τα κεντρα υποδοχης να ειναι ανοικτα και καλα μας κανουν
avatar
Μουχλαλούδα0 21.11.2019 | 07:18
Είναι δυνατόν; τόσα χρόνια προσφυγική κρίση και πάλι να φτιάχνουν προκάτ;
Αδιανόητο.
Έχουν πάρει τόσα χρήματα και έφτιαξαν προκάτ και σκηνές σε άθλιες συνθήκες τόσα χρόνια. Μακριά απ'όλους κι απ'όλα. Για πείτε μου πραγματικά οι κυβερνήσεις απ'τα εκατομμύρια που πήρατε πόσα χαλάσετε για να φτιάξετε τα προκατ και να δώσετε σκηνές; Τα υπόλοιπα πού πήγαν;
Αυτό δεν είναι κοινωνική ενσωμάτωση, αυτό είναι Άουσβιτς.
Θέλουμε διαμερίσματα για τους πρόσφυγες μέσα στις κοινωνίες μας. Θέλουμε να εργαζόμαστε μαζί,να μπαίνουμε στο μέτρο μαζί,να πηγαίνουμε σχολείο μαζί.
Αν δεν φτάσουμε στο σημείο να εργαζόμαστε και να μένουμε στις ίδιες γειτονιές, δεν μπορείτε να μιλάτε για ένταξη.

Κλειστές δομές, κλειστά στόματα, κλειστά μάτια. Ε δεν γίνεται άλλο..
Να κλείσουν τα κολαστήρια και να δημιουργηθούν νέα. Όχι δε θέλουμε κλειστές δομές.

avatar
Γκαργκάουλας 7.12.2019 | 13:58
Το ζητούμενο δεν είναι οι κατασκευές για τη φιλοξενία των προσφύγων ( νόμιμων και παράνομων) Το θέμα είναι άν η Ελλάδα αντέχει αυτή την φιλοξενία και εδώ πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, διαφορετικά θα είμαστε για πάντα σε ενα φαύλο κύκλο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους ανεξαιρέτως.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια