Τα «Αρχοντικά της Κηφισιάς»: Βόλτες στον χρόνο και στην ιστορία του δήμου
Ελλάδα

Τα «Αρχοντικά της Κηφισιάς»: Βόλτες στον χρόνο και στην ιστορία του δήμου

Μια βόλτα στο χρόνο και την ιστορία του Δήμου Κηφισιάς, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περίπου 300 πολίτες, στο πλαίσιο της δράσης «Ξαναζούν τα Αρχοντικά»

Μια βόλτα στον χρόνο και την ιστορία του Δήμου Κηφισιάς, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περίπου 300 πολίτες, στο πλαίσιο της δράσης «Ξαναζούν τα Αρχοντικά» που διοργάνωσε για πέμπτη φορά ο Δήμος Κηφισιάς, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου το περασμένο Σάββατο.

 

Είναι μια οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού και αρχιτεκτονικού πλούτου του Δήμου μας, η οποία στηρίζεται στην προσφορά των ιδιοκτητών που ανοίγουν τα σπίτια τους, στην σημαντική βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και στις υπηρεσίες δεκάδων εθελοντών που αγκαλιάζουν τη δράση του Δήμου.


Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος περπάτησε μαζί με τους πολίτες από το Κεφαλάρι στο κέντρο Κηφισιάς, ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες των Αρχοντικών, τους εθελοντές που εργάστηκαν για την επιτυχία της δράσης αλλά και τους πολίτες που συμμετέχουν στο Κηφισιώτικο δρώμενο ιστορίας και πολιτισμού.

 

Πρώην Ξενοδοχείο Παλάς

 

Στην είσοδο του Παλάς όπου η οικογένεια Κυριάκου Φιλίππου την κράτησε αναλλοίωτη

 

Οι αμαξάδες της Κηφισιάς συνεχίζουν μια παράδοση δεκαετιών

 

Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε: «Η Κηφισιά είναι μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, φέρνουμε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό της, που δεν είναι άλλος από τα διατηρητέα αρχοντικά του 19ου και του 20ου αιώνα. Με τους περιπάτους στα Αρχοντικά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ακούσουν την ιστορία της πόλης μας και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών της. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, με το οποίο μοιραζόμαστε μνήμες και ιστορίες του παρελθόντος τις οποίες κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές».

 

Την οργάνωση της δράσης είχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων – Εξυπηρέτησης και Φιλίας των Πολιτών, Επιχειρηματικότητας και Πρασίνου Ασπασία (Νίνα) Βλάχου, η οποία υποδέχθηκε τους πολίτες στο ξενοδοχείο Παλάς που άνοιξε φιλόξενα τις πύλες του με την συναίνεση της ιδιοκτήτριας Δήμητρας Φιλίππου. Η κα Βλάχου ευχαρίστησε με τη σειρά της την μεγάλη εθελοντική ομάδα και ιδιαίτερα τους καθηγητές και τη μαθητική νεολαία του 1ου Λυκείου Κηφισιάς που κράτησαν την γραμματειακή υποστήριξη της δράσης.

 

Ξενάγηση στο ιστορικό πρώην ξενοδοχείο Παλας

 

Μουσείο Γουλανδρή (Έπαυλη Ρετσίνα)

 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος περπάτησε με τους πολίτες και συνομίλησε μαζί τους

 

Mε αφετηρία την Πλατεία Κεφαλαρίου, ομάδες των είκοσι ατόμων με περιηγητές και συνοδούς περπάτησαν κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια που σχηματίζουν θόλους στους Κηφισιώτικους δρόμους, απολαμβάνοντας μια βόλτα σε Αρχοντικά που συναρπάζουν με την αρχιτεκτονική τους και τις παραδεισένιες αυλές τους και καταλήγοντας στο εμπορικό κέντρο της πόλης που αναπτύσσεται γύρω από τον πυρήνα της πλατείας Πλατάνου. Στην 5η διαδρομή στον χρόνο και την ιστορία, οι πολίτες γνώρισαν μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο Παλάς, την ιστορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως και του Παρεκλησσίου του, την Βίλα Κότσικα, το Μουσείο Γουλανδρή (Έπαυλη Ρετσίνα), το σπίτι του Φωκίωνος Νέγρη, τον Πύργο Κασσαβέτη κ.α. Σε κάποια μάλιστα οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν και το εσωτερικό τους και να θαυμάσουν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες αρχιτεκτονική τους.

 

Το μαγευτικό ταξίδι ολοκληρώθηκε στην Έπαυλη Ρετσίνα που βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή όπου ακούραστα οι ξεναγοί του προσέφεραν τις γνώσεις τους στους πολίτες. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πρόγραμμα ρομαντικών χορών από τις καθηγήτριες Μαρία Μπελεφάντη και Εριέττα Τσουσοπούλου. Ο Δήμος Κηφισιάς ανανεώνει το ραντεβού στην ιστορία και τον πολιτισμό με την ανοιξιάτικη περιήγηση σε άλλα από τα 180 αρχοντικά της Κηφισιάς.

 

Βίλα Κότσικα

 

Ομάδες των είκοσι ατόμων με περιηγητές και συνοδούς περπάτησαν κάτω από τα πλατάνια που σχηματίζουν θόλους στους Κηφισιώτικους δρόμους

 

Βράβευση του Μουσείου Γουλανδρή για τη συμμετοχή στη δράση «Ξαναζούν τα Αρχοντικά»

 

Πρώην Ξενοδοχείο Παλάς

 

Οι Αντιδήμαρχοι Νίνα Βλάχου και Ζέτη Κασιμάτη μαζί με την Ιστορικό –Ερευνήτρια Λία Βαλάτα Τσιάμα, την φιλόλογο Ρένα Πολίτη, καθηγητές και μαθητές του 1ου Λυκείου Κηφισιάς και εθελοντές.

 

Μουσικοχορευτικό δρώμενο στο Μουσείο Γουλανδρή

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Βρέθηκε ο οδηγός που μετέφερε τη «μαυροφορεμένη γυναίκα»

Ελλάδα Επίθεση με βιτριόλι: Βρέθηκε ο οδηγός που μετέφερε τη «μαυροφορεμένη γυναίκα»

26.5.2020
Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό οι συστάσεις από χώρες του Βορρά - Τι εξηγούν 4 πρέσβεις

Ελλάδα Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό οι συστάσεις από χώρες του Βορρά - Τι εξηγούν 4 πρέσβεις

26.5.2020
Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις με 400 αστυνομικούς - Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ

Ελλάδα Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις με 400 αστυνομικούς - Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ

26.5.2020
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας- Κλειστοί δρόμοι

Ελλάδα Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας- Κλειστοί δρόμοι

26.5.2020
Θεσσαλονίκη: Από τις 15 Ιουνίου κατ’ εξαίρεση οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Από τις 15 Ιουνίου κατ’ εξαίρεση οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό

26.5.2020
Επίθεση με βιτριόλι: «Με περίμενε» - Τι κατέθεσε η 34χρονη στους αστυνομικούς

Ελλάδα Επίθεση με βιτριόλι: «Με περίμενε» - Τι κατέθεσε η 34χρονη στους αστυνομικούς

26.5.2020
Έρευνα: Καθιερώνεται η εξ αποστάσεως εργασία - Οι δυσκολίες και τα θετικά

Ελλάδα Έρευνα: Καθιερώνεται η εξ αποστάσεως εργασία - Οι δυσκολίες και τα θετικά

26.5.2020
Τέλος οι έκτακτες ενημερώσεις για τον κορωνοϊό- Χαρδαλιάς: Αν με ξαναδείτε με τον Τσιόδρα, θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα

Ελλάδα Τέλος οι έκτακτες ενημερώσεις για τον κορωνοϊό- Χαρδαλιάς: Αν με ξαναδείτε με τον Τσιόδρα, θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα

26.5.2020
Το «αντίο» του Τσιόδρα: Έλεγα πάντα την αλήθεια - Θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς χωρίς αυστηρά μέτρα

Ελλάδα Το «αντίο» του Τσιόδρα: Έλεγα πάντα την αλήθεια - Θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς χωρίς αυστηρά μέτρα

26.5.2020
Ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» συλλέγει αντισηπτικά και μάσκες για τους κρατούμενους

Ελλάδα Ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» συλλέγει αντισηπτικά και μάσκες για τους κρατούμενους

26.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια