EUROKINISSI
Ελλάδα

«Ελλάδα Ξανά»: Θέσεις εργασίας για Έλληνες του εξωτερικού με κατώτατο μισθό 3.000 ευρώ

Πιλοτικό πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό σε πρώτη φάση τουλάχιστον 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού

Ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό σε πρώτη φάση τουλάχιστον 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου ειδίκευση και διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία είναι ο στόχος του διεπιστημονικού εγχειρήματος «Rebrain Greece».

 

Το πρόγραμμα προβλέπει ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ το μήνα για τους επιστήμονες που θα αφήσουν την θέση τους στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

 

Στόχος είναι να διασυνδεθεί ευθέως η Ελλάδα με τους Έλληνες της διασποράς, που διαπρέπουν, διακρίνονται και σταδιοδρομούν στο διεθνές περιβάλλον. Το 70% της αμοιβής, δηλαδή τα 2.000 ευρώ θα καλύπτονται από το πρόγραμμα με χρηματοδότηση της επιχείρησης. Η γενναία αυτή επιδότηση θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, ενώ το πρόγραμμα ενσωματώνει υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 μήνες τουλάχιστον.

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα ονομάζεται «Ελλάδα ξανά» και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, στο συνέδριο του Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. Το «Ελλάδα ξανά» στοχεύει στον επαναπατρισμό επιστημόνων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κατόχων τουλάχιστον μεταπτυχιακού τίτλου, ηλικίας 28-40 ετών, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα, με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, άμεσα θα ανοίξει στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη «Ειδική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Καλώ τις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν την φόρμα, ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο «Ελλάδα ξανά» θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι –πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 

«Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της, μέσω των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας πολιτικής, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με τη συμβολή και τη δύναμη των Ελλήνων της ομογένειας», σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Η δράση αυτή εναρμονίζεται με το θεσμικά κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

 

Η διεπιστημονική πρωτοβουλία «Rebrain Greece - Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων υπό τον κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με την συνδρομή αξιόλογων στελεχών από δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

 

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Μαλακάσα- 5 συλλήψεις, 6 αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Ελλάδα Η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Μαλακάσα- 5 συλλήψεις, 6 αστυνομικοί τραυματίστηκαν

1.6.2020
To Google της doodle για τα παιδιά- Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Ελλάδα To Google της doodle για τα παιδιά- Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

1.6.2020
Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας

Ελλάδα Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας

1.6.2020
Ανοίγουν σήμερα δημοτικά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ξενοδοχεία και θερινά σινεμά

Ελλάδα Ανοίγουν σήμερα δημοτικά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ξενοδοχεία και θερινά σινεμά

1.6.2020
Καιρός: Αρχή καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες

Ελλάδα Καιρός: Αρχή καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες

1.6.2020
Στον εισαγγελέα 7 μέλη του Ρουβίκωνα - Συνελήφθησαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα Στον εισαγγελέα 7 μέλη του Ρουβίκωνα - Συνελήφθησαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

31.5.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυο νέοι θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 177 οι νεκροί

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυο νέοι θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 177 οι νεκροί

31.5.2020
Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 9 εκατομμύρια ευρώ

Ελλάδα Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 9 εκατομμύρια ευρώ

31.5.2020
Σαντορίνη: Νέα στοιχεία για την 14χρονη που πήγε σε πάρτι συμμαθήτριας και πέθανε από δηλητηρίαση

Ελλάδα Σαντορίνη: Νέα στοιχεία για την 14χρονη που πήγε σε πάρτι συμμαθήτριας και πέθανε από δηλητηρίαση

31.5.2020
Κορωνοϊός: Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως και 7 Ιουνίου

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως και 7 Ιουνίου

31.5.2020
8 Σχόλια
avatar
JIPET 10.12.2019 | 02:13
Τι να κάνουνε βρε στην Ελλάδα;Να περάσουνε πρώτα απο ένα πολιτικό γραφείο να υποβάλουνε τα σέβη τους;
avatar
sfreud 10.12.2019 | 07:25
Για αυτούς που δουλεύουν στην Ελλάδα με μισθό Βουλγαρίας και έχουν μεταπτυχιακά έχουν κανένα πρόγραμμα;
avatar
Harlan 10.12.2019 | 09:11
1) Οσοι σχολιάζουν την είδηση ασχολούνται με την (αν)αξιοκρατία της Ελλάδας.
Υποστηρίζουν δλδ ότι όλα αυτά τα "λαμπρά μυαλά" έφυγαν γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν την φριχτή αναξιοκρατία.
Τι λες ρε παιδάκι μου, ανατρίχιασα τώρα. Ωστε οι νέοι σήμερα διαλέγουν με βάση την αξιοκρατία; Φανταστικό.

Ολα αυτά τα "λαμπρά μυαλά" που έφυγαν - δήθεν επειδή δεν γουστάρουν την ελληνική αναξιοκρατία, μέχρι το 2010 ήταν ΠΑΡΑ πολύ ευτυχισμένα δουλεύοντας σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, χοροπηδάδικα και εισαγωγές υλικών για καμπινέδες (οικοδομή). Δούλευαν φυσικά ΚΑΙ στο δημόσιο ΚΑΙ σε κάποια τράπεζα στην οποία είχαν χωθεί - αξιοκρατικότατα φαντάζομαι.

Ολα αυτά τα "λαμπρά μυαλά" που σήμερα σκιζόμαστε να τα δελεάσουμε για να επιστρέψουν ανακάλυψαν ΕΝΤΕΛΩΣ τυχαία το 2010 ότι η Ελλάδα έχει αναξιοκρατία. Πιο πριν δεν ήξεραν, δεν είχαν ακούσει τίποτα.

Αντί να τάζετε 3.000 ευρώ σε 500 άτομα, τάξτε τους μια θέση στο δημόσιο. Με 3.000 θέσεις των 500 ευρώ έκαστη, θα κάνουν ουρά για να γυρίσουν στην "πατρίδα που έχουν λαχταρήσει τόσο, μα τόσο πολύ" και άλλες τέτοιες μαρθαβουρτσικές χαζομάρες.
Η έλλειψη αξιοκρατίας σας μάρανε.

2) Το οικονομικό ζουμί της είδησης είναι κρυμμένο στα ψιλά - όπως συνήθως. Ποιος ενδιαφέρεται για τους 500; Χέστηκε η φοράδα στ αλώνι.
Αν πιστέψουμε τα πιο δακρύβρεχτα νούμερα (τα οποία δεν εμπιστεύομαι), έχουν φύγει 500.000. Ακόμα και αν γυρίσουν 500, θα μιλάμε για 1 : 1000.

Το ζουμί βρίσκεται στην ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ του μισθού. Από τα περιβόητα 3 χιλιαρικάκια, τα 2 θα προέρχονται από κάποιο (ευρωπαικό) κονδύλι, το οποίο κάπου ανακάλυψαν ξεχασμένο οι φωστήρες της κυβέρνησης.
Οπότε γιατί να μην το φάνε; Την στιγμή μάλιστα που μπορούν και να το παρουσιάσουν με φανφάρες σαν "σχέδιο επαναπατρισμού αποδήμων" στα γίδια;
(συγνώμη που προσβάλλω τα αγαπητά γίδια)

Παίρνουμε 10-20 επιχειρήσεις δικών μας παιδιών, τους δίνουμε 50 μισθούς Χ 12 μήνες Χ 2000 = 1.200.000 επιδότηση και όλοι είναι ευτυχισμένοι.

3) Με το πιο σουρεάλ της όλης ιστορίας δεν ασχολείται κανένας.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ αυτοί οι 500 "λαμπροί επιστήμονες" που θα επιστρέψουν;
ΠΟΥ έχει ανάγκη η ελληνική επιχειρηματική σκηνή από 500 διδάκτορες;

Για κυτάξτε γύρω σας. Που τις είδατε τις εταιρείες που θα μπορούσαν να απασχολήσουν 500 διδακτορικά; Σουβλακερί έχουμε στην Ελλάδα. Ερμπηενμπάδικα. Ψαροταβέρνες και ξαπλωστρατζήδικα. Εργολάβους που ρίχνουν τσιμέντα για να χτίσουν μεζονέτες. Αεριτζήδες και αρπαχτές.

Το μόνο που ξέρουν οι έλληνες να κάνουν καλά είναι να γεμίζουν μπετόν και σκουπίδι την χώρα τους. Η καταπληκτική κυβερνησάρα μας έχει έτοιμες τις μπετονίερες και περιμένει το οκ των ευρωπαίων. Αυτό είναι το επόμενο σαξές στόρυ - αν δεν τους πάρει παραμάζωμα καμιά παγκόσμια οικονομιή κρίση στο ενδιάμεσο.

Που την είδαμε την ανάγκη για 500 διδάκτορες; Να έλεγε η είδηση για 500 ντηλιβεράδες ή 500 μπετατζήδες, να το καταλάβω.

Μήπως αντί να ασχοληθούμε με τους 500 που θα τσεπώσουν από 3000 να ασχολιόμασταν λίγο με το τι είδους οικονομία και τι επιχειρήσεις θέλουμε;
Ashton Heston III 10.12.2019 | 20:16
Το πιθανότερο είναι πως αυτοί οι 500 θα είναι κάποια "γαλάζια παιδιά" με μαστεράκια από κάπου.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 10.12.2019 | 09:18
Τετοιοι επιστημονες βγαζουν τετραπλασια στο εξωτερικο.
Και αν διαβασα σωστα ειναι για 1+1 χρονο.
Ποιος ρισκαρει ενα τετοιο ποστο στο εξωτερικο για να τρωει την χωριατικη του στην Γλυφαδα για 12+12 μηνες;;;
Αυτο που χρειαζεται δεν ειναι ανοιγμα θεσεων σε ηδη υπαρχουσες εταιρειες 'η ιδρυματα. Χρειαζεται ιδρυση νεων εταιρειων και ιδρυματων με αυτουσια μεταφορα τεχνογνωσιας και 100% στελεχωση με ελληνες που φυγαν λογω της κρισης να τα τρεξουν.

avatar
Ανώνυμος/η 10.12.2019 | 17:51
Ακριβώς αυτό, ποιος θα αφήσει μια μόνιμη δουλειά, εκτός και αν πάρει 2 χρόνια Σαμπάτικαλ, για να γυρίσει στην Ελλάδα με το αβέβαιο μέλλον, πόσες φορές θα χαρεί κάποιος το φαγητό του στην Γλυφάδα!
Primordial_Soup 10.12.2019 | 12:43
Μα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα λεφτά που σε διώχνουν.Είναι η ασχήμια και η μαλακία που δέρνει τους Έλληνες.Ειδικά στην Αθήνα.Οπότε ή πας για αρχή σε κανένα χωριό μακριά από τις χαβούζες που αποκαλούν "πόλεις" ή πας εξωτερικό.Σιγά μην κατέστρεφα τη ζωή μου για 3.000€ της ψαροκώσταινας.
music soul 10.12.2019 | 19:10
Ποιες επιχειρήσεις / οργανισμοί θα απασχολήσουν τους επιστήμονες που έφυγαν αυτές που δεν έχουμε; Και γιατί να γυρίσουν για μια ενίσχυση με ορισμένη διάρκεια; Με προγράμματα - παυσίπονα δεν νικιέται η πηγή του προβλήματος.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια