Colour Youth: Χωράνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Σύνταγμα;
Ελλάδα

Colour Youth: Χωράνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Σύνταγμα;

Η Colour Youth κατηγορεί την κυβέρνηση για οπισθοδρομισμό που δεν προστατεύει συνταγματικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών

Απογοητευμένη δηλώνει η Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας με την καταψήφιση της συνταγματικής καθιέρωσης της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5, παρ. 2).

 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την κυβερνητική της πλειοψηφία, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την προσήλωση της στον οπισθοδρομισμό και στην άρνηση να προστατεύονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους» και προσθέτει: «Αγνοεί επιδεικτικά την ιδιαίτερη και απροστάτευτη θέση στην οποία βρίσκονται αυτοί οι πολίτες ακριβώς επειδή κατέχουν αυτές τις ταυτότητες, χρησιμοποιώντας το χονδροειδές πρόσχημα ότι το Σύνταγμα προστατεύει όλες τις ομάδες πολιτών από τις διακρίσεις».

 

Στην ανακοίνωση σχολιάζεται επίσης η καταψήφιση από μεριάς του ΜέΡΑ25, την οποία χαρακτηρίζει «ακατανόητη». «Η αρνητική ψήφος της Νέας Δημοκρατίας μας προξενεί αγανάκτηση το λιγότερο, αλλά βέβαια εντύπωση μας κάνει, με βάση τις θέσεις του ΜέΡΑ25 για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, και η απογοητευτική καταψήφιση από μεριάς του ΜέΡΑ25, η οποία μας φαίνεται απολύτως ακατανόητη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Η Colour Youth καλεί το κυβερνητικό κόμμα «να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και τις θέσεις του ως προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δεσμευτεί έμπρακτα στην προώθηση της ισότητας όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, όπως πράττουν, αν μη τι άλλο, πολλά μεγάλα κόμματα ανά την Ευρώπη, της ίδιας πολιτικής οικογένειας στην οποία θέλει να ανήκει η Νέα Δημοκρατία».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

Με μεγάλη απογοήτευσή μας είδαμε την συνταγματική καθιέρωση της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5, παρ. 2), να καταψηφίζεται.


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την κυβερνητική της πλειοψηφία, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την προσήλωση της στον οπισθοδρομισμό και στην άρνηση να προστατεύονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους. Αγνοεί επιδεικτικά την ιδιαίτερη και απροστάτευτη θέση στην οποία βρίσκονται αυτοί οι πολίτες ακριβώς επειδή κατέχουν αυτές τις ταυτότητες, χρησιμοποιώντας το χονδροειδές πρόσχημα ότι το Σύνταγμα προστατεύει όλες τις ομάδες πολιτών από τις διακρίσεις. Η αρνητική ψήφος της Νέας Δημοκρατίας μας προξενεί αγανάκτηση το λιγότερο, αλλά βέβαια εντύπωση μας κάνει, με βάση τις θέσεις του ΜέΡΑ25 για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, και η απογοητευτική καταψήφιση από μεριάς του ΜέΡΑ25, η οποία μας φαίνεται απολύτως ακατανόητη.

 

Η Colour Youth αξιώνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αντιμετωπιζόμαστε από την Πολιτεία με σεβασμό ως ισότιμοι πολίτες και να προστατευόμαστε από το κράτος δικαίου. Καταδικάζουμε τις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης απέναντι στο διαφορετικό, την ακραιφνή καταστολή απέναντι στους συμπολίτες μας που διεκδικούν τα δικαιώματα τους, την παντελή αδιαφορία της για τις υπάρξεις μας ως πολίτες, φοιτήτριες, εργαζόμενες, φορολογούμενες, αγωνιζόμενες.

 

Στη σκιά των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων, η Colour Youth, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, θα αναβάλει την προγραμματισμένη συνάντηση στελεχών της με τα μέλη της Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, αντικείμενο της οποίας θα ήταν η παρουσίαση του έργου E.T.Ho.S. και των θέσεων και προτάσεων μας για την βελτίωση της αναπαράστασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων στο δημόσιο λόγο, αλλά και εν γένει των θέσεων και διεκδικήσεων της οργάνωσης για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα – και κάθε θεσμικό φορέα – για να είναι ουσιαστικός και εποικοδομητικός πρέπει να διεξάγεται σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού, ειλικρίνειας και θέλησης για συνεργασία. Δυστυχώς στην περίπτωση του κυβερνώντος κόμματος, οι προϋποθέσεις αυτές δεν τηρούνται, καθώς για ακόμα μια φορά η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να μετουσιώσει σε πράξεις τις δεσμεύσεις της απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ως οργάνωση που συμμετείχε ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου – ενός νομοσχεδίου καίριας σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων- δεν ξεχνάμε πως, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών αλλά και του ίδιου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για στήριξη του νομοσχεδίου, αυτό δε συνέβη.

 

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας μειονοτικών ομάδων (συμπεριλαμβανομένης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας). Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο σε συνδυασμό με τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και την πληθώρα περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας για τα οποία δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική τοποθέτηση από στελέχη της κυβέρνησης.

 

Καλούμε το κυβερνητικό κόμμα να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και τις θέσεις του ως προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δεσμευτεί έμπρακτα στην προώθηση της ισότητας όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, όπως πράττουν, αν μη τι άλλο, πολλά μεγάλα κόμματα ανά την Ευρώπη, της ίδιας πολιτικής οικογένειας στην οποία θέλει να ανήκει η Νέα Δημοκρατία.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό στο Γηροκομείο Αθηνών, από την Περιφέρεια Αττικής

Ελλάδα Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό στο Γηροκομείο Αθηνών, από την Περιφέρεια Αττικής

31.3.2020
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά, αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

Ελλάδα Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά, αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

31.3.2020
Απαγόρευση μετακινήσεων: 1.043 παραβάσεις μέσα σε 9 ώρες

Ελλάδα Απαγόρευση μετακινήσεων: 1.043 παραβάσεις μέσα σε 9 ώρες

31.3.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Επτά νεκροί και 82 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 20 σε κρουαζιερόπλοιο

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Επτά νεκροί και 82 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 20 σε κρουαζιερόπλοιο

31.3.2020
Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

31.3.2020
Κορωνοϊός- Άγιο Όρος: Θετικοί και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από τη Βρετανία

Ελλάδα Κορωνοϊός- Άγιο Όρος: Θετικοί και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από τη Βρετανία

31.3.2020
Κορωνοϊός: 20.000 διαγνωστικά τεστ σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ - Από το Ίδρυμα Λάτση και τους Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα Κορωνοϊός: 20.000 διαγνωστικά τεστ σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ - Από το Ίδρυμα Λάτση και τους Έλληνες εφοπλιστές

31.3.2020
Ίδρυμα Ωνάση: Ολοκληρώθηκε η δωρεά 13,5 εκατομμυρίων μασκών - Στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Μητσοτάκης

Ελλάδα Ίδρυμα Ωνάση: Ολοκληρώθηκε η δωρεά 13,5 εκατομμυρίων μασκών - Στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Μητσοτάκης

31.3.2020
Λαϊκό νοσοκομείο: 84χρονη έφυγε πριν της κάνουν το τεστ για κορωνοϊό και γύρισε σπίτι της

Ελλάδα Λαϊκό νοσοκομείο: 84χρονη έφυγε πριν της κάνουν το τεστ για κορωνοϊό και γύρισε σπίτι της

31.3.2020
Λάρισα: Άνδρας έπεσε στο κενό από το Αστυνομικό Μέγαρο

Ελλάδα Λάρισα: Άνδρας έπεσε στο κενό από το Αστυνομικό Μέγαρο

31.3.2020