Δεν υπήρξαν τραυματίες μετά τη σύγκρουση αγριογούρουνων με διερχόμενο λεωφορείο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας, στον Έβρο - ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ
Ελλάδα

Τροχαίο με αγριογούρουνα στον Έβρο - Συγκρούστηκαν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ

Τρία αγριογούρουνα που βγήκαν στο δρόμο συγκρούστηκαν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ .

Την εμφάνισή τους σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του οικισμού των Ψαθάδων, έκαναν το βράδυ της Δευτέρας τρεις αγριόχοιροι, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα με διερχόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ - χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί. 

 

Σπάνιο χαρακτήρισε το περιστατικό ο δασάρχης Διδυμοτείχου, Δημήτρης Μητρούδης: «Η περίφραξη καθ' όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, όπως σε κάθε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, προς αποφυγήν εισόδου σε αυτήν ζώων - η σύγκρουση οχημάτων με τα οποία θα μπορούσε να αποβεί και μοιραία-, λειτουργεί ως εμπόδιο και ο μόνος τρόπος να διέλθουν είναι είτε από σημεία όπου έχει καταστραφεί η περίφραξη, είτε από γέφυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως ο αριθμός των αγριόχοιρων, «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε μέσω των ομάδων των κυνηγών, παρουσιάζει μία αυξητική τάση, τα τελευταία χρόνια».

 

Ακόμη αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον περιορισμό του αριθμού τους, εκτιμώντας ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνονται αναποτελεσματικά. «Μέσω των ομάδων κυνηγών μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των αγριόχοιρων που θηρεύονται είναι αρκετά μεγάλος και υπάρχουν και τα συνεργεία δίωξης των αγριόχοιρων, επ' αφορμή της εμφάνισης στη Βουλγαρία της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, αλλά τα αποτελέσματα των προγραμματισμένων εξόδων με αυτά τα συνεργεία είναι μηδενικά. Δεν έχουν αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση του αριθμού. Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, σε συσκέψεις που είχαμε, όπως να επιτραπεί η θήρα του αγριόχοιρου σε περιοχές όπου αυτή τη στιγμή απαγορεύεται, όπως για παράδειγμα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου μία ζώνη περίπου 500 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου, λειτουργεί σαν ένα καταφύγιο για τους αγριόχοιρους, οι οποίοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, βάση των στοιχείων που έχουμε, φαίνεται ότι εισέρχονται από την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μητρούδης.

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης απέδωσε την εμφάνισή τους, σε κατοικημένες περιοχές και στο οδικό δίκτυο, στο γεγονός ότι ο αγριόχοιρος είναι ένα παμφάγο και ευρύτοπο είδος, δηλαδή τρέφεται με οτιδήποτε (φυτικά και ζωικά) και απαντάται παντού σε υγροτόπους, λιβάδια, θαμνοτόπους, δάση, ουσιαστικά σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα. «Τα τελευταία χρόνια, που έγιναν τα ημίαιμα-ημιάγρια, επειδή διασταυρώθηκαν ήμερα με άγρια και τα ήμερα έχουν μια οικειότητα και μία ανεκτικότητα στον άνθρωπο, άρχισαν πολλά απ' αυτά να πλησιάζουν και κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του 2000, μάλιστα χοιροτρόφοι και στον Έβρο, διασταύρωναν θηλυκά με άγρια αρσενικά για να έχουν ημιάγρια, τα οποία επιδοτούνταν, ενώ έχουν και πολύ μεγαλύτερο αναπαραγωγικό αποτέλεσμα από τα καθεαυτού άγρια. Αυτό τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι συνέβαλε στην πιθανή (σ.σ. λόγω έλλειψης καταγραφής) αύξηση των πληθυσμών σε κάποιες περιοχές».

 

Εξήγησε ότι: «Όταν εμφανίζονται σε δρόμους, αυτά σίγουρα είναι αποκλίνοντα άτομα από έναν άγριο πληθυσμό και μπορεί να πεινούν, οπότε πλησιάζουν σε ανθρώπινες κατασκευές και δραστηριότητες προς αναζήτηση τροφής. Το πιθανότερο βέβαια είναι να πρόκειται για ημιάγρια».

 

Ο κ. Μπακαλούδης έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο αγριόχοιρος, ο οποίος όπως και κάποια τρωκτικά είναι από τα είδη τα οποία ακολουθούν τις ταλαντώσεις στην τροφή, δηλαδή όταν υπάρχει αύξηση της τροφής αναπαράγονται και περισσότερο. «Είναι από τα πιο ευπροσάρμοστα είδη, γι' αυτό και γενικά όπου έχει εισαχθεί σε καινούριες περιοχές έχει προκαλέσει προβλήματα», διευκρινίζοντας ότι η επικινδυνότητά τους έγκειται κυρίως στην προοπτική σύγκρουσης με οχήματα και την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοροναϊός: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα - Νέες οδηγίες για τη χρήση της

Ελλάδα Κοροναϊός: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα - Νέες οδηγίες για τη χρήση της

26.2.2020
Θεσσαλονίκη - κοροναϊός: Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη - Βάσει ειδικού αλγορίθμου

Ελλάδα Θεσσαλονίκη - κοροναϊός: Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη - Βάσει ειδικού αλγορίθμου

26.2.2020
Θεσσαλονίκη - κοροναϊός: Κλείνει το σχολείο που πηγαίνει ο γιος της 38χρονης - Απολυμάνθηκε και το δημαρχείο

Ελλάδα Θεσσαλονίκη - κοροναϊός: Κλείνει το σχολείο που πηγαίνει ο γιος της 38χρονης - Απολυμάνθηκε και το δημαρχείο

26.2.2020
ΓΑΔΑ: Ένταση και χημικά σε πορεία φοιτητών - Πληροφορίες για προσαγωγές

Ελλάδα ΓΑΔΑ: Ένταση και χημικά σε πορεία φοιτητών - Πληροφορίες για προσαγωγές

26.2.2020
Λέσβος: Ταμπουρωμένες σε στρατόπεδο διμοιρίες των ΜΑΤ - Καταγγελίες αστυνομικών για τραυματισμούς από σκάγια

Ελλάδα Λέσβος: Ταμπουρωμένες σε στρατόπεδο διμοιρίες των ΜΑΤ - Καταγγελίες αστυνομικών για τραυματισμούς από σκάγια

26.2.2020
Κοροναϊός: Σε «καλή κατάσταση» η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κοροναϊός: Σε «καλή κατάσταση» η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη

26.2.2020
Βίαια επεισόδια στη Λέσβο: Τραυματίστηκαν δέκα πολίτες και 43 αστυνομικοί

Ελλάδα Βίαια επεισόδια στη Λέσβο: Τραυματίστηκαν δέκα πολίτες και 43 αστυνομικοί

26.2.2020
Κοροναϊός: Κόβονται οι άδειες στον τομέα της Υγείας με εντολή Κικίλια

Ελλάδα Κοροναϊός: Κόβονται οι άδειες στον τομέα της Υγείας με εντολή Κικίλια

26.2.2020
Θεσσαλονίκη:  Άρχισαν ν' αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Άρχισαν ν' αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ

26.2.2020
Μία σειρά ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ελλάδα Μία σειρά ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

26.2.2020
1 Σχόλια
avatar
Γράφων 17.12.2019 | 19:50
Σαλμί η μόνη λύση.