Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
Ελλάδα

«Η ομάδα ΔΙΑΣ επιτίθεται στo 18 Άνω»: Καταγγελία για προκλητική συμπεριφορά σε θεραπευόμενους

Η μονάδα απεξάρτησης "18 Άνω" καταγγέλλει προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε βάρος 11 θεραπευόμενων του κλειστού προγράμματος

Η μονάδα απεξάρτησης "18 Άνω" καταγγέλλει προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε βάρος 11 θεραπευόμενων του κλειστού προγράμματος. 

 

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω, το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη (9/1), όταν 11 θεραπευόμενοι της μονάδας απεξάρτησης επέστρεφαν από το γυμναστήριο που πηγαίνουν κάθε πρωί, συνοδευόμενοι από έναν νοσηλευτή και έναν γυμναστή, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. 

 

Σύμφωνα με το "18 Άνω", οχτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, τέσσερις της Ασφάλειας, σταμάτησαν επί της Αχαρνών τους θεραπευόμενους και εντελώς αναίτια τους υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων. «Στη διαμαρτυρία των συνοδών ότι δεν επιτρέπονται τέτοιες βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε θεραπευόμενους με αυξημένη ευαλωτότητα και μάλιστα στη φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης, απάντησαν ότι όχι μόνο θα κάνουν έλεγχο αλλά, επιπλέον το πρόγραμμα θα πρέπει να παίρνει από αυτούς άδεια, όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι θεραπευόμενοι για θεραπευτικές δραστηριότητες».

 

Όπως υπογραμμίζει το σωματείο, «μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί χτύπημα στην θεραπεία απεξάρτησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα εξαρτημένα άτομα παραμένουν στόχος των δυνάμεων καταστολής, ακόμα και στη διάρκεια της θεραπείας τους και αποτρέποντας τα εξαρτημένα άτομα να απευθυνθούν σε πρόγραμμα, καταδικάζοντάς τα δηλαδή στην κόλαση των ναρκωτικών».

 

Αναλυτικά η καταγγελία: 

  

«Η ομάδα ΔΙΑΣ επιτίθεται στο 18 Άνω

Την Πέμπτη 9/1/2020 το πρωί, 11 θεραπευόμενοι του κλειστού τμήματος της Μονάδας Απεξάρτησης 18ανω επέστρεφαν από το γυμναστήριο, όπου πηγαίνουν κάθε πρωί στον χώρο θεραπείας τους που βρίσκεται στην περιοχή. Συνοδεύονταν από ένα νοσηλευτή και ένα γυμναστή, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. Επί της Αχαρνών τους σταμάτησαν 8 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, 4 της Ασφάλειας και εντελώς αναίτια υπέβαλαν τους θεραπευόμενους σε σωματικό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων. Στη διαμαρτυρία των συνοδών ότι δεν επιτρέπονται τέτοιες βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε θεραπευόμενους με αυξημένη ευαλωτότητα και μάλιστα στη φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης, απάντησαν ότι όχι μόνο θα κάνουν έλεγχο αλλά, επιπλέον το πρόγραμμα θα πρέπει να παίρνει από αυτούς άδεια, όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι θεραπευόμενοι για θεραπευτικές δραστηριότητες.

 

»Μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί χτύπημα στην θεραπεία απεξάρτησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα εξαρτημένα άτομα παραμένουν στόχος των δυνάμεων καταστολής, ακόμα και στη διάρκεια της θεραπείας τους και αποτρέποντας τα εξαρτημένα άτομα να απευθυνθούν σε πρόγραμμα, καταδικάζοντάς τα δηλαδή στην κόλαση των ναρκωτικών.

 

»Το Σωματείο ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ και οι ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 18 ΑΝΩ καταδικάζουμε αυτό τον απαράδεκτο αυταρχισμό απέναντι στην απεξάρτηση. Επειδή τέτοιες ενέργειες έχουν σαν κόστος τη ζωή νέων ανθρώπων καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν λόγο στον ελληνικό λαό για την σκανδαλώδη και εγκληματική συμπεριφορά των υφιστάμενων τους.

 

»Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των προγραμμάτων απεξάρτησης και του 18ανω.

Για το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 18 ΑΝΩ»

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεραμέως: Οι μαθητές που γυρίζουν από την Ιταλία θα ελεγχθούν μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα

Ελλάδα Κεραμέως: Οι μαθητές που γυρίζουν από την Ιταλία θα ελεγχθούν μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα

24.2.2020
Κρήτη: Ελληνική δύναμη μόνιμα στη Σούδα

Ελλάδα Κρήτη: Ελληνική δύναμη μόνιμα στη Σούδα

24.2.2020
Μεταναστευτικό: Ξεκινούν οι εργασίες για τα κλειστά κέντρα -«Μπορεί να γίνουν επεισόδια ανά πάσα στιγμή»

Ελλάδα Μεταναστευτικό: Ξεκινούν οι εργασίες για τα κλειστά κέντρα -«Μπορεί να γίνουν επεισόδια ανά πάσα στιγμή»

24.2.2020
Τζόκερ: Στο Αργοστόλι το δελτίο που κέρδισε τα έξι εκατ. ευρώ

Ελλάδα Τζόκερ: Στο Αργοστόλι το δελτίο που κέρδισε τα έξι εκατ. ευρώ

24.2.2020
Εμπρησμοί σε αυτοκίνητα στην Αθήνα και στον Πειραιά

Ελλάδα Εμπρησμοί σε αυτοκίνητα στην Αθήνα και στον Πειραιά

24.2.2020
Θεσσαλονίκη: Αδέλφια οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο ψητοπωλείο -Συνελήφθησαν οι 3

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Αδέλφια οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο ψητοπωλείο -Συνελήφθησαν οι 3

24.2.2020
Αίθριος ο καιρός σήμερα -Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

Ελλάδα Αίθριος ο καιρός σήμερα -Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

24.2.2020
Μαθητές 10 ελληνικών σχολείων στην Ιταλία - Υπ. Υγείας: Δεν θα μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν

Ελλάδα Μαθητές 10 ελληνικών σχολείων στην Ιταλία - Υπ. Υγείας: Δεν θα μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν

23.2.2020
Κλειστά κέντρα: Αντιδράσεις σε Χίο, Λέσβο και Σάμο - Συνελεύσεις κατοίκων και ομάδες περιφρούρησης

Ελλάδα Κλειστά κέντρα: Αντιδράσεις σε Χίο, Λέσβο και Σάμο - Συνελεύσεις κατοίκων και ομάδες περιφρούρησης

23.2.2020
Κοροναϊός: Τέλος στις μαθητικές εκδρομές στην Ιταλία - Με απόφαση Κεραμέως

Ελλάδα Κοροναϊός: Τέλος στις μαθητικές εκδρομές στην Ιταλία - Με απόφαση Κεραμέως

23.2.2020
4 Σχόλια
avatar
papak (no, not that one) 11.1.2020 | 00:28
Ωχου, πια!!! Δηλαδη αμα εισαι σε προγραμμα απεξαρτησης δεν μπορει η αστυνομια να σου κανει ελεγχο?? Απο που κι. ΅ που?...
Ο Νοών... νοείτω 11.1.2020 | 06:37
Προφανέστατα δεν κατάλαβες τι συνέβη. Ο διαμαρτυρία δεν έγινε γιατί υποβλήθηκαν σε έλεγχο αλλά για τομ τρόπο με τον οποίο έγινε ο έλεγχος και ο οποίος ήταν «τσαμπουκαλίδικος». αλά «έτσι γουστάρουμε»!...
Citellus citellus 11.1.2020 | 11:00
Άλλο θέμα το πως πρέπει να γινεται έλεγχος σε άτομα που εμφανώς ανήκουν σε γκρουπ απεξάρτησης και άλλο θέμα η αστυνομική βία. Εδώ καταγγέλλουν αστυνομική βία χωρίς καν να περιγράφουν κάποιο περιστατικό. Η αμετροεπια δεν βοηθά κανέναν.
βλαχάκι (το) 11.1.2020 | 15:02
"(...) επιπλέον το πρόγραμμα θα πρέπει να παίρνει από αυτούς ΑΔΕΙΑ, όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι θεραπευόμενοι για θεραπευτικές δραστηριότητες"

Από πού και ως πού;
Με ποια αρμοδιότητα τα λένε αυτά οι ΔΙΑΣ; Άδεια από την "σημαία" πρέπει να πάρουν οι συνοδευόμενοι(*) θεραπευόμενοι;

(*) Όπως διαβάζουμε "οι θεραπευόμενοι της μονάδας απεξάρτησης επέστρεφαν από το γυμναστήριο που πηγαίνουν κάθε πρωί, συνοδευόμενοι από έναν νοσηλευτή και έναν γυμναστή, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα".