Ο ΑΦΜ ο μόνος αριθμός στις νέες ταυτότητες
Ελλάδα

Ο ΑΦΜ ο μόνος αριθμός στις νέες ταυτότητες -Τι θα αλλάξει

Ο ΑΦΜ θα γίνει ο ενιαίος αριθμός ταυτοποίησης

Ο ΑΦΜ θα γίνει ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

«Έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος, και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις», ανέφερε σχετικά ο κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή».

 

Ακόμη, ο υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή προκειμένου κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητάς του, όπως και ότι θα φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.

 

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση τέκνου μόνο στους χώρους μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης, αυτό θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημοπράτηση του φάσματος του 5G, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020. Πρακτικά, συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης, αυτό σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αφού καταβάλουν το σχετικό τίμημα για το φάσμα, θα πρέπει να προβούν γρήγορα στις σχετικές επενδύσεις για να περάσει η χώρα στην εποχή αυτών των δικτύων.

 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Ψάχνουν τον οδηγό της Corvette - Η έκκληση του δημάρχου στο Facebook

Ελλάδα Γλυφάδα: Ψάχνουν τον οδηγό της Corvette - Η έκκληση του δημάρχου στο Facebook

22.2.2020
Novartis: Τη Δευτέρα η κατάθεση του «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Novartis: Τη Δευτέρα η κατάθεση του «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

22.2.2020
Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Ελλάδα Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

22.2.2020
Γυναικών Συνεργασία: Όταν η Γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύει τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο

Ελλάδα Γυναικών Συνεργασία: Όταν η Γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύει τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο

22.2.2020
Γλυφάδα: Αυτή είναι η Corvette του οδηγού που χτύπησε και εγκατέλειψε τον 25χρονο

Ελλάδα Γλυφάδα: Αυτή είναι η Corvette του οδηγού που χτύπησε και εγκατέλειψε τον 25χρονο

21.2.2020
ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ελλάδα ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

21.2.2020
Διόνυσος: Επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα Διόνυσος: Επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο

21.2.2020
Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

Ελλάδα Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

21.2.2020
Στην Αυστρία εντοπίστηκε η 9χρονη Αφγανή που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Στην Αυστρία εντοπίστηκε η 9χρονη Αφγανή που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη

21.2.2020
Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Πότε θα καταθέσει

Ελλάδα Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Πότε θα καταθέσει

21.2.2020
6 Σχόλια
WhateverGetsYouGoing 19.1.2020 | 18:01
επιτέλους!
avatar
ΕΛΠΟ 19.1.2020 | 18:45
Επειδή είναι πρώτη φορά που θα ισχύσει αυτό στη χώρα μας, ελπίζω η ευρεία υποχρεωτική δημοσιοποίηση του ατομικού ΑΦΜ παντού και πάντα, να παρέχει ταυτόχρονα προστασία στα συνολικά Προσωπικά Δεδομένα του καθενός.

Για τους έμπειρους, κομίζω ίσως γλαύκα εις Αθήνας, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας.

Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι κάθε Υπηρεσία του Δημοσίου, θα έχει πρόσβαση αποκλειστικά στην πληροφόρηση σχετικά με τον συγκεκριμμένο πολίτη, ΜΟΝΟ σε ό, τι αφορά στο αντικείμενό της.

Για να πω ένα ακραίο παράδειγμα, να μην μπορεί π.χ. η ΔΟΥ να "βλέπει" τα ιατρικά δεδομένα του πολίτη και αντίστροφα ο ΕΟΠΥΥ να "βλέπει" τα οικονομικά του δεδομένα.

Η αν μία Υπηρεσία ζητάει πληροφόρηση από άλλη Υπηρεσία, να καταχωρείται αίτημα που θα πρωτοκολλείται, θα αιτιολογείται και θα εγκρίνεται ηλεκτρονικά από την Υπηρεσία - δότη.

Είναι νομίζω απόλυτη ανάγκη να μπαίνουν φίλτρα στην αναζήτηση ατομικών πληροφορίών.
asmilon 19.1.2020 | 19:09
Σε περιπτωση κλοπης του εντυπου της ταυτοτητας επαιρνες καινουριο νουμερο, αυτο ως ενα βαθμο σε προστατευε απο κακοβουλη χρηση του αριθμου ταυτοτητας σου, το ΑΦΜ ομως το εχουμε εφ΄ορου ζωης, αρα τι θα γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις;
DoSMaN 20.1.2020 | 00:01
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί "εσωτερικά" στην κάρτα ένας 2ος αριθμός (κρυφός ίσως;) που ουσιαστικά θα άλλαζε και θα ακύρωνε την ταυτότητα...

Πχ, Αν υπάρχει κάποιος κωδικός barcode/QR Code, θα μπορούσε να γίνεται regenerate με τα ίδια στοιχεία αλλά άλλον εσωτερικό κωδικό.

Το ίδιο γίνεται σχετικά και με τις πιστωτικές (ίσως σε εταιρικές μόνο βέβαια), που ο αριθμός της κάρτας παραμένει ο ίδιος αλλά αλλάζει το CVV ή/και κάποια ενδιάμεσα νούμερα.

Αν αυτά δεν προβλεπτούν, θα τρέχουν και δε θα φτάνουν...
avatar
ΕΛΠΟ 20.1.2020 | 10:34
Αν προσδιορισθούν οι πιο σοβαρές κακόβουλες πράξεις - που θα έχουν δηλαδή και κυρίως σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο ή αφορούν σε σοβαρά προσωπικά δεδομένα -, μπορεί για κάθε "πράξη" να ζητείται κωδικός επαλήθευσης που στέλνεται στο κινητό σου (ήδη γίεται αυτό για πληρωμές μέσω web banking).

Αυτό θα βοηθήσει μέχρι να "μπλοκαρισθεί" συστημικά η "φυσική" κάρτα, που ούτως ή άλλως θα έχει και φωτο και θα δυσκολέψει τον κλέφτη.

Το δε "μπλοκάρισμα/ακύρωση" να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και άμεσα από τον ίδιο τον απολέσαντα κάτοχο μέσω ιντερνετ με ειδική εφαρμογή.

Άρα το κενό θα είναι μόνο για λίγες ώρες και για δευτερεύουσες "συναλλαγές".
Αριάνα Γράνδε 20.1.2020 | 01:42
Καταλαβαίνετε νομίζω τι σημαίνει σταδιακά. Σε κανέναν αιώνα, ίσως σταματήσουμε να κουβαλάμε πιστοποιητικά κάθε αριθμού επάνω μας μέχρι να γίνει ο ΑΦΜ ο μοναδικός. Λυπάμαι, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική προς τέτοιου είδους, υπερβολικά αισιόδοξες για τη χώρας μας, δηλώσεις.