Για «ζημιά σε συναδέλφους τους» έκανε λόγο  διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, αναφερόμενος σε όσους συστήνουν λέσχες καπνιστών - EUROKINISSI
Ελλάδα

Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Εικονικά σωματεία οι «λέσχες καπνιστών» - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Τι ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις λέσχες καπνιστών και τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και «ζημιά σε συναδέλφους τους» όσων προχωρούν σε ίδρυση λεσχών καπνού έκανε λόγο  διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

 

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, «οι λέσχες καπνιστών δεν είναι παρά σωματεία του κοινού δικαίου με τη διαφορά ότι τα μέλη τους συναντώνται για να πίνουν καφέ και να καπνίζουν. Πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου καθώς δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστουν τη νομοθεσία».

 

«Σε ένα σωματείο δεν κόβεις αποδείξεις και δεν μπορείς να έχεις υπαλλήλους» διευκρίνισε ακόμα περισσότερο ο κ. Μπίνης λέγοντας ότι «στους πελάτες θα κόβουν αποδειξη συνδρομής μέλους και όχι την κανονική απόδειξη ενώ δασκαλεύουν τους υπαλλήλους να λένε ότι είναι εθελοντές αν υπάρξει έλεγχος».

 

«Πρόκειται για κλασσικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών ότι θα κάνουν το πατάρι τους ή ένα μέρος του εμβαδού τους σωματείο καπνιστών και έτσι θα κοροιδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» είπε ο κ. Μπίνης.

 

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το Σάββατο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ στην Αθήνα σε λέσχη καπνιστών στην Αθήνα και παρόμοιο πρόστιμο την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη.

 

Χθες, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προαναγγέλλοντας περαιτέρω ελέγχους για την τήρηση του νόμου, υπογραμμιζόταν πως ο ελεγκτικός μηχανισμός «δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως 'Λέσχες Καπνιστών'».

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικό: ΜΑΤ και «Αίαντες» με το πλοίο της γραμμής - «Σφραγίζουν» το λιμάνι της Μυτιλήνης οι κάτοικοι

Ελλάδα Μεταναστευτικό: ΜΑΤ και «Αίαντες» με το πλοίο της γραμμής - «Σφραγίζουν» το λιμάνι της Μυτιλήνης οι κάτοικοι

24.2.2020
Κοροναϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποιοι οι τρόποι πρόληψης

Ελλάδα Κοροναϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποιοι οι τρόποι πρόληψης

24.2.2020
Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

Ελλάδα Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

24.2.2020
ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά γάμοι, διαζύγια, σύμφωνα συμβίωσης - Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία

Ελλάδα ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά γάμοι, διαζύγια, σύμφωνα συμβίωσης - Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία

24.2.2020
Γλυπτά του Παρθενώνα: Επιστολή για την επιστροφή τους θα αποστείλει ο Δήμος Αθηναίων

Ελλάδα Γλυπτά του Παρθενώνα: Επιστολή για την επιστροφή τους θα αποστείλει ο Δήμος Αθηναίων

24.2.2020
Πάτρα: Σε καραντίνα 40χρονος άνδρας - Αναμένονται τα αποτελέσματα για κοροναϊό

Ελλάδα Πάτρα: Σε καραντίνα 40χρονος άνδρας - Αναμένονται τα αποτελέσματα για κοροναϊό

24.2.2020
ΕΛ.ΑΣ: Η ανακοίνωση για τον αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ - «Αμυνόμενος σήκωσε το όπλο»

Ελλάδα ΕΛ.ΑΣ: Η ανακοίνωση για τον αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ - «Αμυνόμενος σήκωσε το όπλο»

24.2.2020
Γλυφάδα: Τι κατέθεσε η συνοδηγός του 40χρονου με την Corvette

Ελλάδα Γλυφάδα: Τι κατέθεσε η συνοδηγός του 40χρονου με την Corvette

24.2.2020
Κοροναϊός: Η ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία - «Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας»

Ελλάδα Κοροναϊός: Η ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία - «Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας»

24.2.2020
ΑΣΟΕΕ: Φοιτητές καταγγέλλουν ότι αστυνομικός τράβηξε όπλο μέσα στο πανεπιστήμιο

Ελλάδα ΑΣΟΕΕ: Φοιτητές καταγγέλλουν ότι αστυνομικός τράβηξε όπλο μέσα στο πανεπιστήμιο

24.2.2020
4 Σχόλια
smooth_criminal 20.1.2020 | 14:56
Δεν θα πάψει να με ξαφνιάζει η εφευρετικότητα του Έλληνα προκειμένου να παρακάμπτει νόμους! Όταν ο Όμηρος χρησιμοποίησε τη λ. "πολύτροπον" για να περιγράψει τον Οδυσσέα, δεν νομίζω να είχε στο μυαλό του την κουτοπονηριά.
Ο Νοών... νοείτω 20.1.2020 | 17:49
Δεν έχει να κάνει με εφευρετικότητα αλλά (και) με τα δικαιώματα των καπνιστών.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη (Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία) λειτουργούν νόμιμες λέσχες καπνιστών.

Στο κάτω link παρουσιάζονται κάποια καταστήματα στη Γερμανία που επιτρέπεται το κάπνισμα και είναι αδειοδοτημένα ως καπνιστικές λέσχες.

http://raucher-club.de/gaststaettensuche.php

Ο πελάτης μπαίνει με δική του ευθύνη, χωρίς να έχει το δικαίωμα οποιασδήποτε αντικαπνιστικής καταγγελίας εκτός και αν διαπιστωθεί είσοδος ανηλίκων. Όπως φαίνεται, ο αριθμός των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι σημαντικά μικρός στο σύνολο τους και σχεδόν αμελητέος σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
avatar
Ästhet 20.1.2020 | 20:22
Μη συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Στη Γερμανία δεν ισχύει καθολική απαγόρευση καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως πλέον ισχύει εδώ, οπότε το τι επιτρέπεται εκεί στους καπνιστές είναι τελείως αδιάφορο για τη δική μας περίπτωση.
Ο Νοών... νοείτω 21.1.2020 | 05:09
@Ästhet 20.1.2020 | 20:22

Δεν έγραψα ούτε για «μήλα», ούτε για «πορτοκάλια».
Αναφέρθηκα στην αντικαπνιστική νομοθεσία μιας χώρας, της Γερμανίας, η οποία είναι αρκετά αυστηρή με την τήρηση των νόμων, οι οποίοι σχεδιάζονται πολύ προσεχτικά με ιδιαίτερη προνοητικότητα ως προς την χρήση και την αποτελεσματικότητα τους. (Έχω ζήσει στη Γερμανία και γνωρίζω τις συνθήκες και τη νοοτροπία).
Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο ότι εκεί ναι μεν, πρωτίστως, ο νόμος προστατεύει σε ευρεία κλίματα τους μη καπνιστές αναγνωρίζοντας και υπερτονίζοντας τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την ατομική και δημόσια υγεία, από την άλλη όμως σέβεται και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ατόμου επιτρέποντας το κάπνισμα σε κατ επιλογήν στεγασμένους, ιδιωτικούς χώρους αναψυχής (καφετέριες, καφενεία, bar, κλπ), εξ ολοκλήρου ή εν μέρη εντός αυτών.
Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο το αντίστοιχο νομικό μοντέλο να εφαρμοστεί και στη χώρα μας;;

Για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, υπάρχουν σήμερα αρκετοί χώροι εστίασης των οποίων ο (εφαπτόμενος ή μη) υπαίθριος περίβολος τραπεζοκαθισμάτων τους, στον οποίον βάσει του νόμου επιτρέπεται το κάπνισμα, κατά τους χειμερινούς μήνες κλείνει περιμετρικά με νάιλον εγκαταστάσεις και τοποθέτηση θέρμανσης, επί της ουσίας μετατρέποντας τον, καθόλα λειτουργικά, από υπαίθριο σε στεγασμένο (χωρίς την παραμικρή ενόχληση ή επαφή των πελατών με τις εξωτερικές, καιρικές συνθήκες - κρύο ή βροχή), στον οποίο, χαρακτηρισμένο πολεοδομικά ως «ανοιχτό»/«υπαίθριο», επιτρέπεται το κάπνισμα. (Τα πρόστιμα εφαρμόζονται βάσει του πολεοδομικού χαρακτηρισμού [«στεγασμένος χώρος» - «υπαίθριος χώρος]) και όχι του λειτουργικού...

Πρόσφατα έφαγα σε εστιατόριο [ψαροταβέρνα] επιλέγοντας τον αντίστοιχο χώρο που περιέγραψα πριν [κλειστό υπαίθριο], στον οποίο σχεδόν όλοι καπνίζανε αλλά το πολύ άσχημο ήταν πως στο χώρο αυτό υπήρχαν και οικογένειες με τα παιδιά τους, ακόμη και μωρά σε καροτσάκια!...

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι σωστός όμως πρέπει να αναθεωρηθεί με προσεκτικότερο σχεδιασμό και προβλέψεις αλλά και με σεβασμό στους καπνιστές (υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες), όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.

Η κυβερνητική εμμονή εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου στη χώρα μας, υποστηρίζοντας την θωράκιση της υγείας μας είναι, τουλάχιστον, υποκριτική από τη στιγμή που οι συνθήκες της δημόσιας υγειονομικής πρόνοιας και περίθαλψης έχουν υποβαθμιστεί με σοβαρότατες ελλείψεις υπηρεσιών και λειτουργικών δομών σε όλους τους τομείς του δημόσιου, υγειονομικού συστήματος.