Eurokinissi
Ελλάδα

Παπαδάκης για Χρυσή Αυγή: Τα περιστατικά επιθέσεων είναι πολλά για να είναι «μεμονωμένα»

Στα δεκάδες περιστατικά επιθέσεων της Χρυσής Αυγής τα οποία είναι πολλά για να είναι «μεμονωμένα περιστατικά» αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης.

Στα δεκάδες περιστατικά επιθέσεων από τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι είναι πολλά για να είναι «μεμονωμένα περιστατικά» αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης.

 

Ειδικότερα, αφού απαρίθμησε δεκάδες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής μόνο το 2012 ο Κώστας Παπαδάκης, τρίτος εκ των συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών, έθεσε στην εισαγγελέα το ερώτημα αν όλες αυτές είναι μεμονωμένες

 

Ξεκινώντας την αγόρευσή του ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η Χρυσή Αυγή στις αρχές του 2012, κατά την προεκλογική περίοδο, ασκούσε επιδεικτική βία αναφέροντας το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή όπως και το γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος το βράδυ των βουλευτικών εκλογών ευχαρίστησε «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

 

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε αναλυτικά σε σωρεία επιθέσεων της Χρυσής Αυγής μόνο το 2012 (Κόρινθος, Αιτωλικό, Πειραιάς, Λυκόβρυση, Αγιος Δημήτριος, Κοζάνη, Ραφήνα, πλατεία Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Σεπόλια, Ανάβυσσος, Κορυδαλλός, Σέρρες, Λαύριο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, στο θέατρο «Χυτήριο» και αλλού) και παρατήρησε ότι «έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο», δηλαδή ενώ η οργάνωση είχε θεσμική ασυλία.

 

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα, για να είναι μεμονωμένα και ασύνδετα μεταξύ τους αυτά τα περιστατικά;», ρώτησε ο Κώστας Παπαδάκης και συνέχισε περιγράφοντας ότι η οργάνωση συνέχισε ακάθεκτη τη δράση της και το 2013, οπότε έχουμε κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης, τάγματα εφόδου στους δρόμους, προκλήσεις εντός του Κοινοβουλίου και επιθέσεις σε όλη τη χώρα με όλο και περισσότερη άσκηση βίας.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2013 με τα οποία μέσα σε μία εβδομάδα κορυφώθηκε η δράση της οργάνωσης δείχνοντας την αποφασιστικότητά της. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αφισοκολλητές στο Πέραμα, «η οποία ήταν κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΚΚΕ», στην επίθεση στον Μελιγαλά, «όπου έχουμε αναζωπύρωση της ναζιστικής προπαγάνδας και όπου ο μολοσσός χιμάει στο αφεντικό του» και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λέγοντας πως «το τάγμα εφόδου είναι αποφασισμένο να μην αφήσει όρθιο κανέναν αντιφρονούντα και γι' αυτό έδρασε οργανωμένα»

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «πιο σημαντική απ' όλες» κατάθεση του αστυνομικού Δημήτρη Κουρετζή, που ήταν εκείνος που συνέλαβε τον Ρουπακιά, και απέδειξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα, ο Ρουπακιάς επιχείρησε να διαφύγει και στη συνέχεια τους είπε «είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής». Η κατάθεση αυτή δόθηκε στις 8 Μαΐου 2014, δηλαδή οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου, είπε ο κ.. Παπαδάκης και σχολίασε ότι η ολιγωρία των Αρχών. «Επέτρεψε για μήνες στη Χ.Α. να σπεκουλάρει και να έχει την πολυτέλεια να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στα όπλα της Χρυσής Αυγής ο δικηγόρος ανέφερε πώς «άλλοτε λίγα, άλλοτε πολλά, όπλα έχουν βρεθεί σε κατ' οίκον έρευνες, στα γραφεία, έξω από γραφεία, έχουμε δει φωτογραφίες με τάγματα εφόδου να εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Κασιδιάρη» σχολιάζοντας ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής έγιναν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013. Όπως είπε «δέκα μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα το κράτος ψάχνει για όπλα, επομένως εδώ δεν έχουμε αιφνίδιους ελέγχους. Όπως είδαμε, ο μόνος που δεν πρόλαβε να τα ξεφορτωθεί ήταν ο Σωτήρης Δεβελέκος. Όλοι οι άλλοι είχαν το χρονικό περιθώριο να τα κρύψουν και μάλιστα στο σπίτι της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη» (σ.σ. είναι κατηγορούμενη στη δίκη για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών).

 

Όσον αφορά τα αναγνωστέα έγγραφα, για τα οποία το δικαστήριο αφιέρωσε πολύ χρόνο, ο δικηγόρος τα χώρισε σε τέσσερις κατηγορίες: σε όσα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προδικασίας, σε εκείνα που εισφέρθηκαν από μάρτυρες και παράγοντες κατά την προδικασία, σε αυτά που αποκτήθηκαν με ειδικές ανακριτικές πράξεις και τέλος, σε

ψηφιακά πειστήρια (ηχητικά, βίντεο, φωτογραφίες) που κατασχέθηκαν από τους ίδιους τους κατηγορούμενους.


«Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι η σημαντικότερη και σε αυτήν πρέπει να επικεντρωθεί το δικαστήριό σας στη διάσκεψή του», παρατήρησε ο κ. Παπαδάκης και έκανε λόγο για «αυθεντικά αποδεικτικά στοιχεία, τη γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβήτησε κανένας από τους κατηγορούμενους και τα οποία έχουν συλλεγεί εκούσια σε ανύποπτο χρόνο». 

 

«Αυτά αποδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης» τόνισε ο συνήγορος.

 

 

Ελλάδα
2 Σχόλια
Ashton Heston III 21.1.2020 | 17:30
Οι ίλες από δικάβαλα παπάκια και μηχανάκια με Χρυσαυγίτες που ξεκινούσαν από τα κεντρικά της οργάνωσης στην Μεσόγειων για «περιπολίες» όταν η ΧΑ ήταν στο απόγειο της ισχύος της το ‘12-‘13 φαντάζομαι πως κατατάσσεται και αυτό στα μεμονωμένα και ασύνδετα περιστατικά.
Cogito ergo sum 21.1.2020 | 20:35
Άλλος ένας που τολμά να αμφισβητήσει την άποψη της κ. Εισαγγελέως. Φαντάζομαι αυτός έχει το δικαίωμα αφού έχει παρακολουθήσει όλη την ακροαματική διαδικασία.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια