Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
Ελλάδα

Γιατί καθυστερεί τόσο η αποκατάσταση των καμένων σπιτιών στην ανατολική Αττική

Δεκαοχτώ μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καμένα σπίτια και δέντρα στέκονται ακόμα στους οικισμούς που σάρωσαν οι φλόγες

Δεκαοχτώ μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και κατέστρεψε αναρίθμητα σπίτια και αυτοκίνητα, καμένα κτίρια και δέντρα εξακολουθούν να στέκονται διάσπαρτα στους πληγέντες οικισμούς. 

 

Όπως σημειώνει το «Παρατηρητήριο για το Μάτι», περισσότεροι από 350 άνθρωποι εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις, πολλοί εγκατέλειψαν την περιοχή και τις ιδιοκτησίες τους, και μόλις 12 έχουν πάρει άδεια ανακατασκευής. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις το 37% των κτιρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, έχει γκρεμιστεί. Όμως η κατεδάφιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακατασκευής. 

 

«Σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων κόκκινων κτιρίων (το 30% του συνόλου), δεν έχει θελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Δηλαδή δεν έχει υποβάλει καν αίτηση για να του βεβαιωθεί το ποσό που δικαιούται να λάβει για να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να αγοράσει άλλο», σημειώνει η Ελίζα Τριανταφύλλου που υπογράφει το άρθρο.


Οι οικοδομικές άδειες ανακατασκευής που έχουν εκδοθεί είναι μόνο 12 και αντιστοιχούν μόνο στο 2,5% των κόκκινων κτιρίων. Οι διαδικασίες αποκατάστασης (ανακατασκευής ή επισκευής) έχουν κολλήσει πλήρως για 267 κτίρια, τα οποία βρίσκονται εντός δασικής περιοχής και από το σύνολο των αιτήσεων για αποκατάσταση (κίτρινα και κόκκινα κτίρια), σχεδόν μία στις τέσσερις έχει ελλείψεις στους φακέλους των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας).

 

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διενήργησε 4.691 αυτοψίες σε κτίρια από τις οποίες προέκυψαν: 2.478 πράσινα, 1.731 κίτρινα και 482 κόκκινα κτίρια. Επομένως, ο αριθμός των κτιρίων που επλήγησαν ανέρχεται σε 2.213. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 176 κατεδαφίσεις (συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων που έγιναν από ιδιωτικές εταιρείες δωρεάν). Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο διαγωνισμοί για την κατεδάφιση 49 ακινήτων. Άλλες δύο εργολαβίες βρίσκονται στο στάδιο ανάληψης υποχρέωσης για την κατεδάφιση 48 ακινήτων.

 

Επισκευές

 

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΤΑΕΦΚ-Α.Α. για έκδοση άδειας επισκευής αφορούν σε 1.214 κτίρια. Έχουν εκδοθεί 535 άδειες επισκευής και έχουν απορριφθεί 15 αιτήσεις. Από τις υπόλοιπες 664 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής: οι 180 δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς βρίσκονται σε δασικές περιοχές, οι 316 έχουν ελλείψεις στα δικαιολογητικά του φακέλου (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας), ενώ 168 είναι σε διαδικασία ελέγχου από το ΤΑΕΦΚ-Α.Α. Συνεπώς, όπως σημειώνει το υπουργείο Υποδομών, εκκρεμεί το 14% (168 από 1.214) των υποβληθέντων αιτήσεων.

 

Πληρωμές για ανακατασκευές και επισκευές

 

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων για αποκατάσταση (ανακατασκευή και επισκευή) είναι 1.550. Το υπουργείο Υποδομών –που είναι αρμόδιο για την αποκατάσταση του συνόλου των εγκεκριμένων προς αποκατάσταση κατοικιών– μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει εντολές πληρωμής συνολικού ύψους 6.497.241,86 ευρώ, οι οποίες αφορούν σε χρηματοδοτική συμβολή για 769 επισκευές (Α΄ ή/και Β΄ δόση) και 14 ανακατασκευές.


Η Στεγαστική Συνδρομή, που εκταμιεύεται σε τρεις δόσεις αν πρόκειται για ανακατασκευή και σε δύο αν είναι για επισκευή, καλύπτει το 100% του εκτιμώμενου - από το υπουργείο - κόστους αποκατάστασης. Το κόστος που καλύπτει το υπουργείο Υποδομών ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά τετραγωνικό στην περίπτωση επισκευών, ενώ για ανακατασκευές ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

Στις κατασκηνώσεις

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παρατηρητηρίου για το Μάτι, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου παρέμεναν στις κατασκηνώσεις 358 άτομα. Ειδικότερα, στις κατασκηνώσεις του Στρατού στον Άγιο Ανδρέα από τον Ιούλιο του 2018 φιλοξενούνται 159 άτομα και στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας στο Ζούμπερι φιλοξενούνται 199 άτομα, εκ των οποίων τα 47 είναι ανήλικα παιδιά.

 

Την Τρίτη, αντιπροσωπεία έξι μελών της ΣΕΚΜΑ συναντήθηκε στο υπουργείο Υποδομών με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τη σύμβουλό του κ. Χουλιάρα. Από πλευράς κατοίκων κατέστη σαφές ότι το τελευταίο εξάμηνο εκτός από το άδειασμα του οικοπέδου Αντωνίου, δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο των αιτημάτων τους, «και ο εμπεδωμένος ρυθμός έκδοσης αδειών και εκταμιεύσεων, έχει ανατραπεί για λόγους που όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδίδουν στις διαδικασίες του υπουργείου». Αυτό, σημειώνει η ΣΕΚΜΑ, «δεν συνάδει με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του».

 

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ενημέρωση, ο υπουργός Υποδομών απέδωσε την καθυστέρηση των εκταμιεύσεων (οι τελευταίες έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 2019) στο κλείσιμο του οικονομικού έτους και δεσμεύτηκε ότι σε μία εβδομάδα θα απαντήσει πότε θα ξαναρχίσει η ροή. 

 

Με πληροφορίες από το Παρατηρητήριο για το Μάτι

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εκατοντάδες παραβάσεις στην Αττική το Σάββατο - Συλλήψεις για ανοικτά καταστήματα

Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εκατοντάδες παραβάσεις στην Αττική το Σάββατο - Συλλήψεις για ανοικτά καταστήματα

5.4.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αυξάνονται οι νεκροί

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αυξάνονται οι νεκροί

5.4.2020
Κορωνοϊός: «Κατάρρευση» 90% στον τζίρο της εστίασης - «Δεν θα πληρώσουμε ενοίκια τον Μάιο» λέει η Ένωση

Ελλάδα Κορωνοϊός: «Κατάρρευση» 90% στον τζίρο της εστίασης - «Δεν θα πληρώσουμε ενοίκια τον Μάιο» λέει η Ένωση

5.4.2020
Κορωνοϊός: «Καθημερινά βγαίνουν ασθενείς από τη ΜΕΘ» λέει καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα Κορωνοϊός: «Καθημερινά βγαίνουν ασθενείς από τη ΜΕΘ» λέει καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ

5.4.2020
Ο Γιάννης έχει αυτισμό και θα μπορεί να κολυμπά: Η viral ανάρτηση μιας μητέρας που μίλησε στον Μητσοτάκη

Ελλάδα Ο Γιάννης έχει αυτισμό και θα μπορεί να κολυμπά: Η viral ανάρτηση μιας μητέρας που μίλησε στον Μητσοτάκη

5.4.2020
Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας - Κρούσματα, θάνατοι και τεστ

Ελλάδα Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας - Κρούσματα, θάνατοι και τεστ

5.4.2020
Κορωνοϊός: Υπάλληλος εργοστασίου στην Αταλάντη, το πρώτο κρούσμα στην Φθιώτιδα

Ελλάδα Κορωνοϊός: Υπάλληλος εργοστασίου στην Αταλάντη, το πρώτο κρούσμα στην Φθιώτιδα

5.4.2020
Και δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊοϋ στη Μύκονο

Ελλάδα Και δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊοϋ στη Μύκονο

5.4.2020
Θετικός στον κορωνοϊό μετανάστης στη Μαλακάσα - Αποκλείστηκε η παλιά δομή φιλοξενίας

Ελλάδα Θετικός στον κορωνοϊό μετανάστης στη Μαλακάσα - Αποκλείστηκε η παλιά δομή φιλοξενίας

5.4.2020
Καιρός: Συνεχίζεται το χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και κατιαγίδες

Ελλάδα Καιρός: Συνεχίζεται το χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και κατιαγίδες

5.4.2020
1 Σχόλια
avatar
Γράφων 23.1.2020 | 10:18
Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν έτσι όπως ήταν ή θα υπάρχει ρυμοτόμηση, δημόσιοι αδόμητοι χώροι (πλατείες, χώροι συγκέντρωσης κτλ), πεζοδρόμια, λογικό πλάτος δρόμων;

Αν είναι να ξαναχτιστούν έστι όπως ήταν μήπως ζούμε τη μέρα της μαρμότας;