Την αντίθεσή του στην εισαγγελική πρόταση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Μάνος Μαλαγάρης (Φωτογραφία EUROKINISSI)
Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τις φαιδρές δικαιολογίες της ηγεσίας»

O συνήγορος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην εισαγγελική πρόταση για τη δίκη της Χρύσης Αυγής

Την έντονη αντίθεσή του στην εισαγγελική πρόταση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Μάνος Μαλαγάρης.

 

Όπως τόνισε, από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Χρυσή Αυγή «είναι μια ναζιστική, εγκληματική, παρακρατική οργάνωση, με στρατιωτική ιεραρχία, δομή και πειθαρχία τα μέλη της οποίας ασκούνται σε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων όπως ανθρωποκτονίες, βαριές σωματικές βλάβες, εμπρησμοί κ.τ.λ. ως μέσον για την επιβολή της ιδεολογίας τους».

 

«Αλήθεια, κυρία εισαγγελέα;»

 

Σχολιάζοντας την ομιλία του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη, που αναφερόταν σε συναντήσεις σε μέρη με χαμηλό φωτισμό για να περνούν απαρατήρητοι, ο κ. Μαλαγάρης είπε χαρακτηριστικά: «Μου ήρθε στο νου η αντίστοιχη φράση του Κασιδιάρη "ότι οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα", φράση για την οποία η κ. εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τις φαιδρές εξηγήσεις που έδωσε ο Κασιδιάρης απολογούμενος ενώπιόν σας. Είπε η κ. εισαγγελέας: "Σχετικά με τη φράση "οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα" εννοούσε τις ενέργειες των αστυνομικών που ενήργησαν μεσημέρι ότι οι δράστες πέταξαν τα ναρκωτικά και έφυγαν, ενώ αν γινόταν νύχτα θα τους συνελάμβαναν». Αλήθεια, κυρία εισαγγελέα, αυτό εννοούσε;»

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παρόμοια δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που έλεγε «Για να το ακούσουν και οι ρουφιάνοι που μας ακούνε: Στο σκοτάδι γίνονται οι καλύτερες δουλειές». Ο συνήγορος αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την έδρα: «Εδώ τι εννοεί ο Μιχαλολιάκος; Ποιοι είναι οι ρουφιάνοι που πρέπει να ακούσουν καλά ότι οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα; Οι έμποροι ναρκωτικών; Και ο Μιχαλολιάκος γιατί τους το φωνάζει ωρυόμενος; Για να τους προφυλάξει; [...] Πώς γίνεται να τους πιστέψατε; Ξεχάσατε τον Λουκμάν που τον δολοφόνησαν στις 3 τα ξημερώματα; Τον Παύλο Φύσσα στις 12 το βράδυ; Τη δολοφονική επίθεση στους Ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ μέσα στη νύχτα;; Αλήθεια, κυρία εισαγγελέα;»

 

Στρατιωτική εκπαίδευση

 

Κατά τον ίδιο, η εγκληματική οργάνωση στρατολογούσε πολλά από τα μέλη της με κριτήρια σωματοδομής και γνώσεων πολεμικών τεχνών ή λόγω προγενέστερης θητείας τους στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού. Ενδεικτικά ανέφερε τα όσα κατέθεσε ο κατηγορούμενος Αγιοβλασίτης ενώπιον της ανακρίτριας: «Ο Καζαντζόγλου, λόγω του ύψους μου και του όγκου μου θεώρησε ότι μπορεί να ήμουν χρήσιμος. Είμαι 1,90 στο ύψος και κοντά στα 130 κιλά. Ενδεχομένως για λόγους επιβλητικούς».

 

Αλλά και ο κατηγορούμενος Γαροφαλάκης είχε αναφέρει σχετικά σε απολογία του: «Πριν από ένα χρόνο γνωρίστηκα με Δασκαλάκη. Ο παραπάνω με προσέγγισε επειδή είδε ότι ασχολούμην με το κικ μπόξινγκ. Μου ανέφερε ότι ήθελε να εγγραφώ στην Τοπική της Χ.Α. στην Ιεράπετρα».

 

Για τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι ήταν για την αυτοπροστασία τους τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, ο δικηγόρος είπε: «Ο Μίχος δηλαδή διέθετε τρία όπλα στο σπίτι του ώστε όταν θα άδειαζε από σφαίρες το ένα όπλο να συνέχιζε με το άλλο κ.ο.κ. Κάτι μεταξύ σε Tomb Raider και Τζον Ράμπο ένα πράμα»

 

Κατά τον ίδιο, οι εικόνες με τα πειστήρια, όπλα, κατασκηνώσεις και τάγματα εφόδου, βρέθηκαν αποθηκευμένες στους υπολογιστές των κατηγορουμένων, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους ότι δεν γνώριζαν τίποτα. «Μετά τη σωρεία των όπλων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης και στα σπίτια των μελών της, είναι απολύτως σεβαστό και κατανοητό ότι το μόνο που απέμεινε στην οργάνωση για να καυχιέται είναι ότι δεν βρέθηκαν τανκ στην κατοχή της», τόνισε χαρακτηριστικά.

   

Όπως σημείωσε ο Χάρης Μαλαγάρης, χωρίς τη ναζιστική ιδεολογία τα εγκλήματα της οργάνωσης θα ήταν ακατανόητα, «αν συνυπολογίσει, μάλιστα, κανείς ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θύτες και θύματα δεν είχαν ανταλλάξει, μεταξύ τους, ούτε μια καλημέρα» και έθεσε μία σειρά από ερωτήματα:

 

-Γιατί ο Ρουπακιάς αποχωρεί εσπευσμένα από την οικία του με το αυτοκίνητό του, ενώνεται με άλλα άτομα, μεταβαίνει στην Π. Τσαλδάρη και εντός ελαχίστων δευτερολέπτων μετά την έξοδό του από το αυτοκίνητό του μαχαιρώνει κατευθείαν στην καρδιά τον Π. Φύσσα;

-Γιατί οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος μαχαιρώνουν με τόσο μίσος τον Πακιστανό ποδηλάτη που μετέβαινε στην εργασία του;

-Γιατί οι κατηγορούμενοι στο Ηράκλειο της Κρήτης, Πετράκης, Ψυλλάκης κ.λπ. επιτίθενται με λοστάρια σε εντελώς άγνωστους για αυτούς αλλοδαπούς; Από πού κι ώς πού ο Μαρίας, ο Ευγενικός, ο Παπαδόπουλος κ.τλ. καταφέρνουν χτυπήματα επίσης με λοστάρια στο κεφάλι του Εμπουζίντ Εμπάρακ που κοιμόταν ανυποψίαστος στην ταράτσα του σπιτιού του;»

 

Αναφερόμενος στο αυθεντικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που προσκόμισε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δ. Ψαρρας ο δικηγόρος σχολίασε ότι ο αρχηγός της ΧΑ δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το προσβάλλει ως πλαστό», και έκανε λόγο για «εμμονή της υπεράσπισης» να αποδείξει τη δήθεν πλαστότητα του εν λόγω καταστατικού, με την επίκληση ενός δισέλιδου εγγράφου ως γνήσιου καταστατικού της να «αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας».

 

Σχετικά με τον ισχυρισμό που προβάλλουν αρκετοί κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές, ότι για τη διάγνωση του αδικήματος της διεύθυνσης απαιτείται η διερεύνηση ή απόδειξη τέλεσης εγκλημάτων στην έδρα κάθε βουλευτή, ο δικηγόρος σχολίασε: «Η προσέγγιση μιας οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης με τέτοια τοπικιστικά κριτήρια, είναι άκρως "παλαιοκομματική" [...] Τι μας λένε λίγο πολύ οι Αλεξόπουλος, Μπαρμπαρούσης, Μπούκουρας κ.τλ.; Ότι στο χωριό τους δεν έγινε καμία δολοφονία από κάποια δράση της ΧΑ και άρα άνθρακας ο θησαυρός. Και μάλιστα, όταν αναφερόμαστε σε διάφορες επιθέσεις και ελέγχους σε λαϊκές αγορές, σε άπλυτους που περνούν από τα γραφεία τους, σε εισβολές σε νοσοκομεία, δηλώνουν περήφανα ότι πρόκειται για πλημμελήματα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι κατά τόπον πλημμεληματικές δράσεις της Χ.Α. με τους στοιχισμένους φουσκωτούς να εισβάλουν στις λαϊκές και τα νοσοκομεία και να τα σπάνε, αποδεικνύει ότι ακόμη και στον χωριό τους, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτημένο και ετοιμοπόλεμο επιχειρησιακό βραχίονα».

 

Συγκάλυψη της δολοφονίας Φύσσα


Ο συνήγορος ανέλυσε τις κινήσεις της Κεντρικής Διοίκησης για να συγκαλύψει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, περιγράφοντας ότι αρχικά δοκίμασαν το σενάριο της συμπλοκής για ποδοσφαιρικούς λόγους αλλά την επόμενη ημέρα, όταν η ηγεσία είδε τη δικογραφία, αντιλήφθηκε ότι δεν έβγαινε το σενάριο της συμπλοκής εξαιτίας των καταθέσεων των αστυνομικών.

 

Κατά τον ίδιο, τα μέλη της ΧΑ κατέστρωσαν άλλο σενάριο συγκάλυψης και αναζήτησαν το όνομα του ατόμου που μίλησε πρώτος με τον Ρουπακιά, του Γεώργιου Δήμου, «προκειμένου να τον καταστήσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο της υπόθεσης. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τις απειλές του Τσακανίκα προς τον Δήμου, με απώτερο στόχο να αναλάβουν ο Δήμου και ο Ρουπακιάς την ευθύνη για τη δολοφονία».

 

Ο δικηγόρος επισήμανε και τις αντιφάσεις των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στις απολογίες τους, υπογραμμίζοντας ότι τότε αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή της οργάνωσης και παρίσταναν ότι δεν γνώριζαν τους δράστες της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχθηκαν ότι η ηγεσία προχώρησε σε διαγραφές των εμπλεκομένων.

 

«Τη χαριστική βολή στο σχέδιο συγκάλυψης έδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός, ο οποίος στην απολογία του δήλωσε ότι δεν είχε αποδεχτεί την δήθεν πρόσκληση για να πάει και να μιλήσει στη Νίκαια. Με τη δήλωσή του αυτή δεν "τράβηξε απλά το χαλί κάτω από τα πόδια" των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα και όσων ισχυρίζονταν ότι η αιτία της βραδινής κινητοποίησης ήταν η επικείμενη ομιλία του. Με τη δήλωση αυτή άφησε μετέωρο και απογυμνωμένο από κάθε άλλοθι τον μηχανισμό της ομάδας κρούσης που ο ίδιος προΐσταται, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τους ούτως ή άλλως αδύναμους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ίδιας της εγκληματικής του οργάνωσης».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιση 19χρονης: Δεν πήγε ποτέ στο «ραντεβού για δουλειά»- Το τελευταίο σήμα του κινητού πριν κλείσει

Ελλάδα Εξαφάνιση 19χρονης: Δεν πήγε ποτέ στο «ραντεβού για δουλειά»- Το τελευταίο σήμα του κινητού πριν κλείσει

24.10.2020
Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

Ελλάδα Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

24.10.2020
Θεσσαλονίκη - Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό 23 εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Ελλάδα Θεσσαλονίκη - Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό 23 εργαζόμενοι του νοσοκομείου

24.10.2020
ΕΛ.ΑΣ: Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι & κινητά για πορνογραφία ανηλίκων- Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα ΕΛ.ΑΣ: Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι & κινητά για πορνογραφία ανηλίκων- Τρεις συλλήψεις

24.10.2020
Στρατός: Από ποια ΕΣΣΟ θα αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες - Στρατιωτικές πηγές

Ελλάδα Στρατός: Από ποια ΕΣΣΟ θα αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες - Στρατιωτικές πηγές

24.10.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 935 νέων κρουσμάτων - Τριψήφιος αριθμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 935 νέων κρουσμάτων - Τριψήφιος αριθμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

24.10.2020
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα - 935 κρούσματα σε 24 ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα - 935 κρούσματα σε 24 ώρες

24.10.2020
Αναδρομικά: Ειδική εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για τα ποσά των δικαιούχων

Ελλάδα Αναδρομικά: Ειδική εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για τα ποσά των δικαιούχων

24.10.2020
«Υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών αρνήθηκε να εκδώσει δίπλωμα σε τρανς άτομο» - Καταγγελία ΣΥΔ

Ελλάδα «Υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών αρνήθηκε να εκδώσει δίπλωμα σε τρανς άτομο» - Καταγγελία ΣΥΔ

24.10.2020
ΦΕΚ: Όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου

Ελλάδα ΦΕΚ: Όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου

24.10.2020
1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 23.1.2020 | 17:05
Μέχρι τώρα, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής κάνουν σωστά και με θάρρος την δουλειά τους, για να πείσουν το Δικαστήριο ότι η κ. Εισαγγελέας έκρινε λανθασμένα. Και να καταδείξουν έτσι τι πραγματικά είναι η ΧΑ.

Και νομίζω, εκφράζουν την μέση αντίληψη του πολίτη - μη νομικού, που δεν ψηφίζει ΧΑ.

Εξάλλου, έτυχε να διαβάσω σχετικό άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου, που κρίνει εσφαλμένη την πρόταση της κ. Εισαγγελέως. Ίσως να έχουν αρθρογραφήσει και άλλοι νομικοί

Η απόφαση του Δικαστηρίου λόγω της ακρότητας της ΧΑ, θα είναι - μπορούμε να πούμε - ιστορική για την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια