ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ελλάδα

«Φρένο» στη παράνομη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Στον περιορισμό των κινδύνων από το αλκοόλ επικεντρώνεται τώρα το υπουργείο Υγείας με προγράμματα για ανήλικους αλλά και τη δημιουργία δομών τηλεφωνικής υποστήριξης

Εντατικούς ελέγχους και για το αλκοόλ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας καθώς, στις προτεραιότητες του εντάσσεται και η πάταξη της παράνομης διάθεσής του σε ανήλικους

 

Ο περιορισμός των κινδύνων από το αλκοόλ φαίνεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Συγκεκριμένα, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησής του, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ, με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανήλικους.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να παίξει και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, μέτρο που, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.  Όπως επισημαίνεται, προβλέπεται η διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης και επικοινωνίας ως εργαλείο βοήθειας των πολιτών που αναζητούν διέξοδο από εξαρτήσεις.

 

Στο νομοσχέδιο αναπτύσσεται για πρώτη φορά ένα πενταετές εθνικό σχέδιο δράσης, που θα είναι δεσμευτικό για τις υπηρεσίες υγείας, θα περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους και κοστολόγηση. Παράλληλα γίνεται λόγος για πρόγραμμα που περιλαμβάνει συντονισμένες δράσεις της δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται μάλιστα και συμπράξεις φορέων δημοσίου, εθελοντικών οργανώσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Με πληροφορίες από Τα Νέα

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: «Μπήκαμε στο άλλο αυτοκίνητο και φύγαμε» - Ψάχνουν τον φίλο του 40χρονου με την Corvette

Ελλάδα Γλυφάδα: «Μπήκαμε στο άλλο αυτοκίνητο και φύγαμε» - Ψάχνουν τον φίλο του 40χρονου με την Corvette

25.2.2020
Αίθριος ο καιρός σήμερα -Ασθενείς βροχές από το βράδυ

Ελλάδα Αίθριος ο καιρός σήμερα -Ασθενείς βροχές από το βράδυ

25.2.2020
Μεταναστευτικό: ΜΑΤ και «Αίαντες» με το πλοίο της γραμμής - «Σφραγίζουν» το λιμάνι της Μυτιλήνης οι κάτοικοι

Ελλάδα Μεταναστευτικό: ΜΑΤ και «Αίαντες» με το πλοίο της γραμμής - «Σφραγίζουν» το λιμάνι της Μυτιλήνης οι κάτοικοι

24.2.2020
Κοροναϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποιοι οι τρόποι πρόληψης

Ελλάδα Κοροναϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποιοι οι τρόποι πρόληψης

24.2.2020
Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

Ελλάδα Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

24.2.2020
ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά γάμοι, διαζύγια, σύμφωνα συμβίωσης - Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία

Ελλάδα ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά γάμοι, διαζύγια, σύμφωνα συμβίωσης - Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία

24.2.2020
Γλυπτά του Παρθενώνα: Επιστολή για την επιστροφή τους θα αποστείλει ο Δήμος Αθηναίων

Ελλάδα Γλυπτά του Παρθενώνα: Επιστολή για την επιστροφή τους θα αποστείλει ο Δήμος Αθηναίων

24.2.2020
Πάτρα: Σε καραντίνα 40χρονος άνδρας - Αναμένονται τα αποτελέσματα για κοροναϊό

Ελλάδα Πάτρα: Σε καραντίνα 40χρονος άνδρας - Αναμένονται τα αποτελέσματα για κοροναϊό

24.2.2020
ΕΛ.ΑΣ: Η ανακοίνωση για τον αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ - «Αμυνόμενος σήκωσε το όπλο»

Ελλάδα ΕΛ.ΑΣ: Η ανακοίνωση για τον αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ - «Αμυνόμενος σήκωσε το όπλο»

24.2.2020
Γλυφάδα: Τι κατέθεσε η συνοδηγός του 40χρονου με την Corvette

Ελλάδα Γλυφάδα: Τι κατέθεσε η συνοδηγός του 40χρονου με την Corvette

24.2.2020
2 Σχόλια
avatar
Γράφων 25.1.2020 | 15:06
Δηλαδής δεν θα λέει ο πατήρ στο υιό "μικρέ, πετάξου στην Έβγα / 7/11 (αναλόγως της ηλικίας) να μου πάρεις δύο amstel?
Anonymous Guest 25.1.2020 | 18:06
"με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανήλικους."

Έλα εντάξει, πάμε παρακάτω. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε κατά διάνοια, ας μην σπαταλήσουν δυνάμεις σαυτό εφόσον δεν έχουν σκοπό για δραστικά μέτρα (τι θα κάνουν, θα στήσουν από έναν αστυνομικό σε κάθε καφέ μπαρ της χώρας;). Σε σχέση μαυτό η απαγόρευση καπνίσματος είχε εξαρχής 1000% παραπάνω πιθανότητες να εφαρμοστεί απ ότι αυτό.

Με διάθεση σε ανηλίκους λένε κάβες και περίπτερα? Θα στέλνουν απλά κάποιον που είναι 18 ετών τουλάχιστον. Όπως γίνεται στα σουπερμάρκετ. Σημειωτέον και στις ΗΠΑ απαγορευεται το αλκοόλ για άτομα κάτω των 21 ετών (αυτό τους μάρανε εκεί) αλλά μια χαρά βρίσκουν ποτά, πιο πολύ χαμός γίνεται στα σπιτικά πάρτυ ειδικά. Το καλό είναι ότι στα κλαμπ κ μπαρ δεν μπαίνεις (περα από κάτι underground). Στην Ελλάδα λίγα μαγαζιά δεν αφήνουν εφήβους μέσα από επιλογή. Τα περισσότερα αφήνουν, μερικά μάλιστα εξαρτώνται κιόλας απ τα παιδιά. Ειδικά στην επαρχία (εννοώ χωριά και κωμοπόλεις γιατί ως επαρχία οι Αθηναίοι θεωρούν μέχρι και πόλεις κανονικές) πολλά καφε μπαρ ζουν από μαθητές και σχολικά πάρτυ που κάνουν σαυτά (συνήθως για εκδρομή ή κάποια άλλη δράση).

Οι ενημερωτικές ημερίδες, κάτι βιντεάκια στο σχολείο, κάτι διαφάνειες στον προτζέκτορα, συζήτηση στην τάξη με καθηγητή, τρομακτικές εικόνες από καπνιστές και αλκοολικούς...όλα αυτά υπήρχαν/υπάρχουν στα σχολεία. Θυμάμαι το αποτέλεσμα αυτών όταν ήμουν μαθητής: επιεικώς ελάχιστο. Δεν θυμάμαι ούτε έναν καπνιστή συμμαθητή που μετά να προβληματίστηκε τόσο και να το έκοψε (λίγοι κάπνιζαν όμως η αλήθεια είναι, έχουν μειωθεί πολύ οι καπνιστές στη Νέα Γενιά). Τα ίδια και χειρότερα για το αλκοόλ: σαν να μην ειπώθηκε τίποτε. Λίγο ένα στιγμιαίο σοκ εκείνη την ώρα και μετά το βράδυ σε καφε μπαρ ποτά.

Τουλάχιστον ελάχιστοι μεθούσαν, η πλειοψηφία λίγο έπινε. Διέφερε από σχολείο σε σχολείο ωστόσο αυτό. Μπορεί το κάπνισμα να μην είναι τόσο διαδεδομένο πια, τα ποτά όμως είναι. Είναι αρκετά "προπονημένοι" οι περισσότεροι. Είναι βέβαια και η νοοτροπία που έχουμε και ως λαός που επηρεάζει. Ακόμα και μέρα μεσημέρι βλέπεις διαρκώς τσίπουρα, ούζα και μπύρες να κατεβάζουν ένα σωρό άτομα. Και αν είσαι σε παρέα που κατεβάζει αβέρτα και είσαι άτομο που δεν πίνει (ξέρω γω μένει στη μία μπύρα ή σε 2-3 ποτηράκια κρασί) τότε είναι λίγο άβολο καθώς κάποιοι σε κοιτάνε ελαφρώς περίεργα ή απορούν που δεν πίνεις. Όσοι δεν το αντέχουν αυτό, μαθαίνουν και αυτοί να πίνουν μετά. Σχετικά λίγοι αντέχουν να μην επηρεάζονται και να μην αλλάζουν συνήθειες. Ή και να μην πίνουν σταγόνα (σπάνιο αλλά υπάρχουν άτομα) - αυτοί είναι εν τω μεταξύ πιο αποδεκτοί απ αυτούς που μένουν στο πολύ λίγο. Ε αυτά που περιγράφω συμβαίνει στα παιδιά πιο έντονα ακόμη καθώς η επιθυμία για αποδοχή είναι πιο μεγάλη ενώ και αντίστοιχες αποδοκιμασίες πιο έντονες.