Το brain drain έφερε το care drain: Οι γονείς γερνούν πλέον μόνοι, μακριά από τα παιδιά τους
Ελλάδα

Το brain drain έφερε το care drain: Οι γονείς γερνούν πλέον μόνοι, μακριά από τα παιδιά τους

Οι γονείς των παιδιών του λεγόμενου brain drain αρχίζουν να γερνούν και εμφανίζουν πια σημαντικά προβλήματα υγείας μην έχοντας κάποιον να τους φροντίσει

Το brain drain δεν επηρεάζει μόνο όσους έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, αλλά και τους γονείς τους, που πλέον γερνούν μόνοι, μακριά από τα παιδιά τους.

 

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής Αντώνης Πολίτης, παρατηρεί τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται στο νοσοκομείο και τα ειδικά ιατρεία όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, οι οποίοι είναι μόνοι. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι εκτός από τους ανθρώπους που είναι μοναχικοί, αυτούς που για παράδειγμα δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι μόνοι γιατί τα παιδιά τους έχουν φύγει στο εξωτερικό».

 

Πρόκειται για παιδιά του λεγόμενου brain drain, της διαρροής εγκεφάλων που βέβαια είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την οικονομική κρίση. Τα παιδιά αυτά άρχισαν να μεταναστεύουν πριν από 20-30 χρόνια για σπουδές ή δουλειά και παρέμειναν στο εξωτερικό. Σήμερα, οι γονείς τους αρχίζουν να γερνούν, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας τα 80, εμφανίζοντας πια προβλήματα νοητικής και σωματικής έκπτωσης.

 

«Αρχίζουν να γεννώνται δυσκολίες το πώς τα παιδιά θα φροντίζουν αυτούς τους γονείς. Έχει δημιουργηθεί ένα κενό φροντίδας» λέει ο κ. Πολίτης στην Καθημερινή, τονίζοντας ότι το φαινόμενο θα ενταθεί καθώς θα μεγαλώνουν οι γονείς των μεταναστών της κρίσης.

 

«Μαζί με το brain drain, υπάρχει και το care drain. Την περίοδο της κρίσης, εκτός από ένα μεγάλο κομμάτι εξειδικευμένου προσωπικού, έφυγε από τη χώρα και ένα κομμάτι της φροντίδας. Σε βάθος χρόνου, όταν οι γονείς τους φτάσουν τα 80, θα δημιουργηθεί ένα κενό φροντίδας που δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε», προσθέτει, σημειώνοντας πως παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσουν έντονα αισθήματα ενοχής. «Και η απόσταση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, επιτείνοντας την αγωνία τους», εξηγεί ο ίδιος.

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Στέλιο Προσαλίκα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), στα γηροκομεία παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των μοναχικών γερόντων.

 

«Είναι είτε άνθρωποι που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ ή που έχουν κάνει μόνο ένα παιδί ή που το παιδί τους ζει στο εξωτερικό». Οπως λέει, πάντως, λόγω κόστους ο οίκος ευγηρίας είναι λύση πολυτελείας. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση της βοήθειας στο σπίτι, συνήθως με την πρόσληψη κάποιας αλλοδαπής κυρίας, η οποία όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τα προβλήματα υγείας του ηλικιωμένου. Αν ρωτήσετε τους διαχειριστές στις πολυκατοικίες της Αθήνας, θα έχουν όλοι να σας διηγηθούν από μια τέτοια περίπτωση. Είναι φαινόμενο των καιρών».

 

Και ο κ. Προσαλίκας θεωρεί ότι βρισκόμαστε μόλις στην απαρχή του φαινομένου. «Παλιότερα οι οικογένειες έκαναν πολλά παιδιά, τα οποία αργότερα μοιράζονταν το κόστος της φροντίδας των ηλικιωμένων. Σήμερα, όταν μετά βίας υπάρχει ένα παιδί, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το πρόβλημα θα φανεί περισσότερο όταν οι γονείς των νέων μεταναστών θα πατήσουν τα 85. Μέχρι τα 80 όλοι είναι καλά...».

 

Ο Αντώνης Πολίτης τονίζει την ανάγκη οργάνωσης και δημιουργίας ενός είδους μητρώου, που θα καταγράφει τους μοναχικούς ανθρώπους ώστε να γνωρίζει ο κάθε δήμος πόσοι και ποιοι είναι. «Να γνωρίζεις ποιον θα ενημερώσεις ότι ο μπαμπάς έχει άνοια και διαταραχές στη συμπεριφορά, ποιος θα κινητοποιηθεί να τον προστατεύσει όταν φεύγει από το σπίτι», σημειώνει, καθώς όπως εξηγεί τα προβλήματα υγείας παραμένουν. «Ένας φροντιστής στο σπίτι δεν μπορεί να τα καταφέρει, ενώ ούτε το παιδί από μακριά μπορεί να τα διαχειριστεί», αναφέρει.

 

Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμο να μην υπάρχει απομόνωση αυτών των ανθρώπων. «Είναι σημαντικό να στήνονται γέφυρες επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και πρέπει αυτές οι γέφυρες να χτίζονται από νωρίς ώστε μετά να υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης. Τα ΚΑΠΗ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως και οι δήμοι. Να μην απομονώνονται οι ηλικιωμένοι στο σπίτι. Η απομόνωση στο σπίτι λειτουργεί πάντα αρνητικά. Μια υπηρεσία που θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί είναι η φροντίδα κατ' οίκον», καταλήγει ο κ. Πολίτης.

 

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό στο Γηροκομείο Αθηνών, από την Περιφέρεια Αττικής

Ελλάδα Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό στο Γηροκομείο Αθηνών, από την Περιφέρεια Αττικής

31.3.2020
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά, αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

Ελλάδα Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά, αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

31.3.2020
Απαγόρευση μετακινήσεων: 1.043 παραβάσεις μέσα σε 9 ώρες

Ελλάδα Απαγόρευση μετακινήσεων: 1.043 παραβάσεις μέσα σε 9 ώρες

31.3.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Επτά νεκροί και 82 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 20 σε κρουαζιερόπλοιο

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Επτά νεκροί και 82 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 20 σε κρουαζιερόπλοιο

31.3.2020
Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

31.3.2020
Κορωνοϊός- Άγιο Όρος: Θετικοί και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από τη Βρετανία

Ελλάδα Κορωνοϊός- Άγιο Όρος: Θετικοί και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από τη Βρετανία

31.3.2020
Κορωνοϊός: 20.000 διαγνωστικά τεστ σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ - Από το Ίδρυμα Λάτση και τους Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα Κορωνοϊός: 20.000 διαγνωστικά τεστ σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ - Από το Ίδρυμα Λάτση και τους Έλληνες εφοπλιστές

31.3.2020
Ίδρυμα Ωνάση: Ολοκληρώθηκε η δωρεά 13,5 εκατομμυρίων μασκών - Στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Μητσοτάκης

Ελλάδα Ίδρυμα Ωνάση: Ολοκληρώθηκε η δωρεά 13,5 εκατομμυρίων μασκών - Στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Μητσοτάκης

31.3.2020
Λαϊκό νοσοκομείο: 84χρονη έφυγε πριν της κάνουν το τεστ για κορωνοϊό και γύρισε σπίτι της

Ελλάδα Λαϊκό νοσοκομείο: 84χρονη έφυγε πριν της κάνουν το τεστ για κορωνοϊό και γύρισε σπίτι της

31.3.2020
Λάρισα: Άνδρας έπεσε στο κενό από το Αστυνομικό Μέγαρο

Ελλάδα Λάρισα: Άνδρας έπεσε στο κενό από το Αστυνομικό Μέγαρο

31.3.2020
4 Σχόλια
λukum (το) 3.2.2020 | 18:42
Πριν από μερικά χρόνια είχε ρωτηθεί σε συνέντευξη τύπου η κυρία Μέρκελ για την οικονομική κρίση και τι έχει να πει στους νέους της Ελλάδας που δεν βρίσκουν δουλειά.
Η απάντηση της ήταν πως το μέλλον είναι η “κινητικοτητα”.
Εργατικά δυναμικά με πτυχία ή χωρίς, μετανάστες κάθε είδους που θα μεταφέρονται από χώρα σε χώρα ανάλογα με το τι ζητούν οι αγορές και τα κέρδη τους.
Το κέρδος δεν έχει ηθικό κώδικα.
Λίγο ενδιαφέρει τους τεχνοκράτες εάν οι οικογένειες χωρίζονται ή εάν δεν μπορούν να δημιουργηθούν καινούριες στις παρούσες συνθήκες.
Θανάσης 3.2.2020 | 21:41
Aυτό είναι το ωραίο. Όταν πέφτουν τα σύνορα και οι κυβερνήσεις δίνουν τον έλεγχο στις αγορές, μεταφέρεται έτσι άπλετα κεφάλαιο και ανθρώπινο δυναμικό. Οι χώρες προέλευσης του νότου, όπως και της Αφρικής, επιδότησαν τις χώρες του Βορρά στην ΕΕ, ενώ η αιμορραγία/φυγή εδώ κόστισε 140 δις €.
Καλά να πάθουν λοιπόν
λukum (το) 3.2.2020 | 23:00
Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα χωρίς λόγο συνεχώς αυξανόμενα Ελληνικά Πανεπιστήμια να εξάγουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στις πλούσιες χώρες και να αντικαθιστούν με αυτόν τον τρόπο το εδώ εργατικό δυναμικό με πολύ φθηνότερο από τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Η οικονομία της πολυπολιτισμικότητας...
avatar
Marinika 5.2.2020 | 19:32
Μήπως απλώς πρέπει να δημιουργηθούν δομές πρόνοιας και να αφήσουμε τους εκβιαστικούς συναισθηματισμούς που το μόνο που βολεύουν είναι το κράτος που εξοικονομεί και από εκεί χρήματα για αυτονόητες παροχές στους πολίτες του;