EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ελλάδα

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία για το νέο ασφαλιστικό

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, κηρύσσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40% και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.

 

Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι διατηρείται η λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012 και πως εν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), για μείωση των ορίων ηλικίας τους - ούτε για τους εκπαιδευτικούς, που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν. 3075/02). 

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ συνοψίζονται, ως εξής: κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. και δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. «Καμία ιδιωτικοποίησή της», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα
1 Σχόλια
avatar
nyala 4.2.2020 | 23:22
Πράγματι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει εγκλωβιστεί σε αυτή την ανόητη και εξωφρενικά άδικη διάταξη των 40 χρόνων εργασίας και των 62 ετών ηλικίας, πόσω μάλλον στον ανέφικτο στόχο των 67 ετών! Ενδεχομένως στο Δημόσιο οι εργασιακές συνθήκες να μην είναι ιδιαιτέρως οδυνηρές και η ανθεκτικότητα των εργαζομένων να είναι μεγαλύτερη. Στις επιχειρήσεις όμως και τις τράπεζες οι εργαζόμενοι υφίστανται διαρκείς εξευτελισμούς και προσβολές, έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο που μαίνεται καθημερινά με στόχο την όσο το δυνατό πιο πρόωρη απομάκρυνσή τους από τις δουλειές, αρκετά πριν φτάσουν το μακρινό όριο των 40 ετών εργασίας και των 62 ετών ηλικίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν στο μέλλον και θα εντείνονται οι βολές που σχετίζονται με την ηλικία και την αδυναμία μας να συναγωνισθούμε τις αξεπέραστες ικανότητες (!), την ουρανομήκη νοημοσύνη, τη σβελτάδα, τη φρεσκάδα των νέων! Θα περιμέναμε από τους κυβερνώντες να απαλύνουν τις αδικίες και να σχεδιάσουν το νέο ασφαλιστικό μετριάζοντας την αυστηρότητά τους ως προς τα ηλικιακά όρια. Συγκεκριμένα η κατηγορία των προσληφθέντων (παλαιοί ασφαλισμένοι) στη δεκαετία 1983-1993 πρέπει να υπαχθεί σε κλίμακες προκειμένου να εξομαλυνθούν οι αδικίες σε σχέση με τους προσληφθέντες προ του 1983 που αποχώρησαν αεράτοι και αξιοπρεπείς με την 35ετία. Οι ανύπαντρες και άτεκνες γυναίκες άφωνες παρατηρούσαν τις συνομίληκές τους να αποχωρούν 10-15 χρόνια νωρίτερα (γιατί είχαν ανήλικο στα 25 έτη δουλειάς!) και τώρα σιωπηλές ανέχονται τους εξευτελισμούς, τις προσβολές και το ρατσισμό περιμένοντας (προσδοκώντας;) να πατήσουν τα 62 ... Το νέο ασφαλιστικό απλώς προσθέτει περισσότερη πικρία και ανασφάλεια στους ασφαλισμένους άνω των 55, και ιδίως στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Αν στόχος είναι τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ας δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νεότερους. Η παραμονή γηρασμένων και καταπονημένων εργαζόμενων στις θέσεις εργασίας (όπου είναι ξεκάθαρα ανεπιθύμητοι) δεν λύνει κανένα πρόβλημα ούτε στα έσοδα του ΕΦΚΑ, ούτε δημιουργεί νέα δεδομένα στην ασφάλιση. Δημιουργεί μόνο στρατιές απογοητευμένων και φοβισμένων εργαζόμενων, με προβλήματα υγείας που πολλαπλασιάζονται καθώς τα χρόνια περνούν και το γήρας πλησιάζει καλπάζοντας. Επανασχεδιάστε το ασφαλιστικό και δώστε στους εργαζόμενους την ευκαιρία της αξιοπρεπούς αποχώρησης από τις εργασίες τους, με το κεφάλι ψηλά και όχι σαν δαρμένα σκυλιά.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια