Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Folli Follie
Ελλάδα

Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Folli Follie

Έφοδο στα γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, πραγματοποιεί αυτή την ώρα κλιμάκιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, πραγματοποιεί αυτή την ώρα κλιμάκιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

Κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων εφόδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα τέλη του 2019 το κλιμάκιο ζήτησε από τα στελέχη της διοίκησης να απομακρυνθεί από τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα γραφεία τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

 

Στόχος είναι ο ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα αρχεία της εταιρείας που βρίσκονται στους υπολογιστές και στα ράφια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έφοδος διετάχθη από την διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , στα πλαίσια των προσπαθειών της για εξυγίανση της εταιρίας και απόδοση ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει., αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 

Η κίνηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της προσπάθειας του βασικού μετόχου και κατηγορούμενου για σωρεία αδικημάτων που σχετίζονται με τον σκάνδαλο της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, να ελέγξει τη διοίκηση της εισηγμένης την ερχόμενη γενική συνέλευση της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

 

Στα μέσα Δεκεμβρίου η Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών είχε ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, μελών του παλιού Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie και συνεργατών στη θυγατρική εταιρεία στην Ασία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. 

 

Η ποινική δίωξη σε βάρος 16 συνολικά προσώπων, περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες για πλαστογραφία από κοινού και χειραγώγηση, και ασκήθηκε μετά από παραγγελία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Αναλυτικά, για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διώκονται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για τον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία - όλοι με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ - και τον Έλληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.


Για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται έξι άτομα: ο οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του ΔΣ, ένας υπάλληλος της εταιρείας και τρεις αλλοδαποί. Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Τέλος, για χειραγώγηση διώκονται 13 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης και ο Τζώρτης Κουτσολιούτσος, καθώς και η σύζυγός του Κατερίνα Κουτσολιούτσου και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, την περίοδο 2016-2017.

 

Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι πρώτο τρίμηνο του 2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της πλαστογραφίας συνίσταται στο ότι φέρονται να προέβησαν σε πλαστά τραπεζικά statement (που αναφέρονται και στην έκθεση της Μάρσαλ) για να συντάξουν ανακριβείς ισολογισμούς.

 

Ανύπαρκτα εμβάσματα στο όνομα «Γιώργος Πουτσίδης»

Τον περασμένο Μάρτιο, νέα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της Folli Follie είχαν έρθει στο φως, αποκαλύπτοντας αποστολές πλαστών εμβασμάτων ύψους εκατομμυρίων ευρώ από ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την εικονική διόγκωση του τζίρου. Σύμφωνα με τμήμα της δικογραφίας, η φερόμενη επιχειρηματική απάτη συνοδεύτηκε και διογκώθηκε με τη συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία τα στελέχη της εταιρείας διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».

 

Με την ανακύκλωση πλασματικού χρήματος, οι ύποπτοι φέρονται να διόγκωναν τους τζίρους της εταιρείας, εμφανίζοντας ταμειακά αποθέματα 255,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μόλις 500 ευρώ. Ενδεικτικοί είναι και οι διάλογοι που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Merry-go-round" (σ.σ «γύρω-γύρω όλοι») με στόχο την πλασματική διόγκωση του τζίρου.

-Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα;

-Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

 

Σε συνδυασμό με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ευθύνες φαίνεται να πέφτουν βαριές τόσο στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο όσο και για στον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με δεκάδες ακόμα εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας να θεωρούνται ύποπτοι απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι, φέρονται να πούλησαν μετοχές ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, κερδίζοντας περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ. Τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονταν να έχουν 255 εκατομμύρια ευρώ, με πλαστογραφημένα statements, ενώ στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν μόλις 500 ευρώ.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχώρησε απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Ελλάδα Υποχώρησε απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

31.5.2020
Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

31.5.2020
Τεράστια σπατάλη τροφίμων στην καραντίνα - Ποια προϊόντα κατέληξαν στα σκουπίδια

Ελλάδα Τεράστια σπατάλη τροφίμων στην καραντίνα - Ποια προϊόντα κατέληξαν στα σκουπίδια

31.5.2020
Η Ελλάδα δημιουργεί τον γαστρονομικό της χάρτη - «Ταξίδι γεύσεων» για τους επισκέπτες

Ελλάδα Η Ελλάδα δημιουργεί τον γαστρονομικό της χάρτη - «Ταξίδι γεύσεων» για τους επισκέπτες

31.5.2020
Μαφιόζικη επίθεση στη Βούλα: Κοντά στην ταυτοποίηση του θύματος η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Μαφιόζικη επίθεση στη Βούλα: Κοντά στην ταυτοποίηση του θύματος η ΕΛ.ΑΣ.

31.5.2020
Ένταση και χημικά στη Μαλακάσα: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις δομές φιλοξενίας

Ελλάδα Ένταση και χημικά στη Μαλακάσα: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις δομές φιλοξενίας

31.5.2020
Ξενοδοχεία: Οι κανόνες για την επαναλειτουργία, με πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας για τους παραβάτες

Ελλάδα Ξενοδοχεία: Οι κανόνες για την επαναλειτουργία, με πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας για τους παραβάτες

31.5.2020
Κερατσίνι: Νεκρή ηλικιωμένη από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Ελλάδα Κερατσίνι: Νεκρή ηλικιωμένη από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

31.5.2020
Θεσσαλονίκη: Πετούσε γλάστρες από το μπαλκόνι του σε θαμώνες μπαρ - Σε κατάσταση μέθης

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Πετούσε γλάστρες από το μπαλκόνι του σε θαμώνες μπαρ - Σε κατάσταση μέθης

31.5.2020
Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για επισκέπτες από «μη ασφαλή» αεροδρόμια

Ελλάδα Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για επισκέπτες από «μη ασφαλή» αεροδρόμια

31.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια