Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ελλάδα

Ιατρικές σχολές ψάχνουν για πτώματα στο εξωτερικό - Μετ' εμποδίων τα εργαστήρια ανατομίας

Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται τα μαθήματα ανατομίας στις ιατρικές σχολές καθώς παρουσιάζεται έλλειψη από πτώματα

Οι φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ανατομίας λόγω έλλειψης πτωμάτων

 

Στην Ελλάδα τα «αζήτητα» πτώματα που καταλήγουν στα ανατομεία) είναι πλέον ελάχιστα και η δωρεά σώματος έχει περιορισμένη έκταση, ορισμένες σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής του ΑΠΘ, κάποιες φορές αναγκάζονται να ψάχνουν για πτώματα, αφού θεωρούνται απαραίτητα για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ κατά το παρελθόν έχουν προβεί σε αγορά από το εξωτερικό. Αυτό αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και η δημοσιογράφος Νικολίτσα Τρίγκα. Χαρακτηριστική δε, είναι η ανάρτηση του εργαστηρίου ανατομίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου το οποίο αναφέρει ότι: «Μόνιμο και μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πτωμάτων για την άσκηση στην Ανατομία των φοιτητών της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που επικαλείται τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με τη βοήθεια των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων, των διοικητικών διευθυντών τους και της κοινωνικής υπηρεσίας τους, ώστε τα αζήτητα πτώματα να στέλνονται στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής.  Για τη διευκόλυνση των Ιδρυμάτων τα «αζήτητα» αυτά πτώματα παραλαμβάνονται και μεταφέρονται με τη φροντίδα και έξοδα του Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας.

 

«Μετά την ταρίχευσή τους και πριν από τη χρησιμοποίησή τους παραμένουν σε ψυγείο βαθιάς ψύξης τουλάχιστον για έξι μήνες. Έτσι αν εν τω μεταξύ ζητηθούν από τους συγγενείς τους, η παράδοση είναι άμεση. Μετά την άσκηση των φοιτητών, πάλι με φροντίδα και έξοδα του Ανατομείου, κηδεύονται σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης πτωμάτων, το τμήμα της ανατομίας έχει αναπτύξει το θεσμό της δωρεάς σώματος και όπως αναφέρει τα στατιστικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά αφού ο αριθμός των δωρητών έχει αυξηθεί», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ. 

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, τα παλιότερα χρόνια υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στη δωρεά σώματος για τις ανάγκες της επιστήμης. Τον δρόμο άνοιξε ο Αντώνης Σαμαράκης, ο οποίος πέθανε το 2003 και σύμφωνα με την επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση των φοιτητών. Όπως αναφέρεις ο καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του εργαστηρίου Ανατομίας του πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Θ. Τρουπής «η σχολή έχει αναπτύξει ιδιαίτερα το πρόγραμμα δωρητών σώματος και έτσι δεν έχουμε πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά το παρελθόν υπήρχαν ελλείψεις αλλά το παράδειγμα του Αντώνη Σαμαράκη έδωσε ώθηση στους πολίτες να ακολουθήσουν τη δική του προσφορά».

 

«Ωστόσο, καθώς το ζήτημα υπάρχει σε πολλές χώρες, πάρα πολλές σχολές διδάσκουν ανατομία σε πλαστικά προπλάσματα ή σε σχετικά προγράμματα υπολογιστών. Βέβαια υπάρχουν καθηγητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανθρωπινό σώμα για την εκπαίδευση των φοιτητών στην ανατομία. Αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους χρησιμοποιεί και η ιατρική σχολή, του πανεπιστημίου της Πάτρας», αναφέρει η εφημερίδα. 

 

Δωρητές Σώματος

 

Τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης προσπαθούν να αναπτύξουν το πρόγραμμα της δωρεάς σώματος, ακολουθώντας κατά γράμμα τη σχετική νομοθεσία, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό κάθε πολίτης, ο οποίος επιθυμεί να δωρίσει το σώμα του στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Αθήνας, για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης η οποία διατίθεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες των ανατομείων. 

 

Με πληροφορίες από Έθνος

Ελλάδα
1 Σχόλια
avatar
jimjimm14 6.2.2020 | 23:16
Κανονικά εφόσον αναλαμβάνουν το εγχείρημα της ταρίχευσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα για όλες τις σχολές. Έχουμε ακόμα πτώματα που είδαν την θεμελίωση του Παρθενώνα και τάχα γίνεται μάθημα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια