Πολίτες ζητούν αποζημιώσεις 11,47 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για λάθη και παραλείψεις δικαστών
Ελλάδα

Πολίτες ζητούν αποζημιώσεις 11,47 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για λάθη και παραλείψεις δικαστών

Αποζημιώσεις για «πρόδηλα σφάλματα» δικαστών ζητούν πολίτες και επιχειρηματίες, που μεταξύ άλλων εισήχθησαν σε ψυχιατρείο χωρίς λόγο ή φυλακίστηκαν αναίτια

Αυξάνονται οι αγωγές από πολίτες και επιχειρηματίες, που ζητούν αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις («πρόδηλο σφάλμα») ή επειδή δικάστηκαν δυο φορές για το ίδιο αδίκημα.

 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται τώρα να οριοθετήσει τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της ευθύνης του Δημοσίου προς αποζημίωση από παράνομες πράξεις των δικαστών και εισαγγελέων, καθώς ήδη με τις πρώτες αγωγές που δικάζονται οι πολίτες διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 11.465.717 ευρώ.

 

Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί η έννοια του «προδήλου σφάλματος» των δικαστών οι οποίοι με πράξεις και ενέργειές τους ή μέσα από αποφάσεις τους ζημίωσαν πολίτες, ενώ θα διερευνηθεί επίσης εάν το πρόδηλο σφάλμα πρέπει να συνδέεται με κάποιας μορφής πταίσμα (δόλο ή βαριά αμέλεια) του δικαστή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

 

Η περίπτωση δυο επιχειρηματιών που αθωώθηκαν για λαθρεμπορία

 

Ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης ήταν ο εισηγητής σε μια σειρά υποθέσεων που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο.

 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το Συμβούλιο Επικρατείας απασχόλησαν περιπτώσεις αιτήσεων που κατατέθηκαν από γνωστούς επιχειρηματίες, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της λαθρεμπορίας, έως και απλούς πολίτες που φυλακίστηκαν, χωρίς ουσιαστική και νόμιμη αιτία.

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση δυο επιχειρηματιών οι οποίοι ζητούν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να τους καταβάλει, με το νόμιμο τόκο, στον πρώτο 8.097.392 ευρώ και στον δεύτερο 1.608.625 ευρώ, ως αποζημίωση (άρθρο 105 ΕισΝΑΚ), για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από πρόδηλο σφάλμα, στο οποίο υπέπεσαν το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, ζητούν και χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ο πρώτος 1.000.000 ευρώ και ο δεύτερος 500.000 ευρώ.

 

Οι δύο επιχειρηματίες θεωρήθηκαν υπαίτιοι λαθρεμπορίας και με πράξη του Διευθυντή του Ζ' Τελωνείου Πειραιά τους έγινε καταλογισμός και τους επιβλήθηκαν δασμοί, φόροι, πολλαπλά τέλη και προσαυξήσεις, συνολικού ύψους περίπου 340.000 ευρώ.

 

Από τα Ποινικά δικαστήρια αθωώθηκαν για τα ίδια αδικήματα, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο η Διοικητική Δικαιοσύνη σε όλες τις βαθμίδες της είχε αντίθετη γνώμη. Απέρριψε όλους τους νομικούς ισχυρισμούς τους, παρόλο που επικαλέστηκαν αφενός αποφάσεις του ΕΔΔΑ για το ζήτημα της δέσμευσης των Διοικητικών Δικαστηρίων από αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις Ποινικών Δικαστηρίων και αφετέρου την αρχή «κανείς δεν διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα» (ne bis in idem).

 

Κατόπιν αυτών οι δύο επιχειρηματίες διεκδικούν την εν λόγω αποζημίωση για πρόδηλα σφάλματα των διοικητικών δικαστών από το βαθμό του Πρωτοδίκη έως του συμβούλου Επικρατείας.

 

Εισαγωγή σε ψυχιατρείο χωρίς λόγο και αναίτια φυλάκιση γυναίκας

 

Γυναίκα, με μόνη την αίτηση του παιδιού της, με το οποίο βρισκόταν σε αντιπαράθεση και με τη συναίνεση του εισαγγελέα Πειραιά εισήχθη σε νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε κρατική ψυχιατρική κλινική. Τώρα διεκδικεί από το Δημόσιο 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητά της από προδήλως παράνομες πράξεις και παραλείψεις, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την ακούσια νοσηλεία της σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

 

Το «πρόδηλο σφάλμα» συνίσταται, κατά τους ισχυρισμούς της, στην κατάφωρη παραβίαση της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας, καθώς ο αντεισαγγελέας του Πειραιά, χωρίς κάποια ιατρική γνωμάτευση και χωρίς την ύπαρξη ένορκης κατάθεσης, παρήγγειλε την εισαγωγή της σε ψυχιατρείο.

 

Γυναίκα και πάλι ζητεί αποζημίωση 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη από την παράνομη σε βάρος της άσκηση ποινικής δίωξης, σύλληψη και κράτησή της στις φυλακές Κορυδαλλού. Προφυλακίστηκε σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του 27ου ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο κατέστη και ένταλμα προσωρινής κράτησης με πράξη του προέδρου Εφετών Αθηνών.

 

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της χωρίς να απολογηθεί. Η δίωξη ασκήθηκε για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς φερόταν να έχει την ιδιότητα της πρόεδρου της Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας είχε οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Η έκδοση των αποφάσεων της Ολομέλειας αναμένονται μετά το Πάσχα.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα στο χωριό με εκκαθαριστικό - Το νέο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

Ελλάδα Πάσχα στο χωριό με εκκαθαριστικό - Το νέο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

2.4.2020
Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

Ελλάδα Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

2.4.2020
Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

Ελλάδα Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

2.4.2020
Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

Ελλάδα Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

2.4.2020
Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

Ελλάδα Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

2.4.2020
Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

Ελλάδα Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

2.4.2020
Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

Ελλάδα Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

2.4.2020
«Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

Ελλάδα «Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

2.4.2020
Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

Ελλάδα Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

2.4.2020
Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

Ελλάδα Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

2.4.2020