Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών «γεμίζουν» με βιβλία - Πώς να βοηθήσετε
Ελλάδα

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών «γεμίζουν» με βιβλία - Πώς να βοηθήσετε

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συγκεντρώνει βιβλία για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών σε Διαβατά Θεσσαλονίκης, Νιγρίτα Σερρών, Μαλανδρίνο Φωκίδας και Δομοκό Φθιώτιδας.

Μια πρωτοβουλία των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «γεμίζει» με βιβλία τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των καταστημάτων κράτησης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τη Νιγρίτα Σερρών, το Μαλανδρίνο Φωκίδας και τον Δομοκό Φθιώτιδας.

 

Η σκέψη γεννήθηκε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και στις αρχές Ιανουαρίου έγινε κάλεσμα με αποδέκτες αρχικά την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου και αφορούσε τα ΣΔΕ Διαβατών και Νιγρίτας.

 

«Μετά από αιτήματα που είχαμε δεχτεί κατά καιρούς για να προσφέρουμε βιβλία σε βιβλιοθήκες φυλακών και γνωρίζοντας το έργο που συντελείται σε προγράμματα επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας δράση, ένα δικό μας δώρο προς αυτά τα Σχολεία», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιωάννα Δανδέλια, διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Ο πυρήνας της σκέψης για την προσφορά των βιβλίων είναι να αποτελέσουν ένα δώρο αγάπης. Ίσως, για αυτόν τον λόγο, το «άνοιγμα» της δράσης «Χαρίζουμε βιβλία στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές» και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας έφερε μία νέα δυναμική, με αποτέλεσμα η δράση να παραταθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 και να φτάσει μέχρι το Μαλανδρίνο και το Δομοκό.

 

«Η ευχή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό δώρο, ένα δώρο αγάπης, ένα βιβλίο από τον καθένα από εμάς για τον καθένα από αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε η κ. Δανδέλια. «Η αρχική μας σκέψη για να χαρίσουμε βιβλία από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απέκτησε νόημα και δυναμική όταν αποφασίσαμε να διευρύνουμε το κάλεσμα από το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές, στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, σε αναγνώστες που θα πρόσφεραν ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους για τους κρατούμενους που παρακολουθούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Διαβατών και Νιγρίτας Σερρών», πρόσθεσε.

 

Το μέγεθος της ανταπόκρισης του κόσμου αλλά και η πρόταση να ενισχυθούν ακόμη δύο σχολεία στις φυλακές Μαλανδρίνου και Δομοκού, οδήγησαν στην απόφαση της παράτασης της δράσης.

 

«Τα βιβλία, μία συνθήκη πνευματικής ελευθερίας»

 

Η επιλογή των δύο σχολείων δεν ήρθε τυχαία. «Γνωρίζαμε καλά το έργο που συντελείται σε αυτά τα προγράμματα (σ.σ. των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας)», τόνισε η κ. Δανδέλια. «Οι κρατούμενοι που συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη λογοτεχνία, το θέατρο, τα εικαστικά, τη μουσική. Να αποκτήσουν γνώσεις που σε άλλη περίπτωση δε θα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν, πόσο μάλλον σε συνθήκες εγκλεισμού».

 

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το πρόγραμμα αυτό και τα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν μια διέξοδο από την πραγματικότητα που βιώνουν, μια συνθήκη πνευματικής ελευθερίας. Αυτήν ακριβώς τη συνθήκη θελήσαμε να ενισχύσουμε με τη δική μας δράση. Η δράση "Χαρίζουμε βιβλία στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές" είναι ένα άνοιγμα στην κοινωνία, για όσα αυτή μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς, ώστε αυτοί κάποια στιγμή να επανενταχθούν σε αυτήν», εξήγησε η κ. Δανδέλια.

 

Μάλιστα, ανέφερε ότι έχουν εισπράξει από την πρώτη στιγμή τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα και την ανυπομονησία των ανθρώπων που περιμένουν τα βιβλία.

 

«Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας μάς εξήγησαν πόσο σημαντικά είναι τα κείμενα αυτά για ανθρώπους που διαβάζουν καθημερινά, που προσπαθούν να μάθουν και ακόμη και να δημιουργήσουν τα δικά τους κείμενα», σημείωσε.

 

«Τα βιβλία που θα χαρίσουμε», συνέχισε, «μπορούν να είναι το εφαλτήριο για τις βιωματικές εμπειρίες που οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μοιραστούν. Τα βιβλία είναι μια μοναδική ευκαιρία γνώσης αλλά και ένδειξη ότι αν βρεθούν μέσα στις φυλακές μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το σωφρονιστικό χαρακτήρα που αυτές πρέπει να έχουν».

 

Περισσότερα από 1.000 βιβλία για τις βιβλιοθήκες των ΣΔΕ

 

Μέχρι στιγμής, οι χώροι των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας «μετρούν» πάνω από 1.000 βιβλία, που περιμένουν να διατεθούν στις βιβλιοθήκες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

 

«Είμαστε συγκινημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας έρχονται καθημερινά στις εκδόσεις για να μας φέρουν βιβλία, ρωτάνε για το πότε θα ολοκληρωθεί η δράση, επιστρέφουν με ακόμη περισσότερα. Μας στέλνουν βιβλία και με το ταχυδρομείο από διάφορες περιοχές από όλη την Ελλάδα. Σύλλογοι, φορείς, επιχειρήσεις, συλλογικές ομάδες έχουν συγκεντρώσει βιβλία και μας τα έχουν φέρει στις εκδόσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δανδέλια.

 

«Ο αριθμός των 1.000 και πλέον βιβλίων που έχουμε συγκεντρώσει μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίζουμε ότι στο τέλος της δράσης θα έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες των βιβλιοθηκών και ο αριθμός θα ανεβεί ακόμη περισσότερο. Φυσικά θα στείλουμε μαζί με τα βιβλία που συγκεντρώσαμε και τίτλους των εκδόσεων για να εμπλουτίσουμε τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις που μπορούν αυτά τα βιβλία να προσφέρουν».

 

Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου η συγκέντρωση των βιβλίων

 

Τα βιβλία θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, στον χώρο των Εκδόσεων, στο ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατία 156), μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020.

 

Με την δράση «Χαρίζουμε βιβλία στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές», οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποδεικνύουν ότι αποτελούν ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας επιστρέφοντας σε αυτήν δράσεις, συνεργασίες με φορείς και νέες προτάσεις για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την ίδια την κοινωνία συνολικά.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα ΠΟΥ στην Ελλάδα: Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος κάνει ακριβώς το αντίθετο

Ελλάδα Μήνυμα ΠΟΥ στην Ελλάδα: Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος κάνει ακριβώς το αντίθετο

2.12.2020
Βόλος: Πυρκαγιά κατέστρεψε τη φάτνη μπροστά στη μητρόπολη - Τι αναφέρει ο δήμος

Ελλάδα Βόλος: Πυρκαγιά κατέστρεψε τη φάτνη μπροστά στη μητρόπολη - Τι αναφέρει ο δήμος

2.12.2020
Κρήτη: Κορίτσι 3 ετών κατάπιε βίδα που κατέληξε στον πνεύμονα - Επείγον χειρουργείο

Ελλάδα Κρήτη: Κορίτσι 3 ετών κατάπιε βίδα που κατέληξε στον πνεύμονα - Επείγον χειρουργείο

2.12.2020
Κορωνοϊός: Παραμένει στα ύψη η διασπορά - 453 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 375 στην Αττική

Ελλάδα Κορωνοϊός: Παραμένει στα ύψη η διασπορά - 453 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 375 στην Αττική

2.12.2020
Κιλκίς: Γιατροί του νοσοκομείου διαψεύδουν δημοσιεύματα για έλλειψη οξυγόνου & ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη

Ελλάδα Κιλκίς: Γιατροί του νοσοκομείου διαψεύδουν δημοσιεύματα για έλλειψη οξυγόνου & ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη

2.12.2020
Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 613 διασωληνωμένους - 2.186 κρούσματα και 89 νεκροί σε 24 ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 613 διασωληνωμένους - 2.186 κρούσματα και 89 νεκροί σε 24 ώρες

2.12.2020
Meteo: Παράξενο το φετινό φθινόπωρο- Περισσότερες βροχές στην Κρήτη, παρά στη δυτική Ελλάδα

Ελλάδα Meteo: Παράξενο το φετινό φθινόπωρο- Περισσότερες βροχές στην Κρήτη, παρά στη δυτική Ελλάδα

2.12.2020
Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής: Όχι άνοιγμα για 15 ημέρες και μετά πάλι κλείσιμο

Ελλάδα Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής: Όχι άνοιγμα για 15 ημέρες και μετά πάλι κλείσιμο

2.12.2020
Δήμος Αθηναίων: H ανακοίνωση για τα ειδοποιητήρια σε πολίτες για κλήσεις του 2016 - 2017

Ελλάδα Δήμος Αθηναίων: H ανακοίνωση για τα ειδοποιητήρια σε πολίτες για κλήσεις του 2016 - 2017

2.12.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια