Μπούλινγκ στα σχολεία: Αυξάνονται τα κρούσματα βίας
Ελλάδα

Μπούλινγκ στα σχολεία: Αυξάνονται τα κρούσματα βίας

Αυξάνονται ανησυχητικά τα περιστατικά βίας στα σχολεία

Αυξάνονται τα περιστατικά μπούλινγκ στα σχολεία με τα απανωτά κρούσματα να έχουν θορυβήσει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

 

«Τα περιστατικά σχολικής βίας, είναι λιγότερα όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, δηλαδή όταν φοιτούν στο λύκειο. Αυτό συμβαίνει διότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι περισσότερο ενημερωμένα και ευαισθητοποιημένα και συνήθως όταν υπάρχουν διαφορές λύνουν μεταξύ τους τα προβλήματα» υπογράμμισε ο Λάμπρος Γιώργας, διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Όπως σημειώνει ο ίδιος «νομίζω ότι τα σχολεία πρέπει να εστιάζουν σε αυτό και να το δοκιμάζουν ως ένα τρόπο διαχείρισης μιας κρίσης . Ασφαλώς και οι καθηγητές ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό αλλά και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο "παιχνίδι" για την επίλυση μιας κρίσης».


«Σημασία έχει η πρόληψη των περιστατικών βίας και όχι η αντιμετώπισή τους» τονίζει ο Αλέξης Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτει «έχοντας τόσα χρόνια, καταγράψει τη σχολική βία παρατηρώ ότι το 80%, οφείλεται στα γονεικά πρότυπα και μετά στη μη ικανοποίηση των αναγκών του μαθητή (αποδοχή από τους άλλους, προβολή, έλλειψη φίλων κλπ)».


Σύμφωνα με τον ίδιο «το μεγαλύτερο ποσοστό των θυτών είναι αγόρια στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου και μετά του δημοτικού .Συνεπώς το σύγχρονο σχολείο πρέπει να ενδιαφερθεί όχι μόνο για τη διδασκαλία και τη μάθηση αλλά και για τα συναισθήματα του παιδιού. Να δημιουργεί ένα καλό ψυχολογικό κλίμα μέσα στην τάξη αλλά μαζί να βάζει όρια και κανόνες».


«Το σχολείο πρέπει να έχει κανονισμούς και μάλιστα από την πρώτη τάξη του δημοτικού . Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουμε έξαρση της βίας στα σχολεία και σε αυτό ευθύνονται και οι γονείς ,οι οποίοι όχι μόνο δεν ξέρουν να χειρίζονται τα θέματα αυτά, αλλά είναι και οι ίδιοι βίαιοι» καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

 

Μορφές εκφοβισμού


Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 

Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

 

Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.


Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.


Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.


Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.


Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.


Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, έως και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

 

Οδηγίες για γονείς

 

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στα σοβαρά αναφορές του παιδιού τους ή και του σχολείου για θέματα βίας ενώ δεν θα πρέπει να ρίχνουν την ευθύνη για τον εκφοβισμό στα θύματα και να αποφεύγουν τις συμβουλές του τύπου «χτύπα αν σε χτυπήσουν» ή «κορόιδεψε αν σε κοροϊδέψουν». Μέλημα τους επίσης είναι να ενημερώνουν άμεσα το σχολείο και να ζητούν τη λήψη μέτρων ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς των θυτών ή και τους ίδιους τους θύτες.


Ακόμα οι γονείς οφείλουν να δείχνουν υπομονή καθώς ούτε η επιθετική συμπεριφορά των θυτών, ούτε η παθητική συμπεριφορά των θυμάτων αλλάζουν εύκολα. Το να ενθαρρύνουν το παιδί τους να ανακαλύψει τα ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητές του, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή του είναι μία προτεινόμενη πρακτική.


Επίσης θα πρέπει να ελέγχουν το θυμό τους και να μην επιβάλλουν σωματικές τιμωρίες και αντίθετα να πρέπει να δείχνουν κατανόηση για τα προβλήματά των παιδιών και να αναζητούν λύσεις από κοινού.


Τέλος, εφόσον δεν ξέρουν πως ν΄ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καλό είναι ν΄ αναζητούν έγκαιρα τη βοήθεια ειδικών.

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρση μέτρων: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν αύριο- Οι νέοι κανόνες για τα κέντρα διασκέδασης

Ελλάδα Άρση μέτρων: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν αύριο- Οι νέοι κανόνες για τα κέντρα διασκέδασης

7.6.2020
Κορωνοϊος: Στους 182 οι νεκροί- Κατέληξε 59χρονη στην Αλεξανδρούπολη

Ελλάδα Κορωνοϊος: Στους 182 οι νεκροί- Κατέληξε 59χρονη στην Αλεξανδρούπολη

7.6.2020
Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ελλάδα Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

7.6.2020
Μύκονος: Πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» δύο μηνών σε beach bar της Φτελιάς

Ελλάδα Μύκονος: Πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» δύο μηνών σε beach bar της Φτελιάς

7.6.2020
Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές- Έως 30 βαθμούς το θερμόμετρο

Ελλάδα Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές- Έως 30 βαθμούς το θερμόμετρο

7.6.2020
Μεγάλη φωτιά στα Ψαρά

Ελλάδα Μεγάλη φωτιά στα Ψαρά

6.6.2020
Τουρισμός: Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων

Ελλάδα Τουρισμός: Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων

6.6.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 181 συνολικά οι νεκροί - Κατέληξε 72χρονος άνδρας

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 181 συνολικά οι νεκροί - Κατέληξε 72χρονος άνδρας

6.6.2020
Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια από την καταρρακτώδη βροχή

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια από την καταρρακτώδη βροχή

6.6.2020
Τουρισμός: Ειδικά πακέτα διακοπών για Έλληνες ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι

Ελλάδα Τουρισμός: Ειδικά πακέτα διακοπών για Έλληνες ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι

6.6.2020
1 Σχόλια
avatar
Εσύ τα ξέρεις όλα; 12.2.2020 | 10:59
Με τις παρατηρήσεις μόνο δεν γίνεται δουλειά, μέτρα πρέπει να ληφθούν.
Το προφίλ των θυτών δεν μου φαίνεται και τόσο ακριβές, συμπεριλαμβάνει και άλλους παράγοντες.
Επίσης, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του σχολείου, κάτι που αποτελεί διαφωνία και με κάποιους γονείς που ισχυρίζονται ότι το σχολείο υποχρεούται μόνο ως προς τη μάθηση και τη διδασκαλία και όχι τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών.
Λυπάμαι, αλλά και το σχολείο φέρει ευθύνη για το περιβάλλον του, να το οριοθετήσει, να το επιβλέπει και επιδιώκει την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών.
Απλά πράγματα είναι, αλλά δυστυχώς ατιμωρισία παντού από τον δάσκαλο που ασκεί ανεπαρκής επίβλεψη στα διαλείμματα των μαθητών έως τον εκάστοτε υπουργό που κάνει πως δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Υπόθεση Φύσσα, Τοπαλούδη, Γιακουμάκη συγκίνησαν το Πανελλήνιο και επί της ουσίας τι έγινε με τους δράστες; Το απόλυτο τίποτα.
Τι έγινε για τις οικογένειες των θυμάτων; Η απόλυτη καταστροφή.
2-3 πραγματάκια φυσικά και μπορούν να τα κάνουν άμεσα.
Η υπόθεση του Βύρωνα χθες, 17 ανήλικοι έδερναν 1 επίσης ανήλικο και κρατούσαν δια της βίας την αδερφή, τι διάολο κανένας καθηγητής δεν πήρε χαμπάρι όσο ήταν σε εξέλιξη το περιστατικό; Κανένας άλλος μαθητής δεν κατάλαβε το σοβαρό του γεγονότος όσο εξελισσόταν αυτό, ώστε να ενημερώσει.
Μετά πώς κάλεσαν το ασθενοφόρο;
Να εφαρμόσουν και σημαντικές κυρώσεις για τους καθηγητές λοιπόν και να κάνουν εκτενής ενημέρωση των μαθητών και πως πρέπει να αντιδρούν και γενικά στο συγκεκριμένο σχολείο με αφορμή αυτό να τους ευαισθητοποιήσουν, να κάνουν και συνομιλίες ειδικοί ψυχικοί υγείας με υποχρεωτική παρουσία γονέων/κηδεμόνων.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια