Μπούλινγκ στα σχολεία: Αυξάνονται τα κρούσματα βίας
Ελλάδα

Μπούλινγκ στα σχολεία: Αυξάνονται τα κρούσματα βίας

Αυξάνονται ανησυχητικά τα περιστατικά βίας στα σχολεία

Αυξάνονται τα περιστατικά μπούλινγκ στα σχολεία με τα απανωτά κρούσματα να έχουν θορυβήσει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

 

«Τα περιστατικά σχολικής βίας, είναι λιγότερα όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, δηλαδή όταν φοιτούν στο λύκειο. Αυτό συμβαίνει διότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι περισσότερο ενημερωμένα και ευαισθητοποιημένα και συνήθως όταν υπάρχουν διαφορές λύνουν μεταξύ τους τα προβλήματα» υπογράμμισε ο Λάμπρος Γιώργας, διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Όπως σημειώνει ο ίδιος «νομίζω ότι τα σχολεία πρέπει να εστιάζουν σε αυτό και να το δοκιμάζουν ως ένα τρόπο διαχείρισης μιας κρίσης . Ασφαλώς και οι καθηγητές ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό αλλά και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο "παιχνίδι" για την επίλυση μιας κρίσης».


«Σημασία έχει η πρόληψη των περιστατικών βίας και όχι η αντιμετώπισή τους» τονίζει ο Αλέξης Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτει «έχοντας τόσα χρόνια, καταγράψει τη σχολική βία παρατηρώ ότι το 80%, οφείλεται στα γονεικά πρότυπα και μετά στη μη ικανοποίηση των αναγκών του μαθητή (αποδοχή από τους άλλους, προβολή, έλλειψη φίλων κλπ)».


Σύμφωνα με τον ίδιο «το μεγαλύτερο ποσοστό των θυτών είναι αγόρια στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου και μετά του δημοτικού .Συνεπώς το σύγχρονο σχολείο πρέπει να ενδιαφερθεί όχι μόνο για τη διδασκαλία και τη μάθηση αλλά και για τα συναισθήματα του παιδιού. Να δημιουργεί ένα καλό ψυχολογικό κλίμα μέσα στην τάξη αλλά μαζί να βάζει όρια και κανόνες».


«Το σχολείο πρέπει να έχει κανονισμούς και μάλιστα από την πρώτη τάξη του δημοτικού . Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουμε έξαρση της βίας στα σχολεία και σε αυτό ευθύνονται και οι γονείς ,οι οποίοι όχι μόνο δεν ξέρουν να χειρίζονται τα θέματα αυτά, αλλά είναι και οι ίδιοι βίαιοι» καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

 

Μορφές εκφοβισμού


Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 

Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

 

Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.


Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.


Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.


Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.


Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.


Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, έως και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

 

Οδηγίες για γονείς

 

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στα σοβαρά αναφορές του παιδιού τους ή και του σχολείου για θέματα βίας ενώ δεν θα πρέπει να ρίχνουν την ευθύνη για τον εκφοβισμό στα θύματα και να αποφεύγουν τις συμβουλές του τύπου «χτύπα αν σε χτυπήσουν» ή «κορόιδεψε αν σε κοροϊδέψουν». Μέλημα τους επίσης είναι να ενημερώνουν άμεσα το σχολείο και να ζητούν τη λήψη μέτρων ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς των θυτών ή και τους ίδιους τους θύτες.


Ακόμα οι γονείς οφείλουν να δείχνουν υπομονή καθώς ούτε η επιθετική συμπεριφορά των θυτών, ούτε η παθητική συμπεριφορά των θυμάτων αλλάζουν εύκολα. Το να ενθαρρύνουν το παιδί τους να ανακαλύψει τα ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητές του, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή του είναι μία προτεινόμενη πρακτική.


Επίσης θα πρέπει να ελέγχουν το θυμό τους και να μην επιβάλλουν σωματικές τιμωρίες και αντίθετα να πρέπει να δείχνουν κατανόηση για τα προβλήματά των παιδιών και να αναζητούν λύσεις από κοινού.


Τέλος, εφόσον δεν ξέρουν πως ν΄ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καλό είναι ν΄ αναζητούν έγκαιρα τη βοήθεια ειδικών.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολικές» θερμοκρασίες στον Παρνασσό: Μείον 27,8 βαθμοί Κελσίου

Ελλάδα «Πολικές» θερμοκρασίες στον Παρνασσό: Μείον 27,8 βαθμοί Κελσίου

20.1.2021
Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο Athens Pride Week 2021

Ελλάδα Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο Athens Pride Week 2021

20.1.2021
Μπεκατώρου: Κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση κι άλλης αθλήτριας της ιστιοπλοΐας- Δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα

Ελλάδα Μπεκατώρου: Κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση κι άλλης αθλήτριας της ιστιοπλοΐας- Δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα

20.1.2021
Χανιά: Συνελήφθη 47χρονος για την δολοφονία της συντρόφου του - Ομολόγησε το έγκλημα

Ελλάδα Χανιά: Συνελήφθη 47χρονος για την δολοφονία της συντρόφου του - Ομολόγησε το έγκλημα

20.1.2021
Μπεκατώρου: Τρίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα- «Ελπίζω να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες, για να μη φοβόμαστε»

Ελλάδα Μπεκατώρου: Τρίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα- «Ελπίζω να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες, για να μη φοβόμαστε»

20.1.2021
Κέρκυρα: 55χρονος επιτέθηκε σε αστυνομικό - Του ζήτησε να φορέσει μάσκα

Ελλάδα Κέρκυρα: 55χρονος επιτέθηκε σε αστυνομικό - Του ζήτησε να φορέσει μάσκα

20.1.2021
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια- Οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν

Ελλάδα Μητσοτάκης: Προτεραιότητα να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια- Οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν

20.1.2021
ΑΠΘ: «Η πρώην σύντροφός μου δέχτηκε παρενόχληση μπροστά μου»- Τι καταγγέλλει πρώην πρόεδρος φοιτητών

Ελλάδα ΑΠΘ: «Η πρώην σύντροφός μου δέχτηκε παρενόχληση μπροστά μου»- Τι καταγγέλλει πρώην πρόεδρος φοιτητών

20.1.2021
Χρυσοχοϊδης: Με γκλοπ και χειροπέδες οι αστυνομικοί στα ΑΕΙ - Δεν θα έχουν όπλα

Ελλάδα Χρυσοχοϊδης: Με γκλοπ και χειροπέδες οι αστυνομικοί στα ΑΕΙ - Δεν θα έχουν όπλα

20.1.2021
Κορωνοϊός: Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα στη «μάχη» από σήμερα

Ελλάδα Κορωνοϊός: Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα στη «μάχη» από σήμερα

20.1.2021
1 Σχόλια
avatar
Εσύ τα ξέρεις όλα; 12.2.2020 | 10:59
Με τις παρατηρήσεις μόνο δεν γίνεται δουλειά, μέτρα πρέπει να ληφθούν.
Το προφίλ των θυτών δεν μου φαίνεται και τόσο ακριβές, συμπεριλαμβάνει και άλλους παράγοντες.
Επίσης, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του σχολείου, κάτι που αποτελεί διαφωνία και με κάποιους γονείς που ισχυρίζονται ότι το σχολείο υποχρεούται μόνο ως προς τη μάθηση και τη διδασκαλία και όχι τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών.
Λυπάμαι, αλλά και το σχολείο φέρει ευθύνη για το περιβάλλον του, να το οριοθετήσει, να το επιβλέπει και επιδιώκει την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών.
Απλά πράγματα είναι, αλλά δυστυχώς ατιμωρισία παντού από τον δάσκαλο που ασκεί ανεπαρκής επίβλεψη στα διαλείμματα των μαθητών έως τον εκάστοτε υπουργό που κάνει πως δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Υπόθεση Φύσσα, Τοπαλούδη, Γιακουμάκη συγκίνησαν το Πανελλήνιο και επί της ουσίας τι έγινε με τους δράστες; Το απόλυτο τίποτα.
Τι έγινε για τις οικογένειες των θυμάτων; Η απόλυτη καταστροφή.
2-3 πραγματάκια φυσικά και μπορούν να τα κάνουν άμεσα.
Η υπόθεση του Βύρωνα χθες, 17 ανήλικοι έδερναν 1 επίσης ανήλικο και κρατούσαν δια της βίας την αδερφή, τι διάολο κανένας καθηγητής δεν πήρε χαμπάρι όσο ήταν σε εξέλιξη το περιστατικό; Κανένας άλλος μαθητής δεν κατάλαβε το σοβαρό του γεγονότος όσο εξελισσόταν αυτό, ώστε να ενημερώσει.
Μετά πώς κάλεσαν το ασθενοφόρο;
Να εφαρμόσουν και σημαντικές κυρώσεις για τους καθηγητές λοιπόν και να κάνουν εκτενής ενημέρωση των μαθητών και πως πρέπει να αντιδρούν και γενικά στο συγκεκριμένο σχολείο με αφορμή αυτό να τους ευαισθητοποιήσουν, να κάνουν και συνομιλίες ειδικοί ψυχικοί υγείας με υποχρεωτική παρουσία γονέων/κηδεμόνων.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια