Αλλαγές αναμένονται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων - EUROKINISSI
Ελλάδα

Τέλος η συλλογή απορριμμάτων όπως την ξέραμε: Έξι κάδοι σε κάθε γειτονιά για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών

Αλλαγές αναμένονται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων - Θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.

Έως και έξι διαφορετικούς κάδους για την συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε χωματερές.

 

Η εξέλιξη αυτή μεταφέρει την ευθύνη σε κάθε νοικοκυριό που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι αλλαγές στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων ειδικά στην Αττική προκαλούν διαμάχες για το πού θα γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής καθώς κυριαρχεί το «κακό παράδειγμα» του ΧΥΤΑ Φυλής. Το ζητούμενο είναι να μην είναι απαραίτητοι τέτοιοι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών και την λύση σε αυτό δίνει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο και ένα πολύ μικρό κλάσμα καταλήγει στο χώμα.

 

Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης χωρίς όμως να έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή. Μια εικόνα έδωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN) και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα» που οργανώθηκε χθες 19/2/20 στο Περιστέρι από τοπικό μέσο ενημέρωσης (pitsounicity.gr).

 

«Ίσως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Άλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί», είπε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Ν.Χιωτάκης εννοώντας όχι μόνον την έλλειψη χώρου σε πεζοδρόμια και δρόμους αλλά και τις οργανωτικές δυσκολίες κάθε δήμου.

 

«Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία για να πηγαίνει μόνο το γυαλί, όχι σε κάθε δρόμο ή σε κάθε πλατεία. Άλλα σημεία για το πλαστικό κοκ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε διαχωρισμό μέσα στο σπίτι. Για τα οργανικά απόβλητα επίσης, δεν μπορεί να έχουμε καφέ κάδο σε κάθε σημείο της πόλης», πρόσθεσε ο κ.Χιωτάκης: «Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό «στην πηγή», μέσα στο σπίτι και μετά πηγαίνουμε στα σημεία που τοποθετούμε τα απορρίμματα, αυτά που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ θα είναι το 25% όσων πηγαίνουν σήμερα. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ.), μιλώντας για την ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει χωριστά ρεύματα συλλογής των σκουπιδιών.

 

Ο κ.Χιωτάκης μίλησε και για αλλαγές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων που έχει «ήδη μπει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε», αναφερόμενος στο παράδειγμα της πλαστικής σακούλας: «Έως πρότινος, παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, ήρθε η κοινοτική οδηγία και μετά η ελληνική νομοθεσία και είπε πως η σακούλα θα έχει περιβαλλοντικό τέλος. Αμέσως ο κόσμος άλλαξε, παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. Σταμάτησε αυτή η μεγάλη κατανάλωση γιατί χρειάστηκε να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα. Ήταν ένα αντικίνητρο στο να αλλάξουμε συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε πολλές. Οι πολλές συσκευασίες και κοστίζουν και έχουν περιβαλλοντικό κόστος. Μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα, όπως τις πατάτες στο σούπερ μάρκετ. Αυτό το κομμάτι της πρόληψης πρέπει να συνεχίσει και να γίνει συνήθεια σε όλους μας».

 

Με πληροφορίες από Έθνος

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

Ελλάδα Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

2.4.2020
Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

Ελλάδα Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

2.4.2020
Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

Ελλάδα Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

2.4.2020
Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

Ελλάδα Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

2.4.2020
Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

Ελλάδα Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

2.4.2020
Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

Ελλάδα Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

2.4.2020
«Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

Ελλάδα «Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

2.4.2020
Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

Ελλάδα Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

2.4.2020
Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

Ελλάδα Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

2.4.2020
Επιμένει και την Πέμπτη η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια

Ελλάδα Επιμένει και την Πέμπτη η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια

2.4.2020
8 Σχόλια
SimosZ 20.2.2020 | 11:43
Για να προλάβω πολλούς/Ες
Αυτό υπάρχει στη Τσεχία (εκτός από τα οργανικά, τα οποία είναι καλή ιδέα πιστεύω).
Σπίτι σου έχεις ουσιαστικά 2-3 κάδους. Στο ένα βάζεις τα ανακυκλώσιμα, τα οποία μετά τα διαχωρίσεις στους συγκεκριμένους κάδους, και στον άλλο έχεις τα γενικά, που απλά τα πετάς.
Τέλος τα οργανικά φανταζομαι θα είναι το ίδιο.

Καθόλου δύσκολο, σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις όμως
JERZY 20.2.2020 | 12:39
Και στο Λονδίνο, στο Walthamstow, παλιά γινόταν αυτός ο διαχωρισμός και όταν τα οργανικά ξεπερνούσαν κάποιο όριο βάρους κάθε μήνα, αύξαναν τα δημοτικά τέλη. Τα οργανικά έπρεπε να κομποστοποιηθούν και να γίνουν λίπασμα για τον κήπο.
SimosZ 20.2.2020 | 13:13
Πολύ καλή ιδέα. Ειδικά σε πολυκατοικίες με κήπο αυτό μπορεί να γίνεται με κοινόχρηστη διαχείριση..θέλει λίγο εκπαίδευση και ενημέρωση για το τι μπορείς να βάλεις σε compost, πως να το δουλέψεις, κλπ

Πολύ καλή ιδέα όμως. Μου αρέσει
avatar
σκύλος 20.2.2020 | 12:24
Τέλος η συλλογή απορριμμάτων όπως την ξέραμε: Έξι κάδοι σε κάθε γειτονιά για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών Πηγή: www.lifo.gr

Αυτά τα έχουν στην Δύση εδώ και καμιά 15ετία.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, τους κάδους τους έχουμε για να μπαχαλεύουν, βάζοντας τους φωτιές κάτι μομολα...
St Beijinger 20.2.2020 | 13:46
«Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό «στην πηγή»
Αυτό το εάν το συζητάμε εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον. Και ακόμα και αν υπάρχουν οι κάδοι σε κάθε γειτονιά, ποιος θα εγγυηθεί ότι θα βάζουν όντως τα σκουπίδια εκεί που πρέπει? Ένας μόνο αν πάει και βάλει λάθος υλικό στον κάδο, αχρηστεύεται όλος ο κάδος.

Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι η Ιαπωνική. Η κάθε κατοικία/πολυκατοικία να έχει στην είσοδο της δικό της κλουβάκι για τα σκουπίδια και κάθε μέρα να γίνεται προκαθορισμένη συλλογή. Πχ Δευτέρες οργανικά, Τρίτες γυαλί, Τετάρτες πλαστικά κτλ και να αναλάβει η κάθε πολυκατοικία τις ευθύνες της.

Αν κατά τη συλλογή διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει βάλει σακούλα με λάθος υλικό, μπορεί είτε να μπει πρόστιμο στην πολυκατοικία είτε ο υπεύθυνος για την αποκομιδή να επιλέξει να αφήσει όλα τα σκουπίδια εκεί και να τα μαζέψει την επόμενη φορά αν και μόνο αν πληρούν τις προϋποθέσεις.
avatar
Ανώνυμος/η 21.2.2020 | 02:25
Καθε μερα; Δεν με τιποτε αλλο ν´ασχοληθουν οι Ιαπωνες; Παραλογα πραγματα
Καλά κρασιά! 20.2.2020 | 15:06
Εξαιρετικό για συνειδητοποιημένους όμως κατοίκους.Στο Ελλαδιστάν η ανακύκλωση γίνεται μόνο από ανθρώπους με συνείδηση και πολιτισμό. Ας ξεκινήσουμε από το πόσοι κάνουν ανακύκλωση και αν το κάνουν σωστά. Αυτό που βλέπω καθημερινά είναι πετάνε το οτιδήποτε όπου βολέψει τον καθένα. Εδώ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι βάζουμε στους δύο κάδους ,θα ασχοληθούν με τους έξη? Και δυστυχώς έλεγχος, για το αν γίνεται σωστά η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον σύστημα.
Debbie2 20.2.2020 | 17:02
Ξέρει κανείς πού μπορώ να πετάω τα σκουπίδια μου για να μην αγοράζψ επιπλέον πλαστικές σακούλες; Ούτε μπαλκόνι ούτε κήπο έχω για compost.