Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα σαρακοστιανά (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
Ελλάδα

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν σαρακοστιανά

Οδηγίες του ΕΦΕΤ ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Οδηγίες προς τους καταναλωτές, για το τι πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν σαρακοστιανά εδέσματα, δίνει ο ΕΦΕΤ, ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

 

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο καθαρισμός τους αλλά και το καλό μαγείρεμα έχουν πρωταρχική σημασία για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

 

Ο ΕΦΕΤ ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων, την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά δίνει συμβουλές και στους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν κάνοντας τις αγορές τους. Πιο συγκεκριμένα:

 

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

 

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

 

  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

 

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

 

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

 

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

 

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

 

  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

 

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

 

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

 

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει:

 

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
  • Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

 

Αχινοί

 

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

 

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

 

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

 

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

 

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

 

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιερρακάκης: Δεν μπαίνει κόφτης στα SMS, συζητάμε όμως για «χρονόμετρο»

Ελλάδα Πιερρακάκης: Δεν μπαίνει κόφτης στα SMS, συζητάμε όμως για «χρονόμετρο»

25.1.2021
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, να γίνεται κάθε χρόνο, όπως το εμβόλιο της γρίπης - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Ελλάδα Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, να γίνεται κάθε χρόνο, όπως το εμβόλιο της γρίπης - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

25.1.2021
Γώγος: Γιατί μας ανησυχούν οι 3 νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού- Μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι

Ελλάδα Γώγος: Γιατί μας ανησυχούν οι 3 νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού- Μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι

25.1.2021
Καταγγελία Μπεκατώρου: Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά καταθέτει στον εισαγγελέα

Ελλάδα Καταγγελία Μπεκατώρου: Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά καταθέτει στον εισαγγελέα

25.1.2021
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ελλάδα Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

25.1.2021
Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη και εννέα πρόστιμα για πάρτι σε διαμέρισμα

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη και εννέα πρόστιμα για πάρτι σε διαμέρισμα

25.1.2021
Ουρές έξω από καταστήματα: Σκέψεις για αγορές με χρονόμετρο - Προβληματισμός στους ειδικούς

Ελλάδα Ουρές έξω από καταστήματα: Σκέψεις για αγορές με χρονόμετρο - Προβληματισμός στους ειδικούς

25.1.2021
«Καμπανάκι» Σύψα για εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά: «Παίζουμε με τη φωτιά - Θα γίνουμε Λονδίνο»

Ελλάδα «Καμπανάκι» Σύψα για εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά: «Παίζουμε με τη φωτιά - Θα γίνουμε Λονδίνο»

25.1.2021
Ιστιοπλοΐα: Στην Ευελπίδων ο προπονητής για την υπόθεση βιασμού 11χρονης αθλήτριας

Ελλάδα Ιστιοπλοΐα: Στην Ευελπίδων ο προπονητής για την υπόθεση βιασμού 11χρονης αθλήτριας

25.1.2021
Σήφης Βαλυράκης: Τα δύο σενάρια για το δυστύχημα με το σκάφος στην Ερέτρια

Ελλάδα Σήφης Βαλυράκης: Τα δύο σενάρια για το δυστύχημα με το σκάφος στην Ερέτρια

25.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια