EUROKINISSI
Ελλάδα

Ιερώνυμος για Πάσχα: Παρακαλώ την πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί, φροντίζοντας πάντα το γενικό συμφέρον

«Νομίζω ότι κινήθηκε την κατάλληλη ώρα η διαδικασία», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος

Όλοι έχουμε υποχρέωση να ξεχάσουμε αυτά που είχαμε συνηθίσει και να προσαρμοστούμε στην κατάσταση, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

«Με τα δεδομένα τα σημερινά, κάνοντας σύγκριση του τι γίνεται γύρω μας, νομίζω σε κατάλληλη ώρα κινήθηκε όλη η διαδικασία και έχουμε υποχρέωση να σταθούμε γύρω από αυτή την υπόθεση όλοι. Να ξεχάσουμε τις ιδιαιτερότητές μας, να ξεχάσουμε πολλά πράγματα που είχαμε συνηθίσει, να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό, που περιελάμβαναν και αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες.

 

Χθες, με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος ζήτησαν να επιτραπεί η τέλεση της θείας λειτουργίας και των ιερών ακολουθιών κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

 

Σε ερώτημα για το τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι ο «πόνος για τη μη τέλεση των λειτουργιών» μεγαλώνει καθώς περνούν οι ημέρες, ενώ κάλεσε την πολιτεία να κάνει «ό,τι μπορεί και νομίζει», λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των πιστών, φροντίζοντας πάντα το γενικότερο συμφέρον.

 

«Όσο περνάνε αυτές οι ημέρες και πλησιάζει το Άγιο Πάσχα είναι μεγάλο το χτύπημα, μεγάλος ο πόνος. Και πιστεύω- παρακολουθώντας την εξέλιξη των πραγμάτων- και η πολιτεία θα βρει την δυνατότητα, θα δει βέβαια, τις συνθήκες που επικρατούν και παρακαλώ από αυτή τη θέση να κάνει ό,τι νομίζει, ό,τι μπορεί, να δώσει έναν αέρα, μια διευκόλυνση και στην ψυχική ανάταση των ανθρώπων που είναι τόσο κουρασμένοι και το επιθυμούν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

«Τα τηλέφωνά μας χτυπούν καθημερινά από ανθρώπους στους οποίους προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι είμαστε σε ειδική κατάσταση και πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να μη γίνει κάτι χειρότερο. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και η πολιτεία θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτά τα αιτήματα, φροντίζοντας πάντα για το γενικότερο συμφέρον», συμπλήρωσε.

 

Σε ερώτηση για το αν έχουν δεχθεί όλοι οι ιεράρχες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε μεταξύ άλλων:

 

«Ο Αρχιεπίσκοπος συντονίζει, δεν αποφασίζει, δεν είναι αυτός ο οποίος λέει "κάντε αυτό" και όλοι θα κάνουν αυτό που λέει. Ο Αρχιεπίσκοπος απλώς είναι εκείνος ο οποίος προηγείται στη σκέψη, συντονίζει ενέργειες και οι ενέργειες που γίνονται πρέπει να είναι κάτω από την έγκριση της πλειοψηφίας ΔΙΣ ή της Ιεραρχίας».

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο μεγάλη ήταν η φετινή έξοδος του Αγίου Πνεύματος; - Σχεδόν όπως και πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία

Ελλάδα Πόσο μεγάλη ήταν η φετινή έξοδος του Αγίου Πνεύματος; - Σχεδόν όπως και πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία

7.6.2020
Άρση μέτρων: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν αύριο- Οι νέοι κανόνες για τα κέντρα διασκέδασης

Ελλάδα Άρση μέτρων: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν αύριο- Οι νέοι κανόνες για τα κέντρα διασκέδασης

7.6.2020
Κορωνοϊος: Στους 182 οι νεκροί- Κατέληξε 59χρονη στην Αλεξανδρούπολη

Ελλάδα Κορωνοϊος: Στους 182 οι νεκροί- Κατέληξε 59χρονη στην Αλεξανδρούπολη

7.6.2020
Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ελλάδα Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

7.6.2020
Μύκονος: Πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» δύο μηνών σε beach bar της Φτελιάς

Ελλάδα Μύκονος: Πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» δύο μηνών σε beach bar της Φτελιάς

7.6.2020
Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές- Έως 30 βαθμούς το θερμόμετρο

Ελλάδα Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές- Έως 30 βαθμούς το θερμόμετρο

7.6.2020
Μεγάλη φωτιά στα Ψαρά

Ελλάδα Μεγάλη φωτιά στα Ψαρά

6.6.2020
Τουρισμός: Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων

Ελλάδα Τουρισμός: Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων

6.6.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 181 συνολικά οι νεκροί - Κατέληξε 72χρονος άνδρας

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 181 συνολικά οι νεκροί - Κατέληξε 72χρονος άνδρας

6.6.2020
Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια από την καταρρακτώδη βροχή

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια από την καταρρακτώδη βροχή

6.6.2020
8 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 27.3.2020 | 21:44
"...ενώ κάλεσε (σ.σ. ο κ. Ιερώνυμος) την πολιτεία να κάνει «ό,τι μπορεί και νομίζει», λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των πιστών, φροντίζοντας πάντα το γενικότερο συμφέρον." Πηγή: www.lifo.gr

Δυστυχώς, μισόλογα και ήξεις - αφήξεις. Κρίμα.

Να θυμίσουμε με την ευκαιρία την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη :

"Γι'αυτο παιδιά μου, όπου γης, σας προτρέπω πατρικά να ανταποκρίνεστε με ακρίβεια και υπομονή σε όλα τα δύσκολα, αλλά απαραίτητα, μέτρα που λαμβάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα κράτη. Όλα γίνονται για την προστασία μας, για το κοινό καλό, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Άρα, η απαλλαγή μας από την οδύνη του εξαρτάται απόλυτα από τη δική μας συνεργασία".

Η μέρα με την νύχτα. Μετά λέμε, γιατι ο Κερκύρας προτείνει στους πιστούς να συμπληρώνουν στην "Βεβαίωση Μετακίνησης" ότι πάνε για σωματική άσκηση και να πηγαίνουν στην εκκλησία.

Μεσαίωνας.

avatar
ΕΛΠΟ 28.3.2020 | 11:29
"Σε δεύτερη ανάγνωση", σκεφτόμουν για τι ακριβώς "ΠΑΡΕΚΑΛΕΣΕ ο κ. Ιερώνυμος την Πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί, φροντίζοντας πάντα το γενικό συμφέρον" (τίτλος του άρθρου), αφού η Πολιτεία είχε κάνει το καθήκον της ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Πηγή: www.lifo.gr

Και το εντόπισα νομίζω, στην παρακάτω συγκεκριμένη αποστροφή στο κείμενο :

"...παρακαλώ από αυτή τη θέση να κάνει (σ.σ. η Πολιτεία) ό,τι νομίζει, ό,τι μπορεί, να δώσει έναν αέρα, μια διευκόλυνση και στην ψυχική ανάταση των ανθρώπων που είναι τόσο κουρασμένοι και το επιθυμούν". Πηγή: www.lifo.gr

Απόλυτα ξεκάθαρος δηλαδή με ποια πλευρά είναι και ότι ζητάει να επιτραπούν οι δημόσιες ανοικτές λειτουργίες.

Κακώς έγραψα λοιπόν "ήξεις- αφήξεις".

Τεράστιες οι ευθύνες του κ. Ιερώνυμου.
Citellus citellus 27.3.2020 | 23:22
Ο καθένας το χαβά του γενικά.
avatar
euphoric 27.3.2020 | 23:38
Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι ιερείς χτενίζονται! Ούτε να αποφασίσουν τελικά δεν μπορούν όλοι μαζί τι θέλουν και αποποιούνται τις ευθύνες τους αλλά με τρόπο για να μην πάρουν την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά! Έτσι είναι πάντα όλοι τους. Είναι όλοι τους μεγάλοι υποκριτές και λαοπλάνοι!
και όμως γυρίζει 28.3.2020 | 00:19
Γιατί το βλέπω τόσο απλό; Μήπως είναι;
Όπως και σε όλα τα άλλα, οι λειτουργίες, οι Χαιρετισμοί, το Πάσχα, όπως ακριβώς τώρα. Με ενδιάμεσο την οθόνη και ανέπαφα.
avatar
o12gdlq9bulv 28.3.2020 | 02:52
Ναι αλλα αυτοι θελουν να γινονται τελετες σε ολες τις εκκλησιες.
avatar
Ανώνυμος/η 28.3.2020 | 00:21
Ο αρχιεπίσκοπος είναι η κεφαλή όλων των ιερέων. Δεν μπορεί να διατάσσει κανέναν, αλλά όπως κάθε ηγεσία μπορεί να κρατά μια υπεύθυνη και αυστηρή θέση όταν και όπου πρέπει. Προτιμά ωστόσο να αποποιείται τις ευθύνες του, για να τα έχει με όλους καλά. Δεν τον τιμά καθόλου ως συμπεριφορά. Κρίμα.

Ακόμα πιο κρίμα είναι να φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση με τον υπαινιγμό για άνοιγμα των εκκλησιών ενόψει του Πάσχα. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά ανά τον κόσμο. Τι άλλο πρέπει να του πουν;
avatar
triplanar 28.3.2020 | 08:01
Συμφωνώ με όλους που σχολίασαν. Εκείνο που ενοχλεί είναι όντως η «ήξεις αφίξεις» λογική του και σαν παιδάκι «δεν το έκανα εγώ κυρία!», αλλά πιο πολύ η απύθμενη βλακεία και των πιστών ή καλύτερα «πιστών». Και εξηγώ να μην παρεξηγηθώ, μπορεί αυτοί να λένε ότι θέλουν, ο κόσμος πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να προστατευτεί. Επιτέλους. Ας ακούσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γίνεται να είναι αυτός χαζός;;; Μάλλον όχι. Αλλά μάλλον νοιάζεται πιο πολύ για το κοινό καλό και όχι για το εγώ του. Και υποτίθεται σύμφωνα με τις διδαχές ότι ο καθένας είναι μια εκκλησία. Οπότε ας μείνουμε μέσα και από εκεί ο καθένας ας προσευχηθεί αν θέλει, σε ότι πιστεύει, αν πιστεύει. Αυτά και ας επικρατήσει η λογική. Οι λειτουργίες ιστορικά διενεργήθηκαν σε περιόδους πολέμων αλλά αυτοί ήταν μεταξύ ανθρώπων και υπήρχε συμφωνία εκεχυρείας. Με αυτόν τον ιό δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης οπότε καλύτερα μέσα και ασφαλείς!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια