Σύψας: Έρχεται το δύσκολο κομμάτι της επιδημίας - Καμία δικαιολογία για εξόδους
Ελλάδα

Σύψας: Έρχεται το δύσκολο κομμάτι της επιδημίας - Καμία δικαιολογία για εξόδους

Περί τα μέσα με τέλη Απριλίου τοποθετεί την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας

«Μπαίνουμε στην επικίνδυνη φάση της επιδημίας», προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

 

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τοποθέτησε την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού περί τα μέσα με τέλη Απριλίου, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες «θα μπούμε σε δύσκολα νερά» και πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό».

 

«Ελπίζω μέσα στον Μάιο να έχουμε κάθοδο της καμπύλης και να αρχίζουμε να συζητάμε για άρση μέτρων», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιδημία είναι απρόβλεπτη.

 

«Αυτό που έρχεται είναι το δύσκολο κομμάτι της επιδημίας. Ήρθε η ώρα να μη βγαίνουμε καθόλου από το σπίτι μας με καμία δικαιολογία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι φοβάται ενδεχόμενο χαλάρωσης των πολιτών.

 

Οσον αφορά το Πάσχα και πώς θα το γιορτάσουμε φέτος ο κ. Σύψας είπε «Μεγάλη Εβδομάδα και ψήσιμο στο μπαλκόνι του σπιτιού μας».

 

Τέλος, εξήγησε ότι «στο δρόμο δεν είναι απαραίτητη η μάσκα, στο σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη εφόσον πλησιάζουμε κάποιον σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων».

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας για τον Τζορτζ Φλόιντ στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας για τον Τζορτζ Φλόιντ στο κέντρο της Αθήνας

5.6.2020
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων - Κίνηση στα διόδια

Ελλάδα Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων - Κίνηση στα διόδια

5.6.2020
ΕΛΑΣ: 13 νεκροί και 523 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Μάιο

Ελλάδα ΕΛΑΣ: 13 νεκροί και 523 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Μάιο

5.6.2020
Επιστροφή στα θρανία για πάνω από 8 στους 10 μαθητές δημοτικού - Νέες κινητοποίησεις από τη ΔΟΕ

Ελλάδα Επιστροφή στα θρανία για πάνω από 8 στους 10 μαθητές δημοτικού - Νέες κινητοποίησεις από τη ΔΟΕ

5.6.2020
Έως και 5.500 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Tα κίνητρα και οι επιδοτήσεις

Ελλάδα Έως και 5.500 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Tα κίνητρα και οι επιδοτήσεις

5.6.2020
Έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμό

Ελλάδα Έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμό

5.6.2020
Κρήτη: Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στον Μυλοπόταμο

Ελλάδα Κρήτη: Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στον Μυλοπόταμο

5.6.2020
Προειδοποίηση για νέα μορφή απάτης- Με υποκλοπή email

Ελλάδα Προειδοποίηση για νέα μορφή απάτης- Με υποκλοπή email

5.6.2020
Γεννητούρια στη Βουλή: Περιστέρι μεγαλώνει τα μικρά του σε εσωτερικό περβάζι

Ελλάδα Γεννητούρια στη Βουλή: Περιστέρι μεγαλώνει τα μικρά του σε εσωτερικό περβάζι

5.6.2020
Χαλκιδική: Νεκρός εντοπίστηκε ο 63χρονος ψαράς που αγνοείτο από χθες

Ελλάδα Χαλκιδική: Νεκρός εντοπίστηκε ο 63χρονος ψαράς που αγνοείτο από χθες

5.6.2020
9 Σχόλια
avatar
Maria Papa 30.3.2020 | 11:00
Ο ιός επωάζεται το πολύ έως 14 μέρες...είμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα καθολικής απαγόρευσης και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουμε κλείσει 4 εβδομάδες. Επομένως το μεγάλο κύμα κρουσμάτων θα αφορά κρούσματα που νόσησαν ενώ παρέμειναν στα σπίτια τους. Ποιο λοιπόν το νόημα της καθολικής απαγόρευσης αν αντί να πάμε σε μείωση και έλεγχο της κατάστασης οδηγούμαστε σε αύξηση κρουσμάτων και κορύφωση;
Μήπως κάτι δεν πάει καλά;
avatar
moli8 30.3.2020 | 11:41
Δεν είναι τόσο απλο. Η αύξηση των κρουσμάτων προβλεπόταν ούτως η άλλως από τα παρόντα μέτρα. Απλώς τα μέτρα αυτά αποσκοπούν να μειώσουν το ρυθμο αύξησης σε σχέση με το εναλλακτικο σενάριο "καθόλου μέτρα. Κάτι που ισχύει, τα κρούσματα είναι εντός του ποσοστού που ορίζουν τα μοντέλα. Σχετικά με το πώς κολλάει κάποιος παρόλη την απαγόρευση μια ερμηνεία είναι ότι τα μέτρα δεν καταργούν πλήρως τις στενές επαφές καποιου. Αυτό θα προϋπέθετε να μείνουμε σπίτι τελείως μόνοι ο καθένας. Υπάρχουν επίσης κάποια εισαγόμενα κρούσματα κλπ.
avatar
Caffeine 30.3.2020 | 12:28
Το ίδιο όμως δεν γίνεται στην Ιταλία; έχουν περάσει εβδομάδες απ΄τη δική τους καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν ακόμα καινούρια κρούσματα. Πολλά φαντάζομαι είναι οι συγγενείς όσων ήδη νοσούν και το προσωπικό νοσοκομείων. Αυτό όμως δεν εξηγεί απόλυτα τον αριθμό κρουσμάτων που έχουν καθημερινά. Ίσως όντως κάτι δεν πάει καλά.
avatar
Maria Papa 30.3.2020 | 13:43
Στην Ιταλία η κατάσταση ξέφυγε. Εδώ υποτίθεται δεν είμαστε Ιταλία, τα κρούσματα δεν αυξάνονται εκθετικά άρα με τα μέτρα το λιγότερο που περιμένουμε είναι να συνεχίσει η αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι εκθετικά. Στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να έχουμε μείωση αφού λόγω του περιορισμού ερχόμαστε σε επαφή με πολύ λιγότερα άτομα απ' ότι πριν άρα μολύνονται λιγότεροι. Δεν υπάρχει καμία λογική,με τα στοιχεία που δημοσιεύουν, για κορύφωση μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Οπότε ή προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν για να αποφύγουν τις μετακινήσεις το Πάσχα , πράγμα απαράδεκτο αν ισχύει. Ναι, εννοείται να μην γίνει καμία μετακίνηση αλλά η υγεία μας που είναι τόσο πολύτιμη δεν είναι μόνο σωματική, είναι και η ψυχική που διαταράσσεται. Ή μέχρι τώρα τα στοιχεία για τα κρούσματα και τη διασπορά δεν είναι αληθή.
avatar
pane 30.3.2020 | 16:27
στην Ιταλία δεν έκλεισαν ποτέ τη βιομηχανία. Ο κόσμος μετκινούταν μαζικά σε αυτές τις περιοχές και δούλευε μαζικά στα εργοστάσια. Μόλις στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισαν από απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που έγινε ο χαμός
avatar
άτιμο αυτονόητο 30.3.2020 | 12:30
Αυτό που λέτε θα ίσχυε αν υπήρχε πραγματικά καθολική απαγόρευση. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας μεγάλης έκτασης περιορισμός αλλά σε καμία περίπτωση καθολική απαγόρευση. Στην παραλία του Βόλου και της Θεσσαλονίκης χθες γινόταν το αδιαχώρητο. Ποιος ξέρει αν και πόσοι προσεβλήθησαν μόνο εκεί και μόνο χθες. Έτσι μεταδίδεται ο ιός, δεν χρειάζεται να φιληθεί ο κόσμος. Απλός συνωστισμός ακόμα και σε ανοιχτό χώρο. Στα σουπερμαρκετ θεωρείτε ότι κανείς και σε καμιά περίπτωση δεν κόλλησε; Καθολική απαγόρευση υπήρξε στην Κίνα. Επειδή όμως δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί για διάφορους λόγους κάτι ανάλογο εδώ προσπαθεί το κράτος να ελέγξει την κλιμάκωση της κατάστασης η οποία σιγουρα θα υπαρξει
Ορίων 30.3.2020 | 12:41
Απ' ό,τι έχω διαβάσει, οι σοβαρές υποτροπές συμβαίνουν μετά από μία εβδομάδα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων (και όχι την μετάδοση του ιού). Οπότε έχουμε 2 εβδομάδες μπροστά στη διάρκεια των οποίων το σύστημα θα δεχθεί θεωρητικά την μεγαλύτερη πίεση.
ms12 30.3.2020 | 13:34
Κι αν π.χ. ηρθα σε επαφη με τον ιο σημερα το πρωι;;;
αν ερθω σε επαφη με τον ιο αντιπαραμεθαυριο;;

Να μην κοιμομαστε ησυχοι επειδη φοραμε ολοι μασκες και γαντια περπατοντας στον δρομο ή οδηγοντας το αυτοκινητο μας.
Εχω δει υπαλληλο με κατευασμενη την μασκα της (επειδη κουραστηκε μου ειπε), δηλαδη οτι μικροβιο εχει μαζεψει η μασκα η μυτουλα μου σαν καλαμακι θα το ρουφηξει ή σαν ψεκαστηρακι θα πεταξει το δικο της αμαρτωλο περιεχομενο.
Εχω δει με γαντια να ανοιγουν το κουτι με τις παστιλιες που μετα θα ξαναπιασουν για να βαλουν στο στομα μια.

Τελος, ακριβως επειδη μεχρι στιγμης ολα μας πανε καλα και ολοι εχουμε κουραστει και θελουμε την ρουτινα μας πισω υπαρχει ο τεραστιος κινδυνος του εφησυχασμου.

avatar
pane 30.3.2020 | 16:29
Δεν υπάρχει καθολική απαγόρεψη, πχ εγώ δουλεύω και κινούμαι με τα ΜΜΜ. Το θέμα είναι να αρρωστήσουμε λίγοι λίγοι και όχι όλοι μαζί
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια