EPA
Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς γυμναζόμαστε σωστά από το σπίτι και τι πρέπει να προσέχουμε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν για το πώς η άσκηση στο σπίτι γίνεται σωστά

Αυτήν την εποχή του αναγκαστικού εγκλεισμού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ολοένα και περισσότερος κόσμος γυμνάζεται σπίτι για την τόνωση τόσο του σώματος όσο και της διάθεσης.

 

Οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι επιπτώσεις από ασκήσεις που γίνονται με λανθασμένο τρόπο μπορεί να είναι επικίνδυνες. «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί», εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Παπαχαρίσης, υπεύθυνος Αθλητικών Προγραμμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

 

Με την αλματώδη αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων μηχανημάτων γυμναστικής και μικροεξοπλισμού, αρκετά σπίτια μετατρέπονται σε μίνι γυμναστήρια. Η απουσία όμως του ειδικού γυμναστή, τα καθιστά επικίνδυνα. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κόσμος αγοράζει εξοπλισμό για να ασκηθεί στο σπίτι αυτές τις δύσκολες μέρες. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε έτσι ώστε το εγχείρημα να μην έχει αρνητικές προεκτάσεις», εξηγεί, από την πλευρά της, η Μένια Καζάκη, Msc, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τόσο οι ασκήσεις, όσο και η χρήση μηχανημάτων και οργάνων. Αν, για παράδειγμα, έχει στο σπίτι του κάποιος έναν διάδρομο γυμναστικής, θα πρέπει να είναι προσεκτικός καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Παπαχαρίσης, το κάθε μηχάνημα έχει διαφορετικές προδιαγραφές. «Αυτά τα όργανα είναι κατασκευασμένα για ενήλικες. Ο κατασκευαστής αποποιείται της ευθύνης αν το χρησιμοποιήσει παιδί και για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογραμμίζει.

 

Ακόμη και μία άσκηση αρκετά διαδεδομένη, όπως τα βαθιά καθίσματα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά, «να χτυπήσει κάποιο νεύρο και να δημιουργηθούν μια σειρά προβλημάτων», σημειώνει ο κ. Παπαχαρίσης και τονίζει ότι ιδιαίτερα κάποιος που δεν έχει εμπειρία, χρειάζεται οπωσδήποτε καθοδήγηση. Πολλά είναι τον τελευταίο καιρό και τα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά για να πάρουμε μέρος σε αυτά, ο κ. Παπαχαρίσης συστήνει να έχουμε ελέγξει ότι γίνονται από ειδικούς. «Επειδή τα "ανταλλακτικά" για το σώμα μας δεν βρίσκονται εύκολα, είναι σημαντικό ο κόσμος να αναζητά επαγγελματίες γυμναστές με κατάλληλες σπουδές αλλά και πρακτική εμπειρία για καθοδήγηση», προσθέτει η κ. Καζάκη.

 

Περπάτημα και απλές ασκήσεις η λύση στην κρίση

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει βγάλει ένα πρόγραμμα καθημερινών ασκήσεων, ακριβώς για τη συνθήκη την οποία ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού, οι οποίες μπορούν να γίνουν σε δύο τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή πρακτικά μπορεί να τις κάνει σχεδόν ο καθένας. «Οι ασκήσεις αυτές γίνονται με το βάρος του σώματος και όχι με βάρη ή όργανα. Απλές κάμψεις, απλές αναπηδήσεις, απλές ανατάσεις είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», εξηγεί ο κ. Παπαχαρίσης και συστήνει μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί και η οποία «δημιουργεί ευεξία και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος: Σηκωνόμαστε στις μύτες των ποδιών και πέφτουμε στις φτέρνες για είκοσι φορές».

 

Αυτή η άσκηση, όπως λέει, σε συνδυασμό με μερικούς κλασικούς κοιλιακούς και ραχιαίους, για να βοηθάμε τη στήριξη του σώματος, είναι «ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι». Σημειώνει, βέβαια, ότι όσο επιτρέπεται, το καθημερινό περπάτημα, κρατώντας πάντοτε τις αποστάσεις ασφαλείας, είναι σημαντικό να το εκμεταλλευτούμε «ώστε να βρίσκονται οι μύες σε εγρήγορση και να νιώθουμε ευεξία».

 

Αν η γειτονιά μας δεν ενδείκνυται για περπάτημα, η «βόλτα» στις σκάλες της πολυκατοικίας ή του σπιτιού «μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα», προσθέτει η κ. Καζάκη.

 

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι εάν κάποιος δεν έχει ασκηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς και πιθανούς τραυματισμούς. «Το απλό περπάτημα αρκεί», επισημαίνει η κ. Καζάκη.

 

«Αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς αρκετά συχνά, το φαινόμενο να έρχονται σε μας ασκούμενοι, οι οποίοι έχουν υποστεί τραυματισμό εξαιτίας της ενασχόλησής τους με την άσκηση χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση. Δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα κόσμου θεωρεί την άσκηση ως παιχνίδι. Μπορεί το παιχνίδι στην παιδική ηλικία να αποτελεί όντως άσκηση, όμως η γυμναστική ενηλίκων δεν είναι παιχνίδι. Το fitness σήμερα είναι χαοτικό», σημείωσε. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ για ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία: «Απαράδεκτη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα»

Ελλάδα ΥΠΕΞ για ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία: «Απαράδεκτη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα»

29.5.2020
Εξάρχεια: Επεισόδια με πέτρες, μολότοφ και χημικά

Ελλάδα Εξάρχεια: Επεισόδια με πέτρες, μολότοφ και χημικά

29.5.2020
Βούλα: Πυροβόλησαν θανάσιμα άνδρα έξω από την είσοδο σπιτιού

Ελλάδα Βούλα: Πυροβόλησαν θανάσιμα άνδρα έξω από την είσοδο σπιτιού

29.5.2020
Θεσσαλονίκη: Διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 15 Ιουνίου

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 15 Ιουνίου

29.5.2020
Συνάντηση Κώστα Μπακογιάννη με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Τι συμφωνήθηκε

Ελλάδα Συνάντηση Κώστα Μπακογιάννη με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Τι συμφωνήθηκε

29.5.2020
Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για φόνο εξαφανισμένης γυναίκας έψαξε στο Διαδίκτυο για «σήψη πτώματος»

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για φόνο εξαφανισμένης γυναίκας έψαξε στο Διαδίκτυο για «σήψη πτώματος»

29.5.2020
Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν από τη Δευτέρα - Αναλυτικά η λίστα

Ελλάδα Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν από τη Δευτέρα - Αναλυτικά η λίστα

29.5.2020
Φυλακές Νιγρίτας: Το παρασκήνιο πίσω από την έφοδο στα VIP κελιά - Ποιοι γνώριζαν και ο ρόλος τους

Ελλάδα Φυλακές Νιγρίτας: Το παρασκήνιο πίσω από την έφοδο στα VIP κελιά - Ποιοι γνώριζαν και ο ρόλος τους

29.5.2020
Ξανά στο εδώλιο ο Γιώργος Καρκάς για την υπόθεση βιασμού οδηγού ταξί - Τι αναφέρει ο ηθοποιός

Ελλάδα Ξανά στο εδώλιο ο Γιώργος Καρκάς για την υπόθεση βιασμού οδηγού ταξί - Τι αναφέρει ο ηθοποιός

29.5.2020
Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα - Κανένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα - Κανένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο

29.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια