EUROKINISSI
Ελλάδα

Μόσιαλος: Αν δεν τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα, δεν θα επιστρέψουμε σε «μερική κανονικότητα»

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν «ευλαβικά» τα μέτρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη κρίση

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν «ευλαβικά» τα μέτρα, δεν θα είναι εφικτή η επιστροφή σε «μερική κανονικότητα». 

 

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αν αυξηθούν κατά πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τότε αντί για ελεγχόμενη και προσεκτικά προετοιμασμένη επιστροφή, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια πολύ έντονη κρίση. «Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν»

 

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, με διαφορά φάσης, την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. «Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», σημειώνει ο καθηγητής καταλήγοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε πολύ».

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

 

«H συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα. Αν δεν τηρήσουμε με ευλαβικό τρόπο τα μέτρα της φυσικής απόστασης (αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει θέμα με μια βόλτα με άσκηση σε ανοιχτό χώρο καθημερινά με την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούμε αυστηρά τους κανόνες) και αυξηθούν κατά πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τότε δεν θα μιλάμε για ελεγχόμενη και προσεκτικά προετοιμασμένη επιστροφή σε μερική κανονικότητα αλλά για διαχείριση μιας πολύ έντονης κρίσης.


»Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν.
Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις.


»Για μια κυβέρνηση είναι πολιτικά δύσκολο να παίρνει μέτρα περιορισμού όταν άλλες κυβερνήσεις δεν το έχουν κάνει. Αλλά τεχνικά δεν είναι δύσκολο. Εγώ επέμενα από τον Ιανουάριο για τη λήψη μέτρων και είχα συναίσθηση των πολιτικών δυσκολιών, των κοινωνικών αντιδράσεων και των αντιρρήσεων σε διεθνές επίπεδο.


»Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά. Τα στοιχεία που έχουμε τώρα αντανακλούν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.


»Άνοιξα το θέμα της επόμενης ημέρας με το άρθρο μου στα Νέα το προηγούμενο Σάββατο και επίσης κατέθεσα σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Αλλά τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δεν θα υπάρξει επαναφορά σε μερική κανονικότητα αν δεν διαφυλάξουμε ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα».

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Drive in συναυλία στη Γλυφάδα - Οι πρώτες φωτογραφίες από τις προετοιμασίες και την «πλατεία» για αυτοκίνητα

Ελλάδα Drive in συναυλία στη Γλυφάδα - Οι πρώτες φωτογραφίες από τις προετοιμασίες και την «πλατεία» για αυτοκίνητα

30.5.2020
Μαφιόζικο χτύπημα στη Βούλα: Δολοφόνησαν Βέλγο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του

Ελλάδα Μαφιόζικο χτύπημα στη Βούλα: Δολοφόνησαν Βέλγο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του

30.5.2020
Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες

Ελλάδα Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες

30.5.2020
ΥΠΕΞ για ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία: «Απαράδεκτη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα»

Ελλάδα ΥΠΕΞ για ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία: «Απαράδεκτη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα»

29.5.2020
Εξάρχεια: Επεισόδια με πέτρες, μολότοφ και χημικά

Ελλάδα Εξάρχεια: Επεισόδια με πέτρες, μολότοφ και χημικά

29.5.2020
Βούλα: Πυροβόλησαν θανάσιμα άνδρα έξω από την είσοδο σπιτιού

Ελλάδα Βούλα: Πυροβόλησαν θανάσιμα άνδρα έξω από την είσοδο σπιτιού

29.5.2020
Θεσσαλονίκη: Διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 15 Ιουνίου

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 15 Ιουνίου

29.5.2020
Συνάντηση Κώστα Μπακογιάννη με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Τι συμφωνήθηκε

Ελλάδα Συνάντηση Κώστα Μπακογιάννη με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Τι συμφωνήθηκε

29.5.2020
Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για φόνο εξαφανισμένης γυναίκας έψαξε στο Διαδίκτυο για «σήψη πτώματος»

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για φόνο εξαφανισμένης γυναίκας έψαξε στο Διαδίκτυο για «σήψη πτώματος»

29.5.2020
Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν από τη Δευτέρα - Αναλυτικά η λίστα

Ελλάδα Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν από τη Δευτέρα - Αναλυτικά η λίστα

29.5.2020
5 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 5.4.2020 | 05:22
Μη βγούνε πάλι κάποιοι ανεύθυνοι ξερόλες - αυτόνομοι ή καθοδηγούμενοι -, να χλευάσουν "ο Μόσιαλος μιλάει για μερική επιστροφή στην κανονικότητα, όταν μπλα-μπλα, ού-γκα-γκα- μπουμ ! @ # κλπ ".
Συνιστάται προσεκτική ανάγνωση όσων λέει πριν την γραφή μεμψιμοιριών (πριν μία εβδομάδα - με τις προηγούμενες δηλώσεις και το άρθρο Μόσιαλου στα "Νέα" - το ζήσαμε). Παρεμπιπτόντως, ελάχιστοι διάβασαν το άρθρο, οι περισσότεροι βασίστηκαν στις σοσιαλμιντιακές αναρτήσεις.

Όλη η ανθρωπότητα είναι σε φάση "πειράματος" με τον συγκεκριμένο ϊό, αφού είναι πρωτοφανέρωτος.
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι στο τέλος της μέρας, το δικό του "πείραμα" θα δώσει 100 % την λύση.
Έτσι βρίσκουν ευκαιρία οι ανεύθυνοι ξερόλες - από πολιτικούς μέχρι πολίτες, θρησκόληπτους ή μη -, να λέει ο καθένας ό, τι του κατέβει, είτε για να αποσείσει τις ευθύνες του είτε για να κερδίσει 2 λεπτά δημοσιότητας, είτε για να πουλήσει μερικά φύλλα παραπάνω.
Εμείς προς το παρόν "υπηρετούμε" / μετέχουμε σε ένα από τα "πειράματα". Ο λόγος "κόστους" (περιορισμοί, αρνητικές ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ επιπτώσεις στην Οικονομία) προς "κέρδος" (μικρές συγκριτικά ανθρώπινες απώλειες), είναι προς το παρόν ισοζυγισμένος, θα μπορούσε να πει κανείς.
Μεσομακροπρόθεσμα - ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΞΑΡΧΗΣ ΕΠΕΛΕΓΗ, από μια πολύ σημαντική επιστημονική επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων με επικεφαλής τον κ. Τσιόρδα, το λιγότερο, θα δείξουμε ότι δεν είμαστε εγκληματικά επιπόλαιοι να μην δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Το περισσότερο, ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι με αυτή την στρατηγική, σαν από θαύμα θα αντέξει το ΕΣΥ μας, χάρη και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Και τότε, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.
Από την κοινωνική συνοχή μας μέχρι την Οικονομία, αξιολογώντας στο τέλος της μέρας, τις "σειρήνες" και τους πολιτικούς και λοιπούς κηφήνες, που είναι παχείς στα λόγια και μηδενικοί στα έργα.
Citellus citellus 5.4.2020 | 20:30
Αυτό το σχόλιο είναι για κορνίζωμα.
avatar
ΕΛΠΟ 5.4.2020 | 05:39
Ας απομονώσουμε την μειοψηφία που φέρεται ανεύθυνα προς την πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου.
Και βρήκε την ευκαιρία να διαδηλώσει ότι καταπιέζεται η προσωπικότητά της και στερείται των συνταγματικών ελευθεριών της.
Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό.

Οι 65 + γνώρισαν τον πραγματικό πόλεμο το 1974 με τους Τούρκους. Τότε, κάποιοι έχασαν και προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά - το λιγότερο -, οι άντρες υπηρέτησαν από 28 έως και 32 μήνες, χωρίς κάποιοι από αυτούς να πάρουν καν ολιγοήμερη άδεια για 18 μήνες (οι "τυχεροί" πήραν στους 12 μήνες).

ΤΩΡΑ, ΜΑΣ "ΚΛΕΙΣΑΝΕ" ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΝΑ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !...
avatar
vouda 5.4.2020 | 18:57
Θα μπορούσαμε ίσως να συμφωνήσουμε όλοι αβλεπεί στα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται αν γνωρίζαμε ότι η λήψη τους είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένη και σχετίζεται με τα αντίστοιχα δεδομένα της πορείας του ιού στη χώρα μας. Για την ώρα αυτό που ακούμε σαν επιχείρημα είναι ότι τα μέτρα εγκλεισμού που λαμβάνονται είναι για να μη γίνουμε Ισπανία και Ιταλία. Ο έλεγχος κρουσμάτων είναι ανύπαρκτος στο γενικό πληθυσμό ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος που να δίνει κάποια στατιστικά στοιχεία πέρα των αριθμό των νεκρών. Δεν υπάρχει αλγόριθμος που να συνυπολογίζει την οικονομική καταστροφή και τα πολλαπλά παράπλευρα θύματα που τυχόν θα αφήσει. Πως λοιπόν διαψεύδεται ο έγκριτος επιστήμονας που λέει ότι οι νεκροί στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι όχι λόγο μέτρων αλλά λόγο του κλίματος, όπως ανάλογα περιορισμένοι είναι στη Νότια Ιταλία αλλά και σε όλες τις περιοχές με αντίστοιχα θερμό κλίμα? Επειδή λένε τα κανάλια ότι θα γίνουμε Ιταλία? Βόρεια ή Νότια? Οπότε γιατί κάποιος να μην αμφιβάλει? Υπάρχει σίγουρα το επιχείρημα (ειδικά όταν δεν έχεις τα μέσα) ότι με αυτά τα πράγματα δεν παίζεις και παίρνεις από την αρχή σκληρά μέτρα αντιμετώπισης για παν ενδεχόμενο. Πάω δηλαδή στο γιατρό, βλέπει κάτι στην άκρη του δαχτύλου μου που μπορεί να είναι και καρκίνος και να με σκοτώσει, δεν είναι σίγουρος αλλά αποφασίζει να μου κόψει το χέρι από τον ώμο για να με σώσει 100%. Μήπως να κάναμε καμιά βιοψία πρώτα λέω? Καταλήγοντας θα ήθελα λοιπόν να ξέρω γιατί μένω μέσα. Για υγειονομικούς λόγους ή πολιτικούς?
Citellus citellus 5.4.2020 | 21:32
Για υγειονομικούς λόγους. Νομίζεις είχε όρεξη ο Μητσοτάκης να φορτώσει στη καμπούρα του άλλη μια οικονομική κρίση;

Η θερμοκρασία μπορεί να παίζει ρόλο, αλλά σίγουρα όχι τον σημαντικότερο, ειδικά σε αυτές τις μικρές σχετικά αποστάσεις μέσα σε μια χώρα όπως η Ιταλία. Οι παράγοντες είναι πολλοί και θα κάνουμε ίσως και χρόνια να τους μάθουμε - ακόμα και τότε δε θα συμφωνούν όλοι σχετικά με το τι προφύλαξε ή κατέστρεψε ορισμένες χώρες. Πριν να έρθει το δεύτερο κύμα το επόμενο φθινόπωρο, οι επιστήμονες θα έχουν μια καλή εκτίμηση της εξάπλωσης στην Ελλάδα. Αν όμως δεν τη βγάλουμε μέχρι το καλοκαίρι δε θα μιλάμε για μέτρα στήριξης της οικονομίας και της δημόσιας υγείας, αλλά για το πως θα σκουπίσουμε τις στάχτες αμφότερων.

Τέλος εάν το χέρι σου ξαναφύτρωνε όπως οι οικονομίες επανακάμπτουν, να είσαι σίγουρος ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιούσαν τον ακρωτηριασμό πολύ πιο συχνά.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια