ΕΛΣΤΑΤ: Η εικόνα των επιχειρήσεων σε αναστολή  (Eurokinissi)
Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Ο «χάρτης» των επιχειρήσεων σε αναστολή στην Ελλάδα

Η εικόνα της, υπό αναστολή λειτουργίας, επιχειρηματικής Ελλάδας καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εν μέσω πανδημίας

Την εικόνα των επιχειρήσεων σε αναστολή την εποχή του κορωνοϊού αποτυπώνει μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο (34,4%) και η Περιφέρεια με το αντίστοιχο μικρότερο ποσοστό είναι η Πελοπόννησος (10,7%).

 

Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο (56,7%) και η Περιφέρεια με το αντίστοιχο μικρότερο ποσοστό είναι η Περιφέρεια Αττικής (20,7%) 

 

 

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας με ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας μεγαλύτερο από 80,0% είναι τα Καταλύματα (87,1%), οι Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (80,9%), η Εκπαίδευση (88,8%) και οι Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (86,7%).

 

 

Τα ποσοστά απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω κλάδων ανέρχονται σε 94,2% για τα Καταλύματα, σε 89,6% για τις Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, σε 89,9% για την Εκπαίδευση και σε 90,2% για τις Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

 

 

 

Τα στατιστικά στοιχεία είναι το αποτέλεσμα της σύνδεσης και επεξεργασίας δεδομένων από το Στατιστικό Μητρώο
Επιχειρήσεων έτους 2017, από διοικητικά μητρώα έτους 2019 και από διοικητικά αρχεία συναλλαγών των ετών 2017, 2019 και 2020 των επιχειρήσεων που ταξινομούνται στους κλάδους δραστηριότητας για τους οποίους ισχύει η αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με τον κατάλογο Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που έχει δημοσιευθεί από το Υπουργείο Οικονομικών (σχετικός σύνδεσμος ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται και ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή).

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  οι επιχειρήσεις στη χώρα που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ανέρχονται σε 205.984 (το 14,6% του συνόλου).

 

Αθροιστικά απασχολούν τουλάχιστον 1.063.098 εργαζόμενους (το 25,4% του συνόλου) και ο τζίρος τους τον Φεβρουάριο ήταν 1,02 δισ. ευρώ, με αξία εξαγωγών (εκείνων με εξαγωγική δραστηριότητα) ύψους 32,5 εκατ. ευρώ. Aπό το σύνολο των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν 3.278 επιχειρήσεις, δηλαδή μόλις το 1,6% του συνόλου.

 

 

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν στις επιχειρήσεις που ταξινομούνται σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι, με κρατική εντολή, τελούν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας.

 

 

Ελλάδα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια