Βασίλης Δημάκης: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει ότι δεν υπογράφουν τη μεταγωγή μετά την απεργία πείνας
Ελλάδα

Βασίλης Δημάκης: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει ότι δεν υπογράφουν τη μεταγωγή μετά την απεργία πείνας

Τι καταγγέλλει ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη που έκανε απεργία πείνας, ζητώντας να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις σπουδές του

Εμπλοκή έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, σύμφωνα με τον συνήγορό του Αθανάσιο Καμπαγιάννη που καταγγέλλει εμπαιγμό και απαξίωση από τους αρμόδιους. 

 

Ο νέος άνδρας είχε κάνει απεργία πείνας και δίψας, ζητώντας να μεταφερθεί εκ νέου στις φυλακές Κορυδαλλού ώστε να μπορέσει να να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να μην χάσει την υποτροφία του. Στις 30 Απριλίου το αίτημά του είχε γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών. Όπως όμως καταγγέλλει ο συνήγορός του, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Σοφία Νικολάου αρνείται τώρα να υπογράψει την μεταγωγή του

 

Από τότε, «σε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες (Δευτέρα 4/5, Τρίτη 5/5 και Τετάρτη 6/5), καμία απάντηση επί των αιτήσεων/υπομνημάτων δεν υπήρξε στον υπογράφοντα συνήγορο, ούτε γραπτή ούτε προφορική», σημειώνει ο κ. Καμπαγιάννης που προαναγγέλλει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου. 

 

«Στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν αδιέξοδα στον Βασίλη Δημάκη. Είναι απλό γιατί: θεωρούν ότι για να είσαι κρατούμενος, δεν μπορείς να είσαι αξιοπρεπής και ελεύθερος. Όμως στους ελεύθερους ανθρώπους δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ετοιμαζόμαστε από σήμερα για έναν δεύτερο γύρο σύγκρουσης. Προαναγγέλλουμε από εδώ μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα 11/5. Αυτή τη φορά ο Βασίλης θα έχει μαζί του όλες και όλους εμάς με τη φυσική μας παρουσία στο δρόμο», τονίζει ο κ. Καμπαγιάννης ζητώντας από όλους όσοι το επιθυμούν να κοινοποιήσουν την καταγγελτική ανάρτησή του στο Facebook.

 

«Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και το περιεχόμενο των εγγράφων το οποίο σας είναι ήδη γνωστό (για παράδειγμα την από 28/4/2020 απόφαση/έκκληση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών όπου σας γνωστοποιείται ότι ο κρατούμενος θα χάσει "ανεξαρτήτως της θελήσεως του ίδιου" την υποτροφία την οποία δικαιούται αν παραμείνει σε φυλακή εκτός Αθηνών), προκύπτει σαφής πρόθεση εμπαιγμού του κρατουμένου, τον οποίο αντιμετωπίζετε ως "πολίτη β' κατηγορίας" απαξιώντας ακόμα και να απαντήσετε (ανεξαρτήτως του περιεχομένου της απάντησής σας) στα έγγραφα αιτήματά του», συνεχίζει ο δικηγόρος.

 

«Απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό και την απαξίωση, σας απαντούμε ότι ο Βασίλειος Δημάκης είναι ένας ελεύθερος στη συνείδηση και αξιοπρεπής άνθρωπος, κάτι που ίσως αδυνατείτε να δεχθείτε εκ του γεγονότος ότι είναι κρατούμενος. Για τελευταία φορά, απευθύνεται με την παρούσα προς εσάς και ζητά την υλοποίηση των αιτημάτων του, όπως αυτά αναπτύσσονται στις υποβληθείσες έγγραφες αιτήσεις/υπομνήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο αγώνας του θα συνεχιστεί, είναι δε πλέον δεδομένο ότι οι ενέργειές σας ισοδυναμούν με βασανισμό του κρατουμένου και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν».

 

 

Εκφράζοντας πρόσφατα την συμπαράσταση του, ο δημοφιλής μουσικός και στιχουργός Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε αναφερθεί και στην μαθητική και ακαδημαϊκή πορεία του νέου άνδρα μέσα στην φυλακή: «Ο Βασίλης Δημάκης τελείωσε με άριστα το νυχτερινό λύκειο μέσα από τη φυλακή, περνώντας μάλιστα δεύτερος από τους απόφοιτους νυχτερινού λυκείου στο Πολιτικό της Νομικής. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί άθλο! Δεν έμεινε όμως σε αυτό. Το 2018, διεκδίκησε με απεργία πείνας και δίψας και κέρδισε τη φοίτησή του με "βραχιολάκι" στη Σχολή, που αποτελεί δικαίωμα των κρατουμένων φοιτητών. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ζωής και φοίτησης, οι επιδόσεις του στα μαθήματα ήταν τέτοιες που τον κατέστησαν υπότροφο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Διαβάζω τις ασυνήθιστα τιμητικές αναφορές των καθηγητών του, ακαδημαϊκών που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, καθώς και την αγωνία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεσή του», έλεγε μεταξύ άλλων ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

 

Όσο για τα όσα είχαν προηγηθεί της μεταγωγής του: «Πρόσφατα, στις 14 του μηνός, ο Βασίλης Δημάκης διεκδίκησε ειρηνικά μαζί με τους συγκρατούμενούς του στον Κορυδαλλό, συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης λόγω πανδημίας. Ο ίδιος μπήκε μπροστά στον αγώνα αυτό, ίσως ως πιο "διαβασμένος", διεκδικώντας εκ μέρους όλων τα όσα υποστηρίζουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης» αναφέρει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει λέγοντας ότι «δύο μέρες μετά, στις 16/4, σύρθηκε αιφνιδιαστικά και εξευτελιστικά από το κελί του "με μια παντόφλα στο ένα πόδι κι ένα παπούτσι στο άλλο" για να μεταφερθεί στις φυλακές Γρεβενών, από όπου δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις παραδόσεις των μαθημάτων, γεγονός που του στερεί και την υποτροφία του ΙΚΥ. Ο ίδιος δήλωσε "Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν»! Και ξεκίνησε για άλλη μια φορά απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας την εκ νέου μεταγωγή του στην Αθήνα και τη συνέχεια των σπουδών του».

 

Αναλυτικά η καταγγελτική ανάρτηση του συνηγόρου του Βασίλη Δημάκη:
«Στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν αδιέξοδα στον Βασίλη Δημάκη. Είναι απλό γιατί: θεωρούν ότι για να είσαι κρατούμενος, δεν μπορείς να είσαι αξιοπρεπής και ελεύθερος.
Όμως στους ελεύθερους ανθρώπους δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ετοιμαζόμαστε από σήμερα για έναν δεύτερο γύρο σύγκρουσης. Προαναγγέλλουμε από εδώ μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα 11/5. Αυτή τη φορά ο Βασίλης θα έχει μαζί του όλες και όλους εμάς με τη φυσική μας παρουσία στο δρόμο.

 

»Βοηθήστε στην κοινοποίηση της ανάρτησης:
---------------
ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη η Σ. Νικολάου – Η απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών Γρεβενών έχει επιδοθεί στο Υπουργείο, αλλά η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν παραγγέλλει τη μεταγωγή – Με δήλωση του συνηγόρου του, που επιδόθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κρατούμενος προαναγγέλλει τη συνέχιση του αγώνα του – "Οι ενέργειες σας ισοδυναμούν με βασανισμό και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν".


»Όλη η δήλωση-αίτηση εδώ:
ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
(συμπληρωματικά)
του Δημάκη Βασίλειου του Κ. και της Γ., φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού και ήδη μεταχθέντος στις φυλακές Γρεβενών, διά του συνηγόρου του Καμπαγιάννη Αθανάσιου, δικηγόρου Αθηνών
προς
Τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα. Σοφία Νικολάου
Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο. Μ. Χρυσοχοϊδη
////
Όπως καλά γνωρίζετε, ο κρατούμενος έχει ήδη υποβάλει προς εσάς την από 28/4/2020 αίτηση/υπόμνημα μετά των συνημμένων σχετικών εν όσω βρισκόταν σε απεργία πείνας (από 21/4) και δίψας (από 27/4). Την αίτηση αυτή τη διαβίβασε η πρώτη από εσάς, με δική της πρωτοβουλία, στο Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών, καλώντας τηλεφωνικά τον υπογράφοντα συνήγορο την 29/4/2020 και δηλώνοντας ρητά την αρμοδιότητα του Συμβουλίου και την ετοιμότητά της να υλοποιήσει την ληφθησομένη απόφασή του. Την 30/4/2020, το Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών αποφάσισε διά περιφοράς να κάνει δεκτό το από 28/4/2020 αίτημα του κρατουμένου για επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα, όπως ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η απόφαση αναφέρει: "έκανε δεκτό το αίτημα του κρατουμένου, ήτοι τη μεταγωγή του σε κατάστημα κράτησης πλησίον του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο οποίο σπουδάζει".


»Κατόπιν τούτων, ο κρατούμενος υπέγραψε την από 30/4/2020 δήλωση λήξης της απεργίας πείνας και δίψας. Περαιτέρω, δια του υπογράφοντος συνήγορου, υπέβαλε, προς τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών διά της Προέδρου της, την από 4/5/2020 αίτηση/υπόμνημα μετά συνημμένου σχετικού, με την οποία αιτήθηκε τη λήψη αντιγράφου της απόφασης του Συμβουλίου η οποία διαβιβάστηκε και επισήμως στο Υπουργείο την 4/5/2020, καθώς και την παραγγελία της μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού.


»Από τότε, σε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες (Δευτέρα 4/5, Τρίτη 5/5 και Τετάρτη 6/5), καμία απάντηση επί των αιτήσεων/υπομνημάτων δεν υπήρξε στον υπογράφοντα συνήγορο, ούτε γραπτή ούτε προφορική. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε ευγενικά ήταν ο υπασπιστής κ. Χ., ωστόσο δεν διέθετε περαιτέρω βέβαιες πληροφορίες χωρίς δική του ευθύνη. Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και το περιεχόμενο των εγγράφων το οποίο σας είναι ήδη γνωστό (για παράδειγμα την από 28/4/2020 απόφαση/έκκληση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών όπου σας γνωστοποιείται ότι ο κρατούμενος θα χάσει "ανεξαρτήτως της θελήσεως του ίδιου" την υποτροφία την οποία δικαιούται αν παραμείνει σε φυλακή εκτός Αθηνών), προκύπτει σαφής πρόθεση εμπαιγμού του κρατουμένου, τον οποίο αντιμετωπίζετε ως "πολίτη β' κατηγορίας" απαξιώντας ακόμα και να απαντήσετε (ανεξαρτήτως του περιεχομένου της απάντησής σας) στα έγγραφα αιτήματά του.

 

»Απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό και την απαξίωση, σας απαντούμε ότι ο Βασίλειος Δημάκης είναι ένας ελεύθερος στη συνείδηση και αξιοπρεπής άνθρωπος, κάτι που ίσως αδυνατείτε να δεχθείτε εκ του γεγονότος ότι είναι κρατούμενος. Για τελευταία φορά, απευθύνεται με την παρούσα προς εσάς και ζητά την υλοποίηση των αιτημάτων του, όπως αυτά αναπτύσσονται στις υποβληθείσες έγγραφες αιτήσεις/υπομνήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο αγώνας του θα συνεχιστεί, είναι δε πλέον δεδομένο ότι οι ενέργειές σας ισοδυναμούν με βασανισμό του κρατουμένου και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν.


Αθήνα, 7/5/2020,
Ο συνήγορος του Βασίλειου Δημάκη,
Καμπαγιάννης Αθανάσιος»

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος

Ελλάδα Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος

22.1.2021
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 80-84 ετών

Ελλάδα Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 80-84 ετών

22.1.2021
Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ταξί

Ελλάδα Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ταξί

22.1.2021
Οι περιοχές που παρατείνεται το σκληρό lockdown

Ελλάδα Οι περιοχές που παρατείνεται το σκληρό lockdown

22.1.2021
Lockdown: Τι ανοίγει από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Ελλάδα Lockdown: Τι ανοίγει από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

22.1.2021
Βιασμός 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας: «Ήθελα να την παντρευτώ» λέει ο προπονητής

Ελλάδα Βιασμός 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας: «Ήθελα να την παντρευτώ» λέει ο προπονητής

22.1.2021
Aνοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Ελλάδα Aνοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

22.1.2021
Φοιτητές: «Πράσινο φως» στη μετακίνηση σπουδαστών για να ξενοικιάσουν σπίτια - Εντός 72 ωρών

Ελλάδα Φοιτητές: «Πράσινο φως» στη μετακίνηση σπουδαστών για να ξενοικιάσουν σπίτια - Εντός 72 ωρών

22.1.2021
Παρατείνεται το lockdown: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ελλάδα Παρατείνεται το lockdown: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

22.1.2021
Σχολεία: Ανοίγουν όλα τα Γυμνάσια αλλά όχι όλα τα Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

Ελλάδα Σχολεία: Ανοίγουν όλα τα Γυμνάσια αλλά όχι όλα τα Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

22.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια