EUROKINISSI
Ελλάδα

Αγορά εργασίας και κορωνοϊός: Καταγγελίες από 10.000 εργαζόμενους

Για αυθαιρεσίες από εργοδότες

Οι καταγγελίες για περιπτώσεις αυθαιρεσιών στην αγορά εργασίας εν μέσω πανδημίας φέρεται ότι αυξήθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ.

 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ημερησίας, από τα ερωτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ «AΝΤΙCOVID-19» φέρεται να προκύπτει μια κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας.

 

Πάνω από 10.000 καταγγελίες


Πάνω από 10.000 μισθωτοί απευθύνθηκαν στην ομάδα πληροφόρησης της ΓΣΕΕ μέσα σε δύο μήνες και μέχρι τις 19 Μαΐου. Ορισμένοι με ερωτήματα και άλλοι με καταγγελίες. Αλλά, όπως λένε οι ερευνητές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις, ακόμη και τα ερωτήματα υποκρύπτουν τις περισσότερες φορές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι περισσότεροι, και συγκεκριμένα το 32,5% -περίπου 3.000 μισθωτοί-, ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της αναστολής ή ότι δεν έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που δικαιούνταν.

 

Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για νέα μορφή αδήλωτης εργασίας, που εμφανίστηκε στην περίοδο της καραντίνας και απειλεί τώρα τους εργαζόμενους σε τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς είναι πλέον οι μόνοι που μπορούν να τεθούν σε αναστολή μέσα στο καλοκαίρι. Άλλοι εργαζόμενοι διατύπωναν ερωτήματα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς δεν εισέπραξαν τα 800 ευρώ είτε με ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος δεν υπέβαλε ως όφειλε τη δήλωση αναστολής, είτε λόγω αστοχιών της πλατφόρμας ή και ατελειών της νομοθεσίας.

 

«Τα στοιχεία της AΝΤΙ-COVID-19 ομάδας πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνουν το νέο δυσμενές τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία ενισχύουν τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για αυστηρή ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας, τόσο για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων όσο και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων κυρίως των μικρομεσαίων» επισημαίνει ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

 

Η αμέσως επόμενη κατηγορία καταγγελιών αφορά παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως ως προς τα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες και τα ρεπό. Το 13% των εργαζομένων από τη δεξαμενή των 10.000 εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή περίπου 1.300 άτομα, τα οποία κατήγγειλαν κλασικά περιστατικά εργοδοτικών αυθαιρεσιών, όπως υπέρβαση ωραρίου εργασίας, απλήρωτες και αδήλωτες υπερεργασίες και υπερωρίες, μη χορήγηση ρεπό αλλά και αδήλωτη ή ψευδώς δηλωμένη εργασία ως μερική απασχόληση. Υπενθυμίζεται πως κατά την περίοδο της καραντίνας και έως τις 15 Ιουνίου οι εργοδότες μπορούσαν να δηλώνουν τις αλλαγές στον χρόνο εργασίας εκ των υστέρων στο σύστημα «Εργάνη», το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα.

 

Σημαντικό μέρος των καταγγελιών, το 11,5% (περίπου 1.150 εργαζόμενοι), απηύθυνε ερωτήματα ή καταγγελίες για την άδεια ειδικού σκοπού. Οι περισσότεροι ρωτούσαν αν και πότε τη δικαιούνται, καθώς οι εργοδότες τούς απέτρεπαν από το να τη λάβουν. Ένα όχι αμελητέο ποσοστό, και ειδικότερα το 11,1%, διατύπωσε ερωτήματα και καταγγελίες που αφορούσαν σε αναγκαστικές άδειες, αργίες και δώρα εορτών. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία το 8,6% τηλεφώνησε κυρίως με ερωτήματα για τις άδειες, την εργασία κατά τις αργίες αλλά και πότε πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα. Δεν ήταν λίγοι όσοι ανέφεραν πως ενώ η επιχείρηση στην οποία εργάζονται δεν συμπεριλαμβάνεται στις πληττόμενες -είναι δηλαδή εκτός των πληττόμενων ΚΑΔ-, ο εργοδότης δεν κατέβαλε το δώρο Πάσχα ως όφειλε έως τη Μ. Τετάρτη 15/4, μεταθέτοντας παρανόμως την καταβολή του τον Ιούνιο.

 

Το 11,1% το 2,5% τηλεφώνησε για να καταγγείλει ευθέως πως ο εργοδότης επιβάλλει μονομερώς και παρανόμως άδειες άνευ αποδοχών. Το 5,5% των εργαζομένων που απευθύνθηκαν στην ομάδα της ΓΣΕΕ ανέφερε πως έχασε τη δουλειά του με διάφορα προσχήματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν εργαζόμενους που απολύθηκαν σε κλάδους εκτός πληττόμενων ΚΑΔ ή εργαζόμενους που εξαναγκάστηκαν να προσυπογράψουν παραίτηση σε κλάδους όπου οι απολύσεις απαγορεύονταν.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός σύντροφός της

Ελλάδα Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός σύντροφός της

19.1.2021
Κορωνοϊός: «Δυο κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους σε Αττική και Κρήτη»

Ελλάδα Κορωνοϊός: «Δυο κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους σε Αττική και Κρήτη»

19.1.2021
Κρήτη: Στη ΜΕΘ μητέρα που προσπάθησε να σβήσει φωτιά στο σπίτι της

Ελλάδα Κρήτη: Στη ΜΕΘ μητέρα που προσπάθησε να σβήσει φωτιά στο σπίτι της

19.1.2021
Προπύλαια: Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Κουφοντίνα - Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο»

Ελλάδα Προπύλαια: Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Κουφοντίνα - Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο»

19.1.2021
Ο χάρτης του κορωνοϊού: Στην Αττική τα 256 από τα 566 κρούσματα - Αναλυτικά η διασπορά

Ελλάδα Ο χάρτης του κορωνοϊού: Στην Αττική τα 256 από τα 566 κρούσματα - Αναλυτικά η διασπορά

19.1.2021
«Δέβα χαθ κορωνοϊέ»: Ένα ποντιακό λεξικό 10.000 λημμάτων «γεννήθηκε» μέσα στην καραντίνα

Ελλάδα «Δέβα χαθ κορωνοϊέ»: Ένα ποντιακό λεξικό 10.000 λημμάτων «γεννήθηκε» μέσα στην καραντίνα

19.1.2021
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 566 κρούσματα και 30 θάνατοι σε 24 ώρες- 320 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 566 κρούσματα και 30 θάνατοι σε 24 ώρες- 320 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

19.1.2021
ΑΠΘ: Αρνείται τα πάντα ο πρώην καθηγητής που κατηγορείται από φοιτήτρια για σεξουαλική παρενόχληση

Ελλάδα ΑΠΘ: Αρνείται τα πάντα ο πρώην καθηγητής που κατηγορείται από φοιτήτρια για σεξουαλική παρενόχληση

19.1.2021
Χωρίς Τραμ η Αθήνα την Τετάρτη για τέσσερις ώρες

Ελλάδα Χωρίς Τραμ η Αθήνα την Τετάρτη για τέσσερις ώρες

19.1.2021
Αναστολή χρηματοδότησης & έλεγχοι στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού

Ελλάδα Αναστολή χρηματοδότησης & έλεγχοι στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού

19.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια