EUROKINISSI
Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας - Τα μέτρα έως τις 4 Οκτωβρίου

Στο «πορτοκαλί» η Αττική με σταθερά αυξητικές τάσεις

Η Αττική σημειώνει τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από την αρχή της πανδημίας και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας το επιδημικό φορτίο είναι πολύ αυξημένο. 

 

Κατά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων που θα ισχύσουν έως τις 4 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι η Αττική καταγράφει πλέον 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και η τάση παραμένει σταθερά αυξητική

 

Όπως είπε, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε συγκεκριμένες γειτονιές. Ενδεικτικό είναι πως από τα 14.400 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, τα 4.084 παραμένουν ενεργά και πάνω από τα μισά εντοπίζονται στην Αττική (2.100).

 

Τα 966 από αυτά βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων και όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες

 

Τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, θα ισχύσουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, έως και τις 4 Οκτωβρίου, κι προβλέπουν τον περιορισμό στο όριο των ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις, αναστολή συναυλιών και κινηματογραφικών προβολών, χαμηλότερο όριο συμμετεχόντων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

 

Τι αλλάζει από την Δευτέρα

Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους
Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες
Θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
Προβλέπεται κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
Θεσπίζεται ευελιξία κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Συστήνεται στους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, για τις επόμενες 14 ημέρες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.

Διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

 

Λιγοστεύουν οι κενές ΜΕΘ στην Αττική

 

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε την αυξητική τάση που καταγράφει, με επίκεντρο την Αττική, η εξάπλωση της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα στην Αττική σχεδόν διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.


Παράλληλα υπογράμμισε ότι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει πριν λίγα 24ωρα πως από τις 75 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 στην Αττική, οι 53 ήταν κατειλημμένες. 

 

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, κατά τον καθηγητή Μαγιορκίνη, που εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα θα φανούν σε 20 μέρες. Για την μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ, ίσως χρειαστεί και ένας ολόκληρος μήνας ενώ καθημερινά ασθενείς χάνουν τη ζωή τους και άλλοι, συχνά περισσότεροι, διασωληνώνονται την ίδια ημέρα σε ΜΕΘ. 

 

«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν 10 ημέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και ιδίως την Αττική συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου αριθμού ανθρώπων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, γιατί η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με τον Αύγουστο, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής

 

Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο των εργαζομένων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται στα αστικά κέντρα και δεν είναι τυχαίο ότι το 29,7% των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.

 

Σε ερώτηση για τον δείκτη μετάδοσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε αρχικά ότι δεν υπάρχει καλή εκτίμηση για τη σημερινή κατάσταση, καθώς αυτός εξαρτάται από τις μετρήσεις 10 ημέρες πριν. «Κινείται γύρω από το 1, πριν από 10 ημέρες είχε καθοδικές τάσεις. Η εκτίμηση που έχουμε για την Αττική είναι ότι είναι λίγο πάνω από το 1, αλλά θα το γνωρίζουμε σε 10 ημέρες».

 

Συστάσεις για τους άνω των 65

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επαφές τους. «Όσο διαρκεί αυτή η ενισχυμένη επιδημιολογική μετάδοση ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω τους 65 ετών, δηλαδή να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές στις ελάχιστες δυνατές. Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή συγχρωτισμού».

 

Κλείνοντας, ο καθηγητής επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας. «Όσο περισσότεροι τη χρησιμοποιούν σωστά, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕΤΤ: Οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν για τις πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ- Πότε δικαιούνται αποζημίωση οι συνδρομητές

Ελλάδα ΕΕΤΤ: Οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν για τις πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ- Πότε δικαιούνται αποζημίωση οι συνδρομητές

25.11.2020
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Παρατηρούμε 52 διαφορετικά νοσήματα

Ελλάδα Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Παρατηρούμε 52 διαφορετικά νοσήματα

25.11.2020
Ο «χάρτης» του κορωνοϊού: 633 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 383 στην Αττική

Ελλάδα Ο «χάρτης» του κορωνοϊού: 633 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 383 στην Αττική

25.11.2020
Απεργία αύριο στο μετρό- Πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ελλάδα Απεργία αύριο στο μετρό- Πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς

25.11.2020
Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στις τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας

Ελλάδα Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στις τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας

25.11.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί σε 24 ώρες - 597 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί σε 24 ώρες - 597 οι διασωληνωμένοι

25.11.2020
Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη

Ελλάδα Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη

25.11.2020
Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο

Ελλάδα Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο

25.11.2020
Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

25.11.2020
ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

Ελλάδα ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

25.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια