EUROKINISSI
Ελλάδα

Αντιδράσεις για τοποθέτηση καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον κορωνοϊό και τους μετανάστες

«Ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές απόψεις» το σχόλιο του Συλλόγου Ερευνητών Ηρακλείου

Αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, στην οποία ανέφερε ότι οι «ανεξέλεγκτοι» πρόσφυγες και μετανάστες διασπείρουν τον κορωνοϊό στην Αττική.

 

Η τοποθέτηση του κ. Γραβάνη προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ερευνητών/ Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, που σε ανακοίνωση έκανε λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές, αντιδεοντολογικές απόψεις».

 

Στην ανάρτησή του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε ότι οι «άπιστοι του ιού, ανεύθυνοι νέοι και ανεξέλεγκτοι μετανάστες είναι σε διαδικασία να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή στην Ελλάδα των εικόνων Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Αγγλίας του Απριλίου».

 

Η ανάρτηση του κ. Γραβάνη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις
 

«Όπως πάμε τον Οκτώβριο θα ξεπεράσουμε τα κατά πολύ τον αριθμό των σημερινών κρουσμάτων και των θανάτων ημερησίως. Οι άπιστοι του ιού, οι ανεύθυνοι ζαμανφουτίστες και δικαιωματιστές κάθε ηλικίας είναι σήμερα εξίσου επικίνδυνοι με τον ιό. Τα επισημάναμε από τον Ιούλιο και όλοι οι ανωτέρω μας μάχονταν δίχως επιχειρήματα.

 

Στις πηγές μόλυνσης και οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό. Πολλοί νοσηλευόμενοι σε Σωτηρία και Ευαγγελισμό ήταν πρόσφατα μετανάστες.

 

Άλλη σημαντική πηγή μόλυνσης οι ανεύθυνοι νέοι που για ένα ποτάκι η ένα ραντεβουδάκι ο ένας πάνω στον άλλο, δίχως αποστάσεις, δίχως μάσκα σε μπαρ η σε πάρκα αδιαφορούν για τους παππούδες και τους πατεράδες τους: έλα μωρέ μια γριπούλα είναι, οι καπιταλιστές και οι δημοσιογράφοι τα δημιουργούν όλα! Προσοχή είναι μειοψηφία αλλά είναι μειοψηφία υπερμετάδοσης του ιού. Άπιστοι του ιού, ανεύθυνοι νέοι και ανεξέλεγκτοι μετανάστες είναι σε διαδικασία να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή στην Ελλάδα των εικόνων Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Αγγλίας του Απριλίου. Οι λύσεις: οι πολίτες με μάσκες παντού σε συνωστισμό, η πολιτεία με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων προστασίας».

 

ΣΕΕΕΗ: Ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις

 

Ο ΣΕΕΕΗ με ανακοίνωση εξέφρασε έκπληξη για την ανάρτηση του Αχιλλέα Γραβάνη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του.

 

Παράλληλα, ο Σύλλογος έκανε λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις», οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και καμία επίσημη πηγή. Ο ΣΕΕΕΗ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να πάρουν ξεκάθαρη θέση «απέναντι στην εκμετάλλευση του επιστημονικού κύρους για ρητορική μίσους και παραποίηση της πραγματικότητας».

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών/ Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου:

 

Μείναμε έκπληκτοι/ες με την ανάρτηση του μέλους ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. και συνεργαζόμενου ερευνητή του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ Αχιλλέα Γραβάνη που (στην προσπάθειά του μάλιστα να στιγματίσει κάποιες αντιεπιστημονικές απόψεις σε σχέση με τον κορωνοϊό), ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική [...] κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό». Μάλλον «ξεχνώντας» ότι η προσωπική υγιεινή των προσφύγων και μεταναστών και το γεγονός πως είναι «ο ένας πάνω στον άλλον» δεν είναι επιλογή τους. Μάλιστα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αναφέρει με χαρακτηριστική ασάφεια ότι οι «μισοί νοσηλευόμενοι σε Σωτηρία και Ευαγγελισμό ήταν πρόσφατα μετανάστες». Ωστόσο, ενώ παρουσιάζει το στοιχείο αυτό, δεν αναφέρει απολύτως καμία πηγή.

 

Επίσης, δε μπορεί να μη σχολιαστεί η κατηγορία των «ανεύθυνων νέων» που για «ένα ποτάκι ή ένα ραντεβουδάκι [...] αδιαφορούν για τους παππούδες και τους πατεράδες τους». Καταρχάς «ξεχνάει» πως ο ιός δεν είναι ακίνδυνος για τους ίδιους τους νέους, ενώ παράλληλα φαίνεται να θεωρεί αμελητέο για τη διασπορά του ιού το γεγονός ότι άλλοι νέοι και νέες στοιβάζονται σε σχολικές αίθουσες με μόνο μέτρο προστασίας μάσκες-αερόστατα και παγουρίνα-μπρελόκ.

 

Δυστυχώς, φαίνεται πως ο καθ. Γραβάνης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί πως το μόνο θέμα είναι η «ατομική ευθύνη» ακολουθεί το γνωστό ρητό «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Γι' αυτό, και επίσης πολύ βολικά, παραβλέπει πως η κύρια εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα μας δεν ήταν ούτε οι πρόσφυγες, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι νέοι, αλλά η απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, για την οποία δεν ευθύνεται καμία από τις ομάδες που κατηγορεί τόσο εύκολα, παρά μόνο η κυβέρνηση, την οποία παραδόξως δυσκολεύεται εξαιρετικά να κατηγορήσει για το οτιδήποτε.

 

Το γεγονός πως πρόκειται για Καθηγητή, και μάλιστα στο Ηράκλειο, ο οποίος εκφράζει ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή, μας αναγκάζει να πάρουμε δημόσια θέση ενάντια σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις. Επιπλέον, καλούμε την Ιατρική Σχολή, το ΠΚ, το ΙΜΒΒ και το ΙΤΕ, καθώς και ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι στην εκμετάλλευση του επιστημονικού κύρους για ρητορική μίσους και παραποίηση της πραγματικότητας από ένα μέλος τους. Δεν πιστεύουμε πως η επιστήμη και ο ακαδημαϊκός χώρος πρέπει να είναι αποστειρωμένος από την πολιτική, αντιθέτως είναι σαφές για εμάς πως η επιστήμη δεν είναι «ανεξάρτητη» και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με τον καλύτερο όσο και με το χειρότερο τρόπο για την ανθρωπότητα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Ωστόσο, εντελώς αβάσιμες και αντιεπιστημονικές απόψεις είναι πάντα επικίνδυνες και θα μας βρίσκουν πάντοτε -και ιδιαίτερα όταν εκφέρονται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας- απέναντί τους.

 

Το «υστερόγραφο» του Αχιλλέα Γραβάνη

 

Ο κ. Γραβάνης επανήλθε στην ανάρτησή του, έπειτα από τα σχόλια που προκάλεσε αυτή, αποδεχόμενος σε υστερόγραφο ότι χρειάζονταν πιο προσεκτικό ύφος στην αναφορά του στους μετανάστες, ενώ επανέλαβε ότι συμμετέχουν στη διασπορά του ιού.

 

«Θα συμφωνήσω με κάποια σχόλια ότι η αναφορά μου στους μετανάστες χρειάζονταν πιο προσεκτικό ύφος. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός της συμμετοχής τους στην διασπορά του ιού λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης τους. Η χώρα χρειάζεσαι μια συνεκτική μετανάστευση πολιτική που διαχρονικά δεν έχει. Πελαγοδρομεί από το η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ανοιχτά σύνορα για όλους τους κατατρεγμένους της γης, οι μετανάστες λιάζονται στην Ομόνοια ως τον εγκλεισμό τους σε ξερονήσια ή την άμεση απέλαση τους. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεσαι μια ειλικρινή συζήτηση για το τεράστιο αυτό ζήτημα που είναι παγκόσμιο και βέβαια και ευρωπαϊκό και επομένως χρήζει της ουσιαστικής όχι υποκριτικής και μικροδιαχειριστικής πολιτικής των Ευρωπαίων εταίρων μας. Η συζήτηση όμως δεν μπορεί να γίνει με όρους "πολιτικής ορθότητας" και ιδεοληψιών ένθεν κακείθεν, όπως μέχρι τώρα», έγραψε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

 

«Τα παιδιά τους που γεννούνται στην Ελλάδα πρεπει άμεσα να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα, η Πολιτεία με κριτήρια να τους αποδώσει γη σε εγκαταλελειμμένος περιοχές ως ιδιοκτητών να βγάλουν το ψωμί τους και να τις δώσουν ζωή, οφείλει επισης να μεριμνήσει για την μόρφωση τους. Οι "ευαίσθητοι" ας ψάξουν να δουν ποιος πράγματι ενδιαφέρεται γι αυτους, δημόσια. Από την άλλη, η συμπεριφορά των μεταναστών, όπως και όλων μας, δεν έχει ασυλία ιδιαίτερα σε επικίνδυνα θέματα δημόσιας υγείας», ανέφερε ακόμη. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαργαλιάνος: Εστίαση με ωράριο παραμονής και κατόπιν ραντεβού - Τι είπε για το R0 και σχολεία

Ελλάδα Γαργαλιάνος: Εστίαση με ωράριο παραμονής και κατόπιν ραντεβού - Τι είπε για το R0 και σχολεία

30.11.2020
Καλύβια: Άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα μπροστά σε αστυνομικούς

Ελλάδα Καλύβια: Άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα μπροστά σε αστυνομικούς

30.11.2020
Πανελλαδικές: Παράταση για τις αιτήσεις μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ελλάδα Πανελλαδικές: Παράταση για τις αιτήσεις μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

30.11.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 1.044 νέων κρουσμάτων - 255 στην Αττική και 213 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 1.044 νέων κρουσμάτων - 255 στην Αττική και 213 στη Θεσσαλονίκη

30.11.2020
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα για το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ

Ελλάδα Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα για το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ

30.11.2020
Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

30.11.2020
Αρκουμανέας: Υπάρχει μόνο ένα μητρώο Covid-19 - «Απαράδεκτα και κακόβουλα δημοσιεύματα»

Ελλάδα Αρκουμανέας: Υπάρχει μόνο ένα μητρώο Covid-19 - «Απαράδεκτα και κακόβουλα δημοσιεύματα»

30.11.2020
Παπαευαγγέλου: Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές αλλά η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται

Ελλάδα Παπαευαγγέλου: Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές αλλά η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται

30.11.2020
Μαγιορκίνης: Στο τέλος της εβδομάδας αναμένουμε ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων

Ελλάδα Μαγιορκίνης: Στο τέλος της εβδομάδας αναμένουμε ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων

30.11.2020
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες- Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ελλάδα Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες- Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

30.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια