EUROKINISSI
Ελλάδα

Μεγάλος Περίπατος: «Μπλόκο» του ΣτΕ στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την επίκληση του κινδύνου της πανδημίας που βρισκόταν στον «πυρήνα» της επίμαχης ΚΥΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως «στερούμενες εξουσιοδοτικού ερείσματος» τις αποφάσεις για προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας που είχαν γίνει στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου

 

Εκτός από την επίμαχη ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών («Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19»), το ΣτΕ ακύρωσε και την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών 179/21.8.2020 με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ για τις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την επίκληση του κινδύνου της πανδημίας. Στην απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου σημειώνεται πως «τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ' επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσουν και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ». 

 

Δήμος Αθηναίων: «Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις»

 

Με αφορμή το ρεπορτάζ, ο Δήμος Αθηναίων απαντά πως ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. «Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου.»

 

EUROKINISSI

 

Για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2020, με την οποία ενέκρινε την πρόταση για την υλοποίηση του σχεδίου κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων στο Κέντρο της Αθήνας(παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού) το ΣτΕ ορίζει ότι «δεν αίρει τον χαρακτήρα των προσβαλλόμενων ρυθμίσεων ως αμιγώς κυκλοφοριακών, ούτε τις καθιστά μέτρα επιβαλλόμενα λόγω επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση του Covid-19, δυνάμενα να εύρουν έρεισμα στις προαναφερθείσες εξουσιοδοτικές διατάξεις».

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό, «με τις διατάξεις αυτές παρασχέθηκε στους οικείους υπουργούς η εξαιρετική αρμοδιότητα να λαμβάνουν τα απολύτως αναγκαία και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως και να προβαίνουν, επ' ευκαιρία αυτής, σε ρυθμίσεις οι οποίες, και αν ήθελε ακόμα θεωρηθεί ότι μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του συγχρωτισμού και την τήρηση των αποστάσεων (όπως αναφέρεται στο πρακτικό της Επιτροπής), δεν υπαγορεύθηκαν, πάντως, από τους ανωτέρω λόγους εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης και, κατά συνέπεια, δύναται να θεσπισθούν με τήρηση των πάγιων νομοθετικών διατάξεων».

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδρίασε στις 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβει την συγκεκριμένη απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου. 

 

 

«Ο Μεγάλος Περίπατος και βγήκε και δεν βγήκε»

 

Σε συνέντευξή του την ημέρα της συνεδρίασης του ΣτΕ, ο κ. Μπακογιάννης είχε υποστηρίξει πως το πιλοτικό έργο «κυκλοφοριακά λειτουργεί» και τοποθετούσε το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας σε βάθος λίγων μηνών, προαναγγέλλοντας νέες αλλαγές στην Πανεπιστημίου.

 

«Πριν κάνεις ένα μόνιμο έργο, πριν βάλεις μπουλντόζες, τρέχεις ένα δοκιμαστικό για να διασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η δοκιμή τελειώνει σε μερικούς μήνες, βγαίνει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στον αέρα το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση, θα ανακοινώσουμε την επόμενη φάση των έργων για να αρχίσουμε τα μόνιμα πλέον έργα», υποστήριζε τότε ο δήμαρχος Αθηναίων κάνοντας λόγο για δοκιμαστική προσομοίωση: «Βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η πιο ειλικρινής απάντηση αλλά και η λογική του έργου. Ακριβώς να τρέξεις μία προσαρμογή, μια προσομοίωση».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από Τροχαία και ΕΛ.ΑΣ. - «Καμία εισήγηση για εκκένωση»

Ελλάδα Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από Τροχαία και ΕΛ.ΑΣ. - «Καμία εισήγηση για εκκένωση»

25.1.2021
Αποζημίωση στον οδηγό που πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ και δημοσίευσαν τη φωτογραφία στο Facebook

Ελλάδα Αποζημίωση στον οδηγό που πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ και δημοσίευσαν τη φωτογραφία στο Facebook

25.1.2021
A.S.A.T.: Οι φοιτητές του ΑΠΘ που σχεδιάζουν αερόχημα, κατασκευάζουν και εκτοξεύουν πυραύλους

Ελλάδα A.S.A.T.: Οι φοιτητές του ΑΠΘ που σχεδιάζουν αερόχημα, κατασκευάζουν και εκτοξεύουν πυραύλους

25.1.2021
Υπόθεση βιασμού 11χρονης αθλήτριας: Ο προπονητής «απειλούσε να την σκοτώσει για να μη μιλήσει»

Ελλάδα Υπόθεση βιασμού 11χρονης αθλήτριας: Ο προπονητής «απειλούσε να την σκοτώσει για να μη μιλήσει»

25.1.2021
Πάτρα: Επεισόδιο με πυροβολισμούς- Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Πάτρα: Επεισόδιο με πυροβολισμούς- Ένας σοβαρά τραυματίας

25.1.2021
Υπεγράφη η συμφωνία για τα Rafale- Πότε θα φτάσουν τα πρώτα

Ελλάδα Υπεγράφη η συμφωνία για τα Rafale- Πότε θα φτάσουν τα πρώτα

25.1.2021
Μια Ελληνίδα στους 20 επιφανείς διανοούμενους του Συμβουλίου ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ελλάδα Μια Ελληνίδα στους 20 επιφανείς διανοούμενους του Συμβουλίου ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη

25.1.2021
Meteo: Ψυχρό μέτωπο με βροχές και χιόνια από το πρωί της Τρίτης - Οι περιοχές που επηρεάζονται

Ελλάδα Meteo: Ψυχρό μέτωπο με βροχές και χιόνια από το πρωί της Τρίτης - Οι περιοχές που επηρεάζονται

25.1.2021
Αθήνα: Λήξη συναγερμού για «ύποπτο αντικείμενο» στο Κολωνάκι - Άνοιξε η Σκουφά

Ελλάδα Αθήνα: Λήξη συναγερμού για «ύποπτο αντικείμενο» στο Κολωνάκι - Άνοιξε η Σκουφά

25.1.2021
Θεμιστοκλέους: Παραλάβαμε άλλες 100.000 δόσεις από την Pfizer- Πόσα εμβόλια περιμένει η Ελλάδα ανά εταιρεία

Ελλάδα Θεμιστοκλέους: Παραλάβαμε άλλες 100.000 δόσεις από την Pfizer- Πόσα εμβόλια περιμένει η Ελλάδα ανά εταιρεία

25.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια