EPA
Ελλάδα

ΠΟΥ: Μεγάλη ανησυχία για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη - Ο χάρτης του ECDC

Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης στον χάρτη του ECDC

Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, αλλά και η Βρετανία, είναι στο «κόκκινο», στον χάρτη του ECDC για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη.

 

Στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών τμήμα της Ελλάδας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και η Καλαβρία στην Ιταλία είναι οι μόνες περιοχές που χρωματίζονται με πράσινο. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη και προειδοποίησε για 5πλάσιους θανάτους, σε σύγκριση με την κορύφωση του Απριλίου, αν χαλαρώσουν τα μέτρα.

  

Το ECDC δημοσίευσε τον πρώτο σχετικό χάρτη, ένα εργαλείο για να εναρμονίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις συστάσεις τους για τις μετακινήσεις. Ο χάρτης θα ανανεώνεται κάθε Πέμπτη και βασίζεται στα στοιχεία που δίνουν τα μέλη της ΕΕ στο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης (TESSy) έως τις 23:59 κάθε Τρίτη ή σε στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο ECDC απο άλλες επίσημες πηγές.

 

Στον χάρτη με πράσινο αποτυπώνονται οι χώρες που τις τελευταίες 14 ημέρες κατέγραψαν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από 4%.

 

Με πορτοκαλί αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ή ποσοστό θετικότητας 4% και πάνω ή 25-150 κρούσματα ανά 100.000 και ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.

 

Στο «κόκκινο» είναι οι χώρες με 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ποσοστό θετικότητας 4% και πάνω ή περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

 

Τέλος, με γκρι αποτυπώνονται οι χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανεπαρκείς πληροφορίες ή γίνονται λιγότεροι από 300 έλεγχοι ανά 100.000 κατοίκους.

 

Ο συνδυαστικός χάρτης του ECDC για τα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας

 

Ο χάρτης για τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

 

Ο χάρτης για το ποσοστό θετικότητας

 

ΠΟΥ: Μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη

 

Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

«Η εξελισσόμενη επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τα ημερήσια κρούσματα και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται και ο κορωνοϊός είναι τώρα η πέμπτη αιτία θανάτου στην περιοχή, σκοτώνοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους σε μια μέρα», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του Οργανισμού για την Ευρώπη.

 

Σημείωσε πάντως ότι υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, γιατί η κατάσταση δεν ήταν η ίδια κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και επειδή τα μέτρα που υιοθέτησαν πολλές χώρες αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

 

«Καταγράφουμε δύο και τρεις φορές περισσότερα ημερήσια κρούσματα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αλλά πέντε φορές λιγότερους θανάτους. Ο διπλασιασμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία γίνεται σε 2-3 φορές μεγαλύτερο διάστημα. Η πανδημία του σήμερα δεν είναι η πανδημία του χθες, όχι μόνο σε όρους της δυναμικής της μετάδοσης, αλλά και με τους τρόπους που μπορούμε τώρα να την αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε ο Κλούγκε.

 

Πάντως, στις 53 ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΠΟΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν από τα 6 στα 7 εκατομμύρια μέσα σε 10 ημέρες, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε στις 9 και 10 Οκτωβρίου, όταν ο ημερήσιος απολογισμός ξεπέρασε τις 120.000 μολύνσεις.

 

Η αύξηση των ελέγχων εν μέρει ευθύνεται για την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σημείωσε ο Κλούγκε. Η μεγαλύτερη μετάδοση μεταξύ των νέων, λιγότερο ευάλωτων, όπως και η βελτιωμένη ικανότητα των νοσοκομείων να διαχειριστούν σοβαρές περιπτώσεις, βοηθούν να πέσει το ποσοστό θνησιμότητας, σημείωσε.

 

Προειδοποίηση για εκτίναξη θανάτων

 

Όμως, προειδοποίησε ο Χανς Κλούγκε, υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να χειροτερέψει δραστικά η πανδημία, αν η διάδοση του ιού επιστρέψει στους ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους, λόγω πιο εντατικών κοινωνικών επαφών μεταξύ των γενιών.

 

Τα μοντέλα δείχνουν ότι αν οι κυβερνήσεις χαλαρώσουν τους περιορισμούς, τότε ως τον Ιανουάριο μπορεί οι ημερήσιοι θάνατοι να είναι πενταπλάσιοι από τα υψηλά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, σημείωσε. Αλλά, πρόσθεσε, τα μοντέλα δείχνουν ότι και απλά μέτρα μπορεί να επιβραδύνουν δραματικά αυτή την τάση.

 

Η συστηματική και γενική χρήση μάσκας, σε ποσοστό 95% από το 60% σήμερα, μαζί με αυστηρότερους ελέγχους στις κοινωνικές συναθροίσεις, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, μπορεί να σώσουν έως 281.000 ζωές έως την 1η Φεβρουαρίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διοργανώνουν «κορωνο-πάρτι» σε βίλες Airbnb

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Διοργανώνουν «κορωνο-πάρτι» σε βίλες Airbnb

26.1.2021
Δικηγόρος Βαλυράκη: Διαπληκτίστηκε με ψαρά στη θάλασσα - Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας

Ελλάδα Δικηγόρος Βαλυράκη: Διαπληκτίστηκε με ψαρά στη θάλασσα - Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας

26.1.2021
Υπ. Εργασίας:Τι ισχύει για τις απολύσεις από επιχειρήσεις που έθεσαν εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020

Ελλάδα Υπ. Εργασίας:Τι ισχύει για τις απολύσεις από επιχειρήσεις που έθεσαν εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020

26.1.2021
Λέσβος: Φόβοι για τον μόλυβδο στο ΚΥΤ προσφύγων στο Μαυροβούνι - «Άμεση εκκένωση» ζητούν 20 ΜΚΟ

Ελλάδα Λέσβος: Φόβοι για τον μόλυβδο στο ΚΥΤ προσφύγων στο Μαυροβούνι - «Άμεση εκκένωση» ζητούν 20 ΜΚΟ

26.1.2021
Ηλικιωμένη που είχε καταδικαστεί για εμπόριο ηρωίνης ζητά αποζημίωση 100.000€ από το Δημόσιο

Ελλάδα Ηλικιωμένη που είχε καταδικαστεί για εμπόριο ηρωίνης ζητά αποζημίωση 100.000€ από το Δημόσιο

26.1.2021
Με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έρχονται στην Ελλάδα οι Σέρβοι τουρίστες

Ελλάδα Με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έρχονται στην Ελλάδα οι Σέρβοι τουρίστες

26.1.2021
Κακοκαιρία: Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Ελλάδα Κακοκαιρία: Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

26.1.2021
Έρευνα: Το 65% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης

Ελλάδα Έρευνα: Το 65% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης

26.1.2021
Κορωνοϊός: Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική - Στο λεκανοπέδιο σχεδόν τα μισά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική - Στο λεκανοπέδιο σχεδόν τα μισά

26.1.2021
Κορωνοϊός: 842 νέα κρούσματα σε 24 ώρες - 283 διασωληνωμένοι, 21 νεκροί

Ελλάδα Κορωνοϊός: 842 νέα κρούσματα σε 24 ώρες - 283 διασωληνωμένοι, 21 νεκροί

26.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια