Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για πέντε περιοχές της χώρας - Παγώνη: Θα «κοκκινίσουν» και άλλες

Συναγερμός στις αρχές για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα και ενώ χθες τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανακοίνωσαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο και στους επιστήμονες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με το πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη να «δείχνει τον δρόμο» για τα μέτρα που θα λαμβάνονται ώστε να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού

 

Στην περιοχή της Κοζάνης είχε σημάνει συναγερμός από τις αρχές Οκτωβρίου λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, της συνεχούς αυξητικής πορείας των νέων ασθενών, της εκτεταμένης διασποράς και κυρίως των δεκάδων διάσπαρτων εστιών κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, η Κοζάνη, αριθμεί 233 ασθενείς με κορωνοϊό και πάνω από 550 άτομα σε προληπτικό περιορισμό. Άλλοι 15 νοσηλεύονται.

 

Στην Κοζάνη ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών στον κορωνοϊό είναι τα 39 έτη. Στις νέες διαγνώσεις πλειοψηφούν άτομα ηλικίας 20-29 χρόνων, που αποτελούν το 26,4% των κρουσμάτων. Το 50% των ασθενών είναι ηλικίας 30-60 χρόνων. Στην επίσης επιβαρυμένη Καστοριά το 40% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων είναι ηλικίας 20-29 χρόνων. Τα άτομα ηλικίας 30-50 χρόνων «συμμετέχουν» στην επιδημία με ποσοστό 30% επί των κρουσμάτων.

 

Όπως αναφέρεται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, 28 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο (ετοιμότητας). Άλλες 24 βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού (επιτήρηση). Σε σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά,  Κέα-Κύθνος, Λέσβος, Μύκονος, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα.

 

Οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς η «ευαίσθητη σταθεροποίηση» απειλείται από την πτώση της θερμοκρασίας και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

 

Πέρα από την Κοζάνη, στο επίκεντρο βρίσκονται συνολικά πέντε περιοχές αυτόν τον μήνα, που έχουν καταγράψει πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού.

 

Πρώτη η Αττική, η οποία παραμένει σταθερά επιβαρυμένη, με πάνω από 150 κρούσματα σταθερά σχεδόν σε όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου. «Η Αττική δείχνει μία σταθερότητα που είναι αποτέλεσμα όλων των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Δε σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι εύθραυστη αυτή η σταθερότητα. Ο, τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

 

Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Καστοριά ανακοίνωσαν δεκάδες κρούσματα και χθες. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δεκατέσσερις μαθητές, που προπονούνται σε δημοτικό γυμναστήριο του δήμου Νεάπολης Συκεών. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται σταθερά μέσα στον Οκτώβριο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τουλάχιστον 280 άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και 34 σε νοσοκομεία. Το 40% των ατόμων με ενεργή λοίμωξη ανήκουν σε μία μόλις ηλικιακή ομάδα, σε αυτή των 20-29 χρόνων. 

 

Παγώνη: Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη φάση

 

Έκκληση να σταματήσουν τα παιχνίδια και να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, απηύθυνε εξάλλου η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πλέον δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.

 

Δήλωσε σίγουρη ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει lockdown και πως δεν πρέπει και να γίνει, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

 

«Ένα απλό μέτρο, που τέλος πάντων πρέπει να βγούνε και να το πούνε να τελειώσει η ιστορία, είναι μάσκα μέσα και έξω», «δεν ισχύει επισήμως, εμμέσως το λένε», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Για το κάλεσμα του Μητροπολίτη Κοζάνης προς τους πιστούς να κοινωνήσουν από την ίδια λαβίδα, η κ. Παγώνη τόνισε ότι πρόκειται για παράδειγμα προς αποφυγή και συνέστησε σε όσους επιθυμούν να κοινωνήσουν να χρησιμοποιούν ένα αποστειρωμένο πλαστικό κουταλάκι από το σπίτι τους.

 

Οι επιδημιολογικοί χάρτες του ΕCDC

 

Παράλληλα, οι αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που κλιμακώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Η Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται και στους διαθέσιμους επιδημιολογικούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο (πράσινο) σε ό,τι αφορά το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον κορωνοϊό.

 

Μαζί με την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες καταγράφει ποσοστό μικρότερο από το 4% του πληθυσμού θετικό στον κορωνοϊό. Όλες οι άλλες χώρες βρίσκονται στο επόμενο, υψηλότερο επίπεδο με ποσοστό θετικότητας πάνω από το 4%. Σε ό,τι αφορά τα τεστ για τον κορωνοϊό, η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια θέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: διενεργούνται περισσότερα από 300 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. 

 

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται σε διάστημα δύο εβδομάδων ανά 100.000 πληθυσμού και το ποσοστό θετικότητας γενικώς του πληθυσμού, η Ελλάδα εμφανίζεται στους χάρτες του ECDC «μοιρασμένη» στα δύο: η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος είναι στο χαμηλό επίπεδο συναγερμού. Αυτό μετριέται σε λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ποσοστό θετικότητας στα τεστ κάτω από 4%.

 

Αττική, Μακεδονία, η Ήπειρος, Θεσσαλία και νησιά βρίσκονται στην «πορτοκαλί ζώνη» καταγράφοντας σε διάστημα δύο εβδομάδων είτε λιγότερα από 50 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, αλλά ποσοστό θετικών στα τεστ πάνω από 4%, είτε από 25 έως 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ποσοστό θετικότητας κάτω του 4%.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλώρινα: Συναγερμός στο γηροκομείο - Εργαζόμενοι και τρόφιμοι βρέθηκαν θετικοί

Ελλάδα Φλώρινα: Συναγερμός στο γηροκομείο - Εργαζόμενοι και τρόφιμοι βρέθηκαν θετικοί

27.11.2020
Lοckdown: Αστυνομική επιχείρηση σε Μεσογείων και Βουλιαγμένης- Έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα

Ελλάδα Lοckdown: Αστυνομική επιχείρηση σε Μεσογείων και Βουλιαγμένης- Έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα

27.11.2020
Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 30%το ιικό φορτίο στα λύματα

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 30%το ιικό φορτίο στα λύματα

27.11.2020
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προειδοποιεί για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε νησίδες των Δωδεκανήσων

Ελλάδα Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προειδοποιεί για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε νησίδες των Δωδεκανήσων

27.11.2020
Παπαευαγγέλου: 4.500 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία - 25.000 ενεργά κρούσματα Covid στην Ελλάδα

Ελλάδα Παπαευαγγέλου: 4.500 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία - 25.000 ενεργά κρούσματα Covid στην Ελλάδα

27.11.2020
Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές της χώρας που είναι σε αυξημένο κίνδυνο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές της χώρας που είναι σε αυξημένο κίνδυνο

27.11.2020
Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό- Πόσο θα κοστίζουν

Ελλάδα Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό- Πόσο θα κοστίζουν

27.11.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 2.013 νέων κρουσμάτων - 319 στη Αττική, 545 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 2.013 νέων κρουσμάτων - 319 στη Αττική, 545 στη Θεσσαλονίκη

27.11.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 101 θάνατοι και 2.013 κρούσματα σε 24 ώρες- 607 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 101 θάνατοι και 2.013 κρούσματα σε 24 ώρες- 607 οι διασωληνωμένοι

27.11.2020
Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης δίπλα σε «ύποπτες» κηλίδες αίματος

Ελλάδα Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης δίπλα σε «ύποπτες» κηλίδες αίματος

27.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια