Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ελλάδα

Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια - Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει

Διατάξεις για παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα και όσους έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο τροποποιείται ο κώδικας της ελληνικής ιθαγένειας.


Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διατάξεις για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, φοίτησαν ή φοιτούν ακόμη σε ελληνικό σχολείο είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Σύμφωνα με αυτό την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

 

 • Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.


Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.


Επίσης, στον νέο κώδικα, ρυθμίζονται θέματα για τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών και προβλέπεται ότι:

 • Μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ από 150 που ισχύει σήμερα, το απαιτούμενο τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία
 • Ο εργοδότης οφείλει για κάθε απασχολούμενο στην αγροτική οικονομία ή σε εποχική εκμετάλλευση, να προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε διάστημα ενός μηνός.
 • Επιτρέπεται κατ εξαίρεση, η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζόμενους που εισέρχονται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες.
 • Επιτρέπεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδου μέγιστης διάρκειας διαμονής έξι μηνών ανά δωδεκάμηνο, με την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει πολλαπλές εισόδους στην ελληνική επικράτεια.
 • Ενήλικες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο δεν απαιτείται να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (όπως μεταξύ άλλων, θύματα και μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας).
 • Στα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν πολίτη τρίτης χώρας, ιδιοκτήτη ακινήτων και στα οποία χορηγείται ατομική άδεια διαμονής, περιλαμβάνονται και οι απευθείας ανιόντες των συζύγων.
 • Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διαμονής μακράς διάρκειας και στους κατόχους Εθνικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
 • Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
 • Μειώνεται και ορίζεται στα 150 ευρώ, από 1.500-3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε πρόσωπα που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο του Κώδικα.
 • Επιτρέπεται η διατήρηση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς των αλλοδαπών συζύγων ομογενών από την Αλβανία που έχουν πολιτογραφηθεί, εκτός των οριζόμενων περιπτώσεων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Ομολόγησε ο 20χρονος- Ο καβγάς για 200 ευρώ με το θύμα

Ελλάδα Δολοφονία ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Ομολόγησε ο 20χρονος- Ο καβγάς για 200 ευρώ με το θύμα

1.12.2020
Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Ελλάδα Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

1.12.2020
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 16χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από φλεγόμενο διαμέρισμα

Ελλάδα Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 16χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από φλεγόμενο διαμέρισμα

1.12.2020
Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες για θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρους

Ελλάδα Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες για θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρους

1.12.2020
Γώγος: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια

Ελλάδα Γώγος: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια

1.12.2020
Rapid tests σε πέντε περιοχές σήμερα- Σε ποια σημεία

Ελλάδα Rapid tests σε πέντε περιοχές σήμερα- Σε ποια σημεία

1.12.2020
Τσόκλης: Δεν κατανόησαν τι λέω - Είχα θυμώσει γιατί έβγαζαν τους γέρους «άχρηστους»

Ελλάδα Τσόκλης: Δεν κατανόησαν τι λέω - Είχα θυμώσει γιατί έβγαζαν τους γέρους «άχρηστους»

1.12.2020
Ο «φθόνος» για το Μπάντεν Μπάντεν

Ελλάδα Ο «φθόνος» για το Μπάντεν Μπάντεν

1.12.2020
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Καταστροφικό το άνοιγμα της εστίασης για 10-15 ημέρες

Ελλάδα Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Καταστροφικό το άνοιγμα της εστίασης για 10-15 ημέρες

1.12.2020
Δολοφονία ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Σύλληψη 20χρονου άνδρα - Το πτώμα είχε βρεθεί στη φωτιά

Ελλάδα Δολοφονία ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Σύλληψη 20χρονου άνδρα - Το πτώμα είχε βρεθεί στη φωτιά

1.12.2020
10 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 5.6.2015 | 12:53
Επιτέλους! Έλληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής Παιδείας! Κάτι που δεν μπορείς να το πεις, δυστυχώς, για πολλούς εκ γενετής και ένεκα το dna "ελληνάρες", που σε πρόταση δεκαπέντε λέξεων κάνουν δεκαέξι ορθογραφικά και δεκαοκτώ συντακτικά λάθη...
avatar
Jonn 5.6.2015 | 16:23
Δηλαδή, η εθνικότητα κάποιου καθορίζεται από το πόσο καλός μαθητής είναι;
Και τι ακριβώς εννοείς "Ελληνική Παιδεία";
avatar
Ανώνυμος/η 5.6.2015 | 17:10
Εννοώ οτι μπορεί το DNA και τα γονίδια να πιστοποιούν αναμφίβολα την καταγωγή, ωστόσο θεωρούσα πάντα παράλογο το να μην μπορούν να ζουν στην Ελλάδα σαν πολίτες Έλληνες και τα χιλιάδες παιδιά από την Αλβανία, τη Ρωσία, τη Γκάνα, τη Σομαλία ή το Μπαγκλαντές, που παρακολούθησαν το ελληνικό σχολείο, διδάχθηκαν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λογοτεχνία, την ελληνική ιστορία, που διαβάζουν και γράφουν τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά μόνο στα ελληνικά, που σπουδάζουν στην Ελλάδα, που θέτουν εαυτούς στην υπηρεσια της ελληνικής κοινωνίας! Γιατί αυτά τα παιδιά να μην μπορούν να υπηρετήσουν στην αστυνομία, στο στρατό, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, γιατί να μην έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν, αφού διδάχθηκαν ελληνικά και σκέφτονται ελληνικά!!!
avatar
Jonn 5.6.2015 | 19:37
1) Ένα επιχείρημα των Σκοπιανών και άλλων διεκδικήσεων (αλλά και ελλήνων για τους δικούς τους λόγους) είναι ότι οι έλληνες πρέπει να το βουλώσουμε επειδή δεν υπάρχει "καθαροαιμία". Σίγουρα δεν υπάρχει. Ωστόσο, αύριο αυτό θα είναι νομοτελειακό. Όταν λοιπόν του μπαγκλασιανής καταγωγής του απαγορεύσουν να το βουλώσει στους Σκοπιανούς, τι θα έχεις να πεις;
2) Επίσης, τι έχεις να πεις σε αυτούς που φωνάζουν ότι όλοι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι από τη στιγμή που οι περισσότεροι εξ αυτών επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής εκπαίδευσης (η παιδεία είναι άλλο!);
3) Τι έχεις να πεις τώρα που ο Ράμα ξεροβήχει για Τσαμουριά;
4) Τι έχεις να πεις για την υπόθεση Στοίδη;

Φιλικά πάντα!
avatar
Ανώνυμος/η 5.6.2015 | 21:06
Έχω να πω ότι δεν είμαι άλογο για να έχω αξία μόνο αν είμαι καθαρόαιμο! Είμαι Ελληνίδα γιατί πεταρίζει η καρδιά μου όταν διαβάζω ένα ποίημα του Ελύτη, ή όταν ακούω ένα τραγούδι του Ξυλούρη ή μουσική του Χατζιδάκι, γιατί με πιάνει το περήφανό μου όταν οι σπουδαίοι του εξωτερικού βραβεύουνε τον Λάνθιμο, γιατί μεγαλώνει η ψυχή μου όταν είμαι στους Δελφούς, στην Ολυμπία, στην Επίδαυρο... και τον αλλοεθνή που σκέφτεται το ίδιο και αισθάνεται το ίδιο, γιατί να μην θέλω να τον κάνω και επίσημα Έλληνα εφόσον το θέλει? Εννοείται φιλικά!
avatar
Jonn 5.6.2015 | 21:25
Όπως και να ΄χει, απαντήσεις δεν έλαβα.
Δικαίωμα σου σεβαστό, ωστόσο!
Aahaladita 6.6.2015 | 00:07
Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτά - που είναι διαφορετικά ζητήματα μεταξύ τους και δεν έχουν όλα σχέση με το θέμα του άρθρου - να έχεις κι άλλους Έλληνες;

Το επιχείρημα του αίματος από όποια πλευρά και να τίθεται είναι αστείο. Είσαι Έλληνας γιατί έχεις καταγραφεί ως τέτοιος και όχι μετά από εξέταση αίματος. Και επειδή θα σου πει κάποιος να το βουλώσεις (ας το πούμε έτσι απλά όπως το θέτεις) πρέπει εσύ να το κάνεις;
avatar
Jonn 6.6.2015 | 01:39
Προβλήματα ήδη υπάρχουν.
Και έχουν όλα σχέση! Απλά δεν μπορώ να κάνω εδώ αναλύσεις.
avatar
Jonn 6.6.2015 | 01:47
"Είσαι Έλληνας γιατί έχεις καταγραφεί ως τέτοιος". Όπως Αμερική

"Και επειδή θα σου πει κάποιος να το βουλώσεις πρέπει εσύ να το κάνεις; "
Γιατί σηκώσαμε ποτέ πραγματικά ανάστημα στους Σκοπιανούς;Aahaladita 6.6.2015 | 03:16
@John

"Και επειδή θα σου πει κάποιος να το βουλώσεις πρέπει εσύ να το κάνεις; " Γιατί σηκώσαμε ποτέ πραγματικά ανάστημα στους Σκοπιανούς;"

Άρα γιατί το θέτεις καν ως ζήτημα;

"Είσαι Έλληνας γιατί έχεις καταγραφεί ως τέτοιος". Όπως Αμερική"

Το "όπως Αμερική" είναι εξορισμού αρνητικό επιχείρημα τώρα;

Ας είναι. Όπως Ελλάδα. Είμαστε περισσότερο της αφομοίωση από ότι φαίνεται (ιθαγένεια). Δεν ήταν όλοι βέροι απόγονοι του Περικλή όταν πολιτογραφήθηκαν Έλληνες μετά την απελευθέρωση. Και απέναντι στους γείτονες υπάρχει ελληνικό αίμα δεν σημαίνει΄οτι είναι Έλληνες. Είναι Τούρκοι. Το πολιτισμικό στοιχείο είναι που μετράει και αυτό δεν είναι βέβαια κάτι στατικό.

Είναι στο χέρι μας το πως θα αφομοιώσουμε και θα ανανεώσουμε την κοινωνία μας προς μία θετική κατεύθυνση ή αν θα μας γυρίσει μπούμερανγκ. Πάντως οι εποχές της ομοιογένειας έχουν περάσει (εποχές που ήρθαν μετά από άλλες εποχές ανομοιογένειας).

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια