Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ποιοι και γιατί προσπαθούν να ρίξουν αυτό το γλυπτό στη θάλασσα;

Το «Φεγγάρι στην Ακτή» υπέστη μεγάλες φθορές για τρίτη φορά μετά από «στοχευμένη προσπάθεια καταστροφής»

Φωτο...Θόδωρος Καρανίκας

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ των αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μία από τις συχνές βόλτες του στη νέα παραλία παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα την 3η προσπάθεια βανδαλισμού του γλυπτού «Φεγγάρι στην Ακτή».

 

Το έργο του Παύλου Βασιλειάδη, «Είμαστε υποψιασμένοι με το φεγγάρι γιατί έχει ξαναγίνει στόχος των εθνικιστών, οι οποίοι βρίσκουν ομοιότητες με την ημισέληνο της τουρκικής σημαίας» εξηγεί ο κ Νικηφορίδης. «Την πρώτη φορά κάποιος πριόνιζε για μέρες τη μεταλλική κοιλοδοκό, ενώ τη δεύτερη φορά προσπάθησαν να το ανοίξουν. Τώρα ωστόσο το γλυπτό έχει υποστεί μεγαλύτερες και πιο εμφανείς καταστροφές».

 

Φωτο...Πρόδρομος Νικηφορίδης

Η φωτογραφία που έχει αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ Νικηφορίδης, απεικονίζει το γλυπτό να έχει γείρει επικίνδυνα προς τη θάλασσα «Πιθανότατα το πίεζαν πολλά άτομα ώστε να καταστραφεί η βάση και να πέσει στη θάλασσα» τονίζει ο Αρχιτέκτονας, ενώ στην ερώτηση αν ήταν κάποιοι που ενδεχομένως ήθελαν να πουλήσουν το μέταλλο, ο κ Νικηφορίδης ήταν κάθετος. «Δεν ήταν για το μέταλλο. Όπως και στην καταστροφή του γλυπτού του Ζογγολόπουλου, ένας μεταλλικός τροχός κείτονταν για μέρες στο έδαφος, δεν τον πήρε κανείς. Θεωρώ ότι ήταν μια ενορχηστρωμένη και στοχευμένη προσπάθεια να καταστρέψουν το γλυπτό».

 

Φωτο...Πρόδρομος Νικηφορίδης

Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη φύλαξη και τιμωρία, σύμφωνα με τον Αρχιτέκτονα. Ο βανδαλισμός συνέπεσε με την αλλαγή της φύλαξης από ιδιωτική εταιρεία, που ωστόσο δεν δύναται να ελέγχει όλη την παραλία όπως θα έπρεπε. «Πρέπει να δοθούν οι σωστές οδηγίες και να αυξηθούν οι φύλακες» συμπληρώνει ο κ Νικηφορίδης «Δύο άτομα δεν επαρκούν για τη φύλαξη της νέας παραλίας. Όσο για το καθεστώς ατιμωρησίας, αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα στον πολλαπλασιασμό αυτών των περιπτώσεων. Οι βανδαλισμοί δεν γίνονται για κλοπές, γίνονται μόνο για την καταστροφή» καταλήγει.

 

Η εγκατάσταση «Φεγγάρι στην ακτή» είναι έργο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,80 μ.

Φωτο...Πρόδρομος Νικηφορίδης

8 Σχόλια
sn07 28.9.2015 | 14:16
Χριστιανοταλιμπάν. Γενικά το φαινόμενο του βανδαλισμού έχει ξεφύγει. Μια απλή βόλτα στη Θεσσαλονίκη να κάνεις θα δεις χιλιάδες συνθήματα σε τοίχους -αλλά δυστυχώς και σε μνημεία,ιστορικά κτήρια, αγάλματα και μουσεία- από αναρχικούς. Να μην αφήσει ο δήμος να γίνει το δικό τους!
Network 28.9.2015 | 15:11
...και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας επίσης αλλά και σε μικρότερες πόλεις . Για παράδειγμα στη Ναύπακτο ανεγκέφαλοι έχουν γράψει και σκαλίσει στην είσοδο του κάστρου της πόλης ξύλινη πόρτα 500 και πάνω ετών, το κτήριο με το ιστορικό ρολόι δεν φαίνεται από τα tags , αγάλματα και αφιερώσεις πρεσβειών για τη γνωστή ναυμαχία στο λιμάνι έχουν επίσης βανδαλιστεί.
Το αποτέλεσμα της ισοπεδωτικής καφρίλας επεκτείνεται, η επιθετικότητα κατά του δημόσιου χώρου που εκφράζεται ιδιαίτερα ενάντια σε στοιχεία πολιτισμού μαρτυρά κοινωνία σε παρακμή.
avatar
Ανώνυμος/η 28.9.2015 | 14:17
Πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή, κάποιο από αυτά τα άνοα δίποδα ανθρωποειδή που συμμετέχουν σε τέτοιες απόπειρες να μας εξηγούσε - όσο αυτό είναι δυνατόν, καθώς αμφιβάλλω αν έχουν καν την ικανότητα του λόγου - τους λόγους για τους οποίους κάνουν κάτι τέτοιο, όποιοι κι αν είναι, πραγματικά έχω περιέργεια...
Network 28.9.2015 | 15:21
Φαντάζομαι ότι τα κίνητρα είναι ρηχά ,απλή καφρίλα και κωλοπαιδισμός. Επιπρόσθετα η Ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά και η πολιτεία δεν τιμωρεί οπότε στην ουσία επιβραβεύει τον ανεγκέφαλο π.χ. θα μπορούσε να επιβάλλει κοινωνική εργασία καθαρισμού και το κόστος αποκατάστασης στη φορολογική εκκαθάριση του κάφρου η των γονιών του.
Ugg-α-μπ-Uggas 28.9.2015 | 15:48
Τελικά δεν το' χουμε καθόλου με την αισθητική και την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας...
avatar
Novel_Splendours 28.9.2015 | 15:59
Μα αφού το να καταστρέφει κανείς δημόσια περιουσία είναι ακτιβισμός, νεανική αμφισβήτηση, επαναστατικότητα, ελευθερία πνεύματος και σκέψης, δείγμα "ενεργού πολίτη". Αυτά και άλλα πολλά δεν ισχυρίζονται οι "ακτιβιστές"? Ή υπάρχει και εδώ κακή και καλή καταστροφή? Όπως η καταστροφή της πρόσοψης του ΕΜΠ που θεωρήθηκε "καλλιτεχνική έκφραση και επέμβαση" και που μάλιστα κάποιοι παράξενοι το προστάτευαν!
Shady_forest 28.9.2015 | 16:20
ουγκ
avatar
Ανώνυμος/η 28.9.2015 | 17:04
Προφανέστατα δείγμα σοβαρής εσωτερικής διαταραχής...
Ωστόσο είναι σαφές ότι η αισθητική διαπαιδαγώγηση είναι κενό γραμμα για του νεοέλληνες που δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο-τον ζωτικό χωρο [και] των άλλων.
Κρίμα γιατίτο φεγγάρι του Π. Βασιλειάδη είναι τόσο όμορφο έκεί στην άκρη φωτισμένο τα βράδυα....

Αλλά ρωτώ επίσης ... εντάξει διαλυθηκε η Δημοτική αστυνομία (που θα πρεπε πρώτιστα χώρους όμως την παραλία ή αρχαιολογικους χώροους και παρκα να περιφρουρεί μερα και νύχτα κι όχι να κόβει ...προσκλητήρια για πληρωμές στο τρύπιο ταμείον) δεν θαπρεπε να αιτηθεί ο κ. δήμαρχος προστασία απο ...ποδηλάτες η πεζοπόρους αστυνομικούς;
Όλα είς τον "πατριωτισμόν" και την καφρίλα αφημένα;