Γιατί δεν βλάπτουν τα εμβόλια
Τρόπος Ζωής

Γιατί δεν βλάπτουν τα εμβόλια

Το 10-15% των Ελλήνων γονιών δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους λόγω παραπληροφόρησης μέσω ίντερνετ

 

Σε ποσοστό 10-15% οι γονείς στην Ελλάδα εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, στην παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο, αλλά και στην πανδημία της γρίπης, σύμφωνα με στοιχεία της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Τα εμβόλια θεωρούνται ως μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στη δημόσια υγεία καθώς έχουν συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας του παιδικού πληθυσμού αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ασθενειών.


«Οι γονείς φοβούνται ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και ότι ορισμένα από αυτά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Όλα αυτά τα μαθαίνουν είτε στόμα με στόμα, είτε μέσω όσων βλέπουν κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ένα ποσοστό των γονιών, που ευτυχώς δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο, είναι 10-15%, είναι αυτό που φοβάται, και είναι κυρίως οι μανάδες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αυτές είναι και οι γυναίκες οι οποίες ψάχνουν στο διαδίκτυο. Οι μεγαλύτερες δεν ψάχνονται αλλά ακολουθούν τις οδηγίες του παιδίατρου» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ενημερωτικής εκστρατείας το 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.


Αλλά και οι παιδίατροι, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, δηλώνουν ότι σε ποσοστό 10-15%, οι γονείς προβληματίζονται και αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά του κυρίως με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του τριπλού εμβολίου κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας και του εμβολίου κατά του ροταϊού (ο οποίος προκαλεί διάρροιες).


«Οι γονείς συσχετίζουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με λιποθυμίες και σπασμούς και πάει λέγοντας. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της εκστρατείας ήταν ότι όταν ο παιδίατρος προσπαθούσε να εξηγήσει στους γονείς, επί 15 και πλέον λεπτά, πώς έχουν τα εμβόλια, τους έπειθε και εμβολίαζαν τα παιδιά τους. Αν ο παιδίατρος τους έλεγε ψάξτε στο διαδίκτυο, δείτε, πάρτε πληροφορίες, αρνούνταν να κάνουν τα εμβόλια. Συνεπώς καταλήξαμε ότι θα πρέπει πρώτα ο παιδίατρος να αφιερώσει χρόνο και να πείσει τους γονείς. Δεύτερον θα πρέπει να έρθουμε κοντά στους γονείς να τους ενημερώσουμε και να τους επιστήσουμε την προσοχή. Τονίζουμε ότι οι πληροφορίες που δίνονται από το διαδίκτυο, όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, στο ιατρικό κομμάτι είναι σκουπίδια. Υπάρχουν 12-14 επιστημονικές ιστοσελίδες από όπου παίρνουμε πληροφορίες εμείς οι γιατροί και μπορούμε να πούμε στους γονείς να ενημερώνονται από εκεί» προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

 

Γιατί δεν βλάπτουν τα εμβόλια
Ο καθηγητής εξηγεί πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρείται παγκοσμίως, ενώ στην Αμερική υπάρχει εδώ και 20 χρόνια ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό λόμπι και σε ποσοστό 30-40% οι γονείς είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό.


«Στην Ελλάδα από το 2009 και μετά οι γονείς άρχισαν να φοβούνται τα εμβόλια γιατί λόγω της πανδημίας της γρίπης βγήκαν και μίλησαν κατά των εμβολίων γιατροί που δεν ήταν ειδικοί ή που δεν είχαν σωστή ενημέρωση. Αυτό προέκυψε επειδή στη δεκαετία του ΄70 το εμβόλιο της γρίπης είχε τρομερές παρενέργειες, έκανε εγκεφαλοπάθειες και σπασμούς και οι γιατροί είχαν μείνει σε εκείνες τις γνώσεις. Τώρα όμως τα εμβόλια είναι τελείως καθαρά. Το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά του κοκκύτη. Όταν κάναμε το εμβόλιο κατά του κοκκύτη πριν το ΄92 σε όλα τα παιδιά χορηγούσαμε όλο το μικρόβιο, 3000 διαφορετικές ουσίες οι οποίες προστάτευαν από τον κοκκύτη αλλά ορισμένες από αυτές φέρνανε 40 πυρετό, κάνανε σπασμούς και είχανε ορισμένες παρενέργειες. Τώρα, η βιοτεχνολογία έχει προχωρήσει και για τη γρίπη και για τον κοκκύτη και δεν χρησιμοποιούμε όλο το μικρόβιο. Για μεν τη γρίπη χρησιμοποιούμε τρεις ουσίες αντί για όλο το μικρόβιο και για τον κοκκύτη αντί για 3000 ουσίες χρησιμοποιούμε τέσσερις ή πέντε. Αυτά τα στοιχεία που δίνουμε τώρα προστατεύουν από τον κοκκύτη, προστατεύουν από τη γρίπη αλλά δεν κάνουν παρενέργειες.

Πάντως, είμαστε σε καλό δρόμο και αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα βρισκόμαστε περίπου στο επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης που ήμασταν το 2009. Για ορισμένα εμβόλια πχ διφθερίτιδα- τέτανο- κοκκύτη, η κάλυψη φτάνει το 95%, για ορισμένα όπως ερυθρά- ιλαρά- παρωτίτιδα, είμαστε στο 80% και πρέπει να ανέβει λίγο και για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είμαστε στο 50-60% και πρέπει να ανέβει η κάλυψη» προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

 

Οι απόψεις των παιδιάτρων για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
Σύμφωνα με μελέτη της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, για τις απόψεις των παιδιάτρων για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και παρουσιάστηκε στο συνέδριο, στη συντριπτική πλειονότητα οι παιδίατροι ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις από το διαδίκτυο και έχουν ποικίλες απόψεις για τις τροποποιήσεις, ενώ ανησυχητικό είναι το ποσοστό των γονέων που είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 118 παιδίατροι, 91 ειδικοί και 27 ειδικευόμενοι, προκύπτει ότι σε ποσοστό 96% είναι ήδη ενήμεροι για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το διαδίκτυο (58%) να αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησής τους. Κύρια κριτήρια κατά την άποψη των παιδιάτρων για την αναθεώρηση του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων (26%), τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας (25%) και τα ανωτέρω σε συνδυασμό (20%). Ως σημαντικότερη αλλαγή (53%) αναφέρεται η μία δόση μετά τον πρώτο χρόνο του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδοκόκκου C, για την οποία συμφωνούν 49% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνούν 34%. Την απόφαση για μη εισαγωγή του νέου εμβολίου έναντι του μινιγγιτιδοκόκκου της ομάδας Β έκριναν ως σωστή 18% των ερωτηθέντων, ενώ 65% δήλωσαν αντίθετοι. Τέλος οι παιδίατροι δηλώνουν πως ένα ποσοστό 41% των γονέων είναι αρχικά επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό των παιδιών τους.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε έτσι -  Έρευνες δείχνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος ύπνου

Τρόπος Ζωής Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε έτσι - Έρευνες δείχνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος ύπνου

5.11.2020
Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Γιατί αυτές τις μέρες τα ποσοστά πενταπλασιάζονται

Τρόπος Ζωής Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Γιατί αυτές τις μέρες τα ποσοστά πενταπλασιάζονται

23.12.2019
Οι Έλληνες φαίνεται πως προτιμούν τα «καμένα κρέατα» κι αυτό τους κάνει καλό

Τρόπος Ζωής Οι Έλληνες φαίνεται πως προτιμούν τα «καμένα κρέατα» κι αυτό τους κάνει καλό

15.8.2019
Πέντε «υποτιμημένα» πράγματα που χρειάζονται σε κάθε ταξίδι

Τρόπος Ζωής Πέντε «υποτιμημένα» πράγματα που χρειάζονται σε κάθε ταξίδι

15.8.2019
Οι κατσίκες διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις κι έχουν προτιμήσεις

Τρόπος Ζωής Οι κατσίκες διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις κι έχουν προτιμήσεις

15.8.2019
Η γρίπη τελικά μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι πιστεύαμε αλλά το φτάρνισμα είναι σχεδόν αθώο

Τρόπος Ζωής Η γρίπη τελικά μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι πιστεύαμε αλλά το φτάρνισμα είναι σχεδόν αθώο

8.2.2019
Οι δύο συχνότερες αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι κάθε Πρωτοχρονιά (και δύσκολα τηρούν)

Τρόπος Ζωής Οι δύο συχνότερες αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι κάθε Πρωτοχρονιά (και δύσκολα τηρούν)

30.12.2018
Ο πρώτος οίκος ανοχής με sex dolls στις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις

Τρόπος Ζωής Ο πρώτος οίκος ανοχής με sex dolls στις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις

27.9.2018
Πάτε ταξίδι στη Βενετία; Προσοχή γιατί πλέον απαγορεύονται πολλά πράγματα

Τρόπος Ζωής Πάτε ταξίδι στη Βενετία; Προσοχή γιατί πλέον απαγορεύονται πολλά πράγματα

21.9.2018
Έρευνα: Η αγαπημένη στάση των millennials στο σεξ - Ποια θεωρούν ξεπερασμένη

Τρόπος Ζωής Έρευνα: Η αγαπημένη στάση των millennials στο σεξ - Ποια θεωρούν ξεπερασμένη

20.9.2018
17 Σχόλια
eraki 31.5.2015 | 19:13
Όποιος έχει διάθεση το ψάχνει λίγο παραπάνω και όχι μέσω internet. Πρόσφατα έγινε συνέδριο όπου οι μεν και οι δε παρουσίαζαν τις θέσεις τους και κανείς δεν αρνούνταν τις σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων. Η παιδίατρός μου, κλασική εννοώ όχι ομοιοπαθητική κλπ, είναι εναντίον των εμβολίων, καθώς και πολλοί άλλοι γιατροί - εμένα αυτό με προβληματίζει σοβαρά.
avatar
Ästhet 1.6.2015 | 00:04
Όχι eraki, δεν έγινε πρόσφατα κανένα "συνέδριο". Δεν υπάρχει ένας (1) επίσημος ιατρικός φορέας που να διατηρεί οποιαδήποτε επιφύλαξη απέναντι στον παιδικό εμβολιασμό. Δεν υπάρχει κάτι να "ψάξεις" (αν αποκλείσεις τους ψευδοεπιστήμονες του ίντερνετ), γιατί η ιατρική επιστήμη έχει μια συγκεκριμένη θέση, η οποία δεν είναι αυτή της ιατρού σου (οπότε εδώ υπάρχει ένα θέμα για την ιατρό σου). Περισσότερες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται στο παρακάτω λινκ:

http://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/
avatar
Ανώνυμος/η 1.6.2015 | 12:42
@Ästhet Καταπληκτικό το λίνκ.

@Eraki Είμαι σίγουρος πως αυτό για το συνέδριο το διάβασες στο ίντερνετ.

Και ένα ακόμη λίνκ, που απαντά πολύ συνοπτικά πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

http://howdovaccinescauseautism.com/

Αν έχετε χρόνο ρίξτε και μια ματιά στις μελέτες που δίνει.
eraki 1.6.2015 | 15:34
Για το συνέδριο που είπα, το έμαθα όχι από το internet αλλά από φίλη γιατρό, θα επανέλθω με ακριβή στοιχεία για το πού και πότε. Συμμετείχε και η ίδια ως παιδίατρος κλασικής ιατρικής. Και για να μη μου αγχώνεστε για τα παιδιά σας σε συνύπαρξη με το δικό μου, σας λέω ότι είναι πλήρως εμβολιασμένο. Απλά τελευταία προβληματίζομαι σοβαρά και όχι λόγω διαδικτύου - παραπάνω δεν επεκτείνομαι γιατί δεν υπάρχει λόγος
avatar
Ανώνυμος/η 31.5.2015 | 20:05
Ο συνειδητός μη εμβολιασμός των παιδιών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο ζωής και το παιδί και τα άλλα παιδιά του περιβάλλοντός του! Για τον λόγο αυτό, η αποφυγή του από τους γονείς πρέπει να θεωρείται κακοποίηση και να επιβλέπεται, έστω προσωρινά, η άσκηση της επιμέλειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες!
eraki 31.5.2015 | 20:45
Εφ´οσον το παιδάκι σου είναι εμβολιασμένο δεν κινδυνεύει από τα ανεμβολίαστα, έτσι δεν είναι;;; Διφορετικά γιατί το εμβολιάζεις;;;
επιπλέω 31.5.2015 | 21:43
Είναι επικίνδυνο να μεταδώσουν μικρόβια σε παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και είναι ακόμα απροστάτευτα. ΕΕπίσης απο την στιγμή που είναι φιλόξενοι φορείς επιτρέπουν την αναπαραγωγή και συνεπώς την πιθανή δημιουργία ανθεκτικού στελέχους. Τέλος οι βιολογικό ίσως μηχανισμοί είναι απίστευτα πολύπλοκοι και αν υπάρχει έστω και 0,01% παραθυράκι να ππροσβληθεί ο εμβολιασμένος αυξάνοντας τον μη εμβολιασμό αυξάνεις τις πιθανότητες να συμβεί. Κοινώς όσο καθαρός και να 'σαι άμα περπατάς μέσα στα σκατά όλο και θα βρωμιστείς.
avatar
Ανώνυμος/η 31.5.2015 | 22:02
eraki άλλαξε παιδίατρο και ξαναρώτα.
Kalliopecon 1.6.2015 | 11:52
eraki εισαι ασχετη/τος με το θεμα. ενημερωσου σε επιστημονικη βαση και ξαναελα. (ή διαβασε βιολογια γενικης Γ' λυκειου). καθε φορα τα ιδια ηλιθια επιχειρηματα: "αφου ειναι εμβολιασμενο γιατι να κολλησει??" ΓΙΑΤΙ ο ανθρωπινος οργανισμος και οι ιοι δεν λειτουργουν με "0" & "1" και δεν ειναι τιποτα απολυτο. διαβασε πώς λειτουργει το ανοσοποιητικο, τα εμβολια & οι ιοι και θα καταλαβεις (ισως) γιατι!
η μαγκια ειναι να στειλεις ανεμβολιαστο το παιδι σου σε παιδικο σταθμο στην Νιγηρια, οχι στο Π.Φαληρο....εκ του ασφαλους μαθαμε όλοι μαγκες, κατά και ξερολες! άιντε!
Vasilis21 31.5.2015 | 21:33
Για ποιο λόγο κάνουν παιδιά αυτοί οι άνθρωποι; Κατά τη γνώμη μου ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός για όλους μέχρι τα 18 (εκτός εξαιρετικών σοβαρών παθήσεων που δεν επιτρέπουν εμβολιασμό) και ο μη εμβολιασμός του παιδιού να συνιστά ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα να υπάγεται στις διατάξεις για την παραμέληση ανηλίκου.
avatar
ThanosSt 31.5.2015 | 22:01
Επειδή δεν εμβολιάζουμε τα νεογνά αμέσως για όλες τις ασθένειες. Είναι ευάλωτα μέχρι να εμβολιαστούν.
avatar
ThanosSt 31.5.2015 | 22:04
Αν τα μέλη του anti vax έπαιρναν από λογική, δε θα υπήρχε το κίνημά τους. Τζάμπα κόπος, δεν πείθονται. Κρίμα στα παιδιά που δεν επιλέγουν τους γονείς τους...
Ugg-α-μπ-Uggas 31.5.2015 | 22:23
''Ένα ποσοστό των γονιών, που ευτυχώς δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο, είναι 10-15%, είναι αυτό που φοβάται, και είναι κυρίως οι μανάδες ηλικίας κάτω των 35 ετών.''
Νέες μανάδες, αυτή η μάστιγα παραπληροφόρησης.
avatar
lepsill 1.6.2015 | 09:42
Κατ αρχην ειναι ψευδης ο τιτλος του αρθρου.Η παιδιατρος μου οπως και πολλοι αλλοι ειναι πια κατα των εμβολιων και μαλιστα παραθετοντας μου στοιχεια για τις παρενεργειες αυτων.Αλοιμονο αν περιμενα απο το ιντερνετ να πληροφορηθω για την υγεια του παιδιου μου.Αν λαβουμε υποψη και τις οδηγιες που ειχε δωσει ο ΠΟΥ πριν λιγα χρονια για τα εμβολια της γριπης που επρεπε οπωσδηποτε να διατεθουν,καταλαβαινουμε τι παιχνιδια παιζονται εις βαρος της υγειας μας.Καλο θα ειναι λοιπον να επιλεγουμε γιατρο που τον εμπιστευομαστε και απο εκει και περα να ακολουθουμε τις οδηγιες του.Καλο θα ηταν να αναρτησετε και ενα αρθρο απο γιατρο που ειναι κατα των εμβολιων για να ακουσουμε και την αντιθετη αποψη.Πιστεψτε με θα βρειτε πολυ ευκολα.
Exist 1.6.2015 | 09:49
Μια οι ημί-τρελοι ιεροκήρυκες/προφήτες που κάνουν εξορκισμούς στο λεπτό, μία αυτό...έχουμε πια γίνει τελείως 'Murica
abuser 1.6.2015 | 17:14
ναι λοιπον, και το ντεπον μπορει να σου βλαψει το συκωτι σε χρονια χρηση, τα αναλγητικα μπορει να σου προκαλεσουν νεφρικη ανεπαρκεια (ασχετα που τα κατεβαζουν μερικοι/ες σαν καραμελες) και αλλα χιλια δυο.
το εμβολιο προφανως και θα εχει καποιες ανεπιθυμητες ενεργειες, το θεμα ειναι πως αυτο καθαυτο δεν αποτελει λογο μη προφυλαξης του ατομου απο λοιμωξεις που τον προηγουμενο αιωνα θεριζαν. μπορει οντως ανεμβολιαστα παιδια να μεγαλωσαν και να μην ετυχε να αρρωστησουν απο τις συγκεκριμενες ασθενειες που γινεται εμβολιασμος. λογικο, απο τη στιγμη που ο μεγαλυτερος πληθυσμος εμβολιαζεται. μην μιλαμε εκ του ασφαλους.
K.M. 1.6.2015 | 17:29
Παρολο που δεν ειμαι κατα των εμβολιων και εμβολιαζω κανονικα τα παιδια μου, το αρθρο αυτο δε θα μ επειθε. Το περιεχομενο δεν δικαιολογει τον τιτλο και προσωπικα μου δημιουργησε μερικες επιπλεον αποριες..
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια