TV & Media

Ένωση Κεντρώων: Το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόσκληση εις βάρος της κοινωνίας

Τι αναφέρει στο υπόμνημά της για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ

Nick Paleologos / SOOC

 

Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπή κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.


Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι η Ε.Κ. είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.


Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων». Τέλος η Ε.Κ. δηλώνει στο υπόμνημά της ότι «το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».

 

Το κείμενο υπομνήματος που αφορά τις θέσεις του κόμματος, για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι το ακόλουθο:


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ


Αξιοσέβαστε Πρόεδρε κύριε Μπαλωμενάκη Αντώνη,
σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, η οποία αποτελεί και το Υπόμνημα Συμπερασμάτων της Ένωσης Κεντρώων και η οποία σας ζητώ να συμπεριληφθεί ως έχει, στο τελικό κείμενο του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όπως αυτό θα παραδοθεί στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Βούτση Νικόλαο.

 

Από την πρώτη στιγμή επιχείρησα να αναδείξω την Ομοφωνία ως προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής και άρα ως κριτήριο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμιζα συχνά στους συναδέλφους - μέλη της Επιτροπής το γεγονός, πως είχαμε ήδη ομοφωνήσει για την ανάγκη σύστασής της, για την δημόσια μετάδοση των εργασιών της, όπως επίσης ομόφωνα παραιτηθήκαμε από οποιαδήποτε αμοιβή για την συμμετοχή μας σε αυτή.

 

Διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία καθιστούσα σαφές πως αντιλαμβανόμουν ως βασικό σκοπό της Επιτροπής την πρόταξη του βασικού ερωτήματος :" - Υπήρξε Διαπλοκή στην Ελλάδα κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο;" και την προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το συγκεκριμένο και απλό ερώτημα ομοφώνως.


Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στις 20/01/2017 ζήτησα να απαντηθεί το ερώτημά μου να συμπεριληφθεί στην Εισαγωγή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής η διατύπωση του παραπάνω ερωτήματος ώστε το κάθε πολιτικό κόμμα να καταθέσει την δική του απάντηση σε αυτό το ερώτημα.


Διαβάζοντας προσεκτικά τα πρακτικά της εν λόγω συνεδριάσεως (20/01/2017) της Επιτροπής μας, διαπίστωσα εκ νέου αυτό που ήδη είχα αντιληφθεί δια της παρουσίας μου και της συμμετοχής μου και τότε, πως δηλαδή στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ουσιαστικά απαντήθηκε το ερώτημα αυτό από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.


Από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όμως, καταφανώς προέκυψαν σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ. Οι ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι ωστόσο και πολιτικές υπό την έννοια ότι όλα τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση όλων των αξιωματούχων. Ήταν η εποχή που ορισμένα κόμματα και ΜΜΕ ετύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης, ανάλογα με το αν ήταν εντός ή εκτός συστήματος, βιώσαμε επί χρόνια ένα κλίμα έλλειψης πόνου για το δημόσιο χρήμα και καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι αδικήματα που επιτελούνται επί ημερών μιας κυβέρνησης δύνανται ατιμωρητί να συνεχίζονται και επί των ημερών της επομένης.


Κορυφαίο γεγονός της διαδρομής αυτής της μεταπολίτευσης, υπήρξε η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, με την οποία δόθηκε ασυλία στα στελέχη τραπεζών για δάνεια που έδωσαν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έμειναν όλοι με την εντύπωση ότι η ασυλία αυτή αφορούσε τα δάνεια κυρίως των κομμάτων.


Το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες και στα πορίσματά τους το διατυμπανίζουν συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας. Αν δεν έγιναν αδικήματα, μήπως κατά κάποιους πρέπει να συνεχιστούν τα ίδια, να λεηλατείται το δημόσιο χρήμα για να παραμένουν στην εξουσία οι λίγες πολιτικές οικογένειες;


Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων είχε προβλέψει ότι η εξεταστική επιτροπή δεν θα κατέληγε πουθενά, γιατί στη χώρα μας περισσεύει η υποκρισία, γνωρίζουμε όλοι ότι το έγκλημα διεπράχθη όμως παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το εγνώριζαν και η εξεταστική επιτροπή έμοιαζε να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα.


Στην Ένωση Κεντρώων και εγώ προσωπικά πιστεύουμε, πως όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να διαβάσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 20 Ιανουαρίου 2017.


Για τον λόγο αυτό, αίτημα της Ένωσης Κεντρώων είναι να συμπεριληφθούν στο δημόσιο πόρισμα, τα πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης της 20ης Ιανουαρίου 2017.


Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα της Πλειοψηφίας, όπως αυτό μας παρουσιάστηκε.


Με σεβασμό,
Σαρίδης Ιωάννης
Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης - Ένωση Κεντρώων

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

TV & Media

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Οργή για εκπομπή της Rai που έδωσε συμβουλές για το πώς να «ψωνίζουν με σέξι τρόπο» οι γυναίκες

TV & Media Ιταλία: Οργή για εκπομπή της Rai που έδωσε συμβουλές για το πώς να «ψωνίζουν με σέξι τρόπο» οι γυναίκες

26.11.2020
Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

TV & Media Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

26.11.2020
Πέθανε η Σάσα Μανέττα, στιχουργός και ιστορική παρουσιάστρια της ΕΡΤ

TV & Media Πέθανε η Σάσα Μανέττα, στιχουργός και ιστορική παρουσιάστρια της ΕΡΤ

26.11.2020
Επιστρέφει η Μενεγάκη στον ΑΝΤ1; Οι πληροφορίες για συζητήσεις και συμβόλαιο

TV & Media Επιστρέφει η Μενεγάκη στον ΑΝΤ1; Οι πληροφορίες για συζητήσεις και συμβόλαιο

23.11.2020
Ο Τομ και ο Τζέρι γίνονται (επιτέλους) ταινία από την Warner Bros - Δείτε το τρέιλερ

TV & Media Ο Τομ και ο Τζέρι γίνονται (επιτέλους) ταινία από την Warner Bros - Δείτε το τρέιλερ

21.11.2020
Η Huffington Post περνά στα «χέρια» του BuzzFeed

TV & Media Η Huffington Post περνά στα «χέρια» του BuzzFeed

20.11.2020
Η «Αυγή» ζήτησε συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις για tweet σχετικά με τάφους στις Σέρρες

TV & Media Η «Αυγή» ζήτησε συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις για tweet σχετικά με τάφους στις Σέρρες

19.11.2020
O νέος κύκλος του «This is Us» κάνει πρεμιέρα στο Fox Life

TV & Media O νέος κύκλος του «This is Us» κάνει πρεμιέρα στο Fox Life

19.11.2020
Το Wonder Woman 1984 κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε σινεμά και HBO Max

TV & Media Το Wonder Woman 1984 κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε σινεμά και HBO Max

19.11.2020
«Εκβιάστηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα για να δώσει συνέντευξη» : Το BBC ξεκινά έρευνα για την επίμαχη συνέντευξή της

TV & Media «Εκβιάστηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα για να δώσει συνέντευξη» : Το BBC ξεκινά έρευνα για την επίμαχη συνέντευξή της

18.11.2020
2 Σχόλια
Archi Damos 24.1.2017 | 02:56
Κλαυσίγελος...Που είναι ένας εισαγγελέας μωρέ;;;;;

Λεβέντης Βασίλης : «Θα βγάλω την Ελλάδα από το Μνημόνιο σε 2 μήνες»
https://www.youtube.com/watch?v=kFGfKtNskzw

Τους χαιρετισμούς μας στη Γερμανική Πρεσβεία και στον Κουρή, τον σπόνσορά σου κυρ-Πρόεδρε...

Λεβέντης Βασίλης : «Δεν πρέπει να κυνηγάμε γερμανικές εταιρείες»
https://www..youtube.com/watch?v=0hbXEBfMdH4

Έφυγε κι άλλος από την Ένωση Αναπληρωματικών του Καμμένου Πάνου; Ο τελευταίος να ΜΗΝ κλείσει τη πόρτα.... Υπάρχει περίπτωση να έχει ξεχαστεί μέσα ο πρόεδρος......
Cartman 24.1.2017 | 09:28
Χωρίς να διαφωνώ σχετικά με τις φανφάρες του Λεβέντη, παρόλα αυτά το να ζητάμε εισαγγελέα για εκείνον, ενώ δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα, μου φαίνεται λίγο υπερβολικό...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια