H Nαόμι Κάμπελ, στο εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης, υπό τον Αντώνη Λυμπέρη.
TV & Media

Υπάρχουν 40.000 έλληνες εκατομμυριούχοι. Ε, ας υπάρχει και Vogue Hellas.

Λίγους μήνες πριν από το ανοιξιάτικο επαναλανσάρισμα της κορυφαίας έκδοσης μόδας στην Ελλάδα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα αρχισυντάκτρια, αλλά και για την πραγματική δύναμη της ελληνικής αγοράς

Πριν από λίγες μέρες, ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast International ανακοίνωσε την επανακυκλοφορία του περιοδικού μόδας Vogue –στην έντυπη και ψηφιακή μορφή του- μετά από συμφωνία με τις «Καθημερινές Εκδόσεις». Τη συμφωνία είχε αποκαλύψει λίγες μέρες πριν το Lifo.gr.

 

Την αρχισυνταξία, οι δύο όμιλοι την εμπιστεύθηκαν στη νεότερη στα χρονικά του περιοδικού αρχισυντάκτρια, την 29χρονη Θάλεια Καραφυλλίδου. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια να λανσαριστεί επιτυχώς στην ελληνική αγορά η λεγόμενη «Βίβλος της Μόδας», καθώς είχε επιχειρηθεί και τον Μάρτιο του 2000 από τις εκδόσεις Λυμπέρη, ωστόσο το 2012 το περιοδικό ανέστειλε την κυκλοφορία του, καθώς ο εκδοτικός οίκος χρεοκόπησε.

 

Πρόκειται, όμως, για επαναλανσάρισμα; «Δεν θα το χαρακτηρίζαμε έτσι, αφού δεν θεωρούμε αυτή την προσπάθεια ως συνέχεια της πρώτης», εξηγεί, η Karina Dobrotvorskaya, Εκτελεστική Διευθύντρια Εκδοτικής Ανάπτυξης της Condé Nast International. «Έχουμε να κάνουμε με διαφορετική ομάδα και με διαφορετική εποχή. Η προηγούμενη Vogue ήταν μία αποκλειστικά έντυπη έκδοση, όμως πλέον απευθυνόμαστε σε μία νέα γενιά», δηλώνει. 

 

Στην Αθήνα ζουν γύρω στους 16.500 εκατομμυριούχους - αριθμός συγκριτικά μικρότερος με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανός όμως για πείσει μεγάλους ομίλους πολυτελών αγαθών να επενδύσουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

  

Ας σημειωθεί ότι η 12χρονη παρουσία της ελληνικής "Vogue" σφραγίστηκε από πολλά επιτυχημένα εξώφυλλα με top models, μεταξύ των οποίων οι Naomi Campbell, Natasha Poly και Daria Werbowy. Ωστόσο, μετά ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, για αρκετό καιρό το περιοδικό εξαρτιόταν αποκλειστικά από το περιεχόμενο των ξένων εκδόσεων -της γαλλικής Vogue, για παράδειγμα-, αδυνατώντας να παράγει δικό του πρωτογενές περιεχόμενο λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. 

 

Πηγές της εκδοτικής αγοράς διακινούσαν τότε φήμες ότι εκείνη η πρώτη έκδοση της ελληνικής Vogue κατά κάποιον τρόπο είχε αποσχιστεί από τη "μητρική" Condé Nast και ήταν αποκλειστικώς δημιούργημα του Αντώνη Λυμπέρη. «Αν και είναι απολύτως αδύνατο να εκδοθεί κάπου στον κόσμο η Vogue, χωρίς την άδεια του ομίλου, εν τούτοις ο Λυμπέρης ως εκδότης ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, περικυκλωμένη από φήμες που ενίσχυαν αυτή την εντύπωση», επισημαίνει η Dobrotvorskaya. 

 

Η πρώην διευθύντρια της Vogue Hellas Έλενα Μακρή με τον σύζυγό της, εκδότη Αντώνη Λυμπέρη
H πρώτη έκδοση της ελληνικής Vogue κατά κάποιον τρόπο είχε αποσχιστεί από τη "μητρική" Condé Nast και ήταν αποκλειστικώς δημιούργημα του Αντώνη Λυμπέρη.

 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το έντυπο θα έχει απολύτως ελληνικό χρώμα, όμως τα social media και η ψηφιακή έκδοση του κορυφαίου περιοδικού μόδας θα εκτείνει την παρουσία και θα κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών με θεματολογία απ' όλον τον κόσμο. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα mutimedia τίτλο - όχι απλώς ένα περιοδικό, αλλά μία δύναμη στα social media της Ελλάδας, με events και ενδιαφέρουσες προτάσεις απ' όλον τον κόσμο», προσθέτει η αρχισυντάκτρια της ελληνικής έκδοσης, Θάλεια Καραφυλλίδου.

 

Η ανακοίνωση για την επανακυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης συμπίπτει με το λανσάρισμα του περιοδικού στη Πολωνία και την έκδοση της Vogue Τσεχοσλοβακίας (που θα κυκλοφορεί σε και θα «ξαναενώσει» Τσεχία και Σλοβακία), ενώ η ελληνική Vogue θα αποτελεί την 25η έκδοση του περιοδικού στον κόσμο. «Στην Ελλάδα υπάρχει έδαφος και ένα εξαιρετικά διψασμένο κοινό για θέματα που αφορούν τη διεθνή μόδα, τα εγχώρια, αλλά και τα μεγάλα brands. Ξέρουμε ότι το περιοδικό θα επανέλθει με αργούς ρυθμούς, όμως το γενικότερο κλίμα είναι θετικό», επιμένει η Dobrotvorskaya.

 

Και φυσικά, από τη μητρική εταιρεία λαμβάνεται υπ' όψιν και το ότι η ελληνική οικονομία από το 2008 και μετά πέρασε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, μεταδίδοντας τον πανικό και την κρίση και στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι υπεύθυνοι του Ομίλου αξιολογούν και το γεγονός ότι μόλις φέτος τον Αύγουστο η χώρα άφησε πίσω της τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα που οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες στην ανέχεια. Με λίγα λόγια, οι επικεφαλής του εκδοτικού κολοσσού του εξωτερικού πιστεύουν ότι η χώρα όντως γυρίζει σελίδα και νέα εκδοτικά εγχειρήματα πλέον έχουν νόημα και ελπίδα... 

 

Αν θεωρούν ρίσκο την επανακυκλοφορία του περιοδικού; Απ' ό,τι φαίνεται η απάντηση είναι ναι, ωστόσο επενδύουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα μικρό, ωστόσο συμπαγές δίκτυο εγχώριων σχεδιαστών μόδας, φωτογράφων, δημοσιογράφων και εν γένει επαγγελματιών που κινούνται στον χώρο της μόδας (στυλίστες, μακιγιέρ, κομμωτές, κ.λπ). Κατά την Dobrotvorskaya πάντα, κάθε φορά που μία έκδοση της Vogue βγαίνει σε μία αγορά, αυτομάτως το ενδιαφέρον επενδυτών και διαφημιζομένων ανανεώνεται μαγικά και αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα που ως brand και μόνο στέλνει το περιοδικό.

 

Κατά την ίδια, η μεγαλύτερη έκπληξη εν μέσω οικονομικής κρίσης ήταν το γεγονός ότι παρά την έλλειψη ρευστότητας, οι πραγματικά δημιουργικοί και ταλαντούχοι του κόσμου της μόδας κατάφεραν να διακριθούν και είδαν τις επιχειρήσεις τους να ανθίζουν.

 

«Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η κυκλοφορία της νέας ελληνικής Vogue συμβαίνει την απολύτως σωστή στιγμή - η έκρηξη νέων ταλέντων εδώ στην Αθήνα είναι κάτι το πραγματικά λαμπρό», λέει η Mariaflora P. Lehec, διευθύντρια δημιουργικού του brand ένδυσης Somf Clothing. Όπως τονίζει, «από πλευράς δημιουργικότητας μου θυμίζει τις αρχές του Μιλένιουμ στο Λονδίνο».

 

Κι από την άλλη, παρά την οικονομική κρίση, δεν ξεχνούν ότι στην Ελλάδα η αγορά ειδών πολυτελείας εξακολουθεί να είναι μία απολύτως ζωντανή αγορά! Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από αρκετούς Έλληνες ακριβώς τις μέρες που επιβλήθηκαν τα capital controls,  τότε που παρατηρήθηκε έκρηξη στην αγορά κοσμημάτων και πολυτελών αυτοκινήτων, σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν χρήματα που δεν είχαν τοποθετηθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς.  

 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, που επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Of Fashion είναι ότι στην Αθήνα ζουν περί τους 16.500 εκατομμυριούχους - αριθμός μικρότερος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανός όμως για πείσει μεγάλους ομίλους πολυτελών αγαθών να επενδύσουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Όπως τονίζεται και στις λίστες Frank Knight για τον πλούτο, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια κρίσης, υπάρχει ρευστότητα σε αμερικανικά δολάρια, μεγαλύτερη κι από την πολυδιαφημισμένη ρευστότητα της Μπογκοτά και της Μπανγκόκ. 

 

«Αυτό που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ και παλιό χρήμα, με πολύ βαθιές ρίζες. Μη με παρεξηγήσετε, αλλά μπορεί η χώρα να ταλαιπωρήθηκε απίστευτα από την οικονομική κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλούτος της χώρας εξαφανίστηκε ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη. Σίγουρα, πολλοί εύποροι Έλληνες αναγκάστηκαν κάπως να σφίξουν το ζωνάρι τους, ειδικά από τις τάξεις των νεόπλουτων, αλλά επί της ουσίας, οι περισσότεροι από αυτούς απλώς αναγκάστηκαν να γίνουν πιο...αθόρυβοι και να ξοδεύουν πιο διακριτικά», εξηγεί ο Αντώνης Κέντρος, ελληνικής καταγωγής στυλίστας που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο. 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέχρι το 2015 περίπου 3.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι κατέφυγαν στο δεύτερο ή τρίτο σπίτι τους στο εξωτερικό», αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν σταμάτησαν να ξοδεύουν. Αυτό που άλλαξε ήταν πού και πώς ψωνίζουν. Σε ολόκληρη την επικράτεια, οι εκατομμυριούχοι κυμαίνονται τώρα σε περίπου 40.000 και προβλέπεται ο αριθμός τους να παραμείνει σταθερός κατά την επόμενη δεκαετία.

 

Κατά τα λοιπά, εκείνο που έχει γίνει γνωστό και επιβεβαιώνει αυτό που αποκλειστικά πριν από λίγες μέρες είχε αποκαλύψει το Lifo.gr, είναι ότι η Καραφυλλίδου -η νεότερη αρχισυντάκτρια της Vogue στα χρονικά του εντύπου ανά τον κόσμο- επέλεξε η στελεχιακή ομάδα της όλης προσπάθειας να μη συνδέεται με κανέναν τρόπο με το παρελθόν του περιοδικού στην Ελλάδα.

 

Για τους λόγους αυτούς, στο δυναμικό αυτής της ομάδας βρίσκονται ήδη ο Νικόλας Γεωργίου, ως δημιουργικός διευθυντής θεμάτων μόδας, ο Γιώργος Τσίρος στη θέση του βοηθού αρχισυντάκτη, ο Διονύσης Ανδριανόπουλος στην θέση του art director και αρκετοί ακόμη ταλαντούχοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων, της μόδας και της ομορφιάς. 

 

Δεδομένου του ότι τα δικαιώματα έκδοσης κατέχουν πλέον οι «Καθημερινές Εκδόσεις» που μεταξύ άλλων εκδίδουν και την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Καθημερινή», υπάρχει η ασφάλεια, όπως εξηγούν τα στελέχη πλέον, των καλών πρώτων συστάσεων με ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. 

 

«Το αναγνωστικό κοινό της Καθημερινής είναι καλά ενημερωμένο και με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο. Εμείς θα επιχειρήσουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που θέλουν να έχουν πλήρη άποψη για όσα συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως», καταλήγει η Καραφυλλίδου. 

 

 Με στοιχεία από businessoffashion.com

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

TV & Media

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΣΡ: Σχηματίστηκε φάκελος για το Big Brother, έπειτα από πλήθος καταγγελιών

TV & Media ΕΣΡ: Σχηματίστηκε φάκελος για το Big Brother, έπειτα από πλήθος καταγγελιών

5.12.2020
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η Πέπα το Γουρουνάκι και το Frozen είναι πολύ βίαια για τα παιδιά

TV & Media Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η Πέπα το Γουρουνάκι και το Frozen είναι πολύ βίαια για τα παιδιά

4.12.2020
Μια 15χρονη είναι το πρώτο «παιδί της χρονιάς» του περιοδικού TIME

TV & Media Μια 15χρονη είναι το πρώτο «παιδί της χρονιάς» του περιοδικού TIME

4.12.2020
Ellie Goldstein: Το 18χρονο μοντέλο με σύνδρομο Down γράφει ιστορία στο εξώφυλλο του Allure (ΕΙΚΟΝΕΣ)

TV & Media Ellie Goldstein: Το 18χρονο μοντέλο με σύνδρομο Down γράφει ιστορία στο εξώφυλλο του Allure (ΕΙΚΟΝΕΣ)

3.12.2020
Το κανάλι Nickelodeon κάνει casting για trans και nonbinary παιδιά και νέους

TV & Media Το κανάλι Nickelodeon κάνει casting για trans και nonbinary παιδιά και νέους

3.12.2020
Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο φιλοδημοκρατικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

TV & Media Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο φιλοδημοκρατικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

3.12.2020
YouTube: Τα δημοφιλέστερα βίντεο από δημιουργούς για το 2020

TV & Media YouTube: Τα δημοφιλέστερα βίντεο από δημιουργούς για το 2020

3.12.2020
Καλεσμένος με κορωνοϊό σε εκπομπή του ΣΚΑΪ - Οι παρουσιαστές θα κάνουν τεστ (ΒΙΝΤΕΟ)

TV & Media Καλεσμένος με κορωνοϊό σε εκπομπή του ΣΚΑΪ - Οι παρουσιαστές θα κάνουν τεστ (ΒΙΝΤΕΟ)

2.12.2020
Ο Έλιοτ Πέιτζ θα συνεχίσει να υποδύεται τον ίδιο χαρακτήρα στο «Umbrella Academy»

TV & Media Ο Έλιοτ Πέιτζ θα συνεχίσει να υποδύεται τον ίδιο χαρακτήρα στο «Umbrella Academy»

2.12.2020
Ο Ντέιβιντ Λιντς ετοιμάζει νέα σειρά στο Netflix με τίτλο «Wisteria»

TV & Media Ο Ντέιβιντ Λιντς ετοιμάζει νέα σειρά στο Netflix με τίτλο «Wisteria»

2.12.2020
5 Σχόλια
A guy somewhere north 12.9.2018 | 12:00
Δεν γνωρίζω, ούτε είχα ποτέ ακουστά την κ. Θάλεια Καραφυλλίδου. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, για το ότι επελέγη για την τόσο σημαντική αυτή θέση σε ένα τόσο ανταγνωιστικό χώρο σε τόσο νεαρή ηλικία. Με λύπη διάβασα τις τελευταίες μέρες πολλά πικρόχολα σχόλια για την επιλογή αυτή. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τους ανθρώπους αυτούς, καθώς δεν τους γνωρίζω.Όμως, τους υπενθυμίζω πως η κ. Καραφυλλίδου δεν "διορίστηκε" στο δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά στους διεθνείς αυτούς ομίλους, επιλέγεσαι για τις ικανότητές σου και δεν σου χαρίζεται κανείς.
avatar
Anestis 12.9.2018 | 12:52
Υπάρχουν 40.000 έλληνες εκατομμυριούχοι. Ε, ας υπάρχει και Vogue Hellas Πηγή: www.lifo.gr

Καλά κάνει και επανακυκλοφορεί. Έτσι κι αλλιώς οι φτωχοί πληρώνουν για την κρίση, όχι οι εκατομμυριούχοι.
sn07 12.9.2018 | 13:33
Οι "φτωχές" ψήφοι είναι περισσότερες από 40.000 όμως. Στο ευρύτερο δημόσιο δεν μπήκαν 1,2 εκατομμυρια πλούσιοι, αυτοι δίνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Και αν η Vogue κάνει τη δουλειά της σωστά, θα δημηουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
WhateverGetsYouGoing 16.9.2018 | 17:11
Οι πλούσιοι στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτοι, στην πλειονότητα. Τρέφονται από το δημόσιο. Ειδικά οι τεχνικές εταιρίες (βλ μετρό, οδικοί άξονες). Οπότε κύκλος είναι.
ανώριμος23 12.9.2018 | 21:19
Και ποιος σας ειπε οτι απο τους 40 χιλ πλουσιους ασχολουνται ολοι με τη vogue κ τη μοδα... Δηλαδη ειναι ντε φακτο οτι αμα εισαι πλουσιος θα αγοραζεις vogue? E λοιπον εγω γνωριζω καποιους πλουσιους ανθρωπους κ εχουν αλλες ασχολιες, οσο για τις μικροτερες ηλικιες ενημερωνονται πλεον μεσω blogs Κ ιντερνετ κ οσων fashion icons ακολουθουν.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια