Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν «Σκανδαλώδεις συμφωνίες με ΠΑΕ με χρήματα εκτός λογικής»
TV & Media

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν «Σκανδαλώδεις συμφωνίες με ΠΑΕ με χρήματα εκτός λογικής»

Γιατι αντιδρούν σε συμφωνίες με ομάδες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Σκληρή ανακοίνωση κατά τη διοίκησης της ΕΡΤ εξέδωσε η Ένωση εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης για τα χρήματα που δίνονται στις ΠΑΕ για τηλεοπτικά δικαιώματα.

 

Μάλιστα στην επιστολή τους, κάνουν λόγο για σκανδαλώδης συμφωνίες, καλώντας την ΕΡΤ να υπηρετεί τον ρόλο της.

 

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως η ΕΡΤ θα είναι όπως όλα δείχνουν η επόμενη τηλεοπτική στέγη του ΠΑΟΚ, όσο αφορά τους εντός έδρας αγώνες της Σούπερ Λίγκας.

 

Πληροφορίες που μετέδωσαν πολλές αθλητικές ιστοσελίδες, αναφέρουν πως ο ΠΑΟΚ είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΡΤ και αναμένεται σύντομα να επέλθει η τελική συμφωνία. Το gazzetta γράφει πως η Δημόσια Τηλεόραση αναμένεται να έχει στην στέγη της τους εντός έδρας αγώνες του ΠΑΟΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα για τα επόμενα 3 χρόνια δίνοντας στους Θεσσαλονικείς 7.500.000 ευρώ το χρόνο.

 

Ο ΠΑΟΚ έχει καταθέσει στη NOVA την πρόταση της ΕΡΤ και περιμένει την... αντιπρόταση του συνδρομητικού καναλιού καθώς βάση συμβολαίου, ο Δικέφαλος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στη NOVA την καλύτερη πρόταση που θα έβρισκε στην αγορά για της δώσει το δικαίωμα της τελικής πρότασης.

 

Σύμφωνα πάντα με το συμβόλαιο, σε περίπτωση που το συνδρομητικό κανάλι καταθέσει προσφορά ίση με την καλύτερη προσφορά που θα εξασφάλιζε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η συμφωνία τους ανανεώνεται αυτόματα. Παρ' όλα αυτά στις τάξεις του Δικεφάλου του Βορρά θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει και έτσι η ΕΡΤ θα είναι το νέο τους γήπεδο, καθώς η προθεσμία που έχει το συνδρομητικό κανάλι στη διάθεση του για να καταθέσει προσφορά εκπνέει σήμερα (3/7) το βράδυ.

 

Αν τελικά η ΕΡΤ αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ τότε αναμένεται να μεταδώσει και τα επόμενα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας στην Ολλανδία.

 

 

Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων της ΕΡΤ:

 

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η διοίκηση της ΕΡΤ και τα μέλη του ΔΣ -ευτυχώς όχι όλα- έχουν καταφέρει με τις κινήσεις τους να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, δυστυχώς όμως όχι για καλό σκοπό.

 

Ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές, η διοίκηση της ΕΡΤ, μεθοδεύει την επίτευξη σκανδαλωδών συμφωνιών με Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες με χρήματα εκτός λογικής και ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

 

Τη στιγμή που είναι γνωστό ότι, λόγω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τακτοποιεί τις εκκρεμότητες του κλεισίματος της ΕΡΤ (2013-2015), ο φετινός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί απροκάλυπτα να δεσμεύσει με τις επιλογές της, την επόμενη διοίκηση- όποια κι αν είναι αυτή- και να μοιράσει και πάλι εκατομμύρια χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς καμιά ενημέρωση των εργαζομένων,στα κρυφά.

 

Αν δε διαβάζαμε την επιστολή - απάντηση του κ. Δρόσου στον Ολυμπιακό οι εργαζόμενοι -στο όνομα των οποίων γίνονται όλα αυτά- θα ήταν στο βαθύ σκοτάδι.

 

Ποια ήταν τα έσοδα από τη διαφήμιση για το ταμείο της ΕΡΤ, από τη προβολή των αγώνων των επτά ομάδων τα δικαιώματα των οποίων είχε η ΕΡΤ;

Τι άλλαξε και προσδοκούμε αύξηση τους;

Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του προϋπολογισμού μας να πηγαίνουν σε επαγγελματικά σωματεία;

Ποια πολιτική σκοπιμότητα ή ποιου η άκρατη φιλοδοξία υπηρετείται σε βάρος του ρόλου που καλείται η ΕΡΤ να υπηρετήσει;

 

Φύση-θέση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θέλουν ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει τα πάντα μέσα από τα κανάλια της, ενημέρωση, πολιτισμό, ψυχαγωγία, αθλητισμό. Πάντα όμως με σύνεση, λογοδοσία και όχι εν κρυπτώ, πόσο μάλλον όταν οι ενέργειες κάποιων υποσκάπτουν το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει ποινικές και αστικές ευθύνες στα μέλη του ΔΣ και παράλληλα συνθέτει για εμάς ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό και συνέπεια.

 

Ζητούμε άμεσα από κάθε αρμόδιο να πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου η ΕΡΤ να συνεχίσει να υπηρετεί τον ρόλο της, όπως προκύπτει από τοΝόμο 4173/2013 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.4324/2015 που αναφέρει ότι:

• Έχει σκοπό την παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα, και οφείλει μεταξύ άλλων να διασφαλίζει την πολυφωνία.

• Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

• Είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και πολιτικά κόμματα και συνάπτει Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων οι κανόνες διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών πόρων της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

• Εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας τηλεόρασης.

• Υπόκειται στους κανόνες του δικαίου της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ο έλεγχος της τήρησής του έχει ανατεθεί στο ΕΣΡ».

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

TV & Media
4 Σχόλια
avatar
σκύλος 3.7.2019 | 22:51
Το gazzetta γράφει πως η Δημόσια Τηλεόραση αναμένεται να έχει στην στέγη της τους εντός έδρας αγώνες του ΠΑΟΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα για τα επόμενα 3 χρόνια δίνοντας στους Θεσσαλονικείς 7.500.000 ευρώ το χρόνο. Πηγή: www.lifo.gr

Λεφτά υπάρχουν λέμε.
avatar
άτιμο αυτονόητο 4.7.2019 | 00:13
Και μετά κάποιοι και καλά ενοχλήθηκαν που βγήκε ο Ζουράρις και είπε ότι χωρίς ΣΥΡΙΖΑ ο ΠΑΟΚ δεν έπαιρνε πρωτάθλημα με τίποτα οπότε ζήτησε και την ψήφο των οπαδών του. Τώρα συμβόλαια με την ΕΡΤ (από την τσέπη μας) που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα βγάλουν από τις διαφημίσεις. Αν τα έκανε όμως καμία ομάδα όλα αυτα θα ήταν παράγκα. Τώρα είναι απλά Τετάρτη.
avatar
Γράφων 4.7.2019 | 08:49
Αυτό λέγεται έμμεση χρηματοδότηση του Σαββίδη.

avatar
f002 4.7.2019 | 11:08
Με τη σειρά:

1. "...χωρίς καμιά ενημέρωση των εργαζομένων...". Σωστά διαμαρτύρονται αυτοί που γράφουν την επιστολή, που δεν είναι το σωματείο των εργαζομένων αλλά δύο από τα μέλη του ΔΣ (μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας, δεν είναι επίσημη ανακοίνωση του ΔΣ), ότι θα έπρεπε να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για τις στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης, αν αυτή θεωρείται τέτοια. Όλες οι διοικητικές θεωρίες συμφωνούν το ότι η ενημέρωση των εργαζομένων και η κοινοποίηση του οράματος του οργανισμού σε αυτούς αυξάνει την παραγωγικότητα.

2. "...,στα κρυφά." Ποια κρυφά; Επίσημη ανακοίνωση έχει εκδώσει η ομάδα του ΠΑΟΚ εδώ και 2 μήνες, από το Φεβρουάριο έχει δημοσιοποιηθεί ότι ΕΡΤ και ΠΑΟΚ μιλάνε για τα τηλεοπτικά δικαιωματα της επόμενης περιόδου.

3. "...στο όνομα των οποίων γίνονται όλα αυτά..." Μόνο εμένα μου φαίνεται στραβό αυτό; Έχουν την εντύπωση ότι η ΕΡΤ υπάρχει για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτή; Θα μου πεις, και στη δουλειά σου δεν έχεις συναδέλφους που συμπεριφέρονται σαν αυτός ο χώρος εργασίας να υπάρχει για να έχουν αυτοί δουλειά; Σωστό κι αυτό.

4. Για τα υπόλοιπα περί σκανδαλωδών συμφωνιών εκτός οικονομικής λογικής και σύγχρονης πραγματικότητας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, όπως και τα δύο σχόλια που ανάρτησαν άλλοι αναγνώστες του άρθρου, μπορώ να πω ότι:
α/ Το ανταποδοτικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΗ δεν αλλάζει, αυξάνεται ή καταργείται λόγω της πιθανής συμφωνίας ΕΡΤ και ΠΑΟΚ. Άρα για εμένα, τον τελικό καταναλωτή, το πρόσθετο κόστος είναι μηδέν (0).
β/ Τέτοια και μεγαλύτερα συμβόλαια έχει δώσει και στο παρελθόν η ΕΡΤ σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός. Η επιστολή του Δρόσου, που επικαλούνται οι δύο εργαζόμενοι, το επισημαίνει αυτό, όπως και ότι θα εξετάσει σε ίδια βάση και αιτήματα για διαπραγμάτευση άλλων ομάδων.
γ/ Η όλη ιστορία δημιουργείται από τον Ολυμπιακό, στην προσπάθεια να εμποδίσει τον ΠΑΟΚ να έχει καλύτερα έσοδα και για να ζητήσει κι αυτός περισσότερα. Δεν μπορεί να τα πάρει, αφού έχει ενεργό συμβόλαιο με τη NOVA, αλλά ψιλά γράμματα αυτά.
δ/ Οι 7 ομάδες που έχουν ήδη συμβόλαιο με την ΕΡΤ παίρνουν αρκετά λεφτά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, π.χ. ο Παναθηναϊκός νομίζω 4 εκατομμύρια και ο Ο.Α.Ρ.Η.Σ. 1 (ή 2;). Προσφέρουν όμως και τις εκπομπές με το μεγαλύτερο μερίδιο στην τηλεθέαση στα κρατικά μέσα, όπως μπορείτε εύκολα να επιβεβαιώσετε και μόνοι σας. Η αξιοποίηση του προϊόντος δεν βλέπω να ενδιαφέρει καθόλου τους γράφοντες ή τους σχολιαστές, ούτε το γεγονός ότι το κόστος άλλων εκπομπών σε σχέση με τη δημοτικότητά τους είναι τρομαχτικά δυσανάλογο.